Ως γνωστόν για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε τρία μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ, ένα υψηλόβαθμο στέλεχός της που παραιτήθηκε πρόσφατα, δύο πρώην μέλη της ΚΕΔ, τρεις εν ενεργεία διαιτητές της Σούπερ Λίγκας και δύο προέδρους ΠΑΕ Σούπερ Λίγκας. Τα υπόλοιπα πέντε πρόσωπα φέρεται να είναι στελέχη δικαιοδοτικών οργάνων της ΕΠΟ.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση είναι:
α) Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε βαθμό κακουργήματος.
β) Απάτη κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση, συνήθεια και επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος για τη χειραγώγηση αγώνων.
γ) Απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος. Η κατηγορία αφορά την έκρηξη στον φούρνο του πρώην διαιτητή και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Κωνσταντινέα το 2012.
δ) Δωροδοκία και δωροληψία κατ’ επάγγελμα και συνήθεια για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές δραστηριότητες σε βαθμό πλημμελήματος κατά παράβαση του άρ. 132 του αθλητικού νόμου που αφορά την προσυνεννόηση αγώνων.
Στην κατάθεση του ο κ. Σαρρής, o οποίος τον Αύγουστο του 2012 ήταν πρόεδρος της ΚΕΔ, μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ και φερόμενος ως υποψήφιος για πρόεδρος της στις εκλογές που έγιναν δύο μήνες μετά:
α) Αρνείται τις κατηγορίες για την υπόθεση των «στημένων πινάκων», αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την «εγκληματική οργάνωση καθώς και ότι τέλεσε το αδίκημα της «εκβίασης».
β) Ισχυρίζεται ότι «δεν προβλέπεται θεσμοθετημένη διαδικασία για την κατάρτιση των πινάκων στον κανονισμό διαιτησίας της ΕΠΟ», γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το αξιόπιστο μιας ούτως ή άλλως κρίσιμης διαδικασίας.
γ) Περιγράφει τη διαδικασία καταρτισμού των πινάκων διαιτησίας της περιόδου 2012 – 2013 που θυμίζει αυτοτελές επεισόδιο κωμικού τηλεοπτικού σίριαλ και έγινε χωρίς τη δίκη του παρουσία αλλά και του αναπληρωτή προέδρου της ΚΕΔ, Χρήστου Σάββα, ο οποίος προχώρησε σε καταγγελίες.
δ) Ζητεί να μην ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του, αλλά να τεθεί η δικογραφία στο αρχείο λόγω της προφανούς νομικής και ουσιαστικής αβασιμότητας των υπό κρίση αποδιδόμενων σε αυτόν αξιόποινων πράξεων.
Πιλάβιος: «Δεν ξέρω αν είχαν χαρτάκι ή τους έστελναν μηνύματα»!
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αποστροφή του τότε πρόεδρου της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιου που λέει ότι παραστάθηκε στη διαδικασία αλλά παραδέχεται με κυνικότητα ότι «αν ο άλλος είχε χαρτάκι, ο άλλος δεν είχε χαρτάκι, ο άλλος είχε από κάτω, του άλλου του στέλνανε μήνυμα, ο τρίτος έπαιρνε τηλέφωνο, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω και λυπάμαι γι’ αυτό».
Τα κυριότερα σημεία της κατάθεσης του Γ. Σαρρή
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ περιγράφει πώς καταρτίστηκαν οι πίνακες διαιτησίας:
Στο σημείο αυτό είμαι υποχρεωμένος να σημειώσω πως, για την κατάρτιση των πινάκων διαιτησίας της περιόδου 2012 – 2013 ακολουθήθηκε ακριβώς η ίδια διαδικασία με την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο (…)
Κάποιες μέρες, λοιπόν, πριν από την ως άνω συνεδρίαση σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον τότε Πρόεδρο της Ε.Π.Ο. κ. Πιλάβιο μου εξέφρασε την έντονη αντίδραση των κ.κ. Χρήστου Σάββα και Βασίλη Χατζηαποστόλου(άμεσων συνεργατών του κ. Γκαγκάτση) και την άποψή τους, ότι δεν πρέπει να πάρω μέρος στη συνεδρίαση της ΚΕΔ/ΕΠΟ για τη συγκρότηση των πινάκων διαιτησίας. Πρότεινα, τότε, στον κ. Πιλάβιο να μην μετέχει κανείς από τα μέλη του Δ.Σ. που ήταν στην Κ.Ε.Δ. στη διαδικασία συγκρότησης των πινάκων και να επιβλέψει ο ίδιος ο κ. Πιλάβιος, ως Πρόεδρος της Ε.Π.Ο., τη διαδικασία. Δέχθηκε την πρότασή μου δηλώνοντας, ότι αυτό είναι το καλύτερο. Στη συνέχεια επικοινώνησα με τον κ. Σάββα, ο οποίος συμφώνησε απολύτως με την πρόταση. Αμέσως μετά ενημέρωσα τον κ. Πιλάβιο για την σύμφωνη γνώμη του κ. Σάββα και την αποδοχή της πρότασής μου.
