Κλείσιμο

Κέντρο κατασκευής πολεμικών πλοίων παγκόσμιας κλάσης δημιουργούν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και η Fincantieri

Η νέα συνεργασία υπολογίζεται ότι θα παρέχει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και οφέλη στην Ελληνική Ναυπηγική και Αμυντική Βιομηχανία, καθώς και στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ)

Την επέκταση της συνεργασίας του με τον ιταλικό ναυπηγικό κολοσσό Fincantieri S.p.A. ανακοίνωσε ο όμιλος ONEX Shipyards & Technologies.

Η νέα συνεργασία, όπως αναφέρει ανακοίνωση, περιλαμβάνει «μια νέα γραμμή παραγωγής πλοίων παγκόσμιας κλάσης υπό την σκέπη της αμυντικής ναυπηγικής εταιρίας του ομίλου, την ONEX Elefsis Naval & Maritime, που προβλέπει από την κατασκευή κορβέτων μέχρι και πιο προηγμένων πλοίων επιφάνειας, και δη φρεγατών, προσφέροντας στο Πολεμικό Ναυτικό σύγχρονες, διαλειτουργικές λύσεις υψηλή τεχνολογίας ώστε να αναβαθμίσει σημαντικά τις επιχειρησιακές του δυνατότητες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η νέα συνεργασία βασίζεται στη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Fincantieri και του ομίλου ONEX, η οποία έχει εγκαθιδρυθεί με συμφωνία που υπεγράφη στην Αθήνα στις 16 Δεκεμβρίου 2022, και υπολογίζεται ότι θα παρέχει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και οφέλη στην Ελληνική Ναυπηγική και Αμυντική Βιομηχανία, καθώς και στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Δηλαδή:

- προσφορά λύσης - πακέτου (κορβέτες, φρεγάτες κ.λπ.) για το ΠΝ εξασφαλίζοντας υψηλή επιχειρησιακή δυνατότητα και επικράτηση στην Ανατολική Μεσόγειο

- δημιουργία πάνω από 2.400 νέων θέσεων εργασίας

- δημιουργία γραμμής παραγωγής για το ΠΝ και άλλους στόλους

- δημιουργία κέντρου αριστείας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η FCx30 -μια υπερσύγχρονη, δοκιμασμένη στη θάλασσα κορβέτα με κορυφαίες επιδόσεις σε όλα τα περιβάλλοντα πολέμου- θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό και αποφασιστικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό του ΠΝ. Παράλληλα, όπως σημειώνεται, θα καταστεί ορόσημο για την ελληνική οικονομία, καθώς οδηγεί στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας και στη δημιουργία ενός στρατηγικού ναυτικού κόμβου στην Ελευσίνα για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με τους στόχους και τις προτεραιότητες που θέτουν τόσο η Ελληνική Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική όσο και η Ελληνική Εθνική Βιομηχανική Στρατηγική.

Ωστόσο, συνεχίζει η ανακοίνωση, η ουσιαστική μακροχρόνια υποστήριξη του Πολεμικού Ναυτικού δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, χρειάζεται μια μακροχρόνια συνεργασία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ελληνικές επιχειρησιακές δυνατότητες θα βαίνουν συνεχώς βελτιούμενες, διατηρώντας τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα. Κατά συνέπεια, οι ONEX και Fincantieri επεκτείνουν τη συνεργασία τους, πολύ πέρα από το πρόγραμμα της Ελληνικής Κορβέτας, και σε άλλα προγράμματα που αντιπροσωπεύουν τη νέα εποχή στη ναυπήγηση πλοίων και την ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών αιχμής στην Ελλάδα.

 Όπως υπογραμμίζεται, η Fincantieri, ως παγκόσμιος ηγέτης στη ναυπηγική βιομηχανία, συμμετέχει ενεργά στο έργο European Patrol Corvette (EPC) -το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ελληνική κυβέρνηση και αποτελεί μέρος των έργων PESCO (Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία), ενώ έχει αναλάβει και την κατασκευή των νέων φρεγατών πολλαπλών αποστολών με κατευθυνόμενους πυραύλους κλάσης Constellation για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, οι οποίες βασίζονται στο δοκιμασμένο σχέδιο της ιταλικής φρεγάτας FREMM.

Με βάση την υφιστάμενη συμφωνία μεταξύ των δύο ομίλων, η Fincantieri αξιολόγησε θετικά τις δυνατότητες των Ναυπηγείων ONEX Elefsis για νέα κατασκευαστικά προγράμματα και MRO (Maintenance, Repair and Overhaul), καθώς και για τη δημιουργία ενός κέντρου αριστείας.

 «Η γνώση και οι δεξιότητες που απαιτούνται για την κατασκευή και παράδοση πολεμικών πλοίων στην Ελλάδα και στα Ναυπηγεία της ΟΝΕΧ, μπορούν να επεκταθούν ακόμη περαιτέρω στο μέλλον μέσω της συνεργασίας με την Fincantieri S.p.A. περιλαμβάνοντας πλοία με διάφορα εκτοπίσματα και δυνατότητες (κανονιοφόρους, περιπολικά, πλοία υλικοτεχνικής υποστήριξης, κ.λπ.)» όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Με τον τρόπο αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση, θα βελτιωθεί η δυνατότητα υποστήριξης και η διαθεσιμότητα πόρων δημιουργώντας οικονομίες κλίμακας, και ένα βελτιωμένο Follow on Support (FOS), έχοντας ως βάση την Ελλάδα και το ισχυρό βιομηχανικό οικοσύστημα που έχει ήδη δημιουργηθεί από τους ομίλους ONEX και Fincantieri.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