Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης: Το 34ο clasico στο «σπίτι» του Σάρας

Έναν χρόνο μετά το Βελιγράδι, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης τίθενται αντιμέτωπες στον ημιτελικό του Final Four του Κάουνας

Μετά το Παρίσι, το Λονδίνο, το Μιλάνο και το Βελιγράδι ήρθε η στιγμή και για το Κάουνας να φιλοξενήσει ένα clasico σε ημιτελικό Final Four Ευρωλίγκας. Για δεύτερη σερί σεζόν, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης (19/5, 21:00, www.sportfm.gr, bwinΣΠΟΡ FM 94,6, Novasports Prime) θα παλέψουν σε ημιτελικό, με φόντο την πρόκριση στον μεγάλο τελικό.

Πέρυσι, στην πρωτεύουσα της Σερβίας, η «βασίλισσα» επικράτησε 86-83 και πήρε το εισιτήριο. Στο μεταξύ, η ομάδα της Μαδρίτης μετράει συνολικά τρεις προκρίσεις απέναντι στους «αιώνιους αντιπάλους» Καταλανούς. Η πιο εμφατική ήταν αναμφισβήτητα το 100-62 στον ημιτελικό του Μιλάνου το 2014, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα στο Λονδίνο είχε νικήσει 74-67.

Στο πρώτο ιστορικό clasico σε ημιτελικό Final Four είχε… χαμογελάσει η Μπαρτσελόνα, καθώς είχε νικήσει 76-66, το 1996 στο Παρίσι.

Από ‘κει και πέρα, αυτό θα είναι το 34ο ευρωπαϊκό clasico σ’ αυτόν τον αιώνα, με τους «μπλαουγκράνα» να έχουν ελαφρύ προβάδισμα με 17-16 νίκες έναντι της «βασίλισσας». Ο ημιτελικός του Final Four θα αποτελέσει την έκτη φετινή τους συνάντηση. Στην πρώτη τους για τη σεζόν 2022/23 η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε και παράλληλα πανηγύρισε κούπα. Συγκεκριμένα, ήταν στον τελικό του ισπανικού Σούπερ Καπ, όπου η ομάδα του Τσους Ματέο επικράτησε στην παράταση 89-83.
Στα τέσσερα ματς που ακολούθησαν σε πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα, η Μπαρτσελόνα μέτρησε τρεις νίκες, έναντι μόλις μίας της Ρεάλ Μαδρίτης. Το πιο πρόσφατο clasico ήταν στις 16 Απριλίου για τη Liga Endesa, όπου οι Καταλανοί επιβλήθηκαν με το εμφατικό 97-82, στο «Παλάου».

Αναφορικά με την πορεία τους στη φετινή regular season στην Ευρωλίγκα, το ρεκόρ τους ήταν ίδιο, στο 23-11. Ωστόσο, η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είχε την ισοβαθμία και έτσι τερμάτισε δεύτερη, με τη «βασίλισσα» αντίστοιχα τρίτη. Στα playoffs, η Μπάρτσα είχε σαφώς πιο εύκολο έργο από τους Μαδριλένους. Οι «μπλαουγκράνα» αντιμετώπισαν τη Ζαλγκίρις, την οποία… σκούπισαν 3-0 με συνοπτικές διαδικασίες για την πρόκριση στο Final Four.

Στον αντίποδα, η Ρεάλ Μαδρίτης έδωσε μία επική «μάχη» με την Παρτίζαν, στα playoffs. Μία σειρά που περιείχε τέσσερα break, γενικές συρράξεις στο Game 2 με «καμπάνες» σε παίκτες εκατέρωθεν, τον σοβαρό τραυματισμό του Γκάμπριελ Ντεκ και έναν εντυπωσιακό επίλογο σε πέμπτο και τελευταίο ματς στη Μαδρίτη. Εκεί, το σύνολο του Τσους Ματέο επέστρεψε από την… κόλαση του -18 και με μπροστάρηδες τις «παλιοσειρές» Ροντρίγκεθ, Γιουλ και Ρούντι επικράτησε 98-94 της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Τέλος και οι δύο ομάδες ταξίδεψαν «λαβωμένες» στο Κάουνας. Η Μπαρτσελόνα δεν θα υπολογίζει σίγουρα στις υπηρεσίες του Κόρι Χίγκινς, ο οποίος είναι και ο μοναδικός απών. Πριν από μερικές ημέρες, από προβλήματα ταλαιπωρήθηκαν οι Γιαν Βέσελι και Νίκολα Κάλινιτς, αλλά αμφότεροι αναμένεται να δώσουν κανονικά το «παρών». Αναμφίβολα, πάντως, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους θα έχει τη σημαντική υποστήριξη των συμπατριωτών του στις κερκίδες, αφού είναι γέννημα θρέμμα του Κάουνας.

Από την άλλη, τα αγωνιστικά προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Τσους Ματέο δεν θα έχει στη διάθεσή του τα βασικά του «4άρια», για διαφορετικούς λόγους. Ο Γκάμπριελ Ντεκ τραυματίστηκε σοβαρά στο Game 4 κόντρα στην Παρτίζαν και χάνει τη σεζόν, ενώ ο Γκερσόν Γιαμπουσέλι είναι ακόμη τιμωρημένος για την… κλοτσοπατινάδα στο Game 2 στη Μαδρίτη.

Επίσης, η «βασίλισσα» δεν θα μπορεί να υπολογίζει και σε ακόμη έναν ψηλό. Ο Βενσάν Πουαριέ έχει και εκείνος προβλήματα και εκτός απροόπτου δεν θα προσφέρει τις υπηρεσίες του. Άρα, το μεγαλύτερο βάρος στη φροντ λάιν θα πέσει στον Έντι Ταβάρες. Ο γίγαντας από το Πράσινο Ακρωτήρι ήταν κομβικός στην πρόκριση της Ρεάλ επί της Παρτίζαν, έχοντας μάλιστα χτυπήσει στο γόνατό του στην πρεμιέρα της σειράς και χάνοντας και το δεύτερο ματς…

Διαιτητές της αναμέτρησης είναι οι Σάσα Πουκλ (Σλοβενία), Εμίν Μογκούλκοτς (Τουρκία) και Μεντί Ντιφαλά (Γαλλία).

Πηγή: sport-fm.gr