ΚΑΙΡΟΣ

Υφαντής-ΣΚΑΪ: Ο Ερντογάν δε θέλει διμερή διαπραγμάτευση με Ελλάδα, γιατί πρέπει να αποδεχτεί το Δίκαιο της Θάλασσας

Την εκτίμήση του ότι πίσω από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν κρύβεται μια πρόσκληση προς όλες τις χώρες της περιοχής προκειμένου να συζητήσουν σε μια συναλλακτική βάση και να αποφύγει διμερή συζήτηση με την Ελλάδα, εξέφρασε ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή NEWSROOM.

«Η καλή ερμηνεία των χθεσινών δηλώσεων Ερντογάν είναι ότι αφήνει ένα παράθυρο διαλόγου και αποκλιμάκωσης. Αν ισχύει αυτό, δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην εμπλακούμε σε μια προκαταρκτική συζήτηση χωρίς να δεσμευόμαστε απόλυτα. Ωστόσο, πιστεύω ότι πίσω από αυτή τη δήλωση κρύβεται μια πρόσκληση για μια διαδικασία τύπου Αστάνα. Ο  Ερντογάν δε θέλει να διαπραγματευτεί διμερώς με την Ελλάδα, γιατί ξέρει ότι διμερώς θα αναγκαστεί να αποδεχτεί το Δίκαιο της θάλασσας. Προτιμά να φανεί οτί αναλαμβάνει μια μεγάλη πρωτοβουλία, μια διάσκεψη, όλες οι χώρες μαζί, με βάση ότι δεν ισχύει καμία οριοθέτηση. Θα υπαναχωρήσει από το τουρκολιβυκό σύμφωνο και θα καλέσει όλες τις χώρες της περιοχής για να συζητήσουν σε μια συναλλακτική βάση εκτός του πλαισίου του Δικαίου της Θάλασσας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Υφαντής. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα από την πλευρά της μπορεί να αντιεπιχειρηματολογήσει, να θέσει η ίδια το πλαίσιο και να κινητοποιήσει «εκείνους που πρέπει να κινητοποιηθούν». Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει οι δύο χώρες να καταλήξουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Πως θα πάμε εκεί, αν θα πάμε μετά από ένα θερμό επεισόδιο, αυτό είναι κάτι που κατά την άποψή μου θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε, αλλά όχι πάσει θυσία. Αν δεν υπάρξει μια δραματική εξέλιξη προς μια θετική κατεύθυνση τα επόμενα 24ωρα, νομίζω ότι νομοτελειακά πάμε σε μια πιο δυναμική αντίδραση της Αθήνας», επισήμανε ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.  

Σε ό,τι αφορά τόσο την υποστηρικτική ανακοίνωση του Ισραήλ στην Ελλάδα, αλλά και την επικείμενη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο, ο κ. Υφαντής ανέφερε ότι είναι αποτέλεσμα της ελληνικής διπλωματικής κινητοποίησης. «Το Ισραήλ ως ένα βαθμό καθυστέρησε και μερικές ώρες, περίμενε κανείς πιο άμεση αντίδραση, αλλά μπορεί να δικαιολογηθεί γιατί γίνεται χαμός στην εσωτερική πολιτική σκηνή του. Αν και δε θα επηρεάσει την Άγκυρα, είναι πάρα πολύ καλό για εμάς, γιατί νομιμοποιεί ακόμα περισσότερο τη στάση της Αθήνας και θα νομιμοποιήσει –αν κι ελπίζουμε να μη χρειαστεί- και την αντίδρασή της». 

Πρόσθεσε δε ότι η συνάντηση του κ. Δένδια με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών είναι κι αυτό κάτι το οποίο έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει. «Θέλω να πιστεύω ότι έχουν υπάρξει ήδη συνομιλίες σε διάφορα επίπεδα. Έχει και συμβολικό χαρακτήρα αυτή η συνάντηση και δείχνει ότι η χώρα θέλει να επηρεάσει και το βαθμό εξέλιξης της κρίσης. Δίνει μερικές ώρες, 2-3 εικοσιτετράωρα. Η ψυχραιμία στη διαχείριση μιας κρίσης είναι αυτό ακριβώς, όταν δίνεις χώρο και χρόνο για να εκδηλωθούν πρωτοβουλίες, πριν φτάσει η ψυχραιμία στα όριά της. Είναι συνειδητή επιλογή και -κατά την άποψή μου- άριστη να δοθεί χώρος και χρόνος», τόνισε ο κ. Υφαντής. 

Σχετικά με το αν η Αθήνα περιμένει τη διεθνή παρέμβαση για αποκλιμάκωση της έντασης, ο Καθηγητής υπογράμμισε ότι «περιμένουμε τη διεθνή παρέμβαση, αλλά όχι με έναν μίζερο τρόπο. Δηλώνουε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, ωστόσο καθιστούμε σαφές ότι δε θα περιμένουμε για πάντα και αναλαμβάνουν πια όλοι τις ευθύνες τους για τυχόν κλιμάκωση. Εμείς θέλουμε την αποκλιμάκωση χωρίς να χάσουμε». 

        

Πηγή: skai.gr