Κλείσιμο

HELMEPA: 40 χρόνια δράση για την υγεία των θαλασσών

Το 2022 είναι χρονιά ορόσημο για την προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος, με τη HELMEPA να γιορτάζει 40 χρόνια από την ίδρυσή της, όταν Έλληνες πλοιοκτήτες και ναυτικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτοφανή για την εποχή κίνηση, καθώς οι περιβαλλοντικές προκλήσεις δεν ήταν όσο επιτακτικές είναι σήμερα, σε μια συλλογική επιθυμία και εθελοντική δέσμευση να κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές ένα καθαρό και υγιές θαλάσσιο περιβάλλον.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων προσφοράς και εθελοντικής δράσης στο πεδίο, με θετικό αντίκτυπο σε όλη την ελληνική επικράτεια, η ΗΕLΜΕΡΑ παρουσίασε σε Συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη 17 Μαρτίου, τις επετειακές δράσεις της Ένωσης, τους πυλώνες δραστηριοποίησης και το όραμα των επόμενων χρόνων, σκιαγραφώντας τη στρατηγική, τη μεθοδολογία και τα εργαλεία που θα αξιοποιήσει. 

Ενδεικτικά αναφέρονται: η χαρτογράφηση καλών πρακτικών, η προαγωγή ανταλλαγής γνώσης και τεχνογνωσίας για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ναυτιλίας, η υλοποίηση εκστρατειών ευαισθητοποίησης για την προστασία των θαλασσών, την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια στη θάλασσα, η ενίσχυση της διασύνδεσης της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας με τη ναυτιλιακή βιομηχανία, η ανάδειξη προοπτικών απασχόλησης στη Γαλάζια Οικονομία για τη νεολαία μέσα από την πρωτοβουλία Blue Generation, η εστίαση στη ναυτική επιμόρφωση για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση επαγγελματικών δεξιοτήτων, η ανάδειξη μέσα από διεθνείς συνεργασίες και fora της δέσμευσης της ελληνικής ναυτιλίας και κοινωνίας για την υγεία των ωκεανών. 

Με γνώμονα τη συμβολή της στην επίτευξη των 17 στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης και αποτελώντας μια γέφυρα γνώσης, συνεργασίας και κοινής δράσης, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) εστιάζει στην κατανόηση των εννοιών και των προκλήσεων για να μη μείνει κανένας πίσω. 

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κύριος Ιωάννης Πλακιωτάκης,  χαιρέτισε με ηχογραφημένο μήνυμα την εκδήλωση,  με κεντρικούς ομιλητές την Πρόεδρο της HELMEPA, κυρία Σεμίραμις Παληού, τον Αντιπρόεδρο κύριο Ιωάννη Ξυλά και τη Γενική Γραμματέα κυρία Ειρήνη Νταϊφά. Τη συζήτηση συντόνισε η Γενική Διευθύντρια της HELMEPA κυρία Όλγα Σταυροπούλου.

Δήλωση της Προέδρου κας Παληού: «Η HELMEPA αποδεικνύει ότι είναι ανθεκτική και προσαρμοστική, με γρήγορα αντανακλαστικά για να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και ανάγκες της εποχής. Τα πιο δυνατά μας σημεία είναι το πρωτοποριακό μας DNA, και φυσικά οι άνθρωποι που μας έχουν διαμορφώσει. Εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές, μικροί και μεγάλοι, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τη ναυτιλιακή κοινότητα και πέρα από αυτή, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που μας βοηθούν να φτάσει το μήνυμά μας παντού, καθώς μας συνδέει όλους η ίδια αποστολή και πίστη ότι μπορούμε να σώσουμε τις θάλασσες». 

Δήλωση του Αντιπροέδρου κου Ξυλά: «Μία από τις κεντρικές δράσεις για τα 40 χρόνια είναι και η χαρτογράφηση των τρεχουσών προκλήσεων, τάσεων και βέλτιστων πρακτικών σε θέματα όπως οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του Shipping 4.0, η ατμοσφαιρική ρύπανση στα λιμάνια, η απαλλαγή από τον άνθρακα στη ναυτιλιακή βιομηχανία, η ρύπανση των θαλασσίων υδάτων, οι πετρελαιοκηλίδες με έμφαση στην πρόληψη και την αποκατάσταση τους, καθώς και η βιοποικιλότητα και η διατήρηση των θαλασσίων οικοσυστημάτων. Θέματα τα οποία εξετάζουμε μέσω ενός συμμετοχικού μοντέλου, σε άμεση επαφή με την Πανεπιστημιακή κοινότητα, (Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας) και το οποίο προσφέρει στους νέους και τις νέες επιστήμονες την ευκαιρία να έχουν άμεση επαφή με τη ναυτιλιακή κοινότητα». 

