ΚΑΙΡΟΣ

Βούτσης: Θα ψηφίσουμε μηχανισμό, κι όχι προληπτικά μέτρα για το 2018

«Η κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει προληπτικά μέτρα για το 2018», τόνισε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αναφερόμενος στο επίμαχο πακέτο «κάβα» ύψους 3,6 δισεκ. ευρώ, που απαιτεί το ΔΝΤ επιμένοντας σε θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Βούτσης, αυτό που θα νομοθετηθεί μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού, θα είναι ένας μηχανισμός, ο οποίος δεν θα είναι αυτοματοποιημένος, αλλά θα περνάει από έγκριση της Βουλής, ώστε να μην αποφασίζει μόνος του και κατά το δοκούν ο υπουργός Οικονομικών.

Ο πρόεδρος της Βουλής απέφυγε να αποδώσει στον μηχανισμό, που αντιπροτείνει η ελληνική κυβέρνηση, τον χαρακτηρισμό «κόφτης» κάνοντας λόγο για «διορθωτή», καθώς όπως ισχυρίστηκε δεν σημαίνει ότι θα σχετίζεται υποχρεωτικά με περικοπή δαπανών εφόσον η κυβέρνηση κατορθώνει να παράγει πλεονάσματα αντί ελλειμμάτων. «Δεν θα είναι σίγουρα κόφτης κι ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι κόφτης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Ο διορθωτής απαιτεί την ενεργοποίησή του από τη Βουλή. Η Βουλή θα έχει ψηφίσει τον στόχο κι εφόσον απαιτείται θα ενεργοποιείται ο διορθωτής. Ίσως και η Βουλή να μπορεί να αποφασίζει από ποιο υπουργείο και ποιον κωδικό θα περικόπτονται ή θα μεταφέρονται αλλού οι δαπάνες», σημείωσε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «δεν θα είναι ένας αυτοματισμός εκτός του κοινοβουλευτικού συστήματος. Θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος αυτό».

Αναφορικά, δε, με την
απόφαση της κυβέρνησης για εσπευσμένη ψήφιση του ασφαλιστικού - φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο έναντι 9 ή 10 του μήνα, που δρομολογούνταν, ο Πρόεδρος της Βουλής, ισχυρίστηκε ότι στόχος είναι η ισχυροποίηση της ελληνικής πλευράς στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, μέσω της επίδειξης τήρησης των συμφωνηθέντων του καλοκαιριού.

«Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό-φορολογικό στις παρούσες συνθήκες. Δεν αποτελεί προαπαιτούμενο, αλλά είναι μέρος της συμφωνίας. Η εσπευσμένη ψήφισή του αποφασίστηκε καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι ενισχύεται η θέση των εκπροσώπων μας στο Eurogroup της Δευτέρας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής, επιμένοντας ότι «δεν είναι εξαναγκασμός αλλά πρωτοβουλία της κυβέρνησης».

Στη Διάσκεψη των Προέδρων το πολυνομοσχέδιο αποφασίστηκε να εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου, με τη συζήτηση να ολοκληρώνεται βάσει προγραμματισμού τα μεσάνυχτα. Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 10 το πρωί της Κυριακής και δώδεκα ώρες αργότερα, δηλαδή, στις 10 το βράδυ θα ψηφιστεί.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό πάντως αποφασίστηκε δια της κυβερνώσας πλειοψηφίας στη Διάσκεψη, αφού όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν την επίσπευση της διαδικασίας, καταγγέλλοντας μάλιστα τη στάση της συγκυβέρνησης, κάνοντας λόγο για αιφνιδιαστικές μεθοδεύσεις και πρακτικές υποβάθμισης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr