«Το κλίμα έχει σκληρύνει για την Ελλάδα», διαπιστώνει το BBC τονίζοντας ότι ενώ η επίσημη στάση των πιστωτών εξακολουθεί να είναι πως η χώρα πρέπει να σωθεί, στο παρασκήνιο αναφέρεται όλο και πιο συχνά πως μια πτώχευση δε θα συνιστούσε καταστροφή. Το κύριο συμπέρασμα από το χθεσινό Eurogroup, κατά το βρετανικό δίκτυο, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στους Έλληνες ως προς την τήρηση των δεσμεύσεών τους, καθώς και ότι η υπομονή των Ευρωπαίων έχει εξαντληθεί.
Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφουν ότι το ελληνικό δημοσιονομικό σχέδιο απορρίφθηκε ως ατελές. Σχολιάζεται ότι η υποδοχή προς τον Ευάγελλο Βενιζέλο στις Βρυξέλλες ήταν αντίθετη με τη σχεδόν ευφορία που διακατείχε τους Έλληνες πολιτικούς ηγέτες όταν ανακοίνωναν την επίτευξη της μεταξύ τους συμφωνίας, που θεωρούσαν λύση στο πρόβλημα.
Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν της PIMCO, εξάλλου, γράφοντας στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς εκτιμά ότι παρά το θαρραλέο και φιλόδοξο της ελληνικής συμφωνίας, πρέπει να αναμένεται η αποτυχία της. Εξηγεί ότι δεν έχει τη βαθιά στήριξη των ελληνικών κομμάτων ή των Γερμανών πολιτικών, θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην εφαρμογή της και δεν φαίνεται να εξασφαλίζει την ανάπτυξη. «Η Ελλάδα χρειάζεται μία δομική οικονομική και θεσμική επανέναρξη», επισημαίνει ο επικεφαλής της PIMCO.
Ο Γκάρντιαν γράφει ότι η Ελλάδα υπέκυψε στην περισσότερη λιτότητα, αλλά η διάσωσή της αναβάλλεται για την ερχόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι εβδομάδες πολιτικών τακτικισμών έχουν δηλητηριάσει τις σχέσεις μεταξύ της «χρεοκοπημένης» χώρας και των Ευρωπαίων πιστωτών της. Η εφημερίδα αναφέρεται σε ευρωπαϊκή αγανάκτηση με τις συνεχείς καθυστερήσεις στην Ελλάδα. Όσο για τη συμφωνία μεταξύ των Ελλήνων πολιτικών ηγετών, ο Γκάρντιαν εκτιμά ότι ίσως έχει ήδη αποδειχθεί ανεπαρκής για το σκοπό της, λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων, της αυξημένης ανεργίας και της ύφεσης που αποδεικνύουν ότι η λιτότητα δεν αποδίδει και ότι η πτώχευση είναι περισσότερο θέμα του πότε παρά του εάν.
Η Ντέιλι Τέλεγκραφ κάνει λόγο για αποδοχή μεγαλύτερης λιτότητας από τους Έλληνες πολιτικούς που απορρίπτεται από τους απεργούς ως «ταφόπλακα». Αρχικά περιγράφηκε ως διέξοδος, αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι πρέπει να συνοδεύεται από περισσότερους όρους, προσθέτει η εφημερίδα. Οι Τάιμς στον τίτλο τους τονίζουν ότι οι Έλληνες έλαβαν προειδοποίηση πως έχουν πέντε ημέρες για να αποφύγουν τη χρεοκοπία.
Ο Εκόνομιστ σχολιάζει ότι οι καθυστερήσεις και οι πολιτικοί θεατρινισμοί στην Ελλάδα θα μπορούσαν να ανήκουν σε παλιά αθηναϊκή κωμωδία, τονίζοντας ότι η κωλυσιεργία στις μεταρρυθμίσεις είναι ο βασικός λόγος για το «άρρωστο» ελληνικό κράτος. Αναφέρει ότι πολλοί είναι επιφυλακτικοί για το αν μπορεί να αποφευχθεί η άτακτη πτώχευση.
Το άρθρο του βρετανικού περιοδικού σημειώνει ότι απαιτείται πολιτική σταθερότητα, αλλά αναρωτιέται ποιον σύμμαχο θα μπορούσε να έχει σε μια μελλοντική κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, πέρα από το Γιώργο Καρατζαφέρη. Σχολιάζεται τέλος ότι το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό και η εντεινόμενη πόλωση θα μπορούσαν να είναι το πραγματικό εμπόδιο στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Πηγή: Θανάση Γκαβός
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.