Δριμύ «κατηγορώ» στη Ρωσία για την υπόθεση ντοπαρίσματος της 15χρονης πρωταθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα εξαπέλυσαν διάσημοι αθλητές και επικεφαλής αντιντόπινγκ υπηρεσιών δείχνοντας ως «ένοχο» για το ντοπάρισμα της κοπέλας τη Μόσχα και όχι την ίδια την αθλήτρια…
Έκαναν λόγο για «κακοποίηση» της έφηβης αθλήτριας καλλιτεχνικού πατινάζ, αφού αποκαλύφθηκε ότι βρέθηκε θετική σε απαγορευμένο φάρμακο για την καρδιά, ζητώντας να τιμωρούνται με δια βίου αποκλεισμό από τους αγώνες του αθλήματος.
Η Καμίλα Βαλίεβα, βρέθηκε θετική στις 8 Φεβρουαρίου για δείγμα ούρων που λήφθηκε στις 25 Δεκεμβρίου.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ελέγχου (ΙΤΑ) επιβεβαίωσε το θετικό δείγμα της Ρωσίδας που έλαμψε στο ομαδικό βοηθώντας τη χώρα της τη Δευτέρα να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο για μια ακόμη φορά, και μάλιστα πραγματοποιώντας επιτυχώς τετραπλή περιστροφή στον αέρα. Έλαβε άδεια από την υπηρεσία αντιντόπινγκ της Μόσχας να συνεχίσει να αγωνίζεται, αλλά στην απόφαση ασκήθηκε έφεση.
Ο Τράβις Τάιγκαρτ, σημερινός επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ δήλωσε ότι η Βαλίεβα «κακοποιείται από το ρωσικό κρατικό σύστημα» και ότι «αυτή η φτωχή νεαρή γυναίκα αξίζει κάτι καλύτερο».
«Δεν ευθύνεται η Καμίλα Βαλίεβα για το ντόπινγκ αλλά η ομάδα της» δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος η δύο φορές χρυσή αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, η θρυλική Γερμανίδα Καταρίνα Βιτ. Η Βιτ δηλώνει ότι, όσοι ενήλικες ευθύνονται για το ντόπινγκ, πρέπει να τιμωρούνται με δια βίου αποκλεισμό από τους αγώνες του αθλήματος. «Κλαίω ασταμάτητα για αυτή την κοπέλα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Ρομπ Κόλερ, πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και γενικός διευθυντής της του κινήματος Global Athlete έβαλλε κατά της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και των άλλων συναρμόδιων αρχών επειδή δεν πήραν σκληρότερα μέτρα κατά της Μόσχας όταν αποκαλύφθηκε το 2016 ένα σχέδιο ντόπινγκ που χρηματοδοτήθηκε από το ρωσικό κράτος.
Στον απόηχο του σκανδάλου, η Ρωσία αποκλείστηκε επίσημα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά της επετράπη να παρακάμψει την απαγόρευση, στέλνοντας αθλητές ως μέλη της «Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής» υπό ουδέτερη σημαία.
«Με το να μην απαγορεύσουμε τη Ρωσία για τέσσερα χρόνια, δεν υπήρχε ανάγκη ή επιθυμία για αλλαγή σκέψης από τις ρωσικές αρχές», είπε ο Κόλερ.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA), η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC) και το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) ευνόησαν τη δύναμη και την επιρροή του ρωσικού αθλητισμού έναντι του καθαρού αθλητισμού».
Μόσχα: «Δείξτε σεβασμό στη Βαλίεβα»
«Ζητάμε από όλους να δείξουν σεβασμό για τη νεαρή μας αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ και να απέχουν από πρόωρα σχόλια. Η Ρωσία επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της στις αρχές της μηδενικής ανοχής για τυχόν παραβιάσεις των κανόνων κατά του ντόπινγκ. Ένα αποτελεσματικό και ανοιχτό σύστημα ελέγχου αντιντόπινγκ έχει καθιερωθεί στη χώρα. Η χώρα μας αναπτύσσει ανοιχτή ‘αλληλεπίδραση’ με όλους τους οργανισμούς σε θέματα αντιντόπινγκ» δήλωσε μεταξύ άλλων ο ρώσος υπουργός Αθλητισμού Όλεγκ Ματίτσιν.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.