ΚΑΙΡΟΣ

Σάντος: «Η πόρτα της Εθνικής δεν έχει κλείσει για κανέναν»

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε σήμερα ο Φερνάντο Σάντος στο ραδιοφωνικό σταθμό «NovaΣπορ FM». Ο ομοσπονδιακός προπονητής μίλησε μεταξύ άλλων για το ενδεχόμενο επιστροφής των Γκέκα και Κυριάκου στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αλλά και για τη διαφορετική νοοτροπία που προσπαθεί να περάσει στους Έλληνες παίκτες.

Μεταξύ άλλων ο Φερνάντο Σάντος μίλησε:

Για τη διαφορετική νοοτροπία που παρατηρείτε στην ομάδα: «Μιλάμε για μία ομάδα που ουσιαστικά είναι καινούργια, όχι τόσο λόγω της αλλαγής προπονητή όσο για το ότι πολλοί ποδοσφαιριστές από την παλιά φουρνιά έχουν αποχωρήσει λόγω ηλικίας. Πλέον δουλεύουμε με την καινούργια φουρνιά παικτών κι ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα κατορθώσουμε να κάνουμε πράγματα αντίστοιχα με τις επιτυχίες της Εθνικής του Ότο Ρεχάγκελ. Εμείς έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι ορισμένοι από τους ποδοσφαιριστές μας δεν έχουν χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους και δεν έχουν πολλά παιχνίδια στα πόδια τους. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και το ζήτημα της αλλαγής της φιλοσοφίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η φιλοσοφία επί εποχής Ρεχάγκελ δεν ήταν σωστή. Πρόκειται για δύο φιλοσοφίες που είναι εντελώς διαφορετικές. Και οι παίκτες χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν σε αυτή την νέα πραγματικότητα. Το κακό είναι ότι δεν μπορώ να δουλεύω συνεχώς μαζί τους για να γίνει αυτή η προσαρμογή πιο γρήγορα. Αλλά θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους για την προσπάθεια που καταβάλλουν από την πρώτη στιγμή να μπουν στο πνεύμα. Αν τους είχα κάθε μέρα στη διάθεσή μου θα είχαμε φτάσει στο 80% του επιθυμητού επιπέδου που είναι ο στόχος μας, τώρα που δεν τους έχω συνεχώς είμαστε γύρω στο 50% αυτών που θέλουμε».

Για τους στόχους της Ελλάδας:
«Στόχος μας είναι η κατάκτηση της πρώτης θέσης στον όμιλο για τα προκριματικά του Euro 2012. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις και εξαρτάται καθαρά από εμάς. Μετά το πέρας των δύο αγωνιστικών που έρχονται θα έχουν ξεκαθαρίσει πολλά. Αν έχουμε πάρει τους 6 βαθμούς σε αυτά τα δύο ματς, μετά όλα θα κριθούν στο παιχνίδι με την Κροατία στην έδρα μας. Από την άλλη πλευρά βέβαια θα πρέπει μέχρι τότε να προχωράμε με νίκες και να βλέπουμε κάθε παιχνίδι όχι ως διαδικαστικό. Θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα πειθαρχία και να έχουμε γνώμονα μόνο την νίκη».

 Για το ενδεχόμενο επιστροφής του Φάνη Γκέκα και του Σωτήρη Κυριάκου στην εθνική ομάδα αλλά και των Δέλλα, Λυμπερόπουλο: «Η πόρτα της Εθνικής δεν έχει κλείσει για κανέναν. Δεν ήμουν εγώ αυτός που απέκλεισε τον Γκέκα και τον Κυργιάκο, οι ίδιοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την ομάδα. Τον όρο που θέτω εγώ σε κάθε Έλληνα παίκτη για να είναι μέλος αυτής της ομάδας είναι να εμπιστεύεται σε όλα τα ζητήματα τον προπονητή του και την ακεραιότητά του. Στους διάφορους πάγκους που έχω καθίσει κατά καιρούς, οι αποφάσεις που έπαιρνα ήταν πάντα για το συμφέρον της ομάδας, ποτέ δεν βάζω κάτι άλλο πάνω από την ομάδα, ούτε λαμβάνω υπόψη άλλες σχέσεις που μπορεί να έχω, όπως οι προσωπικές. Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης τώρα, ποδοσφαιριστές όπως ο Καραγκούνης, ο Κατσουράνης, ο Τοροσίδης, ο Σαλπιγγίδης, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος αποτελούν φυσική συνέχεια της φουρνιάς που έφερε μεγάλες επιτυχίες στην Εθνική. Είναι σημαντικοί τόσο εντός, όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων. Το σημαντικότερο άλλωστε είναι να υπάρχει καλό κλίμα στην ομάδα. Αν δεν υπάρχει, αυτό θ’ αντικατοπτριστεί στο γήπεδο. Από την άλλη πλευρά ο αρχηγικός ρόλος που μπορεί να έχουν κάποιοι παίκτες δεν σημαίνει ότι από εμένα έχουν κάποια ειδική μεταχείριση, τα ίδια ακριβώς ισχύουν για όλους. Η πόρτα της Εθνικής δεν είναι κλειστή για κανέναν. Πάντα υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψει κάποιος. Το ίδιο ισχύει και για τον Δελλα, τον Λυμπεροπουλο ή οποιονδήποτε άλλο».

