ΚΑΙΡΟΣ

Ζ. Γιούνκερ - Μ. Σουλτς: «Όχι» στον επίτροπο για την Ελλάδα

Να χαμηλώσει τους τόνους για το ζήτημα της επιτροπείας στην Ελλάδα επιχείρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, από τις Βρυξέλλες. Όπως είπε «δεν επιτρέπεται κανείς να δίνει στον κόσμο την εντύπωση ότι η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας περιορίζεται, στο πλαίσιο των αναγκαίων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη διάσωση του ευρώ».

Κατηγορηματικά αντίθετος στη σκέψη να οριστεί επίτροπος μόνο στην Ελλάδα δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής, στις Βρυξέλλες.

«Αυτό είναι απαράδεκτο» δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε «Αν μια χώρα παρεκκλίνει διαρκώς, δεν θα ήμουν αντίθετος να κάνουμε κάτι τέτοιο» όπως η δημοσιονομική εποπτεία, «όμως δεν το βρίσκω πολύ καλό να γίνει αποκλειστικά για την Ελλάδα».

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε λίγο μετά τις 16.00 η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών. Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν τα μέσα επαναπροώθησης της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη και η οριστικοποίηση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η ευρωζώνη για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και το Βέλγιο έθεσαν ως θέμα να γίνει έκτακτη συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα, αμέσως μετά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Μιλώντας στο BBC νωρίτερα, ο έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψης επισήμανε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοιου είδους μέτρα», σημειώνοντας ότι η γερμανική πρόταση θα προκαλούσε το δημόσιο αίσθημα στην Ελλάδα προκαλώντας έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε εμμέσως στο θεμα λέγοντας ότι «η συζήτηση θα πρέπει να αφορά το πώς μπορεί η Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα». Παράλληλα, ο γερμανός αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ, χαρακτήρισε τα περί επιτροπείας «γενική σκέψη».

Από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε πως είτε θα κινηθούμε σε ένα δημοκρατικό δρόμο, όπου κάθε χώρα είναι υπεύθυνη, είτε θα αφήσουμε να υπονομευθεί η Δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε, κατέληξε, περισσότερη Δημοκρατία, όχι λιγότερη. 

Πηγή: skai.gr