ΚΑΙΡΟΣ

Το παγκόσμιο μπάσκετ θρηνεί: Ποιος ήταν ο Ντικέμπε Μουτόμπο που ξεπέρασε μέχρι και τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ

Μετά από μάχη επί δύο έτη με τον καρκίνο, ο Hall of Famer Ντικέμπε Μουτόμπο, έφυγε σήμερα (30/9) από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών. 

Σοκ και θρήνο στο ΝΒΑ έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του Ντικέμπε Μουτόμπο που πέθανε σε ηλικία 58 ετών, νικημένος από τον καρκίνο.

Αγωνίστηκε σε 18 σεζόν στο NBA και εκτός από την αθλητική του σταδιοδρομία έχει γίνει πολύ γνωστός για το ανθρωπιστικό έργο του.

Ο ύψους 2,18 μ. και βάρους 111 κιλών σέντερ, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του με τους Τζορτζτάουν Χόγιας, θεωρείται συχνά ως ένας από τους καλύτερους μπλοκέρ και αμυντικούς παίκτες όλων των εποχών, κερδίζοντας το βραβείο του Αμυντικού Παίκτη της Χρονιάς στο NBA τέσσερις φορές.

Ήταν επίσης οκτώ φορές All-Star.

Τον Ιανουάριο του 2007, ξεπέρασε τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ ως ο δεύτερος στα κοψίματα στην ιστορία του ΝΒΑ και είχε μέσο όρο νταμπλ-νταμπλ για το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του.

Ο Μουτόμπο είχε διαγνωσθεί με καρκίνο στον εγκέφαλο τον Οκτώβριο του 2022 και άμεσα είχε αρχίσει θεραπείες.

Σήμερα, όπως έγινε γνωστό και από το ΝΒΑ με επίσημη γραπτή δήλωση του κομισάριού του Ανταμ Σίλβερ, έφυγε από ζωή.

Ο Ντικέμπε Μουτόμπο είχε γεννηθεί στις 25 Ιουνίου του 1966 στην Κινσάσα.

Ήταν ένας από τους καλύτερους σέντερ στα χρόνια που ήταν ενεργός αλλά και γενικότερα του αθλήματος, γνωστός για το αμυντικό του ταλέντο. Είχε μεγάλη έφεση στα block με μέσο όρο τρία κοψίματα ανά παιχνίδι.

Το 1991 είχε γίνει ντραφτ στο νούμερο 4 από τους Ντένβερ Νάγκετς.

Είχε αγωνιστεί με τη φανέλα τους μέχρι και το 1996, όταν και μετακόμισε στην Ατλάντα για να παίξει για τους Χοκς. Τη σεζόν 2001-02 αγωνίστηκε στους Φιλαδέλφεια 76ερς, και μετά συνέχισε την καριέρα του στους Νιου Τζέρσεϊ Νετς, στους Νιου Γιορκ Νικς και τέλος στους Ρόκετς εκεί που έκλεισε και την καριέρα του.

Στην καριέρα του είχε συμμετοχές σε οκτώ All Star Game, είχε αναδειχθεί κορυφαίος αμυντικός τέσσερις σεζόν, και τρεις καλύτερος στα κοψίματα. Οι Χοκς και οι Νάγκετς έχουν αποσύρει τη φανέλα με το αγαπημένο του νούμερο, το 55. Το 2015 είχε μπει στο Hall of Fame του αθλήματος.

Πηγή: sport-fm.gr