Η Σαμπιχέ Σουλεϊμάν δεν εκφράζει το μειονοτικό στοιχείο έχει λογικής διχοτόμησης και τριχοτόμησης της μειονότητας, δεν μπορεί να αντιπροσωπεύσει την αλληλεγγύη και την ενότητα, δήλωσε στον ΣΚΑΪ και την Πρώτη Γραμμή ο υποψήφιος ευρωβουλευτής. Σημειώνεται ότι η κ. Σουλεϊμάν τονίζει ότι οι Ρομά έχουν διακριτή ταυτότητα από τους τουρκογενείς μουσουλμάνους.
Ο κ. Χριστόπουλος δήλωσε ότι όλοι οι άνθρωποι της μειονότητας έχουν δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού, που η αριστερά οφείλει να υποστηρίξει, ωστόσο το μείζον κομμάτι της μειονότητας έχει στραφεί στην Τουρκία λόγω των προηγούμενων πολιτικών του ελληνικού κράτους.
«Να την πάρουν αυτοί που την θέλουν, όταν την στηρίζουν Γεωργιάδης, Κρανιδιώτης κάτι σημαίνει αυτό» δήλωσε σκωπτικά για την κ. Σουλεϊμάν ο καθηγητής του Παντείου και αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Χαρακτήρισε δε ως «ιστορίες για αγρίους τα περί αναθεώρησης της Λοζάνης» διαψεύδοντας ότι είπε κάτι τέτοιο.
Πρόσθεσε πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, παρά τις πληροφορίες ότι θα τεθεί θέμα αποπομπής του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Αποκάλυψε επίσης ότι τού ζητήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωση - απάντηση μέσω του γραφείου Τύπου του, σε δηλώσεις της εκπροσώπου της ΝΔ Άννας Ασημακοπούλου που καλούσε την Κουμουνδούρου να τον αποπέμψει. «Μού ζήτησαν να βγάλω απάντηση μέσω του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ η δική μου θέση καθαρή, και οφείλει να έχει και η αριστερά αυτή τη θέση» σημείωσε.
Από τη στάση του κ. Χριστόπουλου πήρε σαφείς αποστάσεις με δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης:
«Απαντώντας σε μια σειρά παρεμβάσεων του συντρόφου Χριστόπουλου, θέλω να
διευκρινίσω τα κάτωθι»:
«1. Δεν είναι το ίδιο οι Πομάκοι, οι Ρομά και οι τουρκογενείς.
2. Δεν είναι η μειονότητα ενιαίο, συμπαγές, τούρκικο μόρφωμα.
3. Η επιβίωση των παραδοσιακών φαινομένων και της πολιτισμικής ετερότητας στην ελληνική επικράτεια, σε συνδυασμό με την ριζοσπαστικοποίηση ενός σημαντικού τμήματος τους, στη Θράκη και την δυτική Μακεδονία, είναι μερικά από τα πιο ενδεικτικά δείγματα της επικαιρότητας που επιτάσσει μια ιδιαίτερα σύνθετη επαγρύπνηση για τα δικαιώματα των ανθρώπων. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθησία και ανάλυση».
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.