Κλείσιμο

Επιστολή Αλαφούζου στην ΕΠΟ: «Εύλογες σκέψεις για προσπάθεια συγκάλυψης»

Την ανησυχία του για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης του παράνομου στοιχηματισμού, κάνοντας λόγο για ανεδαφικές προτάσεις της ΕΠΟ, εξέφρασε ο Γιάννης Αλαφούζος μέσω επιστολής προς την ΕΕΠ

Ο Γιάννης Αλαφούζος εκφράζει την ανησυχία του για προσπάθεια συγκάλυψης στην υπόθεση του κυκλώματος του παράνομου στοιχηματισμού.
Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο οποίος μετέβη στα γραφεία της ΕΠΟ το μεσημέρι της Πέμπτης, για να δώσει το «παρών» στη συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, έχει απευθυνθεί σε αυτήν μέσω επιστολής.


«Οι ανωτέρω ανεδαφικές προτάσεις αλλά και η εν γένει ως τώρα στάση της Ομοσπονδίας δημιουργούν εύλογες σκέψεις ότι επιχειρείται προσπάθεια συγκάλυψης μιας υπόθεσης η οποία μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για μια σημαντική κάθαρση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου», αναφέρει χαρακτηριστικά.


Αναλυτικά η επιστολή


«Προς Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου,
Αξιότιμοι κύριοι,
Η εκφρασθείσα στην από 19-7-2023 απαντητική επιστολή θέση σας ότι το ζήτημα της δικαστικής υπόθεσης των χειραγωγημένων αγώνων αποτελεί ζήτημα αρμοδιότητας της Ε.Ε και όχι της Ε.Ε.Π. είναι τόσο αυτονόητα αβάσιμη που εύλογα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για άλλη μια φορά επιχειρείται συνειδητά να υποβαθμιστεί ο ρόλος και η σημασία της Ε.Ε.Π. κατά παράβαση της Ολιστικής Μελέτης.
Η άποψη ότι το ζήτημα της χειραγώγησης δεκάδων αγώνων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν αφορά τους φορείς του επαγγελματικού ποδοσφαίρου που εκπροσωπούνται στην ΕΕΠ αλλά την ΕΕ που ελέγχεται από Προέδρους τοπικών ενώσεων είναι τόσο εκτός κανονιστικής και ποδοσφαιρικής πραγματικότητας που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της ΕΠΟ με τις οποίες πρότεινε παντελώς αβάσιμες νομικές λύσεις οι οποίες μάλλον εξυπηρετούσαν επικοινωνιακούς σκοπούς, όπως τουλάχιστον ο Πρόεδρος της ΕΠΟ τους αντιλαμβάνεται.
Η κατάργηση της ανακριτικής διαδικασίας και η ποινή της αποβολής από το πρωτάθλημα απευθείας με τον τρίτο φάκελο είναι προτάσεις όχι μόνο αντίθετες στις σχετικές κανονιστικές διατάξεις της FIFA και της UEFA αλλά και επικίνδυνες διότι έτσι θα κινδύνευαν με εξόντωση ακόμα και ομάδες, οι οποίες θα είχαν την ατυχία να συμμετάσχουν σε τρεις αγώνες τους οποίους ο αντίπαλος τους θα χειραγωγούσε εν αγνοία τους.
Όσον αφορά την πρότασή του για νομοθετική ρύθμιση του βαθμού απόδειξης που απαιτείται ας τον ενημερώσει κάποιος ότι ήδη ο σχετικός κανονισμός προβλέπει ότι οι υποθέσεις αυτές ερευνώνται και δικάζονται χωρίς καθυστέρηση και χωρίς να απαιτείται να ολοκληρωθεί η αντίστοιχη ποινική διαδικασία και ότι προκειμένου να υπάρξει απόφαση καταδίκης για τα αδικήματα χειραγώγησης, ο βαθμός απόδειξης που απαιτείται είναι αυτός του comfortable satisfaction (όπως η έννοια αυτού έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με τη νομολογία του C.A.S.), δηλαδή μεγαλύτερος από την απλή πιθανολόγηση και μικρότερος από την απόδειξη πέραν πάσας αμφιβολίας.
Οι ανωτέρω ανεδαφικές προτάσεις αλλά και η εν γένει ως τώρα στάση της Ομοσπονδίας δημιουργούν εύλογες σκέψεις ότι επιχειρείται προσπάθεια συγκάλυψης μιας υπόθεσης η οποία μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για μια σημαντική κάθαρση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου».


Υπενθυμίζεται ότι στην τοποθέτησή του ο Τάκης Μπαλτάκος ανέφερε τη Δευτέρα:


«Η ΕΠΟ δεν γνωρίζει οτιδήποτε για την διεξαγόμενη ποινική έρευνα. Η ΕΠΟ έχει μόνο πειθαρχική διαδικασία επί των εμπλεκομένων ομάδων, μέσω της Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία αποτελείται από τακτικούς δικαστές και δρα ανεξάρτητα.
Για την αποτελεσματική υποβοήθηση του έργου των τακτικών δικαστών προτείνω τα ακόλουθα:

1. Κατάργηση της πολύμηνης και αναποτελεσματικής ανακριτικής διαδικασίας και απευθείας παραπομπή των ομάδων σε δίκη, αφού το μόνο στοιχείο που έχει στην διάθεσή της η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι η έκθεση της εταιρείας Sportradar και τίποτα άλλο. Ούτε έγγραφα, ούτε μάρτυρες, ούτε τραπεζικοί λογαριασμοί, ούτε κατασχεμένα κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές.
Τί ανάκριση να κάνει?
2. Άμεσα – εντός πέντε ημερών - επιβολή ποινής στην ομάδα, για την οποία λαμβάνεται φάκελος από την Sportradar ως ακολούθως:
α) Για τον πρώτο φάκελο χρηματικό πρόστιμο 100.000 Ευρώ, μετά από προηγούμενη ακρόαση, αλλά με αντιστροφή του βάρους απόδειξης. Η ομάδα πρέπει να αποδείξει την αθωότητά της, όχι η Επιτροπή την ενοχή της ομάδας.
β) Για τον δεύτερο φάκελο αφαίρεση 5 βαθμών και χρηματικό πρόστιμο 150.000 Ευρώ.
γ) Για τον τρίτο φάκελο αποβολή από το πρωτάθλημα.
Εννοείται ότι η έφεση δεν θα έχει αναστέλλουσα δύναμη, θα αφορά δε μόνο το οικονομικό σκέλος της απόφασης, όχι το πειθαρχικό.
Επειδή οι τακτικοί Δικαστές δεν μπορούν να επιβάλλουν ποινές μόνο με ενδείξεις και πιθανολόγηση απαιτείται σχετική νομοθετική ρύθμιση για την υποβοήθηση και στήριξη τους ως προς αυτό.
Μια τέτοια συνολική νομοθετική παρέμβαση, εκ μέρους ΕΠΟ και Πολιτείας, θα οδηγήσει στην άμεση καταστολή του φαινομένου πριν αρχίσουν τα πρωταθλήματα.
Αντίθετα η διεξαγόμενη ποινική έρευνα είναι μυστική και θα περάσουν χρόνια πριν φτάσουμε σε τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις.
Σχετική απόφαση θα ληφθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή της 20ης Ιουλίου, αφού εισακουστούν οι αντίστοιχες προτάσεις των Τακτικών Δικαστών και της Νομικής Υπηρεσίας».

Πηγή: sport-fm.gr