Με ένα μαζικό κύμα αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απάντησαν οι Ολυμπιονίκες μας στους «ισόβιους παράγοντες» του ερασιτεχνικού αθλητισμού - μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που απειλούν με παραιτήσεις αν τελικά ψηφιστουν οι διατάξεις για όριο ηλικίας αλλά και όριο στις θητείες.
Κορυφαίοι Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές που σήκωσαν τη χώρα ψηλά και αποτέλεσαν πρότυπα και χιλιάδες νέους, εκφράζονται δημόσια υπέρ του υπό διαβούλευση αθλητικού νομοσχεδιου και αναφέρουν ότι ο αθλητισμός πρέπει να κάνει ένα βήμα προς το μέλλον και αυτό το νομοσχέδιο θα του δώσει την ευκαιρία.
Οι παράγοντες που εδώ και πολλά χρόνια διατηρούν την προεδρία σε ομοπονδίες του ερασιτεχνικού αθλητισμού αντιδρούν στη διάταξη για την αναδρομικότητα στις θητείες και για το όριο ηλικίας στα 70 έτη, καθώς πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους, αφού ενεργοποιούνται σε αυτές για περισσότερα από 12 χρόνια. Στην αντίπερα όχθη οι Ολυμπιονίκες μας και η αφρόκρεμα του ελληνικού αθλητισμού πιστεύουν ότι αυτή η αλλαγή θα έχει θετικά στοιχεία για τον ελληνικό αθλητισμό ενώ είναι υπέρ και για τις υπόλοιπες διατάξεις για τη πάταξη της βίας στους; αθλητικούς χώρους, αλλά και την αντιμετωπίση των χειραγωγούμενων αγώνων (προβλέπεται η κύρωση της συμβασης Μagglingen).
Πύρρος Δήμας, Νίκος Κακλαμανάκης, Βούλα Κοζομπόλη, Κώστας Κεντέρης, Ειρήνη Αϊνδηλή, Γιώργος Στεφανόπουλος, Βασίλης Κουρνέτας, Δημήτρης Μούγιος, Γιάννης Τσίλης είναι μερικοί μόνο από τους αθλητές που δημοσίως εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στις διατάξεις του αθλητικού νομοσχεδίου. Ενός νομοσχεδίου που έχει φέρει στα... κάγκελα κάποιους εκ των ομοσπονδιαρχών (ειδικά των «μόνιμων»), οι οποίοι μέσω ψηφίσματος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, απείλησαν ακόμα και με παραίτηση, την οποία θα καταθέσουν στον πρωθυπουργό της χώρας.
Πύρρος Δήμας: Επιβάλλεται ανανέωση στις διοικήσεις Ομοπσονδιών
«Σε ό,τι αφορά τις θητείες των μελών των διοικητικών συμβουλίων των αθλητικών ομοσπονδιών, το πνεύμα των διατάξεων που πρόκειται να ψηφιστούν, με βρίσκει σύμφωνο, τόσο ως προς τον ποσοτικό περιορισμό των τριών θητειών στη θέση του Προέδρου, με την αύξηση των δύο θητειών σε οποιαδήποτε άλλη εκτελεστική θέση, όσο και στον ηλικιακό περιορισμό των εβδομήντα ετών για ένα πρόσωπο. Πιστεύω, ότι επιβάλλεται να υπάρχει ανανέωση στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών με ανθρώπους που θα προσφέρουν καινοτόμες ιδέες και θα συμβάλουν ενεργά στην ανάπτυξη του αθλητισμού, με προοδευτικές απόψεις», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών Πύρρος Δήμας.
Νίκος Κακλαμανάκης: Η κάθαρση στον ελληνικό αθλητισμό είναι επιλογή
Υπέρ του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου είναι και ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας Νίκος Κακλαμανάκης: «Η κάθαρση στον Ελληνικό αθλητισμό είναι Επιλογή! Ειναι "κοινό μυστικό" ότι η υγεία της Ε.Ι.Ο (αλλά και αλλων ομοσπονδιών) αντανακλά την ηθική των εποπτευόντων φορέων του Υφυπ, του Γ.Γ.Α και της Ε.Ο.Ε. Πόσο αντιπροσωπευτικές των αθλητών είναι οι σημερινές διοικήσεις των ομοσπονδιών; Ενέχονται μήπως σε κατάχρηση εξουσίας με αθέμιτες και παράνομες πρακτικές ενάντια στο δημόσιο συμφέρον διαχρονικά; Ο Υφυπ Λευτέρης Αυγενάκης βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση με το νέο (υπό ψήφιση) αθλητικό νομοσχέδιο. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το σημερινό ελλιπές νομικό πλαίσιο αλλά η μη εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου. Για να καταφέρει στη Βουλή ο υφυπουργός, ό,τι κανείς δεν μπόρεσε ποτέ, οφείλουμε να τον στηρίξουμε προκειμένου να υλοποιήσει την κάθαρση στον Ελληνικό αθλητισμό, που δεν θέλησε κανείς προκαθήμενος του!!», υπογραμμίζει.
