Βελτιωμένη εικόνα για τον ΠΑΟΚ - «Φιλική» νίκη με σκορ 3-2 κόντρα στην Γκενκ

Τσιγγάρας, Σβαμπ και Ζίβκοβιτς τα γκολ για τον Δικέφαλο του Βορρά

Έσπασε το... ρόδι στα φιλικά προετοιμασίας ο ΠΑΟΚ. Ο «δικέφαλος του Βορρά» επικράτησε 3-2 της Γκενκ (μετά το 1-1 με την Στεάουα Βουκουρεστίου και την ήττα 2-1 από την Γκόου Αχέντ Ιγκλς).

Βέβαια, αυτό που κρατά δεν είναι τόσο το αποτέλεσμα, όσο τα ελπιδοφόρα στοιχεία που έδειξε. Η ομάδα του Ρασβάν Λουτσέσκου βρήκε δύο γκολ από τα αμυντικά/κεντρικά χαφ (6' Τσιγγάρας και 13' Σβαμπ), ένα εξ αυτών ύστερα από πίεση και το άλλο από στατική φάση. Το τρίτο ήρθε -πάλι στο ξεκίνημα του ημιχρόνου (του β' αυτή τη φορά)- από ακόμα ένα εξαιρετικό ξεδίπλωμα αντεπίθεσης και άψογο τελείωμα του κορυφαίου για τον ΠΑΟΚ (δημιουργικά και εκτελεστικά), Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Καλή εμφάνιση και από τους Τσιγγάρα και Κωνσταντέλια, μεταξύ άλλων.

Σίγουρα, οι Θεσσαλονικείς κρατούν και τα αρνητικά που έδειξαν κυρίως στο α' μέρος, όπου αντιμετώπισαν θέματα στις αμυντικές μεταβάσεις, ενώ υπέπεσαν και σε λάθη λόγω έλλειψης συγκέντρωσης. Βασικός ο Εκόνγκ, ο οποίος στα 45' λεπτά που έπαιξε, έδειξε εκ νέου να χρειάζεται ρυθμό (αρκετά λάθη).

Την Κυριακή (16/7, 17:00) το τελευταίο φιλικό του ΠΑΟΚ στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας του, με αντίπαλο τη Βέστερλο στο Βέλγιο.

Το ματς:

Ο ΠΑΟΚ από το ξεκίνημα ανέλαβε την κυκλοφορία της μπάλας. Ωστόσο, δέχθηκε και την πρώτη φάση στο παιχνίδι. Συγκεκριμένα, στο 4', ύστερα από λάθος του Εκόνγκ υπό πίεση, οι Βέλγοι έκλεψαν και έτρεξαν στην αντεπίθεση, με τον Κοτάρσκι να καθαρίζει βάζοντας «στοπ» στο τετ-α-τετ με τον Πέιντσιλ.

Παρόλα αυτά, η ομάδα του Λουτσέσκου όχι μόνο επέμεινε επιθετικά αλλά είχε και ένα άκρως παραγωγικό και αποτελεσματικό 9λεπτο-10λεπτο με δύο γκολ!

Στο 6' ο Κωνσταντέλιας πίεσε κι έκλεψε μέσα στην περιοχή της Γκενκ, με τις κόντρες να ευνοούν τον Τόμας, ο οποίος έστρωσε στον Τσιγγάρα. Ο 22χρονος χαφ δεν το πολυσκέφτηκε κι εκτέλεσε με ψύχραιμο συρτό πλασέ για το 1-0. Επτά λεπτά αργότερα (13') οι Θεσσαλονικείς έβγαλαν γρήγορη επιθετική μετάβαση, με τον Χροσόφσκι να διώχνει ύστερα από το γύρισμα του Ζίβκοβιτς. Ο Σέρβος άσος ήταν και εκείνος που εκτέλεσε έξυπνα το κόρνερ στο δεύτερο δοκάρι, με τον Σβαμπ να πετάγεται στέλνοντας με προβολή την μπάλα στα δίχτυα.

Ο ΠΑΟΚ είχε το μομέντουμ και θα μπορούσε κάλλιστα να φτάσει σε ένα… εξωπραγματικό 3-0 στο 14', όμως ο Λέισεν έδειξε τα αντανακλαστικά του στην κοντινή εκτέλεση του Τόμας (πάλι από γύρισμα του Ζίβκοβιτς).