Μάλιστα, κάτι ανάλογο είχε συμβεί και κατά την προηγούμενη ακριβώς αγωνιστική περίοδο. Εγώ ήμουν παρών στη διαδικασία χωρίς να ψηφίσω. Ο κ. Σάββας παρίστατο στη συνεδρίαση για την κατάρτιση των πινάκων της Super League. Στις συνεδριάσεις για τους πίνακες των υπόλοιπων κατηγοριών δεν έλαβε μέρος για λόγους υγείας.
Ωστόσο, παρά την συμφωνία μας με τον κ. Σάββα να μην παρεβρεθούμε κατά την συνεδρίαση, δέχθηκα την ημέρα εκείνη ένα τηλεφώνημα από τον τότε Πρόεδρο της Ε.Π.Ο. κ. Πιλάβιο, στο οποίο μου ανέφερε πως είχε εμφανισθεί στα γραφεία της Ε.Π.Ο. ο κ. Σάββας και με καλούσε, για τον λόγο αυτό, να παρεβρεθώ και εγώ. Εγώ, όμως, προς αποφυγή έστω και της παραμικρής υποψίας ότι θα συμμετείχα στην κατάρτιση των πινάκων διαιτησίας για να εξυπηρετήσω συμφέροντα λίγο πριν τις εκλογές της Ε.Π.Ο., αποφάσισα να τιμήσω, σε αντίθεση με άλλους, την δέσμευσή μου και να μη λάβω μέρος στη συνεδρίαση.
Όλα τα ανωτέρω, επαληθεύονται άλλωστε και από τον ίδιο τον τότε Πρόεδρο της Ε.Π.Ο., ο οποίος στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. στις 03.09.2012 δήλωσε πως «θα αρχίσω από την αρχή γιατί εγώ δεν έχω τίποτε να κρύψω. Κατ’ αρχήν, υπέπεσε στην αντίληψή μου, ότι ο κ. Σαρρής θέλει να πάει για πρόεδρος, δεν λέει κάτι […] Εφόσον δεν το έχει ανακοινώσει… τώρα το τι λένε, εγώ έχω ακούσει 30 υποψηφίους […] Το πρώτο όμως που είπατε για την Κ.Ε.Δ., τα πράγματα έγιναν ως εξής: όταν έγιναν οι αξιολογήσεις, είπα το εξής, όταν είδα τον κ. Σάββα, είχα μιλήσει με τον κ. Σαρρή και με τον κ. Σάββα και μου είχανε πει ότι δεν θα έρθει κανένας ούτε ο κ. Σαρρής ούτε ο κ. Σάββας.
Είχανε συνεννοηθεί, λέει, μεταξύ τους, να μην έρθει κανείς. Τη Δευτέρα λοιπόν βλέπω τον κ. Σάββα. Λέω το εξής: εγώ, παιδιά, αξιολογήσεις με έναν από τους δυο δεν κάνω. Παίρνω τηλέφωνο τον κ. Σαρρή και του λέω κ. Σαρρή, μπορείτε να έρθετε στην Κ.Ε.Δ.; Μου λέει δεν μπορώ. Ο κ. Σάββας μου λέει πρέπει να φύγω, γιατί ήρθα ξέρω ‘γω, αυτό για μια μέρα και πρέπει να ξαναπάω εκεί που ήμουνα, δεν μπορώ. Λέω πολύ καλά, κανένας τότε από τους δύο, δε γίνεται κανένας. Από ‘κει και πέρα είναι τρεις. Εγώ δε συμμετέχω και το είδατε γιατί η απόφασή μου να φύγω και να μην ξαναβάλω υποψηφιότητα είχε εκκολαφθεί από τη Γενική Συνέλευση, λέω θα κάτσω όμως να σας ακούσω..Κάθισαν τρεις άνθρωποι και μιλήσανε, αυτό έγινε. Τώρα, αν ο ένας είχε, ο άλλος είχε χαρτάκι, ο άλλος δεν είχε χαρτάκι, ο άλλος είχε από κάτω, του άλλου του στέλνανε μήνυμα, ο τρίτος έπαιρνε τηλέφωνο, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω και λυπάμαι γι’ αυτό και ούτε θα είμαι στους αιώνας των αιώνων. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν έχω να πω τίποτε άλλο».
Η διαφοροποίηση Βασάρα
Ο Γ. Σαρρής συνεχίζει να επιχειρηματολογεί υπέρ της στάσης που κράτησε χρησιμοποιώντας και αποσπάσματα από τα πρακτικά της ΕΠΟ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά στη διαφοροποίησης του Κύρου Βασάρα, ενός εκ των τριών μελών της ΚΕΔ που συμμετείχαν στη διαδικασία και στη συνέχεια εξέφρασε τη διαφωνία του.
Υποστηρίζει ο κ. Σαρρής:
Μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής, οι καταρτισθέντες πίνακες δόθηκαν σε ηλεκτρονική μορφή στο γραφείο τύπου της ΕΠΟ για ανάρτηση. Στις 20-21.08.2012, κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου επιμορφωτικού σεμιναρίου των διαιτητών πριν την αρχή της αγωνιστικής περιόδου, οι εν λόγω πίνακες υπογράφθηκαν παρουσία μου και από τα τρία μέλη της Επιτροπής, χωρίς την παραμικρή αντίρρηση από κανέναν, και εν συνεχεία τους παρουσίασα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. στις 03.09.2012 προς ενημέρωση των υπολοίπων μελών.
Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως μία, μόλις, ώρα πριν από τη συνεδρίαση αυτή του Δ.Σ. ο κ. Βασσάρας απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο Δ.Σ./ΕΠΟ με αποδέκτη την Κ.Ε.Δ./Ε.Π.Ο. Μέσω της επιστολής αυτής, τότε και για πρώτη φορά, δηλαδή δύο και πλέον εβδομάδες μετά την κατάρτιση των πινάκων, μετά την ανάρτησή τους στην επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας και κυρίως μετά την υπογραφή τους, με ενημέρωνε πως δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη (!) διαδικασία και πως «διαφωνούσε πλήρως με την κατάρτιση των εν λόγω πινάκων».
Της επιστολής αυτής εγώ έγινα γνώστης δεκαπέντε, περίπου, λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ. / Ε.Π.Ο. Ωστόσο, δεν κατάφερα ποτέ να πάρω μία απάντηση από τον κ. Βασάρα γιατί μου έστειλε την επιστολή μόλις μία ώρα πριν τη συνεδρίαση, γιατί δεν είχε μέχρι τότε εκφράσει ποτέ την οποιαδήποτε αντίρρηση και γιατί υπέγραψε τους συνταχθέντες πίνακες (στους οποίους επαναλαμβάνω πως εγώ δεν είχα την οποιαδήποτε εμπλοκή).
Σε συνεννόηση με τον κ. Πιλάβιο αποφασίσαμε, ότι η επιστολή του κ. Βασσάρα δεν μπορούσε να εισαχθεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. της ίδιας μέρας, καθώς θα έπρεπε πρώτα να απασχολήσει τα μέλη της Κ.Ε.Δ. / Ε.Π.Ο. σε ειδική προς τούτο συνεδρίαση ( για να ακουστούν οι απόψεις και των άλλων μελών της Επιτροπής επί των θεμάτων που έθετε) και στη συνέχεια να εισαχθεί προς ενημέρωση στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας με εισήγηση της Κ.Ε.Δ., της οποίας ο κ. Βασσάρας ήταν υπάλληλος.
