Βουλή: Oι δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων

Οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων 

Με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων εξελίχθηκε η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εύχομαι σε όλες και σε όλους καλή αρχή, καλή δύναμη στο έργο μας. Χαίρομαι που απαλλαγήκαμε, κ. Πρόεδρε, και από την τζαμαρία και μπορούμε να έχουμε καλύτερη, πια, οπτική επαφή με τους συναδέλφους.

Περίπου τέτοια εποχή, το 2019, και από το ίδιο βήμα της Βουλής παρουσίαζα τις προγραμματικές κυβερνητικές δηλώσεις της πρώτης μας θητείας. Σήμερα, με την εντολή των πολιτών της 25ης Ιουνίου, βρίσκομαι ξανά εδώ για να περιγράψω τους νέους φιλόδοξους στόχους μας.

Τις προτεραιότητες μιας καινούριας κυβερνητικής τετραετίας, με αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για δεύτερη συνεχή φορά και μάλιστα με αυξημένη δύναμη ώστε να κάνουμε πράξη ένα σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε με μεγάλα ποσοστά στις κάλπες.

Δε θα κρύψω τη συγκίνησή μου για τη μεγάλη τιμή και ευθύνη να υπηρετώ και πάλι ως Πρωθυπουργός την πατρίδα μου. Στην αφετηρία, λοιπόν, αυτής της νέας νομοθετικής και κυβερνητικής περιόδου θα εκφράσω την ακλόνητη θέλησή μου η νέα διακυβέρνηση να εκπληρώσει στο ακέραιο τις προσδοκίες των πολιτών.

Οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων και με τη σκληρή μας δουλειά, αλλά κυρίως με τα αποτελέσματα της πολιτικής μας, να συνεχίζουμε να οικοδομούμε στέρεες σχέσεις εμπιστοσύνης με ένα ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Μαζί θα ακολουθήσουμε τη διαδρομή την οποία έχουμε χαράξει, για να χτίσουμε πάνω στα θεμέλια τα οποία έχουμε ήδη βάλει. Όπως, μαζί θα αντιμετωπίσουμε και τις προκλήσεις, τις πολλές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Με το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου η κοινωνία μας έκλεισε οριστικά έναν πολυετή κύκλο καθυστέρησης και διχασμού, ψέματος, άρνησης και τοξικότητας, με την τετραετία 2019 – 2023 να γίνεται η γέφυρα προς μια νέα εποχή.

Τα προηγούμενα χρόνια, το ξέρετε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολλές εξωγενείς κρίσεις, με πολλές εθνικές προκλήσεις. Τις ξεπεράσαμε όλοι μαζί νικηφόρα.  Κρατήσαμε την κοινωνία όρθια στηρίζοντας τους πιο αδύναμους, αλλά παράλληλα υλοποιήσαμε και όλες τις κεντρικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις.

Οι πολίτες μας επιβράβευσαν γι’ αυτό με γενναιοδωρία. Όμως, ταυτόχρονα, μας ζήτησαν και κάτι πολύ συγκεκριμένο, να προχωρήσουμε γρήγορα και πιο τολμηρά στις μεγάλες αλλαγές. Δεν έχουμε λοιπόν, δεν έχω το δικαίωμα να διαψεύσω τις προσδοκίες τους. Τώρα άλλωστε είμαστε και πιο έμπειροι και πιο δυνατοί.

Η Ελλάδα του 2023 δεν είναι πια η Ελλάδα ούτε του 2010, ούτε του 2015, ούτε του 2019. Είναι μια χώρα πιο ανθεκτική, με μια κοινωνία πιο ενωμένη, πιο αισιόδοξη. Με μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς και με ένα κράτος το οποίο πατάει πια σε πιο στέρεο έδαφος, έτοιμο να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες των πολιτών. 

Ναι, το πιστεύω ακράδαντα, οι καλύτερες μέρες είναι μπροστά μας. Σημαίνει άραγε αυτό ότι έχουν λυθεί όλα μας τα προβλήματα; Σε καμία περίπτωση. Πιστεύω ότι γι’ αυτό μιλήσαμε και με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια κατά την διάρκεια και των δύο προεκλογικών περιόδων, του Μαΐου και του Ιουνίου.

Ο τόπος μας, δυστυχώς, κουβαλά ακόμα στρεβλώσεις και αμαρτίες δεκαετιών που επιδεινώθηκαν από την πρωτοφανή οικονομική περιπέτεια της τελευταίας δεκαετίας και τους τραγικούς χειρισμούς που δυστυχώς την παρέτειναν αναίτια. Στρεβλώσεις και αμαρτίες που σίγουρα δεν λύθηκαν σε μια τετραετία και που απαιτούν τουλάχιστον δύο θητείες συνεπούς και σταθερής διακυβέρνησης για να μπορούν να θεραπευτούν.

Γιατί ναι, η χώρα είναι τώρα ελεύθερη από εποπτείες. Πρέπει όμως να κάνει  το βήμα, το τελευταίο βήμα για να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.  Ναι, η ανεργία διαρκώς μειώνεται, μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς σε όλη την Ευρώπη. Όμως, μην ξεχνάμε, είναι ακόμα η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στις γυναίκες και στους νέους.

Ναι, αυξήσαμε τον κατώτατο και τον μέσο μισθό. Ναι, μειώσαμε 50 φόρους και εισφορές, στηρίξαμε το διαθέσιμο εισόδημα, αλλά η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει αυτές τις αυξήσεις πιέζοντας καθημερινά τα νοικοκυριά. Και ναι, παρά τις αυξήσεις που έχουν γίνει, όλοι το γνωρίζουμε ότι οι μισθοί στην πατρίδα μας είναι ακόμα χαμηλοί.

Ναι, είδαμε, επιτέλους, τι σημαίνει ψηφιακό κράτος. Όμως, η πατρίδα μας έχει ακόμα να κάνει πολλά βήματα για να κάνει ηλεκτρονικές όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και να συντρίψει τη γραφειοκρατία.

Ναι, το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε στην πανδημία. Ανέδειξε, όμως, ταυτόχρονα και τις χρόνιες παθογένειές του, που απαιτούν πια ένα ριζικό ανασχεδιασμό.

Ναι, περιορίσαμε σημαντικά τις μεταναστευτικές ροές θωρακίζοντας τα σύνορά μας. Όμως, όπως βλέπετε, η μεταναστευτική κρίση είναι διαρκώς παρούσα και η Ελλάδα ως χώρα-σύνορο της Ευρώπης οφείλει καθημερινά να δίνει εξετάσεις και στο πεδίο της προστασίας των συνόρων αλλά και στο πεδίο του ανθρωπισμού.

Ναι, αποκτήσαμε φωνή και λόγο που ακούγεται στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι διεθνείς, όμως, προκλήσεις απαιτούν μια συνεχή, μια διαρκή εγρήγορση σε όλα τα μέτωπα της εξωτερικής μας πολιτικής.

Με άλλα λόγια, σήμερα, η πατρίδα με τη συμπλήρωση μισού αιώνα από τη μεταπολίτευση είναι πλέον, ναι, μία Δημοκρατία ώριμη, ισχυρή και δυναμική, έτοιμη να ανοίξει το δικό της βηματισμό στο μέλλον, αλλά χωρίς να ξεχνά τις πολλές και βαριές εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν και μας κρατούν ακόμα σε απόσταση από τον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου μπορούμε και θέλουμε και πρέπει να ανήκουμε.

Το ίδιο έτοιμη και ανυπόμονη για μεγάλες αλλαγές είναι και η ελληνική κοινωνία την οποία διατρέχει πια μια άλλη πολιτική κουλτούρα, μία κουλτούρα που δεν ζητά ηχηρά συνθήματα αλλά πειστικά επιχειρήματα και κυρίως ζητά χειροπιαστά αποτελέσματα. Νομίζω ότι πρόκειται για μία πολύτιμη κατάκτηση την οποία οφείλουμε και να εδραιώσουμε αλλά και να διευρύνουμε. Γιατί τις μεγάλες ιστορικές τομές μπορούν να τις πραγματοποιούν μόνο οι μεγάλες συναινέσεις και τελικά οι ευρύχωρες κοινωνικές συμμαχίες. Και μόνο τότε τα έθνη γράφουν τη δική τους ιστορία.

Αυτός είναι και ο λόγος, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που επέλεξα σήμερα να μην περιορίσω αυτές τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης σε ένα απλό κατάλογο μέτρων.

Οι δεσμεύσεις μας, άλλωστε, είναι γνωστές, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά μας, θα τις παρουσιάσουν αναλυτικά, ανά τομέα και τηρώντας το χρόνο οι Υπουργοί και οι Αναπληρωτές Υπουργοί, ενώ από τις επόμενες κιόλας μέρες θα αρχίσουν να παίρνουν τη μορφή νομοσχεδίων, αλλά και κυβερνητικών αποφάσεων.

Θα μιλήσω, λοιπόν, περιγράφοντας τα χρόνια που έρχονται από μία ευρύτερη, από μια πιο στρατηγική οπτική. Γιατί, πράγματι, όπως δείχνουν όλα, είμαστε πια στο σύνορο ενός νέου ιστορικού τόξου. Για να μιλήσουμε λοιπόν για το μέλλον, πρέπει πρώτα να συνομιλήσουμε -αλλά και να διδαχθούμε- με το παρελθόν. Πολύ περισσότερο όταν έχουν προηγηθεί -όπως μας θύμισε και ο κύριος Πρόεδρος της Βουλής στη δική του τοποθέτηση- τρεις σταθμοί που σφράγισαν την πρόοδο της χώρας μας τα τελευταία 100 χρόνια.

Πρώτα, ο αστικός εκσυγχρονισμός του Ελευθερίου Βενιζέλου, που συνδύασε την εθνική ολοκλήρωση με την αυγή της ελληνικής βιομηχανίας, αλλά και με την στέρεη οικοδόμηση ενός κράτους θεσμών. 

Αργότερα ο ανορθωτικός εκσυγχρονισμός των δεκαετιών του ’50 και του ’60, που παρά τις ατέλειες της Δημοκρατίας μας εκείνη την εποχή, οδήγησε σε μία ραγδαία μεταπολεμική ανάπτυξη, με μεγάλα δημόσια έργα, με τη διαμόρφωση των αστικών κέντρων, αλλά και με το ρίζωμα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Μια τολμηρή πρωτοβουλία που άνοιξε το δρόμο της προκοπής σε όλα τα Ελληνόπουλα για να την καταστήσει έναν «ιμάντα» κοινωνικής εξέλιξης, μία ευκαιρία ατομικής προκοπής.

Και τέλος, ο πολιτικός εκσυγχρονισμός της μεταπολίτευσης. Εξέλιξη η οποία, χάρη στον ιδρυτή της παράταξής μας, στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στέριωσε στον τόπο τη Δημοκρατία, αλλά διασφάλισε και την Ευρωπαϊκή του προοπτική. Για να πλαισιωθεί στη συνέχεια και από σημαντικές προωθητικές απόπειρες και από Πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ, από τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη. Με την εθνική συμφιλίωση, την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την ένταξή μας στην ΟΝΕ.

Έχοντας, λοιπόν, αυτή την βαριά παράδοση η γενιά μας καλείται να δώσει περιεχόμενο στο δικό της εθνικό στόχο, θα τον ονόμαζα ένα «Πολυδιάστατο Εκσυγχρονισμό» και με αυτόν τον όρο εννοώ τη μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να  καταβάλει η χώρα μας, να αντιμετωπίσει πολλές παθογένειες σε πολλά μέτωπα, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα, με την ταχύτητα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις οι οποίες έρχονται από το μέλλον. Θα μιλήσω και γι΄ αυτές στη συνέχεια σήμερα.

Αυτή είναι μια προσπάθεια η οποία δεν είναι μόνο πολιτική, είναι και κοινωνική. Αφορά οριζόντια όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής, έχοντας πάντα για επίκεντρο τον πολίτη. Μία προσπάθεια που πρέπει να είναι συμπεριληπτική, προστατεύοντας πρώτα και πάνω απ΄ όλα τους πιο αδύναμους και προσφέροντας ορατά δικαιώματα σε ανθρώπους που μέχρι σήμερα τους θεωρούσαμε αόρατους.

Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να είναι και φιλόδοξη, αλλά και δίκαιη, καθώς η ανάπτυξη αυξάνει τον εθνικό πλούτο. Πρέπει σε αυτόν τον εθνικό πλούτο να έχουν όλοι μερίδιο. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να είναι και μία προσπάθεια ριζοσπαστική, η οποία στην εξέλιξή της θα προάγει, θα καλλιεργεί τελικά νέες συλλογικές συμπεριφορές.

Αναφέρομαι, με άλλα λόγια, σε έναν δυναμικό εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής μας πατρίδας, που θα εκδηλώνεται παντού, με κοινό παρονομαστή, με κοινό χαρακτηριστικό το απτό, το μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Είναι μία διαρκής και κεντρομόλος κίνηση, η οποία πρέπει να οδηγεί την κοινωνία ενωμένη προς τα εμπρός, ενσωματώνοντας σε αυτήν αξίες και παραδόσεις μέσα σε μία ενιαία συνέχεια. Αυτή θα μας οδηγήσει τελικά στον κοινό βηματισμό στο μέλλον.

Βιώσαμε, άλλωστε, τους παλιούς ιδεολογικούς διαχωρισμούς και τις απατηλές υποσχέσεις. Δεν έφεραν τη χώρα μπροστά, την πήγαν πίσω. Είναι, λοιπόν, καιρός να στοχεύσουμε ενωμένοι ψηλά, πατώντας όμως πάντα στο έδαφος γερά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχομαι τώρα στην εξειδίκευση των κεντρικών στόχων της κυβερνητικής μας θητείας για την τετραετία που έχουμε μπροστά μας.

Ξεκινώ με το μέτωπο της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής, όπου οι στόχοι μας είναι και σαφείς αλλά και μετρήσιμοι: ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, έως το τέλος του έτους. 

Πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου. Επίσης, λογικά πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που διαπραγματευόμαστε αυτή την εποχή με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ αρκετά κάτω από το 140% έως το 2027. Υποχώρηση της ανεργίας στο 8% μέσα στην επόμενη τετραετία, εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ. Και βέβαια, μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων, αλλά και με στοχευμένες πρωτοβουλίες, όποτε χρειάζεται, που θα απαντούν σε έκτακτες δυσκολίες.

Αυτή την διπλή κατεύθυνση υπηρετεί και το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα κατατεθεί στο Εθνικό Κοινοβούλιο και θα έχει ψηφιστεί πριν το τέλος του μήνα. Ένα νομοσχέδιο στο οποίο θα αποτυπώνονται πολλές από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, απαντώντας έτσι και σε κάποιες αμφιβολίες οι οποίες είχαν εκφραστεί από την αντιπολίτευση κατά πόσο θα είμαστε συνεπείς στην υλοποίηση των προεκλογικών μας εξαγγελιών.

Έτσι, απέναντι στην επίμονη ακρίβεια συνεχίζεται και για τους επόμενους μήνες το Market Pass που καλύπτει το 10% των βασικών εξόδων των περισσότερων νοικοκυριών. Καθιερώνουμε πια -όπως είχαμε δεσμευτεί- ως μόνιμο μέτρο το Youth Pass των 150 ευρώ σε κάθε νέο 18 έως 19 ετών, για ταξίδια και πολιτιστικές δράσεις. Θα καταβληθεί για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, σε μόνιμη βάση από 1/1/2024 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με οριζόντιες αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια -θα μιλήσει πιο ειδικά γι’ αυτό και ο Υπουργός Οικονομικών. Θα υπάρξει, εκτός από την οριζόντια αύξηση, ειδική έμφαση στις αμοιβές όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης, τμηματάρχες, διευθυντές, γενικούς διευθυντές.

Η αλήθεια είναι ότι στην ελληνική δημόσια διοίκηση η «ψαλίδα» η οποία χωρίζει την αμοιβή ενός νεοπροσλαμβανόμενου δημοσίου υπαλλήλου από αυτήν του γενικού διευθυντή είναι η μικρότερη από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Πρέπει να ανταμείψουμε καλύτερα τους δημοσίους υπαλλήλους μας οι οποίοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, καθώς βάσει του επιτελικού κράτους τους αναθέτουμε και περισσότερες αρμοδιότητες.

Ταυτόχρονα, όμως, στηρίζουμε και τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν οικογένεια, αυξάνοντας το οικογενειακό επίδομα από 20 έως 50 ευρώ. Ο Υπουργός θα δώσει και περισσότερα συγκεκριμένα παραδείγματα. Αυτό σημαίνει για έναν δημόσιο υπάλληλο σε θέση ευθύνης, παραδείγματος χάρη, ο οποίος έχει παιδί, μία σημαντική, σημαντικότατη αύξηση πια από 1/1/2024.

Και αυτές οι νέες ρυθμίσεις φέρνουν και τρεις ακόμα ελαφρύνσεις για τις οποίες είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά: την πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά, τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κάθε σπίτι το οποίο είναι ασφαλισμένο από φυσικές καταστροφές, αλλά και τη μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες.

Τέλος, κάτι το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα σας χαροποιήσει όλους πάρα πολύ, ειδικά εσάς στο ΣΥΡΙΖΑ: καθιερώνεται πια, με το πρώτο νομοσχέδιο, η κοστολόγηση των κομματικών προγραμμάτων από ανεξάρτητο φορέα. Είναι μία κατάκτηση αυτή. Δεν νομίζω ότι θα ξαναμιλήσουμε χωρίς κοστολογημένα προγράμματα. Η διαφορά είναι τώρα ότι κάθε παροχή η οποία θα ακούγεται στο δημόσιο διάλογο πρέπει να είναι ρεαλιστική, με τη σφραγίδα του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, και κυρίως να μην ποτίζει τα λεφτόδεντρα των ψεμάτων και τελικά της δυσπιστίας προς το πολιτικό σύστημα.

Και κάτι ακόμα, τις άμεσες πρωτοβουλίες αυτές πλαισιώνουν και οι πρώτες μας κινήσεις προς τους συνταξιούχους. Αναφέρομαι στη συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης στο τέλος του έτους, από το πλεόνασμα της ανάπτυξης, όσων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, ειδικά τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Αλλά και μία σημαντική ακόμα πρωτοβουλία που αφορά την ενθάρρυνση της δυνατότητας που δίνουμε στους συνταξιούχους να παραμένουν -έστω και με μερική απασχόληση, γιατί αυτό είναι και το πιο συνηθισμένο- στην αγορά εργασίας. Στο εξής, όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Σήμερα -να το εξηγήσουμε και σε όσους μας ακούν που μπορεί να μην το γνωρίζουν- ένας συνταξιούχος μπορεί να δούλευε μία ημέρα τον μήνα, θα μειωνόταν η σύνταξή του κατά 30%. Στο εξής θα λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξη, θα βλέπουν μόνο μια μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη δεύτερη δηλωμένη και νόμιμη πλέον αμοιβή τους.

Όπως είπα και στην αρχή, σκοπός μου σήμερα είναι να συνοψίσω τους κεντρικούς στόχους που υπηρετούν τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό τον οποίον επιχειρούμε, στηριγμένο στο κυβερνητικό πρόγραμμα το οποίο πριν από λίγες εβδομάδες ενέκρινε ο ελληνικός λαός. Είναι ένα σχέδιο το οποίο είναι γνωστό. Όπως σας είπα, έχουμε μιλήσει πολύ γι’ αυτό στην προεκλογική μας περίοδο. Στηρίζεται σε πέντε πυλώνες: την Παραγωγική Ελλάδα, την Κοινωνική Ελλάδα, τη Ψηφιακή και Πράσινη Ελλάδα, τη Δίκαιη Ελλάδα και ασφαλώς την Ισχυρή Ελλάδα.

Διατρέχω σύντομα τις προτεραιότητές του. Παραγωγική Ελλάδα σημαίνει πρώτα και πάνω απ’ όλα καλύτερες αμοιβές, ώστε στην τετραετία ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ. Με περισσότερες συλλογικές συμβάσεις, σήμερα είναι ήδη 794 από 500 που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, καλύπτουν 1.000.000 εργαζόμενους. Και βέβαια με νέα ετήσια αύξηση των συντάξεων από 1/1/24 να ξεπερνά το 3%.

