Σημαντική πρωτοβουλία για την ισότητα της εργασίας των ναυτικών ανακοινώθηκε στο Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Φόρουμ στην Αθήνα

Έντεκα εταιρείες θα εισάγουν μια σειρά από πιλοτικά μέτρα, που θα καταστήσουν τη ζωή στη θάλασσα πιο συμπεριληπτική και ελκυστική για όλους τους ναυτικούς

Μια σημαντική πρωτοβουλία προκειμένου να βελτιωθεί η ισότητα εργασίας των ναυτικών εν πλω, ανακοινώθηκε σήμερα από το έκτο (6ο) διεθνές συνέδριο του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Η All Aboard Alliance, μια δράση του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Φόρουμ, ανακοίνωσε  την πρωτοποριακή πρωτοβουλία, Diversity@Sea, όπου 11 εταιρείες θα εισάγουν μια σειρά από πιλοτικά μέτρα, που θα καταστήσουν τη ζωή στη θάλασσα πιο συμπεριληπτική και ελκυστική για όλους τους ναυτικούς.  Μάλιστα οι εταιρείες αυτές  θα χρησιμοποιήσουν πιλοτικά ένα σκάφος η καθεμία για να δοκιμάσουν σε πραγματικές συνθήκες μια σειρά μέτρων που δύνανται να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας των ναυτικών.

Οι 11 συμμετέχουσες εταιρείες έχουν δεσμευτεί να εκπληρώσουν μια σειρά από στοιχειώδεις απαιτήσεις εν πλω, πιλοτικά σε ένα από τα πλοία του στόλου τους.

Μεταξύ αυτών, η παρουσία τουλάχιστον τεσσάρων γυναικών στο πλοίο (σημαντικό νούμερο για έναν κλάδο που το ποσοστό των γυναικών οριακά αγγίζει το 2%), η παροχή κατάλληλων συνθηκών για την κάλυψη των εμμηνορροϊκών αναγκών τους, η αδιάλειπτη παροχή wi-fi σε όλα τα μέλη του πληρώματος και η διασφάλιση ότι όλα τα μέλη του πληρώματος θα έχουν πρόσβαση σε είδη ατομικής υγιεινής ανάλογου των αναγκών και του σωματότυπού τους. 

Τα πλοία του πιλοτικού προγράμματος θα αποπλεύσουν μόλις καλύψουν τις στοιχειώδεις απαιτήσεις, ενώ τα έξι πρώτα έχουν προγραμματιστεί για απόπλου έως την 1η Νοεμβρίου. 

Οι εταιρείες, που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα Diversity@Sea είναι οι Bernhard Schulte Shipmanagement, bp Shipping, Cargill, Chevron Shipping, Diana Shipping, Dorian LPG, Gaslog, Hafnia, Stena, Synergy και Swire Shipping.

Ένα από τα πλοία που συμμετέχουν είναι το Southern Reverence της Synergy που είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει από τη Σιγκαπούρη στις 30 Οκτωβρίου έχοντας στο πηδάλιο τη Radhika Menon, που είναι η πρώτη γυναίκα καπετάνιος του Εμπορικού Ναυτικού της Ινδίας. 

Τα μέτρα του πιλοτικού αυτού προγράμματος θα εξετάσουν διαφορετικές προσεγγίσεις βελτίωσης της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και ελεύθερου χρόνου για όλους όσοι είναι εν πλω¹ και θα εφαρμόσει πρωτόκολλα που φιλοδοξούν να διασφαλίσουν ένα εργασιακό περιβάλλον απαλλαγμένο από εκφοβισμούς, παρενοχλητικές και κακοποιητικές συμπεριφορές. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