Καθίσταται, λοιπόν, από όλα τα ανωτέρω, σαφές πως η συγκεκριμένη επιστολή εξυπηρετούσε διάφορες άλλες σκοπιμότητες και δεν αντικατόπτριζε την αλήθεια, την οποία επιβεβαιώνουν τόσο οι άλλοι δύο πρώην διαιτητές και μέλη της Κ.Ε.Δ., όσο και ο τότε Πρόεδρος της ΕΠ.Ο., ο οποίος ήταν παρών στην όλη διαδικασία. Εγώ δεν είχα καμία ανάμιξη στην όλη διαδικασία και δεν μπορώ να υπομείνω να αφήνονται τα οποιαδήποτε υπονοούμενα πως «πρέπει να βγω και να πω όλη την αλήθεια για τον καταρτισμό των πινάκων, γιατί αλλιώς φαίνεται να συμμετέχω και εγώ στην δημιουργία μιας παράνομης κατάστασης». Πάντοτε έλεγα μόνο την αλήθεια και ουδέποτε υπήρξα, εν αντιθέσει με άλλους, ανακόλουθος στα λόγια και στις πράξεις μου.
«Κατασκευασμένη καταγγελία»
Ακολούθως, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ χαρακτηρίζει κατασκευασμένη την καταγγελία του πρώην αναπληρωτή πρόεδρος της ΚΕΔ και μέλους του ΔΣ της ΕΠΟ, Χρήστου Σάββα.
Ειδικότερα υποστηρίζει τα εξής:
Γιατί τότε ο κ. Σάββας προχώρησε στην εναντίον μου ψευδή και κατασκευασμένη καταγγελία; Για τον απλούστατο λόγο πως δεν συνήργησα στο να γίνει πραγματικότητα η επιθυμία του, την οποία εξέφρασε στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. στις 11.05.2012 (Δ.Σ. Νο 50) και στις 22.05.2012 (Δ.Σ. Νο 510, να καταστρατηγηθεί ο Κανονισμός Διαιτησίας και να περιληφθούν στους πίνακες της Super League οι διαιτητές Βαλιώδης και Τομίδης, στους οποίους ο ίδιος είχε υποσχεθεί προαγωγή, ενώ ήξερε πως με βάση τον Κανονισμό αυτό δεν ήταν δυνατό, καθώς είχαν ήδη ξεπεράσει το ηλικιακό όριο της πρώτης επιλογής στην ανώτερη κατηγορία. Την ίδια επιθυμία – απαίτηση μου εξέφρασε κατ΄ επανάληψη και τηλεφωνικά λέγοντας « βάλε τον Βαλιώδη και τον Τομίδη στους πίνακες και κόψε τον Πολατιάν από παρατηρητή και μετά κάνε ότι θέλεις, δεν μ΄ ενδιαφέρει τίποτε άλλο».
Ως εκ περισσού, οφείλω να αναφέρω πως ουδέποτε προσέγγισα ή επιχείρησα να προσεγγίσω διαιτητές, Προέδρους Π.Α.Ε. ή Ε.Π.Σ. και, ασκώντας ψυχολογική βία ή χρησιμοποιώντας άλλου είδους απειλές να δημιουργήσω την εντύπωση σε κάποιον ότι «κάνω κουμάντο» στην Ε.Π.Ο., με σκοπό να αποσπάσω ανταλλάγματα.
Για την «εγκληματική οργάνωση»
Τέλος, ο κ. Σαρρής απαντά στην κατηγορία περί συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση αναφέροντας τα εξής:
Και στην περίπτωση του αδικήματος αυτού, όπως προκύπτει και από τα όσα αναλυτικά εκτίθενται ανωτέρω, είναι προφανές πως δεν πληρούνται από τη συμπεριφορά μου τα απαιτούμενα στοιχεία που αναφέρει ο νόμος. Ουδέποτε ενώθηκα με άλλους, με σκοπό τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε ομάδα έχει ως σκοπό την διάπραξη εγκλημάτων, ούτε έχω ποτέ αντιληφθεί την ύπαρξη οποιασδήποτε τέτοιας ομάδας στο εσωτερικό της Ομοσπονδίας.
Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η παραμικρή ανάμειξή μου σε εγκληματική οργάνωση ή σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα, με σκοπό την εκβίαση ή την τέλεση οποιουδήποτε άλλου αδικήματος. Καθ΄ όλη την θητεία μου στην Ε.Π.Ο. ήμουν και είμαι υπόλογος μόνο στην συνείδησή μου και στα θεσμικά όργανα της Ε.Π.Ο., ασκώντας τα καθήκοντα του με ευσυνειδησία, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προασπίζοντας τόσο τα συμφέροντα της Ομοσπονδίας, όσο και γενικότερα το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Πηγή: skai.gr - Θάνος Μπλούνας
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.