Βούλα Κοζομπόλη:Να πάω με τα παιδιά μου να δω αγώνα
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Κοζομπόλη, παλιά πολίστρια, επισημαίνει:
«ΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Στο προς ψήφιση Αθλητικό Νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη που αναφέρεται σε ρυθμίσεις και διευκρινίσεις που αφορούν την αξιοποίηση Ολυμπιονικών, Παραολυμπιονικών και Ολυμπιονικών Κωφών προς όφελος της νεολαίας της χώρας μας και την προώθηση του αθλητισμού και του Ολυμπιακού πνεύματος. Σίγουρα οι άνθρωποι που έχουν προσφέρει τόσα πολλά στον αθλητισμό θα είναι πιο χρήσιμοι σε θέσεις αθλητικού ενδιαφέροντος με γνώμονα πάντα την κοινωνική προσφορά και ώθηση των παιδιών στον αθλητισμό.
Σε σχέση με τα θέματα της βίας τη φετινή χρονιά έγινα και εγώ μάρτυρας επεισοδίων σκληρής βίας ακόμη και σε γυναικείο αγώνα υδατοσφαίρισης. Οπότε εφόσον ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο , θα μπορέσω επιτέλους να πάω με τα παιδιά μου να παρακολουθήσω, χωρίς κίνδυνο, έναν αγώνα.
Σχετικά με το καταστατικό της ΕΟΕ, το οποίο κρίθηκε αναχρονιστικό από τη ΔΟΕ, πιστεύω ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ο αθλητισμός της χώρας μας θα μπει σε σωστή βάση πάντα με επίκεντρο τους αθλητές και τη στήριξη τους ώστε να μπορούμε μελλοντικά να είμαστε υπερήφανοι και να χειροκροτήσουμε όλοι μαζί πολλές ακόμη επιτυχίες».
Γιώργος Στεφανόπουλος: Πολυπόθητη η κάθαρση στον αθλητισμό
Ακόμα και αθλητές που έχουν δοξάσει τα ελληνικά χρώματα πριν από πολλά χρόνια όπως ο «ασημένιος» Ολυμπιονίκης της πάλης Πέτρος Γαλακτόπουλος και ο Ολυμπιονίκης της πυγμαχίας Γιώργος Στεφανόπουλος πιστεύουν ότι αυτό το νομοσχέδιο θα βοηθήσει στην «εξυγίανση του ελληνικού αθλητισμού».
Άλλοι αθλητές
Ο παλιός πολίστας ο Μιχάλης Κουρέτας τόνισε:
«Πολύ σημαντικές οι ημέρες που έρχονται. Και ο λόγος είναι το Αθλητικό Νομοσχέδιο που συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής. Και βέβαια πολύ υπερήφανος για όλο αυτό που γίνεται. Γιατί είναι κάτι που δεν τόλμησε κανένας να ακουμπήσει όλα αυτά τα χρόνια. Και είναι ένα νομοσχέδιο που θα δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για μια απίστευτη αλλαγή στο αθλητικό γίγνεσθαι της χώρας, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη. Και τοποθετούμαι τόσο για τις θητείες των προέδρων και των μελών στις ομοσπονδίες, όσο και για το όριο των 70 ετών για τους προέδρους και τα μέλη των ομοσπονδιών.
Είναι κάτι που θα δώσει την ευκαιρία και τη δυνατότητα πλέον να μπουν νέοι άνθρωποι και καινούργιες ιδέες στη διαχείριση και στην υλοποίηση όλων αυτών των στόχων και οραμάτων για την ανάπτυξη και βελτίωση των αθλητικών δρωμένων στη χώρα μας. Με καινοτομίες και όρεξη για δουλειά.
Είμαι ευτυχής που κάποιοι αποφάσισαν να σπάσουν αυγά, και να πάρουν την πρωτοβουλία να αλλάξει ο χάρτης του Ελληνικού Αθλητισμού. Και βέβαια όλα στη ζωή μας έχουν ονοματεπώνυμο. Έτσι και στην περίπτωση του Αθλητικού Νομοσχεδίου ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ. Πρωθυπουργός ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Υφυπουργός Αθλητισμού ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ».
«Υπέρμαχος της άποψης ότι πρέπει να υπάρξουν νέα πρόσωπα» είναι και ο Ολυμπιονίκης του βόλεϊ Βασίλης Κουρνέτας καθώς θεωρεί ότι έτσι «θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη μετάβαση στη νέα εποχή».
Με θετικό τρόπο για το νέο νομοσχέδιο έχουν εκφραστεί η Αγγελική Καραπατάκη («ασημένια» Ολυμπιονίκης του πόλο), Ειρήνη Αϊνδηλή («χάλκινη» Ολυμπιονίκης του ανσάμπλ), Μαρία Χριστοφορίδου (παγκόσμια πρωταθλήτρια της άρσης βαρών), Μαρία Καρπαθάκη (παγκόσμια πρωταθλήτρια ταέ κβον ντο) κ.α. Αξίζει να αναφερθεί ότι και πολλοί πρωτοκλασάτοι εν ενεργεία αθλητές είναι υπέρ του νέου νομοσχεδίου αλλά φοβούνται να εκφράσουν δημόσια τη στήριξή τους.
Η συζήτηση για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο θα συνεχιστεί τη Δευτέρα (11/11) στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με την τοποθέτηση διαφόρων φορέων του αθλητισμού.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.