Για το υπάρχον υλικό καθώς και τα ταλέντα που υπάρχουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο:
«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα της Εθνική Ελλάδας δημιούργησα μία βάση δεδομένων από περίπου 35 ποδοσφαιριστές που καλούνται στην Εθνική. Η πόρτα ωστόσο δεν είναι κλειστή για κανέναν. Παρακολουθούμε παιχνίδια σε κάθε αγωνιστική κι εγώ και οι βοηθοί μου και για να βλέπουμε την πορεία αυτών των παικτών αλλά και για να εντοπίσουμε κάποιον άλλον. Αν βρεθεί κάποιος ποδοσφαιριστής που έχει τις προϋποθέσεις τον παρακολουθούμε περισσότερο και μπαίνει κι εκείνος στη βάση αυτών που καλούμε. Από την άλλη βέβαια υπάρχουν κάποιοι παίκτες που ξεχωρίζουν, όπως ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Κώστας Μανωλάς και ο Κώστας Φορτούνης. Αλλά εφόσον αυτή την στιγμή αγωνίζονται στην Ελπίδων είναι καλύτερο να βρίσκονται εκεί. Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα έχουν θέση βασικού, όπως για κανέναν άλλωστε κι εκεί αποκτούν εμπειρίες, παιχνίδια στα πόδια τους. Την κατάλληλη στιγμή θα κληθούν. Επίσης είναι γεγονός ότι πλέον υπάρχει συνεργασία με τους προπονητές των Εθνικών ομάδων νέων. Ξέρουμε πώς ακριβώς θα διαχειριστούμε τέτοιους ποδοσφαιριστές με πολύ ταλέντο. Ουσιαστικά αυτό που προσπαθούμε και ξεκινάμε από το μηδέν είναι να δημιουργηθεί ένα αρχείο με όλους όσους αγωνίζονται σε όλες τις Εθνικές από την κάτω των 14 που θέλουμε να δημιουργηθεί μέχρι την ανδρών, έτσι ώστε να καταχωρείται η εξέλιξή τους και στο μέλλον ο οποιοσδήποτε προπονητής να έχει πληροφόρηση για την πορεία του κάθε ποδοσφαιριστή από τα 14 έως τη δεδομένη χρονική στιγμή».

Για τους αντιπάλους της Εθνικής στο δρόμο προς το Euro 2012:
«Η Κροατία όντας πρώην μέλος της Γιουγκοσλαβίας έχει πολύ καλή βάση ποδοσφαίρου. Η λέξη-κλειδί εδώ είναι οι ακαδημίες. Το πώς θα πλάσεις έναν ποδοσφαιριστή όπως τον θέλεις εσύ. Αν παρατηρήσουμε τους παίκτες της Κροατίας είναι πολύ ώριμοι από μικρή ηλικία όχι μόνο ηλικιακά αλλά και ποδοσφαιρικά. Από μικροί δουλεύουν στις μικρές εθνικές ομάδες με αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου να δημιουργούν μία συμπαγή ομάδα που ξέρει τη ζητά μέσα στο γήπεδο. Και το παράδειγμα της Πορτογαλίας είναι πολύ καλό στο πώς διαχειρίζεται τις ακαδημίες της. Στο παρελθόν κατάφερε να δημιουργήσει πολύ καλές ομάδες όταν έπαιρνε παίκτες από την Μοζαμβίκη και την Αγκόλα. Όταν αυτή η δυνατότητα σταμάτησε η ομάδα έπεσε λίγο μέχρι που άρχισε να βασίζεται στις ακαδημίες και πλέον έχει παίκτες σε όλο τον κόσμο, σε μεγάλους συλλόγους και έχει μία εθνική που με αξιώσεις διεκδικεί διακρίσεις. Το θέμα στην Ελλάδα είναι ότι οι ακαδημίες δεν λειτουργούν σε καλή βάση. Όταν πρωτοήρθα εδώ, μόνο μια ομάδα λειτουργούσε σωστά σε αυτό το θέμα. Δεν αρκεί απλώς να έχεις μία ομάδα με νέους παίκτες. Στην Ελλάδα είμαστε επικεντρωμένοι στο πώς θα αγοράσουμε ένας ποδοσφαιριστή, στο πώς θα πάρουμε κάποιον έτοιμο να μας κάνει τη δουλειά και όχι στο πώς θα τον διαμορφώσουμε εμείς. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ρίξουμε κονδύλια στις ακαδημίες». Πηγή: skai.gr