Κλείσιμο

ΥΠΕΞ για σχολεία μουσουλμανικής μειονότητας: Αβάσιμες οι κατηγορίες- Η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

Απορρίπτει τις κατηγορίες της Άγκυρας για τα εκπαιδευτικά ζητήματα της Μουσουλμανικής Μειονότητας το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζοντάς τες «αβάσιμες» και «ψευδείς ειδήσεις», ενώ προσθέτει ότι η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

«Η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, συνεχίζει να εφαρμόζει πιστά τις προβλέψεις της συνθήκης της Λωζάννης. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αριθμεί περίπου 120.000 μέλη. Η ελληνική στην Τουρκία έχει συρρικνωθεί σε μόλις 3.000. Την στιγμή που την εποχή της Λωζάννης ήταν ισάριθμες.
Για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, στη Θράκη θα λειτουργήσουν άνω των 100 μειονοτικών δημοτικών, ενώ στην Κωνσταντινούπολη μόνο 3», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. 

Σχετικά με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνει ότι κριτήριο αναστολής λειτουργίας σχολείων στην Ελλάδα είναι η μη συμπλήρωση ενός ελάχιστου αριθμού 9 μαθητών. «Πέραν των 12 μειονοτικών, μόνο στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανεστάλη η λειτουργία ακόμη 24 δημόσιων δημοτικών σχολείων. Γεγονός που αναδεικνύει ίση και όχι διακριτική μεταχείριση μειονοτικών μαθητών στην Ελλάδα», επισημαίνει.

Συμπληρώνει δε ότι οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αφορούσαν τα δημόσια σχολεία, ενώ συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούσαν τα μειονοτικά σχολεία έγιναν με κριτήριο τον σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάννης και, φυσικά, στον ειδικό χαρακτήρα των σχολείων αυτών. «Οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις όχι μόνο δεν εισάγουν  διάκριση εις βάρος των μειονοτικών σχολείων αλλά αντίθετα εκπληρώνουν την υποχρέωση της Ελλάδας για την διατήρηση του ειδικού καθεστώτος τους», τονίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ. 

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρει ότι η Ελληνική Δημοκρατία, κράτος δικαίου, προστατεύει στο ακέραιο και εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του συνόλου των πολιτών της. «Η Τουρκία κατέχει τη δεύτερη χειρότερη θέση όσον αφορά στη μη εκτέλεση αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) με 643 αποφάσεις, η εκτέλεση των οποίων εκκρεμεί», καταλήγει. 

Πηγή: skai.gr