Της Ναντιν Χαρδαλιά
Στα χαρακώματα εξακολουθούν να βρίσκονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στη σκιά των χθεσινών επεισοδίων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) και την επέμβαση της αστυνομίας, μεταφέροντας τον «πόλεμο» για δεύτερη μέρα στη Βουλή και ανεβάζοντας τον πολιτικό υδράργυρο στα ύψη.
Το κυβερνητικό στρατόπεδο κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ταύτιση με τους «μπαχαλάκηδες» και πυροδότηση έντασης ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση αντεπιτίθεται με βολές περί αυταρχισμού και επικίνδυνου επικοινωνιακού αντιπερισπασμού απέναντι στο μεταναστευτικό.
Η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές για την κύρωση των ΠΝΠ σχετικά με το ΚΕΘΕΑ, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κατάρρευση της Thomas Cook και άλλες διατάξεις, μετατράπηκε σε αντιπαράθεση για όσα συνέβησαν χθες στην πρώην ΑΣΟΕΕ και το πανεπιστημιακό άσυλο.
«Ποιους πήγατε να υπερασπιστείτε στην ΑΣΟΕΕ κυρία Φωτίου; Τους μπαχαλάκηδες;», διερωτήθηκε δηκτικά ο βουλευτής της ΝΔ, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ίδιας.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, υποστήριξε ότι μετέβη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, από το ενδιαφέρον της ως πρώην καθηγήτρια του Πολυτεχνείου και προκειμένου να διασφαλίσει ως βουλευτής τη ζωή και την ασφάλεια των φοιτητών, κατηγορώντας την κυβέρνηση για αστυνομοκρατία και επιχείρηση πυροδότησης νέου κύκλου έντασης που ενέχει κινδύνους για τα χειρότερα.
«Πρέπει να το χετε όλοι στο μυαλό σας να διασφαλίσετε τους όρους ώστε να μην πάθει κανείς τίποτα γιατί όταν πυροδοτείτε τους κύκλους της έντασης και του αυταρχισμού δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα έχουμε προβλήματα. Επιχειρείτε να διχάσετε τα ελληνικά πανεπιστήμια σε καλούς και κακούς. Είναι λάθος. Δεν αντιμετωπίζονται οι νέοι άνθρωπο με καταστολή. Είναι αδιέξοδος ο κύκλος της καταστολής και φέρνει εντάσεις συνεχώς», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Φωτίου, εγείροντας αντιδράσεις και προσωρινή ένταση με την επιμονή της να διαβάσει και την απόφαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ που καλούσε σε μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
«Το κάλεσμα ήταν κύριε Πρόεδρε το θέμα όπως καταλάβατε, τίποτε άλλο», σχολίασε δηκτικά ο κ. Τσαβδαρίδης από τη ΝΔ.
Λίγα λεπτά αργότερα οι διαξιφισμοί συνεχίστηκαν ανάμεσα στον Σπήλιο Λιβανό (ΝΔ) και τη Χαρά Καφαντάρη (ΣΥΡΙΖΑ).
«Εμείς θέλουμε άσυλο ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Εσείς, μήπως θέλετε ένα άσυλο για τα όπλα για τις γιάφκες, τις εγκληματικές ομάδες, τις μολότοφ; Θέλετε ή όχι να φυλάσσονται τα πανεπιστήμια ή θέλετε να καλωσορίζουν τους μπαχαλάκηδες και να μη γίνεται το μάθημα και να μην προάγεται η γνώση; Ελπίζω οι απαντήσεις να είναι στη δική μας κατεύθυνση κι όχι στην κατεύθυνση της αναρχίας», ανέφερε ο κ. Λιβανός, ζητώντας να απευθυνθούν
Η κ. Καφαντάρη πέρασε στην αντεπίθεση, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση προσπάθεια αντιπερισπασμού απέναντι στην αποτυχία διαχείρισης του μεταναστευτικού και κατηγορώντας την ότι η επέμβαση της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο αμαύρωσε την εικόνα των ελληνικών πανεπιστημίων.
Διμέτωπη επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής ο Βασίλης Κεγκέρογλου, κατηγορώντας αμφότερους ότι με την αντιπαράθεση στοχεύουν στην πόλωση και τον διχασμό προκειμένου ο καθένας να κερδίσει ό,τι μπορεί.
«Έχουμε μια αντιπαράθεση που ο ένας λέει "κλειστά παν/μια με τα ΜΑΤ" κι οι άλλοι λένε "κλειστά τα παν/μια με καταλήψεις". Όχι. Υπάρχει κι ο κόσμος που απαιτεί ανοιχτά, ελεύθερα και δημοκρατικά παν/μια και ταυτόχρονα πάταξη της ανομίας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κεγκέρογλου.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.