ΚΑΙΡΟΣ

Βρετανική έρευνα: Έλληνες ποδοσφαιριστές προσεγγίζονται για στήσιμο αγώνων

Ανησυχητικά είναι ως προς την Ελλάδα τα πορίσματα έρευνας που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Birkbeck για λογαριασμό της Διεθνούς Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών FIFPro σχετικά με το πόσο διαδεδομένο είναι το στήσιμο ποδοσφαιρικών αγώνων στην Ευρώπη.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 1500 ποδοσφαιριστές πρώτης και δεύτερης κατηγορίας από την Αγγλία, τη Σκωτία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία. Οι αθλητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο που αποκαλύπτει τι γνωρίζουν για το πόσο διαδεδομένο είναι το φαινόμενο των στημένων αγώνων στη χώρα τους, κατά πόσο έχουν προσεγγιστεί οι ίδιοι για συμμετοχή σε τέτοιου είδους απάτη και πόσο τηρούνται από τους ποδοσφαιριστές οι κανόνες αναφορικά με τον στοιχηματισμό.

Από τους 211 ποδοσφαιριστές από την Ελλάδα που συμμετείχαν στην έρευνα, οι 29 (ποσοστό 13,7%) απάντησαν ότι είχαν αγωνιστεί σε ματς που έκτοτε έχει αποδειχθεί ότι ήταν στημένο. Αίσθηση προκαλεί ότι 27 (ποσοστό 12,8%) δήλωσαν πως έχουν προσεγγιστεί εντός των τελευταίων 12 μηνών με πρόταση να στήσουν ένα παιχνίδι, ενώ 139 (ποσοστό 64%) πιστεύουν πως ένα ή περισσότερα παιχνίδια στην Ελλάδα έχουν στηθεί το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Αντιστοίχως, από τους 121 ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Αγγλία και συμμετείχα στην έρευνα, με τους περισσότερους να είναι ηλικίας κάτω των 22 ετών,
κανείς δεν έχει εμπειρία συμμετοχής σε στημένο ματς ή προσέγγισης από επιτήδειους. Κανείς επίσης δεν πιστεύει πως το τελευταίο δωδεκάμηνο έχει στηθεί κάποιος αγώνας στη χώρα.

Στην Αγγλία ως πιο σημαντική απειλή για την ακεραιότητα του ποδοσφαίρου αναδεικνύεται η παραβίαση των κανόνων που απαγορεύουν σε εν ενεργεία παίκτες να στοιχηματίζουν σε αγώνες. Εννέα στους 111 που απάντησαν στο σχετικό ερώτημα παραδέχθηκαν πως έχουν παραβιάσει τους κανονισμούς.

Η έρευνα εξέτασε επίσης τις απόψεις των ποδοσφαιριστών για το ποια είναι τα αίτια για το στήσιμο αγώνων, πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, ποιον θα εμπιστεύονταν οι ίδιοι για να καταγγείλουν κάτι που γνωρίζουν, πώς θα προτιμούσαν να αποκαλύψουν μια τέτοια πληροφορία και ποιοι λόγοι θα τους απέτρεπαν από να αποκαλύψουν όσα θα γνώριζαν.

Η έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μην το Στήνεις» (“Don’t Fix It”) που διοργανώνει από τις αρχές του 2013 η Ευρωπαϊκής Επιτροπή, η FIFPro, η UEFA και το Birkbeck. Με την ολοκλήρωσή της συντάχθηκε Οδηγός Ορθής Συμπεριφοράς που θα διανεμηθεί την ερχόμενη εβδομάδα σε όλες τις ευρωπαϊκές εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο