Μνημόνιο Συνεργασίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την Τράπεζα της Ελλάδας – Συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Στουρνάρα

Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, είχε σήμερα, Τετάρτη 2 Μαρτίου, στο γραφείο του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας και της Τράπεζας της Ελλάδος, στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας», στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στην τελετή παρόντες ήταν, επίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, υποναύαρχος Δημήτριος Ρυζιώτης.

Με την υπογραφή του μνημονίου, προστίθεται στην ανακοίνωση, τα δύο μέρη θα συνεργαστούν με σκοπό την επαύξηση των δυνατοτήτων του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα, προβλέπεται:

- Η υποστήριξη πρωτοβουλιών και δράσεων του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας που σχετίζονται με το θέμα της κλιματικής αλλαγής, μέσω της παροχής τεχνογνωσίας από την Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος.

- Η πιθανή κοινή συμμετοχή των δύο μερών σε προγράμματα εθνικής εμβέλειας, που προάγουν την αναγκαιότητα προσαρμογής της χώρας μας, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Με το μνημόνιο συνεργασίας, τα δύο μέρη δύνανται κατόπιν ειδικότερης συμφωνίας να αποφασίσουν τη διενέργεια των ακόλουθων ενδεικτικά (και όχι περιοριστικά) δράσεων:

- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

- Συλλογή, ανάλυση και διάδοση περιβαλλοντικών πληροφοριών (όπως καταγραφές θαλασσίων θηλαστικών, στοιχεία αλατότητας και θερμοκρασίας θαλασσών, κλπ) από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας (λχ Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, Υδρογραφική Υπηρεσία, Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού) σχετικά με την εξέλιξη των φαινομένων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την προστασία της βιοποικιλότητας.

- Ανάπτυξη μεθοδολογίας εκτίμησης των κινδύνων και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις λειτουργίες των Ενόπλων Δυνάμεων (σε επιχειρησιακό και μη επιχειρησιακό επίπεδο) μέσα και από την αξιοποίηση υψηλής ανάλυσης περιοχικών κλιματικών μοντέλων σε συγκεκριμένα σημεία ή περιοχές ενδιαφέροντος. Η ανάλυση θα περιλαμβάνει τον καθορισμό των κατάλληλων κλιματικών δεικτών που θα αποτυπώνουν τους κινδύνους και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις λειτουργίες των Ενόπλων Δυνάμεων.

- Καθορισμός ή/και ταυτοποίηση των υφιστάμενων (ή μη) δυνατοτήτων, πηγών, οργάνων και μέσων για την ασφαλέστερη αντιμετώπιση των συχνότερων φυσικών καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και επηρεάζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις.

- Διενέργεια από κοινού δράσεων ενημέρωσης (ημερίδες, διαλέξεις, εκπαιδευτικά έντυπα, δελτία τύπου, κλπ), ώστε να διαδοθούν ευρύτερα τα αποτελέσματα της εν λόγω συνεργασίας.

Το μνημόνιο τίθεται σε ισχύ από σήμερα, με την υπογραφή του από τους εκπροσώπους των δύο μερών και η διάρκεια ισχύος του συμφωνείται για αόριστο χρόνο.

Ν. Χαρδαλιάς: Απτή απόδειξη διαλειτουργικότητας και συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος

Ο Ν. Χαρδαλιάς, στις αρμοδιότητες του οποίου υπόκειται και η εξειδίκευση της πολιτικής των Ενόπλων Δυνάμεων σε θέματα πολιτικής προστασίας και κλιματικής κρίσης σύμφωνα με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική, δήλωσε ότι η υπογραφή του μνημονίου «αποτελεί απτή απόδειξη της διαλειτουργικότητας και της συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, κάτω από δύσκολες συνθήκες με βάση και τα προσωπικά βιώματα τα οποία βέβαια προέρχονται και μέσα από την ενασχόλησή μου με αυτά τα θέματα».

«Η κλιματική κρίση», πρόσθεσε, «αλλάζει τα δεδομένα. Οι δράσεις ενημέρωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων ενισχύουν το επίπεδο ευαισθητοποίησης σε θέματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής, ενώ η εμπεριστατωμένη μελέτη, μέσω της συλλογής και υποτύπωσης στοιχείων και δεδομένων, που αφορούν τις αλλαγές και τους κινδύνους που επαπειλούν το περιβάλλον, αποτελεί και θα αποτελεί βασικό εργαλείο πρόβλεψης και επαύξησης των δυνατοτήτων της χώρας μας για τη θωράκισή της έναντι φυσικών καταστροφών, αλλά και των δυνατοτήτων επιχειρησιακής δράσης των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Δίνεται», συνέχισε, «έτσι η δυνατότητα χρησιμοποίησης σύγχρονων μεθόδων καταγραφής, ανάλυσης και προγραμματισμού, ώστε η συνταχθείσα πολιτική να μετουσιώνεται σε ολιστικό δίχτυ προστασίας του κράτους, των δομών και των πολιτών του».

«Σε αυτό το πλαίσιο, η ενεργή συμβολή τόσο του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων ως εγγυητές της ασφάλειας της χώρας μας, όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος, κύριου φορέα εξασφάλισης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και νομισματικής πολιτικής της Ελλάδας, αποτελεί βήμα προόδου, εξωστρέφειας και ουσιαστικής συμμετοχής στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβερνητικής πολιτικής» κατέληξε ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