Πρωτοστάτης στην όλη προσπάθεια και παραστάτης στο πλευρό ανθρώπων που βρίσκονται στη διαδικασία της απεξάρτησης ή προσπαθούν να βρουν τρόπους διαφυγής από τα "πλοκάμια" των ναρκωτικών είναι ο αθλητικός σύλλογος "Ηρακλής", με το τμήμα τού τζούντο, το μοναδικό στην Ελλάδα με τέτοια δράση.
Ως άθλημα, το τζούντο αποτελεί ολοκληρωμένο σύστημα φυσικής αγωγής, που ενώνει την ιαπωνική παράδοση στις πολεμικές τέχνες με το σύγχρονο κόσμο και προσπαθεί να διαμορφώσει υγιείς ανθρώπους, με υγιή αντίληψη κι αυτό ακριβώς προωθεί το τζούντο του "Ηρακλή", με την ένταξη απεξαρτημένων ή υπό απεξάρτηση ατόμων στους κόλπους του.
Το άθλημα, με ενσωματωμένη την "ειδική" αυτή μερίδα των αθλητών, διεξάγεται στους χώρους του ερασιτέχνη Ηρακλή, στο Κατσάνειο, και αποτελεί έναν από τους κρίκους της "αλυσίδας" της αθλητικής κοινωνίας, με τη θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ- Ιθάκη.
Στους αθλητικούς χώρους, σήμερα, ξυπνούν μνήμες, που είχαν οι χρήστες όταν ήταν παιδιά. Το βίωμα αυτό είναι σημαντικό, όπως εξηγούν οι ειδικοί, με δεδομένη τη συναισθηματική ανωριμότητα που τους διακρίνει, λόγω της έναρξης της χρήσης από μικρή ηλικία.
Με τις ήπιες μορφές ασκήσεων, χαμηλής έντασης, οι χρήστες -απεξαρτημένοι και μη- έρχονται σε επαφή με το σώμα τους, παρουσιάζουν κινησιολογική βελτίωση στα άνω και κάτω άκρα του σώματός τους, τα οποία είναι επιβαρημένα από τη χρήση ουσιών, και νιώθουν σωματική και ψυχική ευεξία. Οι ασκήσεις χαμηλής έντασης δεν ενέχουν κίνδυνο τραυματισμών ή αιφνίδιων θανάτων, που μπορεί να είναι συνέπεια της χρήσης ουσιών. Η δε μέθοδος που εφαρμόζεται, προκειμένου να κινητοποιηθούν τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας να συμμετάσχουν ενεργά στη δραστηριότητα, είναι η συστημική-βιωματική μέθοδος.
Για να ασχοληθεί κάποιο μέλος της θεραπευτικής κοινότητας με το τζούντο, πρέπει να ενταχθεί σε θεσμοθετημένη αθλητική ομάδα (στην προκειμένη περίπτωση στον Ηρακλή), στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής ζώνης. Τα μέλη τα οποία συμμετέχουν στα μαθήματα τζούντο- οι 9 στους 10 δεν- γνώριζαν τι είναι τζούντο.
Για όσους έχουν προσληφθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C και ακολουθούν εξατομικευμένο πρόγραμμα άθλησης, φτάνοντας στο 40% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας, ο υπολογισμός αυτής γίνεται από τον τύπο 220- ηλικία μέλους. Έτσι, για παράδειγμα, αν ένα μέλος είναι 28 ετών, τότε ισχύει: 220-28=192. Το 40% αντιστοιχεί σε 77-80 παλμούς το λεπτό. Η μέθοδος αυτή εφαρμόστηκε σε μέλη του ΚΕΘΕΑ "Ιθάκη", με εξαιρετικά αποτελέσματα. Το 2002, αθλήτρια κατέκτησε την 5η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα τζούντο και την επόμενη χρονιά τη 2η θέση, χωρίς να υποτροπιάσει ο ιός της ηπατίτιδας C.
Το συγκεκριμένο μοντέλο προπόνησης, που ακολουθείται σήμερα στον Ηρακλή, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη ΧΑΝΘ, την περίοδο 1998-2000, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, την περίοδο 2000-2004.
Από το 2004, οι αθλητές του ΚΕΘΕΑ - Ιθάκη, μετά τις απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις, αποκτούν δελτίο αθλητού τζούντο και μπορούν να αγωνιστούν με τα χρώματα του Ηρακλή. Το μοντέλο προπόνησης στηρίζεται κατά 90% στο αναπτυξιακό μοντέλο για την προσωπική ανάπτυξη και κατά το 10% στο αξιολογικό μοντέλο.
Η συμμετοχή των αθλητών από το ΚΕΘΕΑ - Ιθάκη στις προπονήσεις του Ηρακλή τους κάνει να έρχονται σε επαφή με τους υπόλοιπους αθλητές, δημιουργώντας σχέσεις με ανθρώπους που δεν είχαν επαφή με ναρκωτικές ή αναβολικές ουσίες.
"Σήμερα, δεν υπάρχει σύλλογος στην Ελλάδα που να ασχολείται με τα άτομα που βρίσκονται σε προγράμματα επανένταξης. Αυτά τα παιδιά παλεύουν καθημερινά με την ίδια τη ζωή και ο αθλητισμός τούς βοηθάει σε μεγάλο βαθμό. Είναι μεγάλη υπόθεση να έχεις παιδιά που βρίσκονται σε προγράμματα επανένταξης και που δίνουν στις προπονήσεις τον καλύτερο εαυτό τους", αναφέρει ο προπονητής τζούντο του Ηρακλή και υπεύθυνος του αθλητικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ- Ιθάκη, Αυγερινός Μαϊστρέλης και προσθέτει:
"Στην αρχή, υπήρχαν κάποιες ρατσιστικές φωνές, που όμως σήμερα έχουν απαλειφθεί. Τα παιδιά κέρδισαν τη θέση που τους αρμόζει. Το τζούντο, θεωρώ ότι είναι ένα από τα αθλήματα που βοηθάει προς αυτό τον τομέα. Έχω μείνει έκπληκτος από την προσπάθεια των παιδιών και το πάθος τους για τον αθλητισμό. Το χαρακτηριστικότερο όλων είναι ότι αυτά τα παιδιά αγαπούν το άθλημα και μένουν σ' αυτό ακόμη κι όταν φύγουν από το πρόγραμμα. Πολλά παιδιά εξελίσσονται σε εξαιρετικούς αθλητές που φέρνουν πολύ καλές επιδόσεις και θέσεις στα πανελλήνια πρωταθλήματα. Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται είναι σχεδόν μοναδικό, αφού πρόσφατα μας κάλεσαν στην Ιαπωνία, στη χώρα που γεννήθηκε το τζούντο, για να τους δείξουμε τον τρόπο που το πετυχαίνουμε. Αυτό είναι μια μεγάλη επιβράβευση για εμάς και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο".
Περισσότερα στο Woop.gr. Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.