Ελληνική ερευνητική ομάδα συνεργάζεται με UEFA για τις επιπτώσεις της παράτασης αγώνα στους ποδοσφαιριστές

Ποιες είναι οι επιπτώσεις σε έναν ποδοσφαιριστή όταν οδηγηθεί στην παράταση ένας ποδοσφαιρικός αγώνας; Πόσος χρόνος απαιτείται για την πλήρη επαναφορά των ποδοσφαιριστών; Σε αυτά κι άλλα ερωτήματα απαντά μελέτη, την οποία η UEFA ανέθεσε στο SmArT Lab του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ) στα Τρίκαλα, το οποίο ανέλαβε να καθοδηγήσει μία πολυκεντρική μελέτη αξιολόγησης της επιβάρυνσης που δέχονται οι ποδοσφαιριστές κατά τη διάρκεια της παράτασης ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.

Η μελέτη ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2020 με την παρουσίαση των τελικών αποτελεσμάτων στην επιστημονική επιτροπή της UEFA. Οι αγώνες, με βάση τα στοιχεία του Τμήματος με παράταση έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία 20 χρόνια σε τουρνουά εθνικών ομάδων (όπως το Παγκόσμιο κύπελλο της FIFA και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της UEFA) αλλά και συλλόγων (π.χ. το Champions League της UEFA). Σε αυτές τις διοργανώσεις οι ποδοσφαιριστές μπορεί να χρειαστεί να συμμετέχουν σε διαδοχικούς αγώνες μέσα σε διάστημα μόλις 3 έως 4 ημερών. H μελέτη «The UEFA 120 min Study» έγινε με τη συνεργασία τριών Πανεπιστημίων: το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το University of Southern Denmark (SDU) στο Odense της Δανίας και το Πανεπιστήμιο «Parthenope» στη Νάπολη της Ιταλίας.

Επικεφαλής της προσπάθειας ήταν ο καθηγητής Δρ. Ιωάννης Φατούρος από το Smart Lab του ΠΘ. Ο Δρ. Φατούρος μαζί με τους καθηγητές Magni Mohr και Peter Krustrup από το SDU, τον Δρ. Γιώργο Ερμίδη από το πανεπιστήμιο Parthenope και τους καθηγητές Θανάση Τζιαμούρτα και Δημήτρη Μπατσίλα επίσης από το SmartLab μελέτησαν τις αποκρίσεις ποδοσφαιριστών σε δύο ποδοσφαιρικούς αγώνες με παράταση οι οποίοι διεξήχθησαν μέσα σε διάστημα τριών ημερών. Σημαντική συνεισφορά είχε και το Εργαστήριο Αθλητική Ψυχολογίας του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας αφού ο καθηγητής Δρ. Αντώνης Χατζηγεωργιάδης και ο Γιώργος Λουλές (υποψήφιος Διδάκτορας) βοήθησαν στην αξιολόγηση της πνευματικής εξάντλησης των ποδοσφαιριστών μετά από 120 λεπτά παιγνιδιού.

Στόχος τους ήταν επίσης να εξετάσουν αν οι τρεις ημέρες αποτελούν ικανοποιητικό διάστημα ανάληψης πριν από έναν επόμενο αγώνα. Το πρωτόκολλο επαναλήφθηκε άλλη μία φορά. Οι συμμετέχοντες έλαβαν με τυχαία σειρά placebo (αδρανής ουσία χωρίς βιολογική δράση ), ή συμπληρωματική χορήγηση υδατάνθρακα κάθε φορά ως μέθοδος ενεργειακής αποκατάστασης.

Ο Δρ. Φατούρος, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η παράταση, σε σύγκριση με τα πρώτα 90 λεπτά ενός αγώνα, προκαλεί σημαντική μείωση της φυσικής και τεχνικής απόδοσης στο γήπεδο, της γλυκόζης στο αίμα αλλά και των ενεργειακών αποθεμάτων του μυ (γλυκογόνο) ενώ αυξάνει σημαντικά την απώλεια υγρών, την ασκησιογενή φλεγμονή, την κόπωση και την πνευματική εξάντληση των ποδοσφαιριστών. Φαίνεται δε, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι οι 72 ώρες δεν αρκούν για την πλήρη επαναφορά των ποδοσφαιριστών. Η χορήγηση υδατάνθρακα φάνηκε να βοηθάει στην επανάκαμψη του μυϊκού γλυκογόνου και την απόδοση κατά τη διάρκεια του δεύτερου αγώνα. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιευθούν σύντομα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά της αλλοδαπής.

Το SmArT Lab του πανεπιστημίου Θεσσαλίας θεωρείται ένα από τα κορυφαία παγκοσμίως στην έρευνα που αφορά όχι μόνο τον αθλητισμό υψηλών επιδόσεων αλλά και αυτόν της υγείας προσπαθώντας να διασυνδέσει τους μοριακούς μηχανισμούς σε επίπεδο κυττάρου με τη σωματική απόδοση στο γήπεδο ή στο γυμναστήριο για υγιή και μη άτομα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι καθηγητές κ.κ. Φατούρος και Τζιαμούρτας ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα βοηθήσουν στην προστασία των ποδοσφαιριστών οι οποίοι συμμετέχουν σε πολυάριθμους αγώνες τόσο σε επίπεδο συλλόγων όσο και εθνικών ομάδων. Σε αυτή την πολυκεντρική μελέτη συμμετείχαν συνολικά 12 ερευνητές και τουλάχιστον 20 φοιτητές διδακτορικού, μεταπτυχιακού και προπτυχιακού επιπέδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