ΚΑΙΡΟΣ

Ζυμώσεις σε Εκκλησία, κόντρες σε ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, φέρνει το ονοματολογικό

Ζυμώσεις στην Εκκλησία, και αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φέρνει το ζήτημα της ονομασίας. Την Παρασκευή συνεδριάζει, εκτάκτως, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, στον απόηχο του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης για το Σκοπιανό, όπου μετείχαν εννέα Μητροπολίτες της Βορείου Ελλάδος, άλλα και ενόψει του νέου συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου. Ο μητροπολίτης Άνθιμος ασκεί πιέσεις στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο να συζητήσει ξανά τη συμμετοχή της Εκκλησίας στα συλλαλητήρια. 

Μετά την επιστροφή του από το Νταβός, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ αναμένεται να ενημερώσει και την αντιπολίτευση.

Την ίδια ώρα κλίμα, αντιπαράθεσης δημιουργείται ανάμεσα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ μετά τις προτροπές Σκουρλέτη, και άλλων υπουργικών και κοινοβουλευτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, προς τους ΑΝΕΛ ότι «πρέπει να πράξουν το καθήκον τους και να στηρίξουν την κυβέρνηση στο Σκοπιανό». Οι προτροπές αυτές έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς των ΑΝΕΛ, με χαρακτηριστικότερη τη δήλωση του Δημήτρη Καμμένου ότι «εμείς δεν κάνουμε παρέα με Ρουβίκωνες». Την δήλωση του Δημήτρη Καμμένου αποδοκίμασε πάντως το πρωί ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης, λέγοντας στον ΑΝΤ1 ότι «δεν εκφράζει το σύνολο των ΑΝΕΛ». 

Ο κ. Σγουρίδης είπε επίσης ότι αν έλθει σε ψηφοφορία στη Βουλή όνομα ή επιθετικός προσδιορισμός με το όνομα «Μακεδονία» οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την ψηφοφορία. Τάχθηκε επίσης εκ νέου και υπέρ ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Πάνος Καμμένος ανακοινώσε την Πέμπτη το βράδυ ότι συγκαλεί εκτάκτως για την ερχόμενη Δευτέρα στις 2 μετά το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής όπου θα καθοριστεί η στάση του κόμματος στο Σκοπιανό.

Στα Σκόπια στο μεταξύ, το εθνικιστικό κόμμα VMRO, που είναι η αξιωματική αντιπολίτευση στη γείτονα, εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, κατηγορώντας τον για παραχωρήσεις, και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας αλυτρωτισμός στο σύνταγμα της χώρας. Επίσης είναι πλήρως αρνητικοί στο θέμα της αλλαγής του ονόματος του αεροδρόμιου και των κεντρικών λεωφόρων. Μέσα σε αυτό το βαρύ κλίμα, συνεδριάζει το Σάββατο το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο Ιβάνοφ που προέρχεται και αυτός από το εθνικιστικό κόμμα.

Τη βούληση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για επίλυση του ονοματολογικού, χαιρέτησε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, παροτρύνοντάς τον να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ώστε να βρεθεί τελικά λύση.

Πηγή: skai.gr