Αθλητικός νόμος: Το ιδιώνυμο, η «κουκουλοφορία» και οι αυστηρότερες ποινές, στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής «αντιμαχίας»

Στην αιχμή της συζήτησης των μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, που εξελίσσεται στην Ολομέλεια, βρίσκονται οι, επί το αυστηρότερο διατάξεις, για τα αδικήματα βίας, με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και η διάταξη που καθιστά αδίκημα την είσοδο σε αθλητική εγκατάσταση κατά τη διεξαγωγή αθλητικής συνάντησης, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τού προσώπου, με σκοπό να παρεμποδίσει κάποιος την ανίχνευση και την καταγραφή του από τις συσκευές καταγραφής εικόνας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της συζήτησης βρίσκεται και το άρθρο 68 του νομοσχεδίου με το οποίο προστίθεται στον Ποινικό Κώδικα διάταξη με την οποία δεν αναστέλλονται οι ποινές που επιβάλλονται ούτε και μετατρέπονται με κανέναν τρόπο.

«Αυστηροποιείται το πλαίσιο για τις Λέσχες. Αυστηροποιούμε το ιδιώνυμο, δηλαδή την απαγόρευση της αναστολής και της μετατροπής των στερητικών τής ελευθερίας ποινών για ποινικά αδικήματα βίας, με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κούβελας που επισήμανε ότι η ΝΔ επανέφερε το ιδιώνυμο, από το περασμένο καλοκαίρι, με το νόμο 4809. «Το πλαίσιο των ποινών γίνεται πιο αυστηρό και καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια των αθλητικών αγώνων, έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τού προσώπου τους, κάνοντας δύσκολη την καταγραφή, ανίχνευση και ταυτοποίησή τους», είπε ο κ. Κούβελας που υπογράμμισε επιπλέον ότι με το νομοσχέδιο υλοποιείται πρόταση που είχε ο ίδιος διατυπώσει ώστε κάθε ερασιτεχνικό σωματείο, κάθε ΠΑΕ, κάθε ΚΑΕ να σηκώνουν το βάρος της ευθύνης τους.

«Το γήπεδο πρέπει να είναι γιορτή και όχι πεδίο μάχης. Έτσι κι εμείς, δείχνουμε απευθείας κόκκινη κάρτα στους χούλιγκανς. Η ανάγκη να επικρατήσουν τα στοιχεία τής άθλησης, της ψυχαγωγίας και της ευγενούς άμιλλας στον αθλητισμό και ιδίως στο ποδόσφαιρο καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας και υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο, με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, στοχεύει στην εξάλειψη της βίας από τον χώρο του αθλητισμού.

«Δεν θέλουμε τα γήπεδα χώρους άσκησης βίας αντί για χώρους πνευματικής και σωματικής ανάπτυξης», είπε η βουλευτής της ΝΔ Νόνη Δούνια που τάχθηκε υπέρ της θεσμοθέτησης της αυστηροποίησης των ποινών και του αυστηρού συστήματος λειτουργίας των Λεσχών ώστε να είναι ευχερέστερος ο έλεγχος τους.

«Έχουμε ευθύνη να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές αθλητικό περιβάλλον, χωρίς τυφλή βία, χωρίς τρόμο, χωρίς φόβο για τις οικογένειες και τα παιδιά τους που πηγαίνουν να δουν έναν αθλητικό αγώνα», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Λιούπης και τόνισε ότι η κυβέρνηση υπηρετεί σταθερά την εξυγίανση του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού, για την αποτροπή φαινομένων βίας. Ο βουλευτής τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης της αναστολής της ποινής για όσους καταδικάζονται για αδικήματα βίας, με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις. Ο κ. Λιούπης υπεραμύνθηκε της διάταξης για την μη κάλυψη του προσώπου διότι όπως είπε, στόχος είναι να αποτρέπεται η εγκληματική δράση.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε στη συγκλονιστική παρουσία της μητέρας του Άλκη Καμπανού που δήλωσε, λίγα 24ωρα μετά την άγρια δολοφονία του γιού της, «δεν έχω μέσα μου μίσος, γι΄αυτούς που έκαναν ό,τι έκαναν. Τα λυπάμαι αυτά τα παιδιά και με τον τρόπο της μάνας, γιατί δεν γνώρισαν ποτέ αγάπη». «Από εκεί πρέπει να ξεκινήσει η συζήτησή μας», είπε η Σία Αναγνωστοπούλου, «αν θέλουμε να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Να δούμε γιατί έχουμε φαινόμενα βίας σε εφηβική και μετεφηβική ηλικία». Η βουλευτής αναφέρθηκε στους θύλακες της Χρυσής Αυγής σε σχολείο της Θεσσαλονίκης και επισήμανε ότι το πρόβλημα της οπαδικής βίας είναι κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό και αθλητικό φαινόμενο. «Όμως, αντί η κυβέρνηση να ξεκινήσει από τη ρίζα του προβλήματος, φέρνει ένα νομοσχέδιο copy paste της αντίληψης της Νέας Δημοκρατίας ”πονάει κεφάλι, κόβω κεφάλι”», είπε η Σία Αναγνωστοπούλου.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει το φαινόμενο της οπαδικής βίας με αποσπασματικές πρωτοβουλίες, χωρίς σχέδιο. Αναφερόμενος στην επαναφορά του ιδιώνυμου, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής είπε ότι «η όλη αυτή συζήτηση, θυμίζει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, όπου η κυβέρνηση διακήρυττε ότι θα λύσει άμεσα το ζήτημα της ανομίας στα πανεπιστήμια, με την πανεπιστημιακή αστυνομία, πράγμα που δεν συνέβη».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής επισήμανε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια «περίσσεψαν» τα μέτρα καταστολής, αλλά δεν απέδωσαν στο ελάχιστο. Αντιθέτως αναδεικνύεται, όπως είπε ο κ. Δελής, η δράση ομάδων που θυμίζουν τη δράση των ταγμάτων εφόδου, γιατί οι νόμοι που ψηφίζονται δεν αγγίζουν τη βάση του προβλήματος, δηλαδή την εμπορευματοποίηση, την επιχειρηματικότητα στον αθλητισμό.

«Έχουν τεράστιες ευθύνες οι ομάδες. Αυτές έχουν τα κλειδιά και πρέπει να αποφασίσουν ποιους έχουν στα μαγαζιά τους», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας που ζήτησε από την «κυβέρνηση να βάλει το μαχαίρι στο λαιμό των ΠΑΕ, γιατί μόνο αυτές μπορούν να καθαρίσουν τα μαγαζιά τους». Ο κ. Χήτας είπε ότι «η αυστηροποίηση των ποινών είναι στη σωστή κατεύθυνση» αλλά αναρωτήθηκε: «Αν όμως είναι χειμώνας και πάω εγώ, που δεν είμαι χούλιγκαν, και βάλω την κουκούλα μου, βρέχει και βάλω την κουκούλα μου, αυτό είναι ποινικό αδίκημα; Θέλω να πω, το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η ανυπαρξία νόμων αλλά ότι δεν εφαρμόζονται οι νόμοι», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης σημειώνοντας ότι υπάρχει πλαίσιο για τον έλεγχο όσων εισέρχονται στα γήπεδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