Μίλησα ήδη για τις πρώτες ελαφρύνσεις. Σε αυτές θα πρέπει να προσθέσετε και από τον επόμενο χρόνο τη σταδιακή μείωση των τεκμηρίων κατά 30%, την υποχώρηση κατά μία ακόμα μονάδα των εργοδοτικών εισφορών και σταδιακά την κατάρτιση του τελευταίου μνημονιακού φόρου. Αναφέρομαι στο τέλος επιτηδεύματος.

Και όλα αυτά θα επιτευχθούν με όχημα την ισχυρή ανάπτυξη. Θα το ξαναπώ: κάναμε μια μεγάλη συζήτηση στην προεκλογική περίοδο, πώς αυξάνονται οι μισθοί και αν μπορεί να δεσμευτεί μία κυβέρνηση ότι θα αυξήσει τους μισθούς και θα φτάσει το μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ. Είπαμε ότι αυτός είναι ο στόχος μας και εξηγήσαμε πώς αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί.

Διότι η ανάπτυξη μέσα από πολλές ιδιωτικές επενδύσεις είναι αυτή που τελικά μειώνει την ανεργία, είναι αυτή που τελικά δίνει περισσότερη διαπραγματευτική δύναμη στους ίδιους τους εργαζόμενους, είναι αυτή που αναγκάζει τελικά τους επιχειρηματίες να πληρώνουν υψηλότερους μισθούς για να βρουν τους καταρτισμένους εργαζόμενους τους οποίους έχουν ανάγκη. Και ακούμε συχνά αυτή τη συζήτηση να γίνεται σε πολλούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας σήμερα. «Δεν βρίσκουμε εργαζόμενους» μας λένε οι επιχειρηματίες και η απάντηση είναι «πληρώστε περισσότερο και θα βρείτε εργαζόμενους». Αυτό έχει ήδη αρχίσει και συμβαίνει, γιατί ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί από τα 1.050 ευρώ στα 1.200 ευρώ.

Και αυτή η μόνιμη ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών είναι και αναγκαία συνθήκη για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Όμως για να την πετύχουμε απαιτείται και κάτι ακόμα το οποίο θέλω να πιστεύω ότι θα μας βρει όλες και όλους σύμφωνους σε αυτήν την αίθουσα: να κερδίσουμε, επιτέλους, τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής.

Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση: το κενό του ΦΠΑ μειώθηκε σημαντικά την προηγούμενη τετραετία, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μάς βοήθησαν πολύ να περιορίσουμε τη μικρή φοροδιαφυγή. Έχουμε σημαντικά βήματα όμως να κάνουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για να μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτή την δέσμευσή μας.

Θέλω να προειδοποιήσω όλους όσοι έχουν βολευτεί πίσω από μία μακροχρόνια στρεβλή πραγματικότητα, που επιμερίζει άδικα τα φορολογικά βάρη στις πλάτες όλων όσων δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους. Τους λέω, λοιπόν, ξεκάθαρα ότι αυτή η κυβέρνηση διαθέτει και την πολιτική νομιμοποίηση και τη βούληση και την τεχνογνωσία να σας εντοπίσει και να σας υποχρεώσει να κάνετε το αυτονόητο, να πληρώνετε δηλαδή τους φόρους που αναλογούν στο πραγματικό σας εισόδημα.

Τέλος, μία φράση για μία σημαντική πτυχή της παραγωγικής Ελλάδος που πιστεύω ότι μας αφορά όλους. Αναφέρομαι στη μετατροπή της πατρίδας μας ουσιαστικά σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Από το Μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο επιτέλους ολοκληρώνεται. Ολοκληρώνεται και θα σας καλέσουμε, κ. Φάμελλε, στις αρχές του επόμενου έτους να δείτε το Μετρό να λειτουργεί χωρίς μουσαμάδες. Χαίρομαι για το ενδιαφέρον το οποίο δείχνετε.

Για το Μετρό της Αθήνας το οποίο εξαπλώνεται, για τους μεγάλους δρόμους, τον αυτοκινητόδρομο Πάτρας - Πύργου, τον Ε65, που ήδη κατασκευάζονται, τον ΒΟΑΚ ο οποίος δρομολογείται, το αεροδρόμιο στο Καστέλι το οποίο και αυτό κατασκευάζεται δίπλα στα ήδη 14 περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία λειτουργούν πλήρως ανακαινισμένα. Τη διπλή ανάπλαση του Βοτανικού, το Flyover στη Θεσσαλονίκη. 

Αναφέρομαι σε λίγα μόνο ενδεικτικά από τα μεγάλα έργα τα οποία δρομολογούνται αυτή την τετραετία, αλλά δίπλα σε αυτά προσθέστε 5.700 μικρά και μεσαία έργα σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 60 δισεκατομμύρια. Για πρώτη φορά η πατρίδα μας απέκτησε 12 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης με συγκεκριμένο και κοστολογημένο προγραμματισμό έργων, με συγκεκριμένους φορείς υλοποίησης. Σχέδια τα οποία αποτελούν και για εμάς, για την κυβέρνηση, θα έλεγα μια αυτοδέσμευση, ότι αυτά για τα οποία έχουμε μιλήσει στους πολίτες έξω από την Αθήνα πρέπει και μπορούν να υλοποιηθούν. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Αττική.

Είναι παρεμβάσεις οι οποίες θα παρακολουθούνται και θα επικαιροποιούνται διαρκώς υπηρετώντας τους πολίτες. Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται πολίτης δεύτερης κατηγορίας επειδή μπορεί να κατοικεί στο Ορμένιο ή στη Γαύδο, στο Καστελόριζο ή στους Οθωνούς. Όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν την ίδια πρόσβαση στα αγαθά της υγείας, της παιδείας, της ασφάλειας. Όλοι να έχουν την ίδια ευκαιρία για προκοπή.

Κοινωνική Ελλάδα, ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στο οποίο αποδίδουμε εξαιρετική σημασία. Σημαίνει πριν και πρώτα από όλα στήριξη των πιο αδύναμων, αξιοπρεπή δωρεάν υγεία, παιδεία που να δίνει πρόσβαση στο μέλλον, δικαίωμα στη στέγη και ιδίως στη νέα γενιά.

Η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί και για εμένα αλλά και για την κυβέρνησή μας συνολικά -και σίγουρα για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας- ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα. Μια σειρά από έργα υποδομής υλοποιούνται ήδη σήμερα που μιλάμε σε 80 νοσοκομεία της χώρας και σε 156 κέντρα υγείας, γίνονται σημαντικές αναβαθμίσεις, στα νοσοκομεία, στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Είναι δράσεις οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι δράσεις οι οποίες κοστολογούνται στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, επειδή είχε γίνει μια μεγάλη συζήτηση από το ΠΑΣΟΚ «μα τι ποσοστό τελικά του Ταμείου Ανάκαμψης δαπανούμε στην υγεία;». Λοιπόν, το 1,5 δισεκατομμύριο από το ποσό το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας από επιχορηγήσεις, όχι από δάνεια, είναι περίπου 8% του Ταμείου Ανάκαμψης. Άρα είναι μια σημαντική παρέμβαση η οποία γίνεται σε αυτή την κατεύθυνση, που οι πολίτες θα δουν τα πρώτα αποτελέσματα εντός των επόμενων μηνών.

Προφανώς αυτές τις νέες ανάγκες θα πρέπει να τις διαχειριστεί πρόσθετο προσωπικό. Η δέσμευσή μας για 10.000 νέες προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε ορίζοντα τετραετίας ισχύει στο ακέραιο. Οκτακόσιοι από αυτούς θα κατευθυνθούν στο ΕΚΑΒ, ανεξάρτητα από τις άμεσες κινήσεις που έχουμε ήδη κάνει με την ηγεσία του Υπουργείου για να αντιμετωπίσουμε έκτακτες ανάγκες, για τη συνεργασία δηλαδή, την αυτονόητη συνεργασία με εξειδικευμένο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής. Ήδη αυτό υλοποιήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία εκδώσαμε.

Το κράτος είναι ένα, είναι ενιαίο και ειδικά σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου μπορούν άλλοι τομείς του κράτους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους θα το κάνουμε χωρίς να το σκεφτούμε δεύτερη φορά.

Ο σκοπός μας είναι στις αστικές και στις ημιαστικές περιοχές το ΕΚΑΒ να μπορεί να ανταποκρίνεται μέσα σε 7-15 λεπτά, γι’ αυτό και μέσα στις επόμενες εβδομάδες συγκροτούμε ήδη μία ειδική ομάδα για τα μεγάλα αστικά κέντρα, ειδικά ξεκινώντας με την Αθήνα, από 250 δικυκλιστές διασώστες που θα προηγούνται των ασθενοφόρων, παρέχοντας ταχύτερα τις πρώτες βοήθειες.

Βέβαια, προσθέστε και σε αυτό τη δέσμευσή μας, η οποία ήδη υλοποιείται με την έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, για τη μίσθωση υπηρεσιών από το εξωτερικό, ελαφρών ελικοπτέρων τα οποία θα μπορούν να κάνουν διασώσεις είτε στο βουνό είτε σε δύσκολες περιοχές της πατρίδας μας, προκειμένου να μπορούμε με αυτό τον τρόπο να αντιμετωπίζουμε πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσματικά περιστατικά στην ελληνική περιφέρεια.

Οι παρεμβάσεις αυτές διασταυρώνονται και με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας. Έχει σε μεγάλο βαθμό ήδη δρομολογηθεί, η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της ολοκλήρωσής του. Από την περαιτέρω βελτίωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η οποία τόσο σημαντική είναι για να μπορούμε να συλλέγουμε και εκείνα τα στοιχεία για να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα της υπερσυνταγογράφησης, μέχρι τον ατομικό φάκελο, το ψηφιακό μητρώο ασθενών. Και φυσικά τον νέο υγειονομικό χάρτη, που πρώτα και πάνω από όλα πρέπει να καθιερώνει ενιαία πρωτόκολλα υπηρεσιών σε όλες τις δομές υγείας της επικράτειας.

Και, βέβαια, ένα πρόγραμμα στο οποίο αποδίδω προσωπικά πολύ μεγάλη σημασία, την επέκταση των προληπτικών εξετάσεων, των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους πολίτες για όλα τα βασικά νοσήματα.

Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» έχει ήδη αφήσει ένα σημαντικό αποτύπωμα στη δημόσια υγεία και βρίσκεται ακόμα στην αρχή της υλοποίησής του. Παραπάνω από 7.000 γυναίκες έχουν εντοπιστεί με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο μέσα από δωρεάν εξετάσεις που έκαναν σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές υγείας, με πολύ καλή πρόβλεψη τώρα για τη μόνιμη θεραπεία τους.

Αυτό είναι ένα πρόγραμμα το οποίο απέδειξε στη πράξη ότι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργάζονται προς όφελος του πολίτη, αρκεί οι υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται να είναι δωρεάν.

Γιατί, προφανώς, κύριοι της αντιπολίτευσης, δεν συνιστά ιδιωτικοποίηση της υγείας να μπορεί μία γυναίκα να πάει να κάνει μία δωρεάν μαστογραφία σε μία ιδιωτική δομή. Αυτό συνιστά απλά την βέλτιστη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εξακολουθώντας να παρέχουμε δωρεάν υπηρεσίες σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες.

Και βέβαια θέλω να πω μία φράση για μία μεγάλη μεταρρύθμιση την οποία πρέπει ακόμα να υλοποιήσουμε. Θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει εδώ και δεκαετίες, ουσιαστική συμπληρωματική ψυχιατρική μεταρρύθμιση προς υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ψυχικής Υγείας, το οποίο υλοποίησε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για τη δημιουργία συμβουλευτικών δομών περίθαλψης αλλά και συμβουλευτικής σε όλη την επικράτεια.

Η ψυχική υγεία και ειδικά τα ζητήματα που αφορούν την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων, είναι μια «βόμβα» στη δημόσια υγεία, την οποία έχουμε να διαχειριστούμε μπροστά μας και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι για να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά θα χρειαστεί να διαθέσουμε σημαντικούς πόρους, προκειμένου τα παιδιά μας να μπορούν να εξασφαλίσουν την ψυχική τους υγεία με τον ίδιο τρόπο που τους δίνουμε τη δυνατότητα να προστατεύουν τη σωματική τους υγεία.

Στην ίδια τροχιά με την υγεία, η δημόσια παιδεία επίσης προχωρά σε μία νέα εποχή. Μία μεταρρύθμιση η οποία πολεμήθηκε πολύ από την αντιπολίτευση, έχει για τα καλά ριζώσει στη χώρα και βέβαια η καλύτερη απάντηση σε αυτό είναι το μεγάλο ενδιαφέρον των γονιών να στείλουν τα παιδιά τους σε Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία, που θα φτάσουν τα 180 μέχρι το 2027.

Με την τεχνολογία να απλώνεται σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία. Οι πρώτοι από τους 36.000 διαδραστικούς πίνακες εγκαθίστανται ήδη στις αίθουσες των δημόσιων σχολείων. Σύντομα όλοι οι μαθητές από την Ε’ δημοτικού μέχρι το λύκειο θα διδάσκονται με αυτούς. Πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και εδώ, επειδή ακούμε μια μεγάλη κουβέντα ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης», λέει, «είναι μόνο για τους λίγους, για τους πλούσιους». Αυτή είναι μία δαπάνη που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και θα διεκδικήσουμε, μάλιστα, να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και πρόσθετους πόρους στις μικρές συμπληρωματικές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στη δομή του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να τοποθετήσουμε διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις αίθουσες από το νηπιαγωγείο, να καλύψουμε το νηπιαγωγείο και τις τάξεις από την Α’ έως την Δ’ (δημοτικού).

Δεν πρέπει, ωστόσο, να κρύψουμε και πρακτικές ελλείψεις δεκαετιών, όπως το κτιριακό. Με αφορμή μια πρωτοβουλία την οποία αναλάβαμε για τον αντισεισμικό έλεγχο όλων των σχολείων από το ΤΕΕ, το φθινόπωρο θα ξεκινήσει μία μελέτη για ένα εθνικό σχέδιο αναβάθμισης των σχολικών μονάδων της χώρας. Χρειαζόμαστε περισσότερα και καλύτερα σχολεία. Περισσότερα νέα σχολεία. Και καιρός να καταλήξουμε και σε ένα νέο μοντέλο αρχιτεκτονικών προδιαγραφών που θα ακολουθούν στο εξής όλα τα καινούργια σχολεία τα οποία θα χτίζονται στη χώρα μας.

Έχω την εντύπωση ότι όταν χτίζουμε ένα σχολείο σήμερα  μάλλον σκεφτόμαστε  πώς λειτουργούσε το σχολείο τις προηγούμενες δεκαετίες. Αλλά επειδή το σχολείο αλλάζει δραστικά και ο τρόπος μάθησης αλλάζει, πρέπει και τα κτίρια να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα σχολική πραγματικότητα.

Θέλω προσωπικά να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην προσχολική αγωγή. Οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί μας σταθμοί δεν είναι «παρκινγκ» παιδιών, αλλά πρέπει να γίνουν δημιουργικά εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων. Και αυτό σημαίνει συγκεκριμένες προδιαγραφές έτσι ώστε να παρέχονται αυτές  οι υπηρεσίες ποιοτικά στα παιδιά μας.

Το ίδιο, βέβαια, πρέπει να ισχύει σε όλες τις βαθμίδες. Ο Υπουργός Παιδείας στην τελετή παράδοσης-παραλαβής χρησιμοποίησε μια ωραία φράση, πολύ σωστή, ότι «οι μαθητές σήμερα πρέπει να είναι λιγότερο σκληροί δίσκοι και περισσότερο επεξεργαστές». Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε μια εποχή που έχουμε πια πρόσβαση στη γνώση από το κινητό μας τηλέφωνο, η αποστήθιση μπορεί να έχει λιγότερη αξία. Αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία είναι η κριτική σκέψη και κυρίως οι δεξιότητες τις οποίες πρέπει να αποκτά κανείς σε όλες τις βαθμίδες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Και αυτό, βέβαια, σημαίνει και έναν πολύ καλύτερο συντονισμό της παιδείας με την αγορά εργασίας. 

Σύντομα θα ξεκινήσει ένα εξάμηνο πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης 100.000 υποψηφίων για εργασία στους κλάδους της τεχνολογίας. Είναι κάτι το οποίο μας το ζητά επιτακτικά η αγορά. Μπορεί να αφορά αποφοίτους, παραδείγματος χάρη, των πολυτεχνικών μας σχολών, όπως φυσικούς, χημικούς, μαθηματικούς που ενδεχομένως θα σκέφτονταν να διδάξουν στο δημόσιο σχολείο. Αλλά τώρα τους δίνεται η δυνατότητα να ανοίξουν έναν τελείως διαφορετικό δρόμο στην καριέρα τους, καθώς ήδη έχουν τις βασικές γνώσεις ώστε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκτήσουν την απαραίτητη πιστοποίηση για να δουλέψουν στον κλάδο της τεχνολογίας.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εφαρμόζουμε πλήρως τη μεγάλη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Τα δημόσια πανεπιστήμιά μας αλλάζουν. Ανοίγονται στον κόσμο, παρέχουν πτυχία τα οποία έχουν πια μεγαλύτερη αξία σε μια αγορά εργασίας η οποία αλλάζει ραγδαία.

Και κάτι ακόμα. Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και θα προετοίμαζε το δρόμο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16. Και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε άμεσα. 

Και εύχομαι ειλικρινά -γιατί εμείς που είμαστε παλαιότεροι σε αυτή την αίθουσα θυμόμαστε τη συζήτηση για το άρθρο 16, θυμόμαστε την υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του Γιώργου Παπανδρέου όταν είχαμε ευκαιρία να αλλάξουμε το άρθρο 16- εύχομαι πραγματικά, κ. Ανδρουλάκη, να μην ξανακάνετε το ίδιο λάθος αυτή τη φορά. Και μαζί να πάμε να βρούμε τους 180 βουλευτές και να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η ελληνική ιδιαιτερότητα του κρατικού μονοπωλίου στην ανώτατη εκπαίδευση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την Κοινωνική Ελλάδα συμπληρώνει το πρόγραμμα στέγης. Ακούμε συνέχεια τη νέα γενιά να εκφράζει δικαιολογημένη αγανάκτηση για το γεγονός ότι έχει μεγάλη δυσκολία σε πρόσβαση, σε στέγη, σε ένα λογικό ενοίκιο. Ή τη μεγάλη δυσκολία να αγοράσουν ένα ακίνητο σε μία αγορά ακινήτων η οποία έχει πάρει για τα καλά την ανιούσα. Θα υλοποιήσουμε μέσα στην επόμενη τετραετία το πρόγραμμά μας για την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών που θα στεγάσουν 8.500 φοιτητές. Και φυσικά το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο έχει ήδη προσφέρει σχεδόν 5.000 κατοικίες με φτηνά στεγαστικά δάνεια -γνωρίζετε τους όρους.

Είναι δέσμευσή μου ότι από τη στιγμή που θα εξαντληθούν οι πόροι του προγράμματος αυτού θα τους διπλασιάσουμε, έτσι ώστε να δώσουμε και σε άλλους νέους τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα σπίτι πληρώνοντας μια μικρή δόση. Γιατί είχε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον το πρόγραμμα αυτό; Γιατί η δόση για το στεγαστικό δάνειο είναι μικρότερη από το ενοίκιο το οποίο θα πλήρωναν εάν αυτοί οι συμπολίτες μας νοίκιαζαν σπίτι.

Θα τρέξει δυναμικά αυτή την τετραετία ο θεσμός της κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες ομάδες, της κοινωνικής αντιπαροχής. Το Δημόσιο έχει τόσα οικόπεδα τα οποία σχολάζουν σήμερα. Μπορούμε σχετικά εύκολα, προγραμματίζουμε στην αρχή να χτίσουμε 2.500 διαμερίσματα σε ακίνητα του δημοσίου.

Το ίδιο πρέπει να γίνει και σε περιοχές όπου έχουμε δημόσιες εκτάσεις και παρατηρείται στεγαστικός κορεσμός. Εκεί η κοινωνική αντιπαροχή θα μπορούσε, παραδείγματος χάρη, να εξασφαλίσει στέγη για δασκάλους, για γιατρούς, για το στρατιωτικό μας προσωπικό.