Δήλωση της Γενικής Γραμματέως κας Νταϊφά: «Το επετειακό λογότυπο για τα 40 χρόνια της HELMEPA προέρχεται από τον ζωγραφικό πίνακα της ταλαντούχας Ελληνίδας εικαστικού, κυρίας Μαρίας Φιλοπούλου, η οποία εμπνέεται διαχρονικά από τη μεγαλοσύνη της θάλασσας και μοιράζεται το έργο της για τον ‘ιερό σκοπό’ όπως είχε πει και ο αείμνηστος Γιώργος Λιβανός, ιδρυτής της Ένωσης, για να μας βοηθήσει να αναδείξουμε, να εμπνεύσουμε, το βασικό μας μήνυμα,  ‘η θάλασσα είναι ζωή’». 
Για αυτή τη συνέργεια, η κυρία Φιλοπούλου δήλωσε: «Είναι σπουδαίο να προσελκύει κανείς συμμάχους σε έναν σκοπό ιερό. […] Από το δικό μου μετερίζι της τέχνης, νιώθω πολύ μεγάλη χαρά και τιμή που η HELMEPA επέλεξε ένα δικό μου έργο ως σύμβολο για έναν αγώνα που δίνει εδώ και 40 χρόνια. Καθαρές θάλασσες σημαίνει ομορφιά. Ας βοηθήσουμε όλοι τη HELMEPA να τη διατηρήσει».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς, παρουσία Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, φορέων και εκπροσώπων του τύπου. 

Λίγα λόγια για τη HELMEPA

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος  (ΗΕLΜΕΡΑ) πρωτοστατεί στην προστασία του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος, την ασφάλεια στη θάλασσα και τη βιώσιμη ανάπτυξη και αειφορία, με πολυδιάστατη δραστηριότητα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Έχει εξελιχθεί σε μια ανοιχτή, ανθεκτική και συμμετοχική πλατφόρμα για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, το διαμοιρασμό γνώσης, τον εθελοντισμό, τη συνεργασία και την ανάληψη δράσης με θετικό και μετρήσιμο αντίκτυπο για την υγεία των θαλασσών.

Με δράση σε όλη την Ελλάδα και μέσα από ένα βιώσιμο συμμετοχικό δίκτυο κοινοτήτων με περισσότερους από 250.000 εθελοντές να έχουν οργανώσει εθελοντικούς καθαρισμούς βυθού και ακτών, συλλέγονται σε ετήσια βάση 200.000 απορρίμματα.

450.000+ παιδιά έχουν επισκεφθεί τις περιβαλλοντικές εκθέσεις της και πολλοί έχουν μεγαλώσει με το μήνυμα του εμβληματικού και οικείου Γλάρου της HELMEPA: «Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά, σε θάλασσες και ακτές». 

Το Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα της «Παιδικής HELMEPA» υλοποιείται σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την πολύτιμη συμμετοχή της Εκπαιδευτικής Κοινότητας που αποτελείται από 7.700 εθελοντές εκπαιδευτικούς και 133.000 μαθητές και μαθήτριες.

Διαθέτει Πιστοποιημένο Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο, εξοπλισμένο με Προσομοιωτή Γέφυρας για την εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων 22.000+ ναυτικών – μελών και είναι Τεχνικός Σύμβουλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και Εταίρος του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του ΟΗΕ (UNEP/MAP).

Εναρμονισμένο με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, το έργο της για την υγεία και προστασία της θάλασσας και των ακτών, την ασφάλεια στη ναυτιλία και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης πραγματοποιείται με την πολύτιμη συνδρομή των μελών της (περίπου 2.000 πλοία, 240 εταιρείες και οργανισμοί).

Συνεχίζουμε το ταξίδι για να σώσουμε τις θάλασσες, με πυξίδα την κληρονομιά που άφησαν οι πρωτοπόροι ιδρυτές της μας: το φιλότιμο, τη συνεργασία και τη συλλογική προσφορά. 

Πηγή: skai.gr