Κλείσιμο

Βραβεία Πούλιτζερ σε Reuters και η Star Tribune

Η εφημερίδα Minneapolis Star Tribune κέρδισε σήμερα το βραβείο Πούλιτζερ για τη μετάδοση έκτακτων ειδήσεων, σχετικά με τον τρόπο που κάλυψε τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια της αστυνομίας, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και το περιοδικό Atlantic μοιράστηκαν το βραβείο επεξηγηματικού ρεπορτάζ.

Τα βραβεία Πούλιτζερ είναι τα πλέον περίβλεπτα της αμερικανικής δημοσιογραφίας και απονέμονται από το 1917, όταν ο εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ τα καθιέρωσε στη διαθήκη του.

Πολλοί από τους βραβευθέντες αναγνωρίστηκαν για την κάλυψη της πανδημίας και την καταγραφή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τον θάνατο του Φλόιντ, τον Μάιο του 2020.

Η επιτροπή των Πούλιτζερ ανέφερε τους δημοσιογράφους του Ρόιτερς Άντριου Τσανγκ, Λόρενς Χάρλεϊ, Άντρεα Τζανούτα, Τζέιμι Ντόουντελ και Τζάκι Μποτς για την «πρωτοποριακή ανάλυση δεδομένων» που κατέδειξε πώς ένα αδιόρατο έννομο δόγμα «αναγνωρισμένης ασυλίας» προστάτευε την αστυνομία, που έκανε υπέρμετρη χρήση βίας, από τις διώξεις.

Μοιράστηκαν το βραβείο επεξηγηματικού ρεπορτάζ με τον Εντ Γιονγκ του The Atlantic, τον οποίο εξήρε η επιτροπή για «μια σειρά ευκρινών, αξιόπιστων ρεπορτάζ για την πανδημία Covid-19».

«Οι οργανισμοί ΜΜΕ της χώρας βρέθηκαν αντιμέτωποι με την περιπλοκότητα της διαδοχικής κάλυψης μιας παγκόσμιας πανδημίας, ενός φυλετικού ξεκαθαρίσματος και των έντονα αμφισβητούμενων προεδρικών εκλογών», δήλωσε η Μίντι Μάρκες, συμπρόεδρος της επιτροπής των Πούλιτζερ, στην τελετή ανακοινώσεων, που μεταδόθηκε διαδικτυακά.

Η επιτροπή ανακοίνωσε, επίσης, ότι απονέμει ένα ειδικό βραβείο Πούλιτζερ στην Νταρνέλα Φρέιζιερ, τη 18χρονη που κατέγραψε με το κινητό τηλέφωνό της τη σύλληψη και δολοφονία του Φλόιντ στη Μινεάπολη, υπογραμμίζοντας τον «κρίσιμο ρόλο των πολιτών στην αναζήτηση των δημοσιογράφων για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη».

Η επιτροπή των Πούλιτζερ τίμησε τη νεαρή γυναίκα που είχε βγει έξω εκείνη την ημέρα για ψώνια και βρέθηκε, τυχαία, μπροστά στο σκηνικό, επειδή «κατέγραψε με θάρρος τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ένα βίντεο το οποίο προκάλεσε τις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας σε ολόκληρο τον κόσμο».

Οι σημερινές ανακοινώσεις είχαν αναβληθεί τον Απρίλιο, λόγω της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