Τρίτος πυλώνας του σχεδίου μας είναι η Πράσινη και η Ψηφιακή Ελλάδα. Το 2030 η πατρίδα μας θα είναι πρωταγωνίστρια στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Είδατε, θα το διαβάσατε κι εσείς, ότι ο Ιούλιος αυτού του έτους είναι ο θερμότερος Ιούλιος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εμάς μπορεί να μην μας επηρέασε αυτή τη φορά, μέχρι στιγμής, τόσο πολύ, όμως η κλιματική αλλαγή είναι μία πραγματικότητα. Αλλά είναι και μία ευκαιρία για την πατρίδα μας.

Η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η οποία ξεκίνησε την προηγούμενη τετραετία, μετά από μία τετραετία μεγάλης στασιμότητας από την προηγούμενη κυβέρνηση, θα εντατικοποιηθεί. Το 80% της ηλεκτρικής μας ενέργειας, το αργότερο μέχρι το 2030, θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Θα μειώσουμε ταυτόχρονα τις εισαγωγές. Επτά δισεκατομμύρια ευρώ μας στοίχισαν οι εισαγωγές φυσικού αερίου το 2022. Καταλαβαίνετε ότι αυτή είναι μία εξάρτηση η οποία είναι και οικονομική και γεωπολιτική. 

Μπορούμε να παράγουμε τη δική μας ενέργεια και όσο οι τεχνολογίες αποθήκευσης θα προχωρούν, τόσο θα μας δίνεται μεγαλύτερη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είτε μιλάμε για μεγάλα συστήματα αποθήκευσης, είτε μιλάμε για μικρά συστήματα αποθήκευσης, τα οποία ήδη επιδοτούνται. 

«Φωτοβολταϊκά στη στέγη» με προσθήκη μπαταρίας, αλλά και όλα τα προγράμματα του «Εξοικονομώ», βλέπετε πόσο μεγάλη ανταπόκριση έχουν από τους πολίτες, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή η πράσινη πολιτική τελικά είναι μία κοινωνική πολιτική. Μας προσφέρει όχι απλά πράσινη ενέργεια, μας προσφέρει πιο φθηνή ενέργεια, πιο φιλική κίνηση. Θα χωροθετήσουμε 11.000 σταθμούς φόρτισης, είμαστε πίσω ακόμα στα δίκτυα υποδομών που αφορούν την ηλεκτροκίνηση.

Και βέβαια, αυτό αφορά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς: τα καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία, τα οποία θα κυκλοφορούν μέχρι το 2027, αλλά και τη μετατροπή του στόλου των ταξί σε πράσινα ταξί, καθώς οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές είναι οι πρώτοι οι οποίοι μπορούν να δουν το μεγάλο όφελος από τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Θέλω να κάνω μία ξεχωριστή αναφορά στον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Είναι μία από τις σημαντικές, αθόρυβες μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν την προηγούμενη τετραετία και θα ολοκληρωθούν αυτή την τετραετία.

Η σωστή οργάνωση του χώρου αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και για την προστασία του μοναδικού φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου. Δεν θα καταστρέψουμε τα νησιά μας και τα βουνά μας στο βωμό μιας άναρχης ανάπτυξης, και στην περίπτωση της Μυκόνου αποδείξαμε ότι ο νόμος ισχύει για όλους, ιδίως για όσους πίστευαν ότι ήταν υπεράνω του.

Στην Ψηφιακή Ελλάδα, τώρα. Η αθόρυβη επανάσταση του gov.gr πρέπει να απλωθεί σε κάθε πτυχή του κράτους. Μέχρι το 2027 το 90% των 4.500 διοικητικών διαδικασιών του δημοσίου πρέπει να έχει ψηφιοποιηθεί. Ψηφιοποιούνται επίσης όλα τα κρατικά αρχεία, υποθηκοφυλακεία, δικαστήρια, πολεοδομίες, νοσοκομεία. Το Κτηματολόγιο, αυτό το «γιοφύρι της Άρτας», ολοκληρώνεται επιτέλους το 2025. Ενώ μέχρι τότε όλες οι πληροφορίες, όλα τα δεδομένα του Δημοσίου πρέπει να μπορούν να ανταλλάσσονται ηλεκτρονικά.

Για το κεφάλαιο της Δίκαιης Ελλάδας, θα έλεγα ότι αυτό θεμελιώνεται πρώτα και  πάνω από όλα στη λογοδοσία, στη διαφάνεια και πρωτίστως στη διαρκή αξιολόγηση σε όλες τις υπηρεσίες και σε όλο το δυναμικό της δημόσιας διοίκησης. Με ένα σύστημα κινήτρων που θα επιβραβεύουν τις επιδόσεις των υπαλλήλων και θα στηρίζουν εκείνους τους υπαλλήλους οι οποίοι υστερούν.

Σύντομα, μάλιστα, θέλω να καθιερώσουμε και την αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών από τον ίδιο τον πολίτη. Αυτός είναι ο τελικός χρήστης και ο τελικός κριτής της ποιότητας μιας δημόσιας υπηρεσίας. Στη δική του υπηρεσία, εξάλλου, είναι όλη η κρατική μηχανή.

Και η Δίκαιη Ελλάδα, βέβαια, θα βασιστεί και σε ένα νέο δικαστικό χάρτη για την ορθολογική κατανομή των δικαστηρίων σε όλη τη χώρα, χτίζοντας πάνω στη δουλειά που έγινε την προηγούμενη τετραετία στην ψηφιοποίηση, στον εσωτερικό έλεγχο ώστε να επιταχυνθούν οι αποφάσεις των δικαστηρίων, στην κατάρτιση του προσωπικού, στην εκπαίδευση των δικαστών σε νέες κατηγορίες εγκλημάτων τα οποία θα πρέπει να δικάζουν.

Η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης συνιστά τη μεγαλύτερη αδικία. Γιατί η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι πρώτα και από όλα το καταφύγιο του αδύναμου πολίτη. Μέχρι το 2027, λοιπόν, έχουμε θέσει μαζί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης τον φιλόδοξο στόχο να φτάσουμε στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Και θέλω να εκφράσω, σε πείσμα όλων όσοι μας ασκούσαν σκληρή κριτική για τα θέματα αυτά, την ικανοποίησή μου για την έκθεση του κράτους δικαίου που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Πρέπει, ωστόσο, να πάμε πιο γρήγορα.

Και βέβαια, αρχές του 2025 θα εκκινήσει η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Η κατεύθυνση είναι ο εκσυγχρονισμός πολλών διατάξεων, όχι μόνο του αναχρονιστικού άρθρου 16.

Όμως εδώ το Σύνταγμα είναι πολύ σαφές και γι’ αυτό και είναι υποχρέωσή μου να επιδιώξουμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Εξάλλου το επιβάλλει το ίδιο το Σύνταγμα που ζητάει είτε στην προτείνουσα, είτε στην επόμενη Βουλή, 180 βουλευτές για να μπορέσουμε να επισημοποιήσουμε και νομικά μία συνταγματική αλλαγή. Ο χρόνος μόνο θα δείξει εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορούν να αφήσουν τη στείρα άρνηση και να προσέλθουν σε αυτή τη συζήτηση με δημιουργική διάθεση.

Κλείνω με την πέμπτη μας προτεραιότητα, που ταυτόχρονα είναι και η πρώτη: την Ισχυρή Ελλάδα σε γεωπολιτικό, σε διπλωματικό επίπεδο, πρώτα από όλα με θωρακισμένη την άμυνά της, με την φωνή της να ακούγεται παντού, με την παρουσία της να γίνεται αισθητή παντού ως αμυντικός πυλώνας σταθερότητας αλλά και ως δυναμικός ενεργειακός κόμβος της περιοχής.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, και την επόμενη τετραετία τα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί για τα 24 Rafale, τα 83 αναβαθμισμένα F-16 «Viper», τις τρεις φρεγάτες Belharra. Και ακολουθεί, βέβαια, η προμήθεια των μαχητικών F-35 -για την οποία έχουμε ήδη αποσπάσει τη θετική απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου- που μπορούν να ενταχθούν στην Πολεμική μας Αεροπορία το νωρίτερο το 2028.

Σύντομα, μάλιστα, πιστεύω ότι θα μπορούμε να ανακοινώσουμε και νέες θετικές ειδήσεις ως προς την αμυντική θωράκιση της χώρας μας στα πλαίσια διακρατικών συμφωνιών που έχουμε ήδη υπογράψει. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η περήφανη γαλάζια ασπίδα στη γη, στη θάλασσα, στον αέρα προστατεύει τελικά τις εθνικές κόκκινες γραμμές μας.

Παράλληλα,  θα συνεχίσουμε την αναβάθμιση της αμυντικής μας βιομηχανίας, με έμφαση στα ναυπηγεία τα οποία εξυγιάνθηκαν με επίμονες προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης.

Θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στην ΕΑΒ, όπου, ναι, είμαστε σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για μειοψηφικό πακέτο, εάν χρειάζεται πρόσθετη τεχνογνωσία για να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις της απέναντι στην πολεμική αεροπορία.

Θα ήθελα να προσθέσω και σε αυτό και την μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί νέες δυνατότητες και νέες υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προμηθευτεί πυρομαχικά, τα οποία μπορούν σήμερα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα να παράξουν. Και σε αυτόν τον τομέα πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε εξαιρετικά θετικές ειδήσεις.

Βέβαια, ως προς την μεταναστευτική πολιτική, είτε αρέσει σε κάποιους είτε δεν αρέσει, ο φράχτης στον Έβρο ολοκληρώνεται μέχρι το 2025. Θα εξακολουθούμε να ενισχύουμε το Λιμενικό μας με μέσα και με ανθρώπινους πόρους, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει τη δύσκολη δουλειά που του έχουμε αναθέσει: να προστατεύει τα σύνορά μας, σώζοντας ταυτόχρονα ανθρώπινες ζώνες στη θάλασσα, όπως το έκανε όλο το τελευταίο διάστημα. 

Ελπίζω και εύχομαι ότι τουλάχιστον στο ζήτημα αυτό, σε αυτήν την αίθουσα, να είμαστε ομονοούντες και να μην υιοθετούμε εύκολα την προπαγάνδα που κάποιοι άλλοι θέλουν να διακινούν εις βάρος του Λιμενικού, των ανδρών και των γυναικών της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ως προς την ευρωπαϊκή μας πολιτική, η Ελλάδα έμεινε Ευρώπη για να γίνει Ευρώπη παντού, να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη, στη νέα πραγματικότητα της ηπείρου, ως ισότιμος εταίρος αλλά και ως πρωτοπόρος. Θα συμμετέχουμε ενεργά στη διαδικασία της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Εξάλλου, στα χρόνια των τελευταίων κρίσεων πρωτοστατήσαμε σε μια σειρά από πολύ επιτυχημένες κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές. Εθνικές προτάσεις, όπως το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες ενέργειας, ήμασταν από τους πρώτους που αγωνιστήκαμε για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, που κερδίσαμε πολλές μάχες στην Ευρώπη και θα κερδίσουμε πολλές ακόμα. Έτσι θα συνεχίσουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτές οι πέντε Ελλάδες που περιέγραψα σύντομα και μέσα στα περιθώρια του χρόνου, είναι αυτές που συγκροτούν την Ελλάδα την οποία θέλουμε. Μία Ελλάδα στην οποία η οικονομία θα αναπτύσσεται γρήγορα, αλλά θα υπηρετεί την κοινωνία. Όπου η ασφάλεια θα προσφέρει τις απαραίτητες συνθήκες, τους όρους και τη συλλογική πρόοδο, με ένα δίκαιο κράτος που θα απελευθερώνει τις κινητήριες δυνάμεις της κοινωνίας, παρεμβαίνοντας όμως όποτε είναι απαραίτητο -και δεν διστάσαμε να το κάνουμε- για να μπορέσουμε να χαράξουμε μαζί αυτή την κοινή πορεία και να αντιμετωπίσουμε έκτακτες κρίσεις, έκτακτες καταστάσεις. Αυτά είπαμε στους πολίτες τον Ιούνιο που μας πέρασε και ξεκινάμε να τα υλοποιούμε από σήμερα.

Ξεχωριστό κεφάλαιο, όμως, αποτελεί η ετοιμότητά μας να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που είναι ήδη παρούσες, που δεν αφορούν το μέλλον, αφορούν το παρόν. Για παράδειγμα, κράτος και πολίτες οφείλουμε τώρα να οργανώσουμε εγκαίρως την υποδοχή της τεχνητής νοημοσύνης πριν αυτή καταστεί καθημερινή πραγματικότητα ερήμην ημών. Και αυτό είναι κάτι το οποίο αφορά και τις εθνικές πολιτικές και τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εγείρει τεράστιες ευκαιρίες αλλά και μια σειρά από πολύ σημαντικά επιστημονικά, κοινωνικά, ηθικά ερωτήματα.

Αλλάζει δραματικά τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, την εκπαίδευση. Σήμερα που μιλάμε, λογισμικά μπορούν να γράψουν μια έκθεση για λογαριασμό ενός φοιτητή, που ο δάσκαλος θα έχει πολύ μεγάλη δυσκολία να αναγνωρίσει ότι έχει γραφτεί από έναν αλγόριθμο, από μια μηχανή και όχι από το ίδιο το παιδί. Αυτές είναι τεράστιες  προκλήσεις και δεν αφορούν προφανώς μόνο την πατρίδα μας. Αυτά πρέπει να μας απασχολήσουν σήμερα και όχι αύριο.

Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι να συστήσω στο δικό μου το επίπεδο άμεσα μια συμβουλευτική επιτροπή για θέματα τεχνητής νοημοσύνης, μιλώντας και προσελκύοντας τα πιο λαμπρά μυαλά που έχουμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες, παγκόσμιους πρωταγωνιστές στα ζητήματα αυτά, έτσι ώστε να μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε και να είμαστε πρωταγωνιστές και στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  η οποία και αυτή είναι στην πρώτη γραμμή για την ρύθμιση ενός χώρου που αλλάζει τόσο γρήγορα που μερικές φορές ούτε οι ίδιοι οι σχεδιαστές αυτών των προγραμμάτων αντιλαμβάνονται τις δυνάμεις τις οποίες μπορεί να απελευθερώσουν.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, αυτό το οποίο αποκαλούμε «Foresight», αναβαθμίζεται σε Γενική Γραμματεία, υπαγόμενη στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Στην άλλη μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκα ήδη. Θα προσέθετα μόνο ότι αυτή θα επηρεάσει σύντομα, επηρεάζει ήδη κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής.

Η πολιτική προστασία ανάγεται σε τομέα απόλυτης προτεραιότητας. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την προστασία των πολύτιμων φυσικών μας πόρων, με σημαντικότερο το νερό.

Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ επιστρέφουν στον έλεγχο του κράτους, από το Υπερταμείο στο οποίο τις είχε εκχωρήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Καλά δεν τα λέω, κ. Τσακαλώτε; Καλά τα λέω.

Ταυτόχρονα, η πολιτεία πρέπει να συνεχίσει να υλοποιεί όχι μόνο μεγάλα αλλά μικρά, μεσαία αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, το 85% του νερού στη χώρα μας κατευθύνεται για ανάγκες άρδευσης, τεράστια σπατάλη νερού σήμερα που μιλάμε, και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει. Χρειαζόμαστε μία εθνική στρατηγική για το νερό.

Οι πόροι της διαχείρισης του νερού δυστυχώς είναι κατακερματισμένοι σε πολλά διαφορετικά Υπουργεία, είναι και αυτό κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει πολύ συστηματικά αυτή την τετραετία.

Και βέβαια, σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε και θα έχουμε δίπλα μας τους αγρότες μας, τους κτηνοτρόφους μας. Όλοι το γνωρίζουν, και έχω μιλήσει πολύ -θα έλεγα- τολμηρά γι’ αυτό, ότι οι επιδοτήσεις μας δεν μπορούν πια να αναφέρονται σε ένα ξεπερασμένο μοντέλο παραγωγής. Ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος τού αύριο πρέπει να είναι ένας εξωστρεφής και ενημερωμένος επιχειρηματίας που θα συνεργάζεται σε κοινά σχήματα.

Οι πολιτικές μας για φορολογικά κίνητρα στους αγρότες που συνεργάζονται είχαν μεγάλη επιτυχία, αλλά έχουμε πολλά βήματα ακόμα να κάνουμε για να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση. Και βέβαια, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας θα πρέπει να αξιοποιούν πια την τεχνολογία, από τα ψηφιακά εκτροφεία, αισθητήρες, drones πάνω στα χωράφια. Υπάρχουν και εξαιρετικές ελληνικές εταιρείες, ξέρετε, οι οποίες επενδύουν στην τεχνολογία και στην καινοτομία που αφορά συγκεκριμένα τον πρωτογενή μας τομέα και τέτοιες προσπάθειες θέλουμε να τις στηρίξουμε.

Σε ένα άλλο επίπεδο, και πάλι αυτό της εξωτερικής πολιτικής, μία χώρα με εθνική αυτοπεποίθηση ξέρει να διεκδικεί τα εθνικά της δίκαια αξιοποιώντας με τόλμη κάθε ευνοϊκή συγκυρία.

Λοιπόν, δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε από φόβο, αλλά να μην φοβόμαστε να διαπραγματευτούμε. Αυτό το έλεγε ένας Αμερικανός Πρόεδρος, ο John Kennedy. Και αυτό ισχύει για τη μοναδική διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σίγουρα, από τη θερμή ένταση, τη θερμή επιφυλακή των προηγούμενων ετών, προτιμούμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, έστω κι αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Όμως, δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Iστορία αν έχουμε την ευκαιρία να τη διαμορφώσουμε.

Πολύ περισσότερο αν αυτή η διαφορά, αυτή η «παγωμένη» διαφορά σαράντα και πλέον ετών, αντί να παγιωθεί, μπορεί να μετατραπεί σε μία ειρηνική και δημιουργική λύση. Γι’ αυτό και η θέση μας παραμένει σταθερή, υπέρ μίας διευθέτησης στο Δικαστήριο της Χάγης, με βάση πάντα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στα εθνικά θέματα μπορούμε να προχωρήσουμε με σιγουριά και με αποφασιστικότητα, όπως ακριβώς επιβάλλει ο πατριωτισμός της ευθύνης. Είναι ο ίδιος πατριωτισμός της ευθύνης που σηματοδοτεί μία ακόμα μεγάλη προοπτική, έναν -θα έλεγα- εθνικό στόχο ο οποίος έμοιαζε άπιαστος πριν από κάποιο χρόνο. Αναφέρομαι στην ανάγκη να επανενωθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα με τα αδέρφια τους στην πατρίδα τους, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Και βέβαια, θέλουμε να πρωτοστατήσουμε σε μία συνολική καλλιτεχνική αναγέννηση, με ένα ρεύμα από κάτω προς τα πάνω.

Χρέος μας είναι να αναπτύξουμε πολιτικές που δεν θα περιορίζονται μόνο σε τομείς για τους οποίους έχουμε δεσμευτεί, όπως η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών, ούτε θα αφορούν απλά την ανάδειξη των μνημείων μας και των έργων της σύγχρονης δημιουργίας. Είμαστε πια στη θέση να αναπτύξουμε τη δική μας οπτικοακουστική και κινηματογραφική βιομηχανία, με πολλές νέες ειδικότητες, με πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Και κρατάμε τη σκέψη μας ανοιχτή, όπως την αποτυπώνει και η θετική εικόνα της σημερινής ΕΡΤ, μια δημόσια τηλεόραση η οποία καινοτομεί τεχνολογικά, πρωτοστατεί σε ποιοτικές παραγωγές, ταυτόχρονα υπηρετεί την ελεύθερη και ανεξάρτητη ενημέρωση και δεν έχει καμία σχέση με την ΕΡΤ του παρελθόντος.

Με την ίδια τόλμη και σύνεση οφείλουμε να σταθούμε απέναντι στα πολύπλοκα στοιχήματα που οι καιροί φέρνουν γύρω από τα ανθρώπινα, γύρω από τα ατομικά δικαιώματα. Δεν υπάρχει εκσυγχρονισμός ο οποίος να μην είναι συμπεριληπτικός και τη δέσμευσή μας ότι κανείς δεν μένει πίσω πρέπει να την εφαρμόσουμε στην πράξη, να το νιώθουν οι πολίτες οι οποίοι αισθάνθηκαν απομονωμένοι, δεύτερης κατηγορίας πολίτες.