Γενικότερα το παιχνίδι είχε αποκτήσει ρυθμό, με την μπάλα να πηγαίνει πάνω-κάτω και την Γκενκ να ανεβάζει ταχύτητες. Εξού και στο 18' οι Βέλγοι είχαν μια καλή στιγμή ύστερα από αντεπίθεση, ενώ στο 32' δεν αξιοποίησαν το φάουλ σε πολύ καλή θέση, στο οποίο υπέπεσε ο Εκόνγκ χάνοντας τον έλεγχο της μπάλας.

Με πέντε αλλαγές ξεκίνησε το δεύτερο μέρος ο Λουτσέσκου, περνώντας τους Μιχαηλίδη, Νάσμπεργκ, Τσαούση, Νάρεϊ και Γκορντεζιάνι στις θέσεις των Εκόνγκ, Κουλιεράκη, Βιεϊρίνια, Τάισον και Τόμας.

Οι «ασπρόμαυροι» -οι οποίοι έβαζαν στο παιχνίδι τους και τις πλαγιοκοπήσεις- βρήκαν και τρίτο γκολ, χτυπώντας πάλι στο ξεκίνημα του ημιχρόνου. Στο 55', λοιπόν, ξεδίπλωσαν εξαιρετική αντεπίθεση, με τον Κωνσταντέλια να προβαίνει σε ωραία ατομική ενέργεια και να περνά κάθετα στον Ζίβκοβιτς, ο οποίος εκτέλεσε ιδανικά.

Την ίδια στιγμή έδειχναν πολύ καλύτερο πρόσωπο ανασταλτικά σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο. Ωστόσο, μια ολιγωρία της στιγμής έδωσε την ευκαιρία στους Βέλγους να μειώσουν. Συγκεκριμένα, στο 62' ο Κοτάρσκι έκανε περιττή προσποίηση, έχασε την μπάλα και ο Σορ στην εξέλιξη της φάσης σκόραρε από κοντά.

Σ' εκείνο το σημείο ο Λουτσέσκου προχώρησε σε νέες αλλαγές, με τους Ζίβκο Ζίβκοβιτς, Γιαξή, Βρακά, Μουργκ και Παναγιώτη Tζίμα να αντικαθιστούν τους Κοτάρσκι, Σβαμπ, Ράφα Σοάρες, Αντίγια Ζίβκοβιτς και Κωνσταντέλια, ενώ λίγο πιο μετά μπήκε και ο Στέφανος Τζίμας.

Οι αρκετές αλλαγές αλλά και η κούραση συνέβαλαν στο να πέσει αρκετά ο ρυθμός. Ωστόσο, σιγά-σιγά προς το φινάλε η Γκενκ άρχισε να ανεβάζει και πάλι ταχύτητα (ή αλλιώς της το επέτρεψε ο ΠΑΟΚ). Στο 80' ο Σορ προειδοποίησε, για να έρθει στο 83' ο Κάστρο να πιάσει το σουτ από όριο της περιοχής, με την μπάλα να κοντράρει στον Γιαξή καταλήγοντας στα δίχτυα. Στην ομάδα του Βούτερ Βράνκεν ανήκαν και οι επόμενες ευκαιρίες μέχρι το τέλος, χωρίς όμως να μπορέσει να φτάσει στο γκολ της ισοφάρισης.

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ (Ρασβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι (62' Ζ. Ζίβκοβιτς) - Βιεϊρίνια (46' Τσαούσης), Έκονγκ (46' Μιχαηλίδης), Κουλιεράκης (46' Νάσμπεργκ) Ρ. Σοάρες (62' Π. Τζίμας) - Τσιγγάρας (62' Βρακάς), Σβαμπ (62' Γιαξής) - Α. Ζίβκοβιτς (62' Ρικάρντο), Κωνσταντέλιας (62' Μουργκ), Τάισον (46' Νάρεϊ) - Τόμας (46' Γκορντεζιάνι, 75' Στ. Τζίμας).

Πηγή: sport-fm.gr