Θα εφαρμόσουμε με συνέπεια όλα τα εθνικά σχέδια τα οποία εκπονήθηκαν από την κυβέρνησή μας για τα άτομα με αναπηρία, για την ισότητα των φύλων, για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, για το παιδί. Αλλά και πρωτοβουλίες που αφορούν την ενεργό γήρανση, τη λεγόμενη «ασημένια ηλικία», που ζει ευτυχώς καλύτερα και περισσότερο.

Αλλά φυσικά και θα αντιμετωπίσουμε την πρόκληση του δημογραφικού και της υπογεννητικότητας που πρέπει επιτέλους να αναχθεί σε απόλυτη εθνική προτεραιότητα.

Αυτή την πολυδιάστατη πολιτική έρχεται και εξυπηρετεί η ανάγκη να ιδρύσουμε το νέο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με πολλές φιλοδοξίες και με μετρήσιμους στόχους τους οποίους θέλουμε να υλοποιήσουμε την επόμενη τετραετία.

Και όταν μιλάμε, βέβαια, για δικαιώματα, δεν θέλω και δεν πρέπει να ξεχνάμε τη Θράκη. Η ισονομία και η ισοπολιτεία, ναι, αποτελούν κεκτημένο αλλά πρέπει να αποκτήσουν επιτέλους και πλήρες περιεχόμενο. Οι Έλληνες μουσουλμάνοι συμπολίτες μας πρέπει να αισθάνονται στην πράξη ότι έχουν ακριβώς τις ίδιες ευκαιρίες με τους χριστιανούς συμπολίτες μας. Και πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν χρειάζονται ξένους προστάτες που με τις παρεμβάσεις τους θέλουν να διχάσουν και όχι να ενώσουν.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, θέλησα να περιγράψω όσο πιο σύντομα μπορούσα τις κεντρικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής μας πολιτικής την επόμενη τετραετία, κατευθύνσεις που όλες συγκλίνουν σε ένα μεγάλο εκσυγχρονιστικό άλμα, συμβατό με αυτό το νέο ιστορικό τόξο στο οποίο πιστεύω ακράδαντα ότι εισέρχεται η χώρα, αλλά και αντίστοιχο με τις επερχόμενες προκλήσεις.

Πιστεύω ειλικρινά ότι αυτός ο πολιτικός προβληματισμός πρέπει να ξεφεύγει από την απλή διαχείριση, ενσωματώνοντας προοπτικές που αφορούν -όπως σας είπα- την ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας, αλλά και τις τεκτονικές μεταβολές στον χάρτη των παγκόσμιων γεωπολιτικών εξελίξεων. Ταυτόχρονα δίνοντας νέες λύσεις σε νέα ερωτήματα για την δημοκρατία, για τις ελευθερίες στις μέρες μας, χωρίς υπερβολές που προκαλούν τυφλές αντισυσπειρώσεις και κυρίως χωρίς υποταγή σε ξεπερασμένα στερεότυπα.

Στον ίδιο δρόμο καλείται να βαδίσει και η κοινωνία, η οποία έχει ήδη δείξει την ωριμότητά της. Με αίσθηση ατομικής ευθύνης απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, η οποία, βέβαια, πρέπει να εκδηλώνεται παντού, από τη φορολογική συνείδηση μέχρι τη στάση μας απέναντι στο περιβάλλον, απέναντι στον διπλανό συμπολίτη μας, ο οποίος μπορεί να χρειάζεται μια ράμπα αναπήρων στο δρόμο και δεν μπορούμε να πηγαίνουμε να παρκάρουμε μπροστά σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Η μακρά ιστορία μας, μας έχει διδάξει ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να πετύχουμε θριάμβους, να ξεπεράσουμε ιστορικές καταστροφές. Γι’ αυτό και αποκτά, κ. Πρόεδρε -και θα ήθελα να κλείσω αναφερόμενος σε κάποιες σκέψεις τις οποίες και εσείς εκθέσατε στην πρώτη σας ομιλία- αποκτά μεγαλύτερη σημασία και το πολιτικό υπόδειγμα που θα εκπέμπουν εξ αρχής τα κόμματα.

Δεν είμαστε πια στους καιρούς των απατηλών φωνών, των υποσχέσεων δίχως αντίκρισμα. Προτεραιότητα σήμερα έχει η συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων και η παραγωγή χειροπιαστού αποτελέσματος.

Στο ίδιο παρελθόν ανήκουν και οι τεχνητοί διαχωρισμοί που γκρέμισε η εμπειρία της προηγούμενης τετραετίας. Εγώ δεν ξέρω αν είναι αριστερό ή δεξιό το gov.gr, ούτε πιστεύω ότι είναι συντηρητικές πολιτικές οι πολιτικές που αυξάνουν τις συντάξεις, οι ελαφρύνσεις των νοικοκυριών από φόρους, η διδασκαλία ξένης γλώσσας στα νηπιαγωγεία.

Η νέα πραγματικότητα δηλώνει ότι σε έναν βαθμό παλιές διαχωριστικές γραμμές έχουν ξεθωριάσει, στη θέση τους αναδύονται νέα δίπολα, πολύ πιο σύνθετα διλήμματα, με πρώτο το «πρόοδος-οπισθοδρόμηση». Το έθεσε η ίδια η ζωή, το προσδιόρισε ηχηρά η ίδια η κοινωνία: οι πολιτικές απόψεις δοκιμάζονται πια στις πολιτικές συμπεριφορές, όχι στις εξαγγελίες. Και δικαιώνονται μόνο στην πράξη, που ένα δηλώνει πλέον: η προοδευτική δύναμη είναι αυτή η οποία τελικά είναι χρήσιμη για τον τόπο και τους πολίτες.

Πιστεύουμε σε μία φιλελεύθερη δημοκρατία και στην ανοικτή οικονομία, σε ένα δίκαιο κράτος, σε μια κοινωνία αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας για την οποία πρέπει να συστρατεύονται τόσο οι δημόσιες όσο και οι ιδιωτικές δυνάμεις.

Πιστεύουμε ότι η συλλογική προκοπή μπορεί να μετατρέπεται σε ατομική, με την ανάπτυξη στην οικονομία να τροφοδοτεί τελικά την εθνική ευημερία και την εθνική άμυνα να προσφέρει την αναγκαία ασφάλεια για την καθημερινή πρόοδο όλων.

Στην αρχή, λοιπόν, αυτής της νέας θητείας δεν θα υποσχεθώ θαύματα. Μόνο επιμονή, σκληρή δουλειά, διάθεση πάντα να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να τα διορθώνουμε. «Γίνεται;», είχαν αναρωτηθεί ορισμένοι και το 2019. Κι όμως γίνεται. Τους απάντησε η πρώτη μας τετραετία και οι Έλληνες πολίτες οι οποίοι μας επιβράβευσαν και πάλι.

Έτσι θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, με οδηγό αυτόν τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό, που θα σφραγίζει κάθε πεδίο της δημόσιας ζωής μας, λύνοντας εκκρεμείς λογαριασμούς με το παρελθόν, αλλά ανοίγοντας ταυτόχρονα και καινούργιους δρόμους στο μέλλον. 

Ο στόχος μας είναι παραπάνω από καθαρός: στο τέλος της τετραετίας, το 2027, στηριγμένοι στα σημερινά ισχυρά θεμέλια, να έχουμε οικοδομήσει μία Ελλάδα όπου οι ατομικές φιλοδοξίες της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα θα συμβαδίζουν με τη συλλογική πρόοδο, η οικονομική ελευθερία θα συναντά την αλληλεγγύη.

Μία πατρίδα που δεν θα είναι μόνο ισχυρή οικονομικά, ενωμένη κοινωνικά και θωρακισμένη αμυντικά. Μία πατρίδα που θα είναι βιώσιμη περιβαλλοντικά και αναγεννημένη πολιτιστικά. 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, αυτό το μήνυμα των πολιτών για ενότητα και αλήθεια πρέπει να φτάσει και εδώ στη Βουλή. Είναι, ναι, μια Βουλή πολυκομματική, δεν πρέπει, όπως είπατε, κ. Πρόεδρε, να αναδειχθεί και σε πολυτάραχη, ούτε σε παραλυτική. Η εποχή της ακρότητας και της χυδαιότητας ανήκει στο χθες. 

Αν λοιπόν κάποιοι σε αυτή την αίθουσα δεν είναι διατεθειμένοι να συντελέσουν σε αυτήν την εθνική προσπάθεια, το λιγότερο που τους ζητώ είναι να μην την εμποδίσουν. Η δημοκρατική πολυφωνία η οποία εκφράζεται σε αυτή τη Βουλή δεν θα επιτρέψει καμία κακοφωνία. 

Όλοι, άλλωστε, οφείλουμε να σεβόμαστε και τον όρκο μας, αλλά και τους κοινοβουλευτικούς κανόνες. Και μην ξεχνάμε ότι εδώ μεταφέρουμε βέβαια τις πολιτικές μας απόψεις, αλλά εκπροσωπούμε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, όχι κάποιες μικρές ομάδες.

Η ευθύνη, συνεπώς, να ανταποκριθούμε σε αυτή τη νωπή λαϊκή εντολή είναι βαριά, απαντώντας με συνέπεια στα καθήκοντά μας, χωρίς ακρότητες, με θετικό λόγο, ώστε κάποτε ο στείρος κομματισμός και ο στενός δογματισμός να πάψουν να υψώνουν εμπόδια στο διάλογο και στον ορθολογισμό.

Σήμερα είμαστε σε μια νέα αφετηρία, με τους πολίτες να περιμένουν από όλους τους βουλευτές -και από τους 300 μας- ορατή δημιουργία αντί για τυφλή διαφωνία.  Προφανώς και θα διαφωνούμε, αυτή είναι η μορφή, ο χαρακτήρας του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Όμως είμαστε αντίπαλοι, δεν είμαστε εχθροί, να το θυμάστε καλά αυτό. Αυτή είναι η πεμπτουσία του κοινοβουλευτικού διαλόγου και η μεγάλη κατάκτηση της δημοκρατίας, ότι μπορούμε να λύνουμε ειρηνικά τις διαφωνίες  μας μέσα από τον κοινοβουλευτικό διάλογο. Και αυτό οφείλουμε όλες και όλοι να το προασπίσουμε.

Αυτό ακριβώς, αυτή την επιθυμία για σύνθεση για τα τολμηρά βήματα στο μέλλον, ένα μέλλον που δεν μπορεί να περιμένει, αποτυπώνουν και οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, που σας καλώ να τις υπερψηφίσετε.

Θυμάμαι ότι στην αντίστοιχη στιγμή στο τέλος της ομιλίας μου το 2019 και αμέσως μετά τις τελευταίες εκλογές, επικαλέστηκα ένα από αγαπημένα μου ποιήματα, το «Αν» του Κίπλινγκ. 

Αυτό το «Αν», το οποίο αναφέρεται στην αντοχή, στην ανάγκη για διαρκή αγώνα, στο πώς δεν το βάζει κανείς κάτω όταν η ζωή του τα φέρνει δύσκολα, είναι η ώρα να το αντιστρέψουμε στο μεγάλο «Να», αυτό που θα μας προτείνει σε μια καθοριστική εθνική διεκδίκηση να γίνουμε οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες του πεπρωμένου μας, και μαζί με τους πολίτες να ξεκινήσουμε το συναρπαστικό ταξίδι προς την αισιόδοξη Ελλάδα του 2030, με όραμα, με σχέδιο και πολύ δουλειά.

Το θέλουμε και μπορούμε να το πετύχουμε.

Σας ευχαριστώ.

Ομιλία Σωκράτη Φάμελλου

Η ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, κύριε πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι υπουργοί, προσερχόμαστε στη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναλαμβάνοντας την ευθύνη, αλλά και την τιμή, της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Δηλώνουμε εκ των προτέρων ότι θα ασκήσουμε τα καθήκοντα αυτά με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα όχι εν ονόματι μόνο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά εν ονόματι όλου του ελληνικού λαού, ανεξαρτήτως αν μας ψήφισε ή όχι. Θα αγωνιστούμε για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών που μας στήριξαν εκλογικά. Αλλά πολύ περισσότερο θα αγωνιστούμε για τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών που δεν ήρθαν να ψηφίσουν, για να τους μεταφέρουμε ένα μήνυμα: ότι δηλαδή δεν πρέπει να επιτρέπουν σε άλλους να αποφασίζουν για τη ζωή τους, ότι η πολιτική μπορεί να τους δώσει δικαιώματα επιλογής και ότι δεν είμαστε όλες και όλοι ίδιοι.

Θέλω εισαγωγικά και εγώ να ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο της Βουλής. Θέλουμε, επίσης, να ευχαριστήσουμε τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που στάθηκαν όρθιοι σε μια διπλή εκλογική μάχη, όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και το σύστημα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, εκμεταλλευόμενοι και δικές μας αδυναμίες, πράγματι, και καθυστερήσεις, μας είχαν βάλει στο στόχαστρο. Γιατί ξέρουν καλά –και ξέρετε και εσείς καλά- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ο πραγματικός αντίπαλος του συστήματος εξουσίας. Είναι το εμπόδιο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά είναι και ο πυλώνας μιας προοδευτικής διεξόδου για την κοινωνία, γιατί η κοινωνία μας έχει ανάγκη και διεκδικεί την πρόοδο.

Οφείλω βέβαια –και οφείλουμε- να κάνω μία ειδική αναφορά και να ευχαριστήσω εκ μέρους όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τον Αλέξη Τσίπρα για την προσφορά του, το πολιτικό κεφάλαιο και τη μεγάλη παρακαταθήκη που κληροδοτεί και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην ελληνική κοινωνία. Γιατί, κύριε πρωθυπουργέ, συμβάλλοντας σε μια ιστορική αναδρομή που κάνατε, θα ήθελα να πω ότι κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρωθυπουργός που μαζί και στηριζόμενος στις θυσίες του ελληνικού λαού έβγαλε την Ελλάδα από το τούνελ της χρεοκοπίας και της επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018.

Ήταν αυτός ο επικεφαλής της κυβέρνησης που αξιοποίησε τη δημοκρατική εντολή των διπλών εκλογών του 2015, αλλά ταυτόχρονα και την ισχυρή εντολή του δημοψηφίσματος. Που αξιοποίησε το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού για να διαπραγματευτεί και να ανατρέψει την πρόταση που οι Θεσμοί είχαν φέρει τότε στην Ελλάδα. Γιατί στο δημοψήφισμα αποφασίσαμε -και υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- ότι θα ανατρέψουμε τη δανειακή πρόταση που είχαν τότε οι Θεσμοί. Και πετύχαμε τότε μία συμφωνία ώστε η Ελλάδα το 2018 να έχει ρυθμισμένο χρέος, να έχει καθαρό διάδρομο, να έχει φθηνότερο από ποτέ κόστος δανεισμού και να έχει ταυτόχρονα και απόθεμα. Και αυτό το παραδώσαμε και το πετύχαμε!

Και μάλιστα, για να μην ξεχνιόμαστε, όλα αυτά τα καταφέραμε έχοντας την κοινωνία όρθια και από τους πρώτους μήνες εξασφαλισμένη την πρόσβαση στην υγεία για τους ανασφάλιστους που δεν είχαν εξασφαλίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις! Και να μην ξεχνάμε τα εννέα συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης. Να μην ξεχνάμε τα 37 δισεκατομμύρια που για πρώτη φορά υπήρχαν στο Ταμείο. Να μην ξεχνάμε ότι εμείς παραλάβαμε άδεια Ταμεία από την Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Αυτή είναι η αλήθεια και καλό είναι να μην την ξεχνάμε! Και για να πούμε και την αλήθεια, σήμερα συζητάμε δημοσιονομικά και πολιτικά ελεύθερα για την άσκηση πολιτικής, γιατί το 2015 η χώρα μας δεν είχε ούτε την πολιτική ούτε τη δημοσιονομική ελευθερία. Κι γι’ αυτό έφταιγαν κάποιες κυβερνήσεις και έφταιγαν κάποιοι υπουργοί που σήμερα κάθονται στα υπουργικά έδρανα και από πολλές διαφορετικές κυβερνήσεις και κόμματα, αλλά στα ίδια υπουργικά έδρανα, για να λέμε την αλήθεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την Ελλάδα πιο ισχυρή και στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, γιατί σε εκείνη την κυβέρνηση είχαμε προχωρήσει και στο East Med Act και στη Συμφωνία «3+1» και στην ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών και στη Σύνοδο του Νότου και στη Σύνοδο των ηγετών των Βαλκανίων. Γιατί για εμάς, για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για την αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη, το πατριωτικό καθήκον και τα δικαιώματα της χώρας ήταν, είναι και θα είναι αδιαπραγμάτευτα.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο θα ασκήσουμε με σοβαρότητα και τεκμηριωμένα τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή, αλλά και έξω από αυτήν, πρώτα απ’ όλα γιατί εμείς μπήκαμε στην πολιτική για να υπηρετήσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας. Μπήκαμε για να υπηρετήσουμε τις ανάγκες των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, των συνταξιούχων και πάνω απ’ όλα των ανθρώπων που θέλουν να δημιουργήσουν και να προκόψουν με αξιοκρατία και αξιοπρέπεια. Και ξέρετε γιατί; Γιατί εμείς δεν είμαστε από τζάκια, από οικογένειες πολιτικών, δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής, δεν έχουμε εξαρτήσεις ούτε από την καρέκλα ούτε τα συμφέροντα, αλλά και γιατί το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχει αλλάξει τα προβλήματα.

Όποιο και αν ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο σαφώς το αναγνωρίζουμε, τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια, δεν μεταβλήθηκαν τα προβλήματα των πολιτών με το αποτέλεσμα των εκλογών. Αντιθέτως, πολλά από αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης σήμερα απαντούν σε προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν, κύριε πρωθυπουργέ, από τη δική σας θητεία. Γιατί για ποιον λόγο να μιλήσετε για το market pass, αν δεν υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας; Και πότε δημιουργήθηκε το πρόβλημα ακρίβειας, αν όχι με την προηγούμενη κυβέρνηση; Και ποτέ δεν λύθηκε το πρόβλημα ακρίβειας, αν όχι με την προηγούμενη κυβέρνηση;

Να σας πω και κάτι άλλο, αν διαφωνείτε για την ακρίβεια. Πότε δημιουργήθηκαν τα ελλείμματα στο ΕΚΑΒ, αν όχι με την προηγούμενη κυβέρνηση; Ποτέ δεν έγινε καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αν όχι με την προηγούμενη κυβέρνηση; Πότε μπήκαν τα ασθενοφόρα στα συνεργεία, αν όχι με την προηγούμενη κυβέρνηση;

Ναι, η κυβέρνηση έρχεται σήμερα και υπόσχεται λύσεις σε προβλήματα που δημιούργησε και η ίδια ή σε προβλήματα που δεν μπόρεσε να λύσει. Δεν πρόκανε; Δεν άντεξε; Να είμαστε λίγο ειλικρινείς και σοβαροί, γιατί πρέπει να συνεισφέρουμε σε ένα κοινό αποτέλεσμα.

Η αλήθεια όμως είναι ότι το δημόσιο χρέος διογκώθηκε και παραμένει στα ύψη. Το ιδιωτικό χρέος διογκώθηκε και παραμένει στα ύψη. Η μείωση του πραγματικού εισοδήματος -είναι αλήθεια ότι τα έχει πει και ο ΟΟΣΑ- ο πολλαπλασιασμός στο αρνητικό του ισοζυγίου συναλλαγών, ο δεκαπλασιασμός του αρνητικού ελλείμματος είναι πραγματικότητα. Ότι η Ελλάδα είχε την πιο ακριβή κιλοβατώρα στην Ευρώπη το 2022 είναι πραγματικότητα. Το είπε η Eurostat.

Αυτά πρέπει να τα λύσουμε. Και χρησιμοποιώ τον πρώτο πληθυντικό γιατί πρέπει να τα λύσουμε όλοι μαζί. Εσείς αν τα κρύψετε, κρύβετε και το πρόβλημα και τις λύσεις γιατί υπηρετείτε άλλα συμφέροντα. Να κάτσουμε να συζητήσουμε, λοιπόν, σοβαρά.

Το market pass και το youth pass είναι αποδοχή της ακρίβειας, δεν είναι επίλυση της ακρίβειας. Και μάλιστα είναι αποδοχή της ακρίβειας χρησιμοποιώντας λεφτά από τους φόρους για να χρηματοδοτήσετε την ακρίβεια, δηλαδή επιβαρύνοντας κι άλλο την κοινωνία. Εγώ θέλω να διαβάσουμε τον νόμο που λέει πώς χρηματοδοτείται το market pass. Λέει ότι χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό και δεν λέει από την εισφορά των υπερκερδών.

Όμως θέλω να πω κάτι εισαγωγικά. Δεν άκουσα τίποτα από τα λόγια του κυρίου πρωθυπουργού -και είναι κρίσιμο- για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο με τον πτωχευτικό της κυβέρνησης Μητσοτάκη και με το σχέδιο για τις τράπεζες της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα σε δεκάδες χιλιάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες, δανειολήπτες. Δεν μπορεί να μην ακούσουμε κάτι. Επίσης, δεν ακούσαμε τίποτα για την ουσία της ανάπτυξης, που είναι η αυτοδιοίκηση και η αποκέντρωση. Ούτε κουβέντα. Αυτά είναι σοβαρά ελλείμματα και τα βάζω τώρα για να τα λύσουμε στη διάρκεια της συζήτησης.

Εμείς έχουμε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση από τον κ. Μητσοτάκη. Δεν θα πάμε να κάνουμε μια σύγκριση πολιτικών. Δεν έχουμε την ίδια πολιτική. Έχουμε μια τελείως διαφορετική πρόταση.

Η πρότασή μας στηρίζεται στους εξής βασικούς πυλώνες:

Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία υποστηρίζει μία ισχυρή, σύγχρονη και καινοτόμα πολιτεία. Δεν είμαστε υπέρ του κράτους. Είμαστε υπέρ της πολιτείας, της σύγχρονης, στελεχωμένης και επαρκούς πολιτείας που θα έχει σχέδιο όμως -σήμερα δεν υπάρχει σχέδιο και θα σας εξηγήσω γιατί- και δεν θα αφήνει τους πολίτες μόνους και προφανώς δεν θα επιτρέπει να ζούμε σε μια κοινωνία άγριας Δύσης. Αυτή είναι μια διαφορά.

Δεύτερη διαφορά: Εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που να δίνει προτεραιότητα στο πραγματικό προϊόν και όχι μόνο στις υπηρεσίες. Να είναι συντεταγμένο το σχέδιο σε όλα τα επίπεδα: από το κράτος δικαίου μέχρι τη χωροταξία και η ευημερία να αφορά μία αγορά που είναι πλουραλιστική και όχι ολιγοπωλιακή. Άρα να έχουμε ευημερία για όλους και όχι να υπάρχει διασπάθιση του δημοσίου χρήματος μόνο για λίγους. Διαφέρουμε και σε αυτό.

Και τρίτον, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει διασφάλιση της πρόσβασης όλων στα δημόσια αγαθά. Μιλάμε για το νερό. Μιλάμε για την ενέργεια. Μιλάμε για την Παιδεία, για την Πρόνοια, για την Υγεία. Μιλάμε και για το υγιές περιβάλλον, γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα περιβαλλοντικής υποβάθμισης και κατάρρευσης των οικοσυστημάτων.

Και για να απαντήσουμε τώρα: προφανώς και πρέπει άμεσα να μεταφερθούν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. Προφανώς. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, δεν συμφώνησε ως προηγούμενος πρωθυπουργός να ψηφίσει την τροπολογία που φέραμε εδώ λίγο πριν τις εκλογές και έκανε τη μεταφορά των μετοχών στο Δημόσιο. Αυτή είναι η αλήθεια.

Και δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με υπουργό τον κ. Σταϊκούρα έκανε μια νομοθετική ρύθμιση για να μην επιστρέψουν οι μετοχές στο Δημόσιο, ακριβώς πέρυσι τέτοιο καιρό. Το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ήδη πάρει απόφαση στις αρχές του 2022 και ήρθε το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας και χτύπησε νέο καμπανάκι. Άρα, κύριε Μητσοτάκη, δεν κάνετε κανένα χατίρι σε κανέναν. Υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και είστε υποχρεωμένος. Και πάλι καλά που έχουμε το Συμβούλιο της Επικρατείας και σας υποχρεώνει. Αλλιώς δεν θα είχε μείνει τίποτα όρθιο.

Η πολιτική μας επίσης -για να επιστρέψω σε αυτό- στηρίζεται και σε βασικές αρχές, όπως είναι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Η πολιτική μας έχει επίκεντρο το κοινωνικό κράτος, τη μείωση των ανισοτήτων και της αβεβαιότητας. Προσπαθήσατε να κλέψετε κάποια συνθήματα σήμερα, αλλά το θέμα είναι ότι έχει αυξηθεί η φτώχεια, παραδείγματος χάρη, στη δική σας διακυβέρνηση σε σχέση με την προηγούμενη, που ήταν και μέσα σε μνημόνιο.

Επίσης εμείς υποστηρίζουμε τη γνώση, τον πολιτισμό και την επιστήμη. Υποστηρίζουμε τις ανάγκες των νέων ανθρώπων, το δικαίωμα στην εργασία, την προστασία του περιβάλλοντος, την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση και τον κοινοτισμό. Και εμείς τα βάζουμε μπροστά. Δεν τα ξεχνάμε, κύριε Μητσοτάκη, γιατί εμείς πιστεύουμε ότι λόγο και συμμετοχή στις αποφάσεις πρέπει να έχουν και οι μη προνομιούχοι, οι μη «κολλητοί» του συστήματος εξουσίας Μητσοτάκη. Αυτό είναι η πραγματικότητα. Και αυτό είναι δημοκρατία.

Εμείς θέλουμε να βλέπουν όλοι την ενίσχυση του εισοδήματός τους, όλοι και όλες που βλέπουν ότι ο πλούτος από την εργασία τους μπαίνει σε τσέπες άλλων. Αυτό έγινε με τα υπερκέρδη. Τα άδικα κέρδη είναι ότι ο πλούτος της εργασίας όλων των Ελλήνων πηγαίνει σε λίγους. Δέκα εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες δούλευαν για λίγες εταιρείες ρεύματος, δύο διυλιστήρια, τέσσερις τράπεζες και λίγες αλυσίδες μεγάλων εμπορικών καταστημάτων. Αυτή είναι η αλήθεια.

Τρία είναι τα καθήκοντα, λοιπόν, και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο:

Πρώτον, να ασκήσει αντιπολίτευση και να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της κοινωνίας.

Δεύτερον, να συγκροτήσει μια συνεκτική πρόταση προοδευτικής διεξόδου, κυβερνητικής διεξόδου και να κάνουμε μία πλειοψηφική συμφωνία στην κοινωνία για να υποστηρίξει αυτήν τη διέξοδο.

Τρίτον, να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αξίες και τις προοδευτικές ιδέες που αμφισβητούνται στη χώρα μας. Και δυστυχώς, κύριε Μητσοτάκη, αμφισβητούνται και μέσα στο Κοινοβούλιο και δεν άκουσα να λέτε τίποτα γι’ αυτό.

Ο σκοπός μας είναι η ελπίδα της κοινωνικής προόδου να επιστρέψει και μια ισχυρή Ελλάδα να πάρει τη θέση μιας κοινωνίας που σήμερα δυστυχώς έχει μηδενικές προσδοκίες, οριακή επιβίωση και στοχεύει μόνο στο ρουσφέτι για να τακτοποιηθεί. Εμείς δεν θέλουμε να υποκλίνονται οι νέοι και οι νέες στο ρουσφέτι. Θέλουμε μια άλλη κοινωνία.

Και βέβαια πρέπει να το πω και προς τα υπόλοιπα κόμματα: Η στρατηγική της προοδευτικής διεξόδου δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε η συζήτηση για τις προοδευτικές ιδέες. Αλίμονο. Μάλιστα, πρέπει να πω ότι εμείς πάντα είχαμε στόχο τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και με τη στρατηγική της απλής αναλογικής είχαμε τείνει και χείρα φιλίας και συνεργασίας. Ναι, επέλεξαν οι προοδευτικές δυνάμεις τα υπόλοιπα κόμματα να πλήξουν τον ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικά οφέλη. Θα κριθούν από την ιστορία γι’ αυτό. Όμως, ενώ ισχυροποιούνται συντηρητικές απόψεις και ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας ηγεμονικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής του κ. Μητσοτάκη, ενώ επωάζονται κίνδυνοι, εμείς λέμε ότι σήμερα είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι προοδευτικές ιδέες και στην κοινωνία και στο Κοινοβούλιο, για να υπάρχουν προοδευτικές πολιτικές που ξεκινούν από την κοινωνία, για να αφορούν την κοινωνία και όχι σε επίπεδο κορυφής. Σε αυτό εμείς ανοίγουμε τη συζήτηση και έχουμε τη δυνατότητα γιατί δεν έχουμε χώρο ούτε για παραγοντισμούς ούτε για κάποιους που διεκδικούν καρέκλα ούτε για αυθεντίες ούτε για κομματικούς εγωισμούς, που τελικά λειτουργούν εις βάρος της κοινωνίας και προς όφελος των δεξιών και των συντηρητικών πολιτικών.

Ανησυχήσαμε σήμερα, να σας πω την αλήθεια, για το ποιος θα βάλει πλάτη στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Είναι ένα ερώτημα. Πρέπει να απαντήσετε. Το ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης εκ του Βήματος με αλλαγή του Συντάγματος. Ζήτησε υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, περιορισμό της πρόσβασης στην παιδεία, ιδιαίτερα των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων, γιατί στα ιδιωτικά κολέγια δεν έχει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, που έβαλε η κ. Κεραμέως. Και αυτό πρέπει να το απαντήσουμε συλλογικά και κοινωνικά.

Σε αυτήν την κατεύθυνση βέβαια καταλαβαίνουμε ότι πρώτη αναγκαιότητα είναι να δυναμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι και πολιτική και κοινωνική αναγκαιότητα και για τη μάχη της καθημερινότητας και για τις αξίες της προόδου και της δημοκρατίας και για τα πατριωτικά συμφέροντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε άμεσα σε αλλαγές και σήμερα είναι εδώ έτοιμος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ομόφωνα, μέσα σε λίγες μέρες μετά τη συγκλονιστική αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, είναι εδώ με πλήρη στελέχωση σε όλες τις θέσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και με πλήρες χρονοδιάγραμμα που δίνει απάντηση και στη δική του αλλαγή, αλλά και στις ανάγκες της κοινωνίας. Απαντήσαμε σε μια δύσκολη στιγμή.

Πριν μπούμε όμως στα θέματα των προγραμματικών δηλώσεων, επιτρέψτε μου να πω κάτι που επεσήμανα ότι δεν ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και της κοινωνίας για τα κομβικά ζητήματα της Δημοκρατίας, των ατομικών δικαιωμάτων και το πώς εκφράζονται σήμερα και μέσα στο Κοινοβούλιο.

Είδαμε, κύριε πρωθυπουργέ, να εκλέγονται κόμματα με προτροπή καταδικασμένου εγκληματία της Χρυσής Αυγής. Είδαμε επίσης να επανέρχονται μισαλλόδοξες, φασιστικές και ρατσιστικές απόψεις και να ανοίγουν από άλλους κομματικούς σχηματισμούς συζητήσεις ακόμα και για το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Θεωρώ –και πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε- ότι είναι απαράδεκτο το 2023 να ανοίγουν συζητήσεις και απόψεις που αμφισβητούν το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για το σώμα τους και τη ζωή τους.

Δηλώνουμε λοιπόν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι η προτεραιότητα της δράσης μας την επόμενη τετραετία δεν είναι μόνο για την ευημερία της κοινωνίας αλλά και για τις αξίες της κοινωνίας. Διότι απέναντι στη μισαλλοδοξία, σε σκοτεινές απόψεις, σε θεωρίες που μας απομακρύνουν από την Ευρώπη και από το κράτος Δικαίου, εμείς καλούμε όλους τους δημοκράτες πολίτες, τη νέα γενιά αλλά και την επιστήμη, τη διανόηση αλλά και την τέχνη, σε ένα πλατύ, δημιουργικό μέτωπο Δημοκρατίας, χωρίς αποκλεισμούς. Και την πρόσκληση αυτή την καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και παίρνει αυτή την πρωτοβουλία.

Ξέρουμε βέβαια ότι θα έχουμε και ένα σκληρό μέτωπο απέναντι στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, απέναντι σε νεοφιλελεύθερες απόψεις, και μάλιστα ένα μέτωπο το οποίο θα είναι σε μια μάχη άνιση, γιατί υπάρχει και αυτή η πληθώρα της επικοινωνίας. Όμως εμείς το ξεκαθαρίζουμε, θα βάλουμε πλάτη στις ανάγκες της κοινωνίας απέναντι, πρώτον στο πλιάτσικο, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και στην άλωση του κράτους από κομματικούς στρατούς με τη σφραγίδα Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεύτερον, θα βάλουμε πλάτη και θα αντισταθούμε στη νοοτροπία του ρουσφετιού, που ταυτόχρονα όμως αποδομεί το κράτος Δικαίου και τους θεσμούς, που το ζήσαμε, και θα προσπαθήσουμε να αναστρέψουμε αυτήν την πορεία και σε κοινωνικό επίπεδο, να δημιουργήσουμε κοινωνικές συμμαχίες, αν χρειαστεί και έξω από την Ελλάδα, και σε επίπεδο Ευρώπης, για τους θεσμούς και τη Δημοκρατία.

Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε προηγουμένως να αλλάξει λίγο την ιστορία σε κάποια θέματα πολιτικής ιστορίας. Θέλει να ξεχάσουμε τι έγινε μέχρι το 2015, αλλά δεν είναι όμως εύκολο, γιατί κάποιοι χρεοκόπησαν τη πατρίδα μας. Θέλετε να ξεχάσουμε και τι έγινε το 2019-2023.

Να μιλήσουμε όμως λίγο ειλικρινά: Δεν έχουμε μια νέα κυβέρνηση, έχουμε τη συνέχεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν έχετε μια παρθενογένεση. Κάποιοι κυβέρνησαν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και σήμερα καλούμαστε να λύσουμε κάποια προβλήματα.

Λέει, παραδείγματος χάρη –και θα το πω πολύ απλά και ήταν και στην προεκλογική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας: Να αυξήσουμε τους μισθούς -αναφέρθηκε ο κύριος πρωθυπουργός σε αυτό- και να λύσουμε τα θέματα της Υγείας. Και ρωτάμε πολύ απλά: Και γιατί δεν ασχοληθήκαμε με αυτό το 2019-2023; Γιατί δεν ασχοληθήκατε με αυτό το 2019-2023; Δεν προλάβατε; Ναι, αλλά εκείνη την περίοδο γιατί πρόλαβαν και έγιναν ιδιωτικοποιήσεις, και δεν προλάβαμε να ασχοληθούμε με τους μισθούς; Γιατί προλάβατε να υπάρχει ακρίβεια και αισχροκέρδεια, και δεν προλάβατε να υπάρχει δυνατή Υγεία και στελέχωση του ΕΚΑΒ; Αυτά είναι πραγματικά ερωτήματα, δεν μπορείτε να τα κρύψετε.

Και οφείλουμε να ξεκινήσουμε με μια τραγική επικαιρότητα. Υπάρχουν δυστυχώς τις τελευταίες δύο μέρες άλλοι τρεις νεκροί, οι οποίοι προστέθηκαν στην τραγική λίστα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα ασθενοφόρα. Ένας 52χρονος γιατρός στο Περιστέρι, ένας άνδρας στη Βόρεια Εύβοια, που μεταφέρθηκε στο κέντρο Υγείας σε καρότσα -δεύτερο περιστατικό-, μια γυναίκα που κατέληξε στην παραλία του Γαββαθά στη Λέσβο, όπως ενημερωθήκαμε πρόσφατα, στην Κω, στη Χαλκιδική, στη Νέα Μάκρη, στη Θάσο. Όλα αυτά είναι περιστατικά τα οποία τα ζήσαμε τις τελευταίες μέρες.

Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα πολιτικής που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια, γιατί ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Άρα πρέπει να δούμε πραγματικά τι ήταν το λάθος και τι πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί να γίνει δικαιολογία αποδεκτή, όταν υπήρχαν τόσα δισεκατομμύρια διαθέσιμα για την Υγεία, ιδιαίτερα λόγω της πανδημίας, και όταν η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις της ένταξης πόρων στο Ταμείο Ανάκαμψης για την Υγεία, αν δεν κάνω λάθος δέκατη έβδομη στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει δικαιολογία, με διαθεσιμότητα πόρων, με κοινωνικό ζήτημα την πανδημία, και ταυτόχρονα να ακούμε από υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας τότε ότι είναι πεταμένα λεφτά αν γίνουν μονάδες εντατικής θεραπείας. Ο κ. Πέτσας, νομίζω, το είπε αυτό. Αυτά τα θυμάται ο ελληνικός λαός.

Ήταν επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να μη στηρίξει την Υγεία. Και λόγω της πανδημίας μπορεί λίγο να καθυστέρησε αυτή η επιλογή, όμως το πολιτικό σχέδιο είναι η υπονόμευση της δημόσιας Υγείας. Γιατί δεν έχει τίποτα κακό με έναν ασφαλιστικό φορέα να κάνουμε μια μαστογραφία σε μια ιδιωτική εταιρεία. Το κακό όμως είναι ότι μέσα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο θέλετε να βάλουμε μια ιδιωτική εταιρεία να παράγει κέρδη. Αυτό είναι το πρόβλημα, έτσι ιδιωτικοποιείτε την Υγεία. Και είναι γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ευθύνη για τη διάλυση του συστήματος Υγείας. Γιατί θυμήθηκε τώρα την Υγεία; Τη θυμόταν αλλιώς τα προηγούμενα χρόνια, μόνο προς όφελος κάποιων συμφερόντων. Και όφειλε η κυβέρνηση την προηγούμενη τετραετία να κάνει έστω λίγες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, γιατί στο ΕΚΑΒ δεν έχουν γίνει καθόλου προσλήψεις μόνιμου προσωπικού την τελευταία τετραετία και οι τελευταίες ήταν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Και θεωρώ ότι και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, κύριε πρωθυπουργέ, είναι προκλητική. Δηλαδή δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για το ΕΚΑΒ και ερχόμαστε να χρησιμοποιήσουμε πληρώματα και οδηγούς από την Πυροσβεστική ή από στρατιωτικό προσωπικό, χωρίς πιθανά να υπάρχει εκπαίδευση, χωρίς να έχει αποτελεσματικότητα, όταν και η ΠΟΕΔΗΝ βάζει έντονες ενστάσεις; Αυτά είναι ξεκάθαρα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και οφείλουμε να σας τα επισημάνουμε. Δεν μπορείτε να βάλετε έναν επίδεσμο πάνω σε ένα ανοιχτό τραύμα εγχείρησης.

Από την άλλη μεριά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την Υγεία. Με ουσιαστική ενίσχυση του συστήματος Υγείας, που έχει έναν τίτλο, «ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας». Και είναι απλό. Αντέχετε να το κάνουμε; Εμείς το προτείνουμε. Και έχει προφανώς και προσλήψεις.

Ας δούμε λίγο τα θέματα οικονομικής πολιτικής, που είναι γεγονός ότι είναι πιο σημαντικά στις προγραμματικές δηλώσεις. Ζήτημα πρώτο: Μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα συνεχιστεί το market pass και το youth pass. Οφείλω να καταθέσω τους βασικούς άξονες του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας. Βλέπουμε εδώ πέρα πίσω, κύριε Μητσοτάκη, να λέει «Νέα Δημοκρατία ίσον δουλειές, αυτή είναι η κοινωνική πολιτική, όχι η πολιτική των επιδομάτων». Τελικά, τι ακριβώς είναι αυτό που λέτε; Σήμερα ήρθατε και μιλήσατε για επιδόματα. Αυτό είναι το παλιό σας πρόγραμμα, κύριε Μητσοτάκη. Θα το καταθέσω αργότερα στα Πρακτικά.

Θα μπορούσε να είναι αστείο, αλλά είναι πάρα πολύ σοβαρό, ιδιαίτερα όταν η νομοθεσία για το market pass προέβλεπε ότι θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό σε έναν νόμο που προβλέπει την καθυστερημένη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, που οφείλω να σας πω, κυρίες και κύριοι βουλευτές, ότι ακόμα δεν έχει γίνει. Η φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων παρατάθηκε κι άλλο, πήγε για το τέλος Ιουλίου και βλέπουμε, και δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί. Άρα πληρώνουν οι πολίτες με τη φορολόγησή τους, πιθανά με την υπερφορολόγηση από τον ΦΠΑ -θα αναφερθούμε και σε αυτό- τη δική τους επιδότηση του επιδόματος σίτισης, του market pass –πέστε το όπως θέλετε. Αλλά τα υπερκέρδη δεν έχουν φορολογηθεί.

Δεύτερο ζήτημα: Δεν είναι αλήθεια ότι ο κ. Μητσοτάκης πριν αναλάβει την κυβέρνηση, το 2019, είχε υποσχεθεί μείωση του ΦΠΑ; Ψέμα είναι; Είχε πει ότι δεν θέλουν πολιτική επιδομάτων και θα μειώσουν τον ΦΠΑ. Υπήρχε η υπόσχεση ότι οι δύο συντελεστές θα καταλήξουν στο 11% και στο 22%. Δεν πρέπει να λέω κάποιο ψέμα, έτσι δεν είναι; Το υποσχεθήκατε. Όμως επιμένει να μην μειώνει τον ΦΠΑ σήμερα, που ακόμα και η εργαλειοθήκη της Κομισιόν από 2021, τον Οκτώβριο, λέει «μειώστε τα φορολογικά βάρη». Και είχαμε υπερέσοδα πάνω από 4 δισεκατομμύρια στον ΦΠΑ το 2022 εις βάρος των πιο ασθενών οικονομικών τάξεων. Διότι είναι ξεκάθαρο ότι η έμμεση φορολογία πλήττει ιδιαίτερα τα ασθενή και μεσαία οικονομικά στρώματα και είναι προς όφελος των λίγων. Αυτό δεν είναι πρόβλημα; Δεν πρέπει να το δούμε; Άλλη μια ασυνέπεια λοιπόν.

Στη νέα περίοδο βέβαια η κυβέρνηση υπόσχεται αύξηση μισθών κατά 25%. Μάλιστα. Το ξέχασε την προηγούμενη τετραετία. Όμως η υπόσχεση αυτή, πρώτα απ’ όλα, διαψεύδεται από το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Και στους δημόσιους υπαλλήλους, όπου φαίνεται να υπάρχει μέχρι και μείωση αγοραστικής πραγματικών τιμών και αγοραστικής δύναμης, για εργαζόμενους που δεν έχουν δώδεκα χρόνια δει αύξηση, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, που προφανώς δεν υπάρχει το 25%. Θα περιμένουμε και το νομοσχέδιο. Όμως προσέξτε, γιατί τα όρια που εσείς θέσατε με την πρόταση στην Κομισιόν δείχνουν ότι δεν μπορείτε να καλύψετε τις εξαγγελίες σας.

Η ακρίβεια όμως επιμένει, ιδίως στα τρόφιμα, και ενώ ο κ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί στις προγραμματικές δηλώσεις το 2019 ότι θα συνδέσει τους μισθούς με την ανάπτυξη, αλλά δεν έχει γίνει αυτό. Και βλέπω ένα τελευταίο δημοσίευμα και θα το καταθέσω: Αύξηση κερδών 17%, αύξηση μισθών 2%. Αυτές είναι ανισότητες, για κάποιους έχει, για κάποιους άλλους δεν έχει. Ναι, αλλά εμείς θέλουμε να έχει για όλους. Η επόμενη μέρα, η προκοπή, να είναι για όλους και για όλες. Δεν το εξασφαλίζετε. Εμείς ήρθαμε εδώ και είμαστε εδώ για να το εξασφαλίσουμε και να σας πιέσουμε και να σας ελέγξουμε, γιατί ορισμένα πράγματα είναι γραπτά και μένουν.

Το πραγματικό λοιπόν αποτέλεσμα είναι ότι μεγαλώνει το χάσμα. Ας λέτε λόγια ωραία για τις ανισότητες και τη συμπερίληψη, τα ακούσαμε. Προσπαθείτε να κλέψετε την ορολογία της αριστερής προοδευτικής πολιτικής και αυτό είναι μια νίκη έναντι της δικιάς σας ιδεολογίας. Όμως η αλήθεια είναι ότι κλέβετε λέξεις, αλλά κλέβετε και το εισόδημα. Διότι τα υπερκέρδη που λείπουν από τις εταιρείες και από τους πολίτες είναι κλοπή για λίγους, με τη δική σας πλάτη.

Να πούμε όμως και την αλήθεια σχετικά με τον πληθωρισμό. Ποια ήταν η προτεραιότητα η πραγματική της κυβέρνησης το 2019-2023; Είναι υπερκέρδη, και ας τα λένε κάποιοι “απρόσμενα”, υπερκέρδη είναι για λίγους. Και γιατί είναι για λίγους; Δεν είναι μόνο στα διυλιστήρια. Ούτε της εμπορίας ρεύματος υπάρχει ακόμη φορολόγηση των υπερκερδών. Δεν έχει βγει καν η υπουργική απόφαση. Νομοθετημένο είναι. Δεν έβγαλαν καν την υπουργική απόφαση.

Ενώ, λοιπόν, δεν έχει γίνει φορολόγηση, τα λεφτά είναι ήδη στα ταμεία κάποιων. Τα λεφτά αυτά είναι ήδη στις ενεργειακές εταιρείες, είναι ήδη στα διυλιστήρια και σε εταιρείες ρεύματος. Και όπως αναδείξαμε πολλές φορές, θα βαρεθήκατε να μας ακούτε, είναι τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια τα υπερκέρδη στην ενέργεια, εκ των οποίων έχουν φορολογηθεί μέχρι τώρα μόνο 340 εκατομμύρια ευρώ.

Εσείς, κύριε Μητσοτάκη, δεν ήρθατε εδώ όταν αποκάλυψε τα υπερκέρδη ο Αλέξης Τσίπρας και δεσμευτήκαμε για 90% φορολόγηση; Μόνο 340 εκατομμύρια σε σχέση με 6 δισεκατομμύρια; Σε αυτές τις διαπιστώσεις προσθέστε και τα πρόσφατα ευρήματα από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι για την αύξηση του πληθωρισμού κατά 45% ευθύνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Ο πληθωρισμός δεν είναι εισαγόμενος, λοιπόν, ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο εισαγόμενος. Σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αισχροκέρδεια και στην αισχροκέρδεια που δημιουργείται με τις πλάτες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θα καταθέσω, λοιπόν, και το θέμα αυτό του πληθωρισμού απληστίας από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δείχνει ποιες πολιτικές συνεισφέρουν όχι μόνο στην αισχροκέρδεια, αλλά και στον πληθωρισμό, πλήττουν δηλαδή από δύο πλευρές το εισόδημα των πολιτών. Κι εδώ πρέπει να πω ότι όσα και να λέτε για την εισαγόμενη κρίση, οφείλω να θυμίσω κάτι πάρα πολύ απλό: η ρήτρα αναπροσαρμογής στη ΔΕΗ εφαρμόστηκε τον Αύγουστο του 2021, εφτά μήνες πριν την εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε. Αυτή είναι η αλήθεια, για να μην λέμε ό,τι θέλουμε εδώ.

Αναρωτιόμαστε όμως και τι έχετε να πείτε και ποια πρόταση έχετε να κάνετε -γιατί δεν άκουσα κύριε Μητσοτάκη καμία τέτοια πρόταση- για περιορισμό ή για αντιστροφή των αυξήσεων.

Βλέπουμε τι γίνεται στις ευρωπαϊκές χώρες και διαβάζω το ρεπορτάζ της Καθημερινής της 4ης Ιουλίου: Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στις μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες να βγάλουν αδικαιολόγητα κέρδη. Στη Βρετανία λιανέμποροι κορυφαίοι κλήθηκαν να δικαιολογήσουν τα κέρδη τους σε Βουλευτική Επιτροπή.

Εσείς θα συνεχίσετε να επιδοτείτε την ακρίβεια -διότι τα επιδόματα κάνουν και κάτι τέτοιο- ή θα εφαρμόσετε αυτό που εμείς προτείνουμε; Μακάρι να το εφαρμόσετε, εμείς θα χειροκροτήσουμε. Μιλάω για την εφαρμογή 5% ανώτατου συντελεστή κέρδους σε όλη την ενέργεια και στην παραγωγή ρεύματος και την εμπορία ρεύματος. Εδώ είμαστε, μπορούμε να συζητήσουμε τέτοιες προτάσεις.

Ο κύριος πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε κάποια ζητήματα που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Αναφέρθηκε κάτι για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος και της παραοικονομίας.

Κύριε Μητσοτάκη θα ήθελα -αν σας αφήσει ο κ. Γεραπετρίτης- να παρακολουθήσετε λιγάκι κάτι που είναι πολύ σημαντικό και μας ενδιαφέρει και θα θέλαμε μια απάντηση. Αν θέλετε να πάρετε και τον λόγο μετά. Αναφερθήκατε στην φοροδιαφυγή. Θα καταθέσω λοιπόν, ένα δημοσίευμα που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Λέω τον τίτλο μόνο. «Οριστική αναβολή για τη σύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS, κερδισμένη η φοροδιαφυγή».

Με ποια κυβέρνηση έγινε αυτό; Δεν έγινε τώρα, πριν λίγους μήνες; Πού είναι το ψηφιακό κράτος του κ. Πιερρακάκη, ο εκσυγχρονισμός; Δεν μπορούμε να συνδέσουμε τις ταμειακές μηχανές με τα POS. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και ποιος είναι κερδισμένος; Η φοροδιαφυγή. Ή θέλετε μήπως να αναφερθώ σε αυτό που το λάβετε κι εσείς, κύριε πρωθυπουργέ, κι έχω την λίστα σήμερα των παραληπτών και το έχετε λάβει. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων μάς στέλνει και κοινοποιεί σε εμάς μια κραυγή αγωνίας που λέει ότι το λαθρεμπόριο, η νοθεία και η καταδολίευση των ηλεκτρονικών συστημάτων εισροών - εκροών έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μας ανησυχεί, πλήττει την επιχειρηματικότητα, πλήττει την κοινωνία, πλήττει τα νοικοκυριά, πλήττει την ανάπτυξη της χώρας και την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Αυτά όμως πρέπει να τα λύσουμε.

Και θα καταθέσω το τελευταίο δημοσίευμα και να μη σας κουράζω που λέει ότι οι λαθρέμποροι νίκησαν την ΑΑΔΕ. Ελάχιστα λουκέτα σε βενζινάδικα. Αυτά είναι πραγματικότητα. Όλοι πηγαίνουν στα πρατήρια καυσίμων, όλοι πληρώνουν ταυτόχρονα την ακρίβεια, τα υπερκέρδη, την αισχροκέρδεια και μάλλον και το λαθρεμπόριο. Όλοι και όλες και εσείς και δεν κάνατε κάτι. Δεν πήρατε μέτρα, για να μιλάμε για οικονομία γιατί εμείς θέλουμε να μιλάμε για οικονομία και να μιλάμε και για δουλειές.

Μιας όμως και το θέμα μας είναι οι δουλειές, ακόμα μια φορά και το 2019 η κυβέρνηση υπόσχεται καλύτερες δουλειές, υποθέτω δουλειές σαν τη Ρόδο. Μάλλον κάτι τέτοιες δουλειές, όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν και σκάφανδρο για να σερβίρουν. Και αυτό αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Θυμίζω ότι σε συζήτηση με επαγγελματίες του τουριστικού τομέα που είχε κάνει ο κ. Μητσοτάκης, υποσχόταν ή του ζήτησαν τότε να βάλει οδοστρωτήρα στα δικαιώματα, στα όρια, στις υποχρεώσεις και στο κράτος δικαίου. Αυτό είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο που θέλετε και θέλουμε να συζητήσουμε μαζί; Όχι βέβαια. Εδώ μιλάμε για μια απορρύθμιση της εργασίας και με νόμο Χατζηδάκη, μιλάμε για προώθηση ελαστικών και φτηνών μορφών, για απελευθέρωση των απολύσεων με την κατάργηση του οκταώρου και όλα αυτά με τις φθηνές υπερωρίες που τα γνωρίζετε κι εσείς, τα γνωρίζετε όλη η Ελλάδα. Αυτά είναι η πολιτική που πρέπει να αλλάξουμε. Δεν ακούσαμε τίποτα για όλα αυτά ούτε για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα ούτε για τον έλεγχο της εργασίας, για το ΣΕΠΕ. Αλλά είδαμε περισσότερο την πραγματική σας αντίληψη που λέει βρες τα με τον εργοδότη –τα έλεγε και η Θάτσερ αυτά- μόνος, ατομική ευθύνη, όπως ατομική ευθύνη υπήρχε και στην πανδημία, ατομική ευθύνη και για το τι λογαριασμό ρεύματος θα διαλέξεις, ατομική ευθύνη και με τον εργοδότη. Πουθενά συνδικάτα, πουθενά συλλογικά δικαιώματα, πουθενά εργασιακές σχέσεις, πουθενά διαπραγματεύσεις, πουθενά το δικαίωμα της απεργίας. Αυτή είναι η Ελλάδα 2.0; Έτσι θα γυρίσουν τα παιδιά από το brain drain; Εμείς, πιστοί στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, μιλάμε για συλλογικές συμβάσεις, για ενίσχυση εργασίας, για διαπραγματεύσεις, για ευρωπαϊκό μισθό -αυτά πρέπει να συζητήσουμε- και προφανώς για την κατάργηση της υπερεργασίας και τη συνδικαλιστική λειτουργία και το δικαίωμα στην απεργία.

Ας βγούμε όμως και λίγο πιο έξω από τη δύναμη της εργασίας, που είναι το κέντρο της παραγωγής, να δούμε το επενδυτικό περιβάλλον. Πού βρισκόμαστε σήμερα ως χώρα; Μας ανησυχεί. Έχουμε σχεδιασμό της ανάπτυξης; Όχι. Διότι ο κ. Γεωργιάδης, ως υπουργός Ανάπτυξης τότε, είχε βγάλει από τον αναπτυξιακό νόμο την αναπτυξιακή στρατηγική. Δεν γίνονται επενδύσεις με βάση την στρατηγική, γίνονται όπως λάχει ή όπως τους ταιριάζει για το ρουσφέτι. Δεν υπάρχει σχεδιασμός. Όμως ταυτόχρονα –προσέξτε- δεν έχουμε καν σχεδιασμό για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030. Κατάφερε ο κ. Σκρέκας να αφήσει στον κύριο Σκυλακάκη τον μη σχεδιασμό. Ήταν πέντε σελίδες power point, κάτι διαφάνειες. Δεν έχουμε σχεδιασμό. Και μιλάει για “πράσινη Ελλάδα”. Τα λέει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τώρα έφυγε βέβαια και δεν τα ακούει, αλλά πώς μιλάς για πράσινη Ελλάδα όταν δεν έχεις σχεδιασμό για την ενέργεια και το κλίμα που είναι η βάση της μετάβασης;

Ταυτόχρονα, μήπως έχουμε χωροταξικό σχεδιασμό γιατί αναφέρθηκε στη χωροταξία; Μα πώς; Τέσσερα χρόνια χωρίς να ανατεθεί ούτε ένα σχέδιο χωροταξικό πολεοδομικό για Δήμο; Είναι δυνατόν; Και νομίζω δύο τώρα τελευταία στην εκλογική περιφέρεια του νυν υφυπουργού; Είναι δυνατόν; Αυτή είναι η Ελλάδα; Αυτή είναι η ΕΡΕ του ’50 και του ’60, του Γκόρτσου και του ρουσφετιού, χωρίς σχεδιασμό, δηλαδή άγρια Δύση.

Μήπως έχουμε Κτηματολόγιο; Ο άλλος “άριστος”, ο κ. Πιερρακάκης, είναι δυνατόν να νομοθέτησε ότι το Κτηματολόγιο κλείνει με εκκρεμότητες, με αστερίσκους, χωρίς καθαρούς τίτλους για να γίνει ένα ξενοδοχείο, να γίνει μια βιομηχανία, να γίνει μια πράξη οικιστική ή ένα δικαίωμα;

Ή μήπως δεν έχετε δει ότι σήμερα το πρωί -μας έστειλαν φωτογραφία- είμαστε φωτογραφία, 4.30’ τα ξημερώματα έξω από το Υποθηκοφυλακείο περίμεναν άνθρωποι για να πάρουν σειρά. Στην ψηφιακή Ελλάδα που θέλουμε να ζούμε; Όχι, αυτήν την Ελλάδα εμείς δεν την θέλουμε να την αποδεχτούμε. Γιατί τι έχετε κάνει ουσιαστικά; Έχετε καταργήσει την ασφάλεια Δικαίου, άρα δεν μπορούμε να έχουμε σωστές και σοβαρές επενδύσεις. Για να μην πω ότι δυστυχώς στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη είχαμε και επιχειρηματίες που τους παρακολουθούσε το predator και η ΕΥΠ. Και πώς θα έρθει ένας σοβαρός άνθρωπος να επενδύσει στην Ελλάδα; Και ξέρετε ποια ήταν προτεραιότητα; Η προτεραιότητα ήταν η αναστολή των κατεδαφίσεων.

Κι όμως αυτή η κυβέρνηση που λέει ότι θέλει να είναι “πράσινη”, μας επιφύλαξε να ανασταλούν οι κατεδαφίσεις στον αιγιαλό, στα ποτάμια, στις κοίτες. Αυτά έχουν νομοθετηθεί την προηγούμενη περίοδο. Και τι κάνατε ταυτόχρονα; Και εγώ σας καλώ να το αλλάξουμε σήμερα μαζί. Σταματήσατε τις προσλήψεις στα παρατηρητήρια δόμησης, δηλαδή στους επιστήμονες που θα έλεγχαν όλη την αυθαίρετη αλλά και την οργανωμένη δόμηση, για να έχουμε κράτος Δικαίου. Η ανάπτυξη αυτή είναι μια ανάπτυξη με όρους Far West. Δεν έχει κανόνες, δεν έχει έλεγχο και υποθηκεύει το μέλλον της οικονομίας, υποθηκεύει όμως και το φυσικό περιβάλλον, δηλαδή τους πόρους μας και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Και τελικά καθόμαστε και στενοχωριόμαστε -γιατί πιστεύω ότι μοιραζόμαστε την στενοχώρια για το Turkaegean που δεν ξέρουμε τελικά ποιο υπουργείο έφταιγε ή γιατί τελικά η εξαγωγική δραστηριότητα που σηματοδότησε την τελευταία περίοδο ήταν η εξαγωγή του predator σε άλλες χώρες και ακόμα περιμένουμε να δούμε τι έχει γίνει εκείνη η ΕΔΕ με τον αναπληρωτή διευθυντή σας. Μιλάμε για ένα κακόβουλο λογισμικό.

Αυτό όμως εμάς μας προσβάλλει. Θέλουμε να συζητήσουμε και μια άλλη Ελλάδα. Και ειλικρινά δεν θέλουμε να συζητήσουμε για κάτι διαφορετικό γιατί συζητούσαμε προηγουμένως και στα έδρανα, πώς είναι δυνατόν να μην ακούς και τίποτα ενώ μιλάμε για την πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα για τον σιδηρόδρομο; Τίποτα για τον σιδηρόδρομο, για τη σταθερή τροχιά. Και ψάξαμε και στεναχωρηθήκαμε, ειλικρινά σας το λέω, ότι το πρόγραμμα το προεκλογικό της Νέας Δημοκρατίας του 2019 μιλούσε για την ολοκλήρωση της τηλεδιοίκησης και του τηλελέγχου. Και είχαμε την τραγικότητα των Τεμπών. Ήταν δέσμευσή σας το 2019 να το ολοκληρώσετε.

Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε αυτά τα πράγματα και να υπάρχει και περιφερειακή ανάπτυξη. Γι’ αυτό μιλήσαμε για την αυτοδιοίκηση για τον κοινοτισμό, για τον περιφερειακό χωροταξικό προγραμματισμό. Δεν σας φαίνεται περίεργο το ότι η Θεσσαλονίκη για παράδειγμα είναι εκτός τελείως από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν υπάρχει έργο. Δεν σας κάνει εντύπωση που σταμάτησε τέσσερα χρόνια το διαμετακομιστικό κέντρο του Στρατοπέδου Γκόνου, δηλαδή το κέντρο που θα συνέδεε τη Θεσσαλονίκη με τα Βαλκάνια; Ή ότι κανείς δεν έχει πει πώς θα χρηματοδοτηθεί η ανάπλαση της έκθεσης που θέλουν να την ιδιωτικοποιήσουν μάλλον και αυτήν; Ή γιατί περίεργα καθυστερούν το Μουσείο Ολοκαυτώματος και όλα τα μεγάλα πρότζεκτ, το γήπεδο του ΠΑΟΚ, που είχαν ξεκινήσει το 2019. Αυτή είναι η περιφερειακή ανάπτυξη που επιφυλάσσετε στην πόλη μας;

Η Νέα Δημοκρατία δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία για την περιφερειακή ανάπτυξη. Για να μην πω ότι στη Θεσσαλονίκη, δυστυχώς κύριε πρωθυπουργέ μας καλέσατε να έρθουμε στα εγκαίνια του Μετρό, που κι αυτά είχατε πει ότι θα γίνουν πέρυσι, που ήδη έχουν τρία χρόνια καθυστέρηση και που δεν ξέρουμε αν όταν γίνουν θα έχουμε ιδιωτικό φορέα διαχείρισης. Ενώ στην πόλη μας καταργήσατε τον Θερμαϊκό Κόλπο, αν θέλετε να μιλήσουμε για περιφερειακή ανάπτυξη. Και δεν έχουμε δει καμία πρωτοβουλία, για παράδειγμα, για το κόστος παραγωγής, για τον πρωτογενή τομέα. Διότι και εκεί κρίνεται η περιφερειακή ανάπτυξη και η αποκέντρωση. Διότι μόνο έτσι μπορείς να αναστρέψεις και την αναπτυξιακή ταπείνωση, αλλά και την πληθυσμιακή μείωση και τη γήρανση και το δημογραφικό πρόβλημα. Και αυτά είναι πραγματικά προβλήματα.

Και βέβαια, οφείλω να πω ότι όλα αυτά υπονομεύονται και από τα μεγάλα ελλείμματα στην πράσινη μετάβαση. Αναφέρθηκε ο κύριος πρωθυπουργός, αλλά εγώ θέλω να δώσω κάποια πολύ απλά ερωτήματα. Πρώτον, τι γίνεται με το μπρος-πίσω στην απολιγνιτοποίηση; Δεύτερον, γιατί η χώρα είναι δεσμευμένη στο φυσικό αέριο και συνεχίζει να δεσμεύεται; Τρίτον, γιατί δεν υπάρχει δίκτυο για να συνδεθούν ακόμα και τα μικρά φωτοβολταϊκά; Τέταρτον, τι γίνεται με την αποθήκευση ενέργειας; Εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχετε κάνει τίποτα για την αποθήκευση ενέργειας; Και πέμπτον, είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2023 να συζητάμε για απόρριψη στην παραγωγή πράσινης ενέργειας; Και όμως, υπάρχει πλέον παραγόμενη πράσινη ενέργεια που δεν χρησιμοποιείται.

Λείπει, λοιπόν, και το κομμάτι των ενεργειακών κοινοτήτων και η αυτοπαραγωγή-αυτοκατανάλωση, ώστε η ελληνική βιομηχανία να έχει και παραγωγή και χρήση πράσινης ενέργειας. Δεν έχουμε τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς, τις ενεργειακές κοινότητες και η εξοικονόμηση ενέργειας, δυστυχώς, εδώ και τέσσερα χρόνια πάει από το κακό στο χειρότερο, που θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο τον χρόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Θέλω να κλείσω, όμως, όσον αφορά στα παραγωγικά ζητήματα με κάτι το οποίο δεν είναι παραγωγικό, ή δεν φαίνεται, αλλά είναι στην ουσία του παραγωγικό: Το κράτος Δικαίου. Η διαφύλαξη του κράτους Δικαίου είναι βασικός σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την οικονομία και την εργασία, άρα την ανάπτυξη. Όμως, θεωρούμε ότι η ανεξαρτησία των Αρχών, η προστασία των δικαιωμάτων, η ελευθερία του Τύπου και η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες για εμάς και δεν εξασφαλίζονται σήμερα στην Ελλάδα.

Η θητεία της Νέας Δημοκρατίας δεν θεωρείται πετυχημένη στα ζητήματα αυτά. Είχαμε το σκάνδαλο των υποκλοπών και είχαμε, μάλιστα και μια προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση. Να πω ότι έχουμε και μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση στο δικαστικό πόρισμα. Δεν ξέρουμε τι γίνεται. Δεν υπάρχουν απαντήσεις. Και φυσικά, είχαμε και αιφνιδιαστικές νομοθετικές τροπολογίες που περιόριζαν τη διαφάνεια στο θέμα αυτό. Είχαμε ένα κλείσιμο άρον άρον της Εξεταστικής και ένα σχέδιο απενεργοποίησης Ανεξάρτητων Αρχών. Και ενώ ο κ. Μητσοτάκης τελικά αναγνώρισε ότι υπάρχει σκάνδαλο και ότι θα χυθεί άπλετο φως, δεν έχουμε απαντήσεις. Η χώρα μας εκτέθηκε διεθνώς, γιατί υπήρχε και ειδική Εξεταστική Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατέληξε σε μια σύσταση η οποία είναι κόλαφος για την Ελλάδα. Και αναρωτιέμαι -γιατί βλέπω και τον κ. Χατζηδάκη- πόσο ασφαλή αισθάνονται τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν ενημερώθηκαν ότι υπήρχαν περιστατικά υποκλοπών ακόμη και εις βάρος τους.

Εμείς, ως Αντιπολίτευση, ως μέλη του Κοινοβουλίου, σας λέμε ότι δεν είμαστε ασφαλείς και δεν θέλουμε να παρακολουθούνται οι υπουργοί, όπως και ο αρχηγός του στρατεύματος, όπως και ο υπεύθυνος αμυντικών εξοπλισμών. Είναι δυνατόν αυτό να περνάει δίπλα από τους υπουργούς και να μην υπάρχει καμία κουβέντα; Τι δεσμεύσεις και τι προβλήματα υπάρχουν;

Εμείς δεν θέλουμε να υπάρχει και το δηλώνουμε και πιστεύουμε στην αξιοπιστία των πολιτικών στελεχών, αλλά πρέπει να το αποδεικνύουμε και πρέπει και η δικαιοσύνη να το αποδείξει ότι έχουμε κράτος Δικαίου. Αυτό αφορά προφανώς και τους δημοσιογράφους, αφορά και τα μέσα ενημέρωσης, αφορά και τη χειραγώγηση της πληροφορίας, αφορά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είπε ότι για το κράτος Δικαίου υπάρχουν απειλές και επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα.

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποια ζητήματα της Πρόνοιας, της Παιδείας και της εξωτερικής πολιτικής και της Άμυνας, όμως βλέπω ότι ο χρόνος δεν είναι αρκετός. Θα κλείσω με κάποια ζητήματα και θα εκμεταλλευτώ λίγο παραπάνω και κρατώ αυτό το δικαίωμα στη δεύτερη τοποθέτησή μου.

Θα αναφερθώ λιγάκι πριν κλείσω σε ένα ζήτημα που αφορά στην εξωτερική πολιτική. Είναι σημαντικό θέμα και πρέπει να περιλαμβάνεται στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. Οφείλουμε να αναφερθούμε στις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι στόχοι σε αυτό το πλαίσιο ήταν ξεκάθαροι, όταν ήμασταν κυβέρνηση και παραμένουν ξεκάθαροι και σήμερα και για τα επόμενα χρόνια. Πρώτος στόχος για εμάς είναι η αποφασιστική προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας απέναντι σε κάθε παράνομη αμφισβήτηση, αλλά και κάθε διεκδίκηση της Τουρκίας. Είναι ένα μήνυμα που δώσαμε με το πλαίσιο ευρωπαϊκών κυρώσεων για τις τουρκικές παραβιάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για τον εκσυγχρονισμό των F16, αλλά και όταν το Πολεμικό μας Ναυτικό έφτασε σχεδόν στη μέση της Ανατολικής Μεσογείου για να προασπίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα το 2018.

Δεύτερος στόχος μας είναι η ενεργητική προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου. Είναι ένας αγώνας τον οποίο εμείς κατακτήσαμε και κερδίσαμε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία κατοχύρωσε εθνικά συμφέροντα, προώθησε την ειρήνη και εξασφάλισε την επαναφορά της Ευρώπης σε μια περιοχή, στα δυτικά Βαλκάνια, όπου άλλες δυνάμεις -και η Τουρκία- διεκδικούσαν χώρο.

Όμως, διεκδικήσαμε και τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, κατοχυρώνοντας για πρώτη φορά ως κεκτημένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει λύση στην Κύπρο χωρίς κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων της Τουρκίας. Και αυτό το κεκτημένο πρέπει να αξιοποιηθεί και σήμερα.

Σήμερα, η αλληλεγγύη που επέδειξε η Ελλάδα σε συνέχεια των πολύνεκρων σεισμών και η μείωση των παραβιάσεων δημιουργούν μια νέα δυναμική που πρέπει να αξιοποιηθεί, ώστε η Τουρκία να δεσμευτεί σε ένα πλαίσιο διαλόγου στη βάση του διεθνούς Δικαίου, με απώτερο στόχο την οριοθέτηση της μόνιμης μεταξύ μας διαφοράς -υφαλοκρηπίδας, ΑΟΖ- στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με σαφείς όμως διπλωματικές κόκκινες γραμμές: Την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, το αναφαίρετο δικαίωμα αμυντικής προάσπισης και, ιδιαίτερα, των ελληνικών νησιών, αλλά και με επιβολή κυρώσεων, αν τυχόν η Τουρκία επιλέξει τον δρόμο των προκλήσεων.

Και τρίτος για εμάς στόχος της εξωτερικής πολιτικής οφείλει να είναι η αναβάθμιση του διεθνούς, του ευρωπαϊκού, αλλά και περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας, ως ένας πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και ως ένας περιφερειακός ενεργειακός και πολιτιστικός κόμβος, γιατί θέλουμε να είναι κόμβος και σημείο αναφοράς η χώρα μας. Και σήμερα είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ελλάδα να δίνει αυτό το διεθνές μήνυμα, διατηρώντας μια σαφή θέση απέναντι στην παράνομη και αιματηρή ρωσική εισβολή, με αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό και τηρώντας τις δεσμεύσεις της, ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Η αλληλεγγύη, όμως, επιβάλλει και κάθε φορά να διαλέγει το πώς θα δείξει την αλληλεγγύη της και το δικαίωμα να επιλέξει αυτόν τον δρόμο της αλληλεγγύης.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, θεωρούμε ότι πρέπει να στηριχτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε διεθνής πρωτοβουλία για την ειρήνη, γιατί πρέπει να μιλάμε πρώτα για την ειρήνη και μετά για την αλληλεγγύη και στο προσφυγικό, αλλά και στις περιοχές όπου έχουμε, δυστυχώς, την τραγική εξέλιξη.

Και τέταρτος στόχος της Ελλάδας είναι να αξιοποιήσει τις συμμαχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να εξασφαλίσει ένα ισχυρό ευρωπαϊκό, αλλά και ευρωτουρκικό πλαίσιο για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική. Μια ουσιαστικά δίκαιη συμφωνία μετανάστευσης και ασύλου, όπου η προστασία των συνόρων -που, προφανώς και προέχει- απέναντι στην άθλια εργαλειοποίηση του πόνου και της αγωνίας από τους διακινητές, θα γίνει με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στη ζωή. Εμείς αυτό λέμε, δεν λέμε τίποτα διαφορετικό. Προασπίζουμε τα σύνορα της χώρας μας. Αντιμετωπίζουμε την άθλια διαχείριση του πόνου και της αγωνίας από τους διακινητές, σεβόμενοι το διεθνές Δίκαιο, το οποίο έτσι εξασφαλίζει και τα δικαιώματα της χώρας και την ανθρώπινη ζωή. Και όπου προφανώς πρέπει να εξασφαλίζονται νόμιμες και ασφαλείς οδοί μετανάστευσης για να αποδυναμωθούν οι παράνομες επικίνδυνες οδοί, οι χώρες της Ευρώπης να δεσμευτούν για την αναλογική, δίκαιη κατανομή των προσφύγων και προφανώς, όπου υπάρχει παρατυπία και παρανομία να υπάρχει και η ορθή διαδικασία της επιστροφής. Αυτό λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το μήνυμά μας ήταν σταθερό και οι στόχοι αυτοί ήταν εθνικοί. Όσο ψηφοθηρικά και αν χρησιμοποιήσει η Νέα Δημοκρατία τα εθνικά ζητήματα, για εμάς, το μήνυμα είναι σαφές: Στηρίζουμε ενεργά τον διάλογο με την Τουρκία, με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές. Αν αυτές παραβιαστούν, η Κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της.

Δεύτερον, δεν υπάρχει καμία λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για αγορά εξοπλιστικών, αν δεν υπάρχει διαφάνεια, αν δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο, αν δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η ελληνική αμυντική βιομηχανία. Διότι δεν έγιναν το τελευταίο διάστημα τα πράγματα έτσι.

Και τρίτον, ο όρος για την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και στον αμυντικό τομέα είναι να υπάρχει αμοιβαία επωφελής διαδικασία και τρόπος. Δεν θα δεχτούμε λογικές του «πιστού και δεδομένου συμμάχου». Το ακούσαμε τα πρώτα χρόνια από τον κ. Μητσοτάκη. Ούτε θα δεχτούμε ανταλλάγματα, ιδίως στο μείζον ζήτημα της ασφάλειας της Ελλάδας στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό.

Και προφανώς, η εξωτερική αμυντική μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να γίνει παιγνίδι εθνικισμού και πατριδοκαπηλίας. Δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης για αλίευση ψήφων. Διότι το ακούσαμε και σήμερα και βλέπουμε τα αποτελέσματα και μέσα στο Κοινοβούλιο.

Ξεκαθαρίζουμε, κύριε Μητσοτάκη: Είδαμε τους λυσσαλέους αγώνες που κάνατε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, χέρι χέρι με δυνάμεις που σήμερα είναι στο Κοινοβούλιο και ελπίζω να σας ανησυχούν και εσάς. Είδαμε να χειροκροτείτε, νομίζω, τον κ. Βορίδη, όταν μας κατήγγειλε τότε για μειοδοσία. Ευτυχώς για τη χώρα, σήμερα, τιμάτε τη Συμφωνία των Πρεσπών και είστε από τους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς που πρότειναν να ενταχθεί η Βόρεια Μακεδονία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς, όμως, για την Ελλάδα, δεν έχετε το σθένος όχι να υπογράψετε νέες συμφωνίες, αλλά και να φέρετε να κυρώσετε τρεις τεχνικές Συμφωνίες που εκκρεμούν εδώ με τη Βόρεια Μακεδονία, με αποτέλεσμα να ανησυχούμε για τον δύστροπο ανατολικό γείτονα και τους ρόλους που αναλαμβάνει στα Βαλκάνια.

Την ίδια ανησυχία πρέπει να σας πω ότι έχουμε και στην Αλβανία, που προτιμάτε τις φιέστες και όχι την πίεση για να υπάρχει σεβασμός στην ελληνική εθνική μειονότητα. Από την άλλη, σας ακούσαμε να λέτε τα τελευταία χρόνια ότι για μας, ο πατριωτισμός είναι ξένη λέξη, ότι αποτελούμε εθνική εξαίρεση και είδαμε ότι εκμεταλλευτήκατε ακόμα και το ζήτημα της ΕΥΠ στη Θράκη. Ταυτίζετε όποιον κάνει κριτική στο μεταναστευτικό και στο τραγικό ναυάγιο του Πύλου με τις τουρκικές θέσεις, παρότι βοούν τα διεθνή μέσα. Σήμερα, μάλιστα, στην Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου συζητούσαν για την ανεξάρτητη έρευνα στο θέμα αυτό. Μας προσβάλλει να λέει για τη χώρα μας «ανεξάρτητη έρευνα».

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, πρώτα απ’ όλα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και σε όλες τις δυνάμεις του Κοινοβουλίου ότι η Αριστερά και γενικότερα η δημοκρατική και προοδευτική Παράταξη της χώρας ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης θα υποστηρίζει, χωρίς κομματική εκμετάλλευση, τα πατριωτικά συμφέροντα και τις εθνικές γραμμές, θα αξιοποιεί τη γραμμή του διεθνούς Δικαίου, γιατί αυτό πολλαπλασιάζει τη δύναμη της χώρας μας, και θα στέκεται πάντα απέναντι σε εθνικιστικές δυνάμεις και απέναντι σε όσους εκμεταλλεύονται τα εθνικά συμφέροντα για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.

Κύριε Μητσοτάκη, σας άκουσα σήμερα να βάζετε μετεκλογικά τα θέματα του δικαιώματος στην επιλογή και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Αναρωτιέμαι: όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2022 κατέθεσε πρόταση νόμου για την ισότητα στον γάμο, γιατί είπατε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή και το φέρνετε τώρα μετεκλογικά; Υπάρχει ένα ερώτημα. Το ερώτημα βέβαια είναι εύλογο. Σε θέματα ισότητας χωρούν αοριστίες ή να κρύβετε κάτι προεκλογικά και να το λέτε μετεκλογικά; Εμείς θεωρούμε ότι χρειάζονται ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες, για όλους τους ανθρώπους. Και η καιροσκοπική εκμετάλλευση είτε του πατριωτισμού είτε εθνικών θεμάτων είτε ακόμα και του θρησκεύματος είναι επικίνδυνη. Δίνει χώρο σε ακροδεξιές αντιλήψεις, αυξάνει τις ανισότητες. Και μάλιστα, όταν αυτό προχωρά μαζί με την αφαίρεση του ρόλου της επιστήμης, είναι επικίνδυνο. Δεν μπορούμε να μην το πούμε.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το ότι αυτή η πορεία στο επίπεδο των ιδεών συνδυάστηκε με την αφαίρεση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από τα σχολεία. Και αυτό ήταν επιλογή σας. Γιατί εμείς θέλουμε να επιστρέψουμε στον δρόμο της επιστήμης, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ατομικών δικαιωμάτων.

Και όλα αυτά μαζί, όλα όσα σας ανέφερα, αποδεικνύουν μια μεγάλη ανησυχία, ότι απομακρύνεται η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Με σκληρούς αγώνες και με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα έμεινε στην Ευρώπη. Όμως, εμείς θέλουμε να γίνουμε Ευρώπη και θέλουμε να προσεγγίσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δυστυχώς, και στο επίπεδο μισθών και στο επίπεδο διαδικασίας ανάπτυξης και στο επίπεδο των πολιτικών των δικαιωμάτων υπάρχουν κίνδυνοι και σας τους επισημαίνουμε.

Επειδή, λοιπόν, οι αναμετρήσεις είναι ιδεολογικές και τα κόμματα υπηρετούν συγκεκριμένα σχέδια, εμείς θέλουμε να σας πούμε ότι ξέρουμε πολύ καλά ποιο θα είναι το επίπεδο της δικής μας αντιπαράθεσης σε αυτή τη θητεία. Εμείς είμαστε με μια ισχυρή, σύγχρονη πολιτεία, με κοινωνικό κράτος. Και εσείς είστε με ένα «Far West», με αποθέωση της αγοράς. Σε αυτό θα αντιπαρατεθούμε.

Εμείς θα έχουμε ένα βλέμμα σταθερό, που θα κοιτάει την κοινωνία. Θα επιχειρήσουμε να ενεργοποιήσουμε κοινωνικές δυνάμεις που έχουν απογοητευτεί, που έχουν ιδιωτεύσει και να επαναφέρουμε την αξία της πολιτικής. Γιατί πρέπει να σας πω ότι το «γκριζάρισμα» της πολιτικής, την απαξίωση της πολιτικής, τη λογική του «όλοι ίδιοι είναι», του «τίποτα δεν γίνεται» τα χρησιμοποιήσατε και τα χρησιμοποιεί και το σύστημα οικονομικής εξουσίας για να μην έχει αντίπαλο, γιατί έτσι τελικά θίγονται τα συμφέροντα της κοινωνίας.

Εμείς, λοιπόν, θα στηρίξουμε τον αγώνα της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της δίκαιης ανάπτυξης, αλλά και της αναδιανομής προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Και θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κανονικοποίηση, που μπορεί να γίνεται έμμεσα ή άμεσα, σκοταδιστικών, αναχρονιστικών και αντιδημοκρατικών πολιτικών. Θα είμαστε, λοιπόν, εδώ για να διαφυλάξουμε όλα εκείνα τα οποία κατακτήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και έχουν αξία και ανάγκη για την κοινωνία μας και τον λαό μας. Και θα το κάνουμε αυτό με ευθύνη και με όραμα για τους πολίτες και την πατρίδα.

Προφανώς, θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που μειώνει τα βάρη για τους πολίτες και ενισχύει την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας. Προφανώς! Αλλά, έχουμε εμπειρία και από μια τετραετία η οποία πολλαπλασίασε τα βάρη στην κοινωνία. Θα τα λάβουμε και αυτά υπόψη μας.

Εμείς, λοιπόν, σας το ξεκαθαρίζουμε: Θα στηρίξουμε την πρόοδο, θα στηρίξουμε τη Δημοκρατία. Όμως, θα μας βρείτε απέναντι και κοινοβουλευτικά και κινηματικά, αλλά πάντα δημοκρατικά, σε κάθε προσπάθεια επιβάρυνσης της οικονομίας, σε κάθε προσπάθεια επιβάρυνσης της κοινωνίας, σε κάθε προσπάθεια ή κίνδυνο υποβάθμισης της χώρας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η ψήφος των πολιτών δεν είναι λευκή επιταγή, είναι υψηλή δέσμευση. Και εμείς θα είμαστε εδώ ανταποκρινόμενοι σε αυτή τη δέσμευση για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της πατρίδας μας. Και θα είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία, την πρόοδο, τις πανανθρώπινες αξίες, την ειρήνη και τα ατομικά δικαιώματα. Και η Δημοκρατία θα εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην ελληνική Βουλή και τους κοινωνικούς αγώνες.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη

Κύριε Πρόεδρε, 
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Έχει τεράστια σημασία να αξιολογήσουμε το διεθνές και εθνικό πλαίσιο, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός.
Η αλληλουχία των διεθνών κρίσεων και  η αστάθεια που προκαλούν, θα είναι το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθούν οι ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές. 
Η παράνομη και βάρβαρη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία συνεχίζει να πυροδοτεί οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις πέρα από τα όρια αυτών των δυο χωρών. 
Νέες περιφερειακές δυνάμεις αναδύονται. Άλλες με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και άλλες με αυταρχικό, αναθεωρητικό τροπο, όπως για παράδειγμα στη γειτονιά μας, η Τουρκία.
Ο νέος αυτός πολυπολικός κόσμος είναι λιγότερο προβλέψιμος απ’ ότι στο παρελθόν.
Γι’ αυτό έχουμε χρέος με γνώση, με σύνεση, να σχεδιάσουμε τις εθνικές μας πολιτικές  για τη θωράκιση της χώρας με μια παραγωγική, ανθεκτική οικονομία, ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς και αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη.
Στους υπολογισμούς μας οφείλουμε να λάβουμε υπόψη τις συζητήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, τον επαναπατρισμό μέρους της παραγωγής από τρίτες χώρες και βέβαια τις διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Τρία πεδία στα οποία η χώρα μας οφείλει να είναι πρωταγωνιστής στις αποφάσεις και όχι απλός θεατής των εξελίξεων.
Τρία ζητήματα για τα οποία αγωνίζεται η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να απαντήσει με γνώμονα την αλληλεγγύη των λαών. 
Γιατί είναι κρίσιμο να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει τον ενεργειακό κόμβο για την πράσινη ενέργεια. Θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες, που προκύπτουν για τη δημιουργία παραγωγικών επενδύσεων εντός της Ένωσης. 
Πως η δημοσιονομική πειθαρχία δεν θα ξαναγίνει συνώνυμο της λιτότητας αλλά θα προσμετρά τις υψηλές αμυντικές δαπάνες μιας χώρας στα ευρωπαϊκά σύνορα και δεν θα αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους που τόσο έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός.

Πυξίδα των  ιδεών και των προτάσεων μας είναι η ισχυρή Ελλάδα, η ισχυρή πατρίδα μέσα σε μια αυτοδύναμη Ευρώπη.
Την Ευρώπη που θα είναι φάρος για όλη την ανθρωπότητα στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, των δικαιωμάτων και της βιώσιμης ανάπτυξης. 
Η χώρα μας σε αυτό το περιβάλλον χρειάζεται μια ρωμαλέα μεταρρύθμιση της οικονομίας, του κράτους και των θεσμών, ώστε να μειωθούν οι ανισότητες. Οι πολίτες να ευημερούν, να υπάρχει προοπτική για τη νέα γενιά, να εδραιωθεί το κοινωνικό κράτος στην Υγεία, την Παιδεία και την Ασφάλιση και να αντιμετωπίσουμε τον τεράστιο εθνικό κίνδυνο του Δημογραφικού.
 
Όλα τα παραπάνω υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια ισχυρή, σύγχρονη, δημοκρατική παράταξη. Την οικοδόμηση ενός πλειοψηφικού προοδευτικού κοινωνικού ρεύματος, μαζί με τη νεολαία, τις δημιουργικές δυνάμεις, τα κινήματα και όσους βρίσκονται εκτός των τειχών.
Υπάρχει η ευκαιρία τώρα, και έχουμε χρέος να τραβήξουμε μπροστά, απαρέγκλιτα, με σχέδιο δημιουργικό, αισιοδοξία και πίστη στις αρχές και τις αξίες μας. Ώστε να απαλλαγούμε οριστικά από την αναξιοκρατία και  την αδιαφάνεια στην πολιτική ζωή και την οικονομία. 

Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τις μάχες του μέλλοντος, δίπλα στον ελληνικό λαό, δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα.
Θα αγωνιστούμε για τους νέους ανθρώπους και για το αυτονόητο δικαίωμά τους, να προκόβουν με τις δικές τους δυνάμεις. Να μην έχουν ανάγκη κανέναν «παράγοντα» και κανένα «μέσο».Να κάνουν οικογένεια και να ζουν ανεξάρτητοι, διασφαλίζοντας καλές θέσεις εργασίας και χαμηλό κόστος διαβίωσης. 
Ελάτε στη θέση ενός φοιτητή, που σε λίγες ημέρας θα αναζητήσει στέγη στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Ή ενός νέου ανθρώπου που θέλει να ξεκινήσει τη ζωή του, να κάνει οικογένεια και ψάχνει κατοικία. Θα χρειαστούν εκατοντάδες ευρώ για να ενοικιάσουν μόλις λίγα τετραγωνικά. Αυτή είναι δυστυχώς η άδικη κατάσταση στα αστικά κέντρα της χώρας. 

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε μία εξωραϊσμένη εικόνα της οικονομίας. Έδωσε υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν και απέκρυψε όσα έρχονται.  
Η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης επέτρεψε στην κυβέρνηση να μοιράσει πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως, αυτά τα χρήματα αντί να επενδυθούν με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας – ένα ζητούμενο των τελευταίων αρκετών χρόνων - 
κάνοντας ανθεκτική την οικονομία, τα αξιοποίησε χωρίς στόχευση και χωρίς κριτήρια, με πελατειακούς όρους.
Τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας και ιδίως τα φορολογικά έσοδα, επηρεάστηκαν  θετικά από τον πληθωρισμό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο πληθωρισμός όμως μειώνει το πραγματικό εισόδημα, τροφοδοτεί την ακρίβεια και διογκώνει τις κοινωνικές ανισότητες.
Οι Έλληνες πολίτες έχουν το τρίτο χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Ενώ σύμφωνα με την Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σχεδόν τρία εκατομμύρια συμπολίτες μας κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη των 27.
Στην ίδια Έκθεση σημειώνεται ότι οι δείκτες εισοδηματικής ανισότητας εμφανίζουν σημαντική επιδείνωση, κάτι που δείχνει και το γεγονός ότι το 72,5% των καταθετών έχει λιγότερα από 1.000 ευρώ στην τράπεζα.
Προφανώς στηρίζουμε τον στόχο της όσο γίνεται ταχύτερης απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας . Την αξίζουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, που σήκωσαν το τεράστιο βάρος της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια. 
Όμως η επίτευξη του στόχου αυτού πρέπει να αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι συνεκτική και συμπεριληπτική μια κοινωνία και μια οικονομία δυο ταχυτήτων.Μιας πρώτης  για ένα μικρό κύκλο και μιας δεύτερης για τη μεγάλη πλειονότητα.

Η κυβερνητική αναξιοπιστία δεν σταματά όμως εδώ. Ο κ. Μητσοτάκης εμφάνισε ως κεντρικό πρόταγμα της νέας θητείας την αύξηση των μισθών. 

Αλλά ο κ. Μητσοτάκης είχε αποκαλύψει σε συνέντευξη του, πριν από μερικές εβδομάδες,  ότι «με το μεσοπρόθεσμο δεν κάνουμε κολπάκια». Αφού, λοιπόν, δεν κάναμε κολπάκια με το μεσοπρόθεσμο, στείλατε στις Βρυξέλλες, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, αύξηση 12,7% , ενώ εδώ προεκλογικά όλοι σας – και ο πρωθυπουργός – μιλούσατε για 25% αύξηση των μισθών. Περιφρονήσατε ευθέως την αγωνία του ελληνικού λαού για καλύτερους μισθούς.

Αλλά ήταν μόνο αυτό; Αύξηση των επενδύσεων 70% είχε το προεκλογικό σας πρόγραμμα,  47% στείλατε στις Βρυξέλλες. Αύξηση των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ περιείχε το προεκλογικό σας πρόγραμμα -και αναφέρατε και ο ίδιος σήμερα εδώ-, στο 34%  τις προσγειώσατε στο μεσοπρόθεσμο.
Τελικά, πράγματι, στο μεσοπρόθεσμο, δεν γίνονται κολπάκια! Και θα μπορούσατε να στείλετε από τώρα τις προεκλογικές σας κοροϊδίες στην Αρχή, που θα κοστολογεί τα προγράμματα στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Άλλο ένα σημείο που φαίνεται η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής, είναι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο έφτασε το 11,8% το 2022, το τρίτο μεγαλύτερο έλλειμμα μεταπολεμικά. 
Και δεν είναι μόνο αυτό, η ανάπτυξη που διαφημίζετε, δεν έχει βάθος γιατί σε ένα μεγάλο βαθμό στηρίζεται στο real estate, τη Χρυσή Βίζα και  τις κερδοσκοπικές εξαγορές κόκκινων δανείων και επιχειρήσεων. Μάλιστα πολλές από αυτές τις εξαγορές γίνονται με δάνεια των ελληνικών τραπεζών.
 Δηλαδή τι συμβαίνει; Χρηματοδοτούν οι τράπεζες της χώρας τον αφελληνισμό της  ελληνικής οικονομίας.

Για ποια λοιπόν ανάπτυξη μιλάμε όταν ένα αρχιπέλαγος  μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και στα αναπτυξιακά προγράμματα, ενώ θα μπορούσε να έχει στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως συνέβη στη Πορτογαλία.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει έτοιμες και θα επαναφέρει τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, τους κανόνες διαφάνειας στη λειτουργία των funds και τις 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Εμείς προτείνουμε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο έχει προτεραιότητα την ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής. Διασυνδέοντας τον τουρισμό με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση. Δημιουργώντας έτσι προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας.
Μία ανάπτυξη αειφόρο, που προωθεί τη δίκαιη πράσινη μετάβαση. Αυτή που πριν 15 χρόνια εσείς, της Νέας Δημοκρατίας, την κοροϊδεύατε ως «πράσινα άλογα» και σήμερα μας κάνετε μαθήματα για το άρθρο 16 αλλά θα τα δούμε και αυτά στη συνέχεια.
Μια αειφόρο ανάπτυξη που έχει προτεραιότητα τις ενεργειακές κοινότητες και όχι βέβαια την αναδιανομή των επενδύσεων ΑΠΕ σε λίγους ισχυρούς ολιγάρχες. Με προτεραιότητα σε όρους σύνδεσης για δήμους και παραγωγούς, προστατεύοντας τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας. 

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Το κοινωνικό κράτος για εμάς είναι προτεραιότητα. Ο πρωθυπουργός θέτει ως στρατηγικό στόχο τη ριζική βελτίωση του ΕΣΥ.
Αναρωτιέμαι κ. Μητσοτάκη, ξεχνάτε ότι είστε ο Πρωθυπουργός που στα χρόνια της  διακυβέρνησης σας, ο ελληνικός λαός πλήρωσε από την τσέπη του τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε όλη την ΕΕ; Μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία.

Μόνο στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, 3.500 ασθενείς περιμένουν για ένα χειρουργείο στις λίστες της ντροπής. Στον «Ευαγγελισμό» η λίστα αναμονής για τις μη επείγουσες καρδιαγγειακές επεμβάσεις είναι περίπου 6 μήνες.

Κάθε μέρα έρχονται στο προσκήνιο με τραγικό τρόπο οι  αδυναμίες του ΕΚΑΒ. 
Τι κάνατε τέσσερα χρόνια;
Φτάσατε τελευταία ώρα να επιστρατεύετε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και της πυροσβεστικής για να καλύψετε το κενό 700 διασωστών, που χρειάζεται το ΕΚΑΒ.
Σας ενημερώνω ότι η πρώτη επίκαιρη επερώτηση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας θα είναι για τα προβλήματα της λειτουργίας του ΕΚΑΒ.

Οι αποφάσεις σας για υγεία – γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά- ότι είναι με γνώμονα την εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων Όπως καταδεικνύει η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στα δημόσια Νοσοκομεία. 
Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε το ΕΣΥ  και το ΠΑΣΟΚ θα αγωνιστεί για την αναγέννησή του, γιατί είναι ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα που ακουμπά κάθε ελληνική οικογένεια. 
Για τον λόγο αυτό σας πρότεινα να ανακατευθύνετε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σας άκουσα να λέτε προεκλογικά ότι δεν είναι δυνατή η αναθεώρηση των σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μόλις προχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αναθεώρηση των σχεδίων της Γαλλίας και της Σλοβακίας. 
Ως πού θα φτάσει αυτή η κοροϊδία; Έχετε τη δυνατότητα έως το τέλος του χρόνου να ανακατευθύνετε το 30% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Βάλτε επιτέλους προτεραιότητα την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να σταματήσει ο ελληνικός λαός να πληρώνει τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρώπη.
Αλλά όπως λέει ο Ελληνικός λαός, δεν υπάρχει «δεν μπορώ». Υπάρχει «δεν θέλω».

Και στην Παιδεία, όλη την προηγούμενη τετραετία η επικοινωνία υπερίσχυσε της πολιτικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η πανεπιστημιακή αστυνομία. Οι προσλήψεις έγιναν, αλλά αυτή δεν υπάρχει. Όπως περίπου έγινε και με τους αγροφύλακες του κ. Πολύδωρα. Το έχετε μάλλον παράδοση στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Ή ακόμα και η δημόσια συζήτηση για τη βάση του 10, χωρίς να προβληματιζόμαστε για τους πραγματικούς λόγους, που χιλιάδες μαθητές έχουν τόσο χαμηλές επιδόσεις. 
Για εμάς είναι προτεραιότητα μία ριζική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Με την καθιέρωση του εθνικού απολυτηρίου, στα πρότυπα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να γίνει ξανά το σχολείο το κέντρο βάρους και όχι η παραπαιδεία.
Με την ενισχυτική διδασκαλία που μειώνει τις ανισότητες. Την ουσιαστική ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών και την ενίσχυση της ειδικής αγωγής για το σχολείο της συμπερίληψης. 
Και μία μικρή παρατήρηση: Προφανώς χρειάζεται και θέλουμε αξιολόγηση αλλά όχι από μετακλητούς υπαλλήλους και τους κολλητούς των υπουργών σας. Αυτό δεν είναι αξιοκρατία κύριε Μητσοτάκη, είναι κομματοκρατία. 

Δεν θα μπορούσα να μην σχολιάσω και την προαναγγελία σας για συνταγματική αναθεώρηση.Κάνατε σύμβολο αυτής της κορυφαίας διαδικασίας μόνο το άρθρο 16.
Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου για να έχουν τα εφόδια, που χρειάζονται όλα τα ελληνόπουλα. 
Αλλά δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα την αυτονομία, τη λογοδοσία και τα υψηλά στάνταρ, που πρέπει να πληρούνται όπως και σε άλλες χώρες.
Σε κάθε περίπτωση μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων. 

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, 
Το δήθεν επιτελικό κράτος από όπου οργανώθηκαν όλες οι επιθέσεις στο κράτος δικαίου, για εμάς αποτελεί ξεκάθαρα τον πυρήνα ενός προβληματικού συστήματος διακυβέρνησης.
Ποια είναι η επιτελικότητα, με τους στρατούς των 3.500 μετακλητών; Έχετε κάνει διαχρονικό ρεκόρ κ. Μητσοτάκη. Όταν όλες οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης πάρθηκαν  χωρίς καμία διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση;

Ακόμα και η σύνθεση της παρούσας κυβέρνησης σπάει άλλο ένα ρεκόρ: 63 μέλη, με 23 υπουργούς, 4 αναπληρωτές, 35 υφυπουργούς και έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο, που παραμένει Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας.   Αλλά αυτή είναι η αντίληψή σας. Ή όπως θα έλεγε ο αγαπητός Γραμματέας του ΚΚΕ: Αυτοί είστε.

Σε αυτό το δαιδαλώδες σχήμα οι συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές αποκτούν έναν ακόμα πιο σημαντικό εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο. 
Και θα σας απευθύνω ευθέως το ερώτημα: Είναι στις προθέσεις σας η συγχώνευση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με μόνο στόχο την αποστρατεία του κ. Ράμμου, ο οποίος ήταν και το θύμα εξωθεσμικής επίθεσης από τον Υπουργό σας, τον κύριο Γεωργιάδη; Στον βωμό της δήθεν επιτελικότητας θα αποδυναμώσετε τα θεσμικά αντίβαρα;
Αλλά ενοχλεί ο κ. Ράμμος, ο οποίος μαζί με τον κ. Μενουδάκο έχουν αγωνιστεί για να μάθουμε την αλήθεια στη νοσηρή υπόθεση των υποκλοπών.Μια υπόθεση όπου η Δικαιοσύνη έχει χρέος να αποκαλύψει την αλήθεια και να υποδείξει όσους ευθύνονται. 
Επιχαίρετε για ένα report της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά δεν λέτε κουβέντα για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι κόλαφος για την κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. 
Για την παράταξή μας, που συνδέθηκε με όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τη λειτουργία του, ουσιαστικό επιτελικό κράτος σημαίνει δημοκρατία,  διαφάνεια, ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με πόρους και αρμοδιότητες.
Βάζοντας φραγμό στο συγκεντρωτικό μοντέλο λήψης των αποφάσεων και στη λογική του κράτους - λάφυρο του εκάστοτε κλειστού συστήματος εξουσίας, που αναπαράγει την αναξιοκρατία και τη διαφθορά. Γιατί και η αναξιοκρατία και η διαφθορά  αποτυπώνονται στην τραγωδία των Τεμπών. Το πόρισμα είναι εκκωφαντικό. Θα μπορούσαμε να έχουμε τηλεδιοίκηση και να μην έχουμε 57 νεκρούς συμπολίτες μας. 
Δεν είχαμε όμως τηλεδιοίκηση, γιατί υπήρχαν εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς. Τα ήξερε όλα η κυβέρνηση, γιατί η Αρχή Διαφάνειας είχε παραδώσει από τον Οκτώβριο του 2021 σχετική αναφορά στον αρμόδιο υπουργό. Δεν είναι τυχαίο που το πόρισμα αυτό δεν πήγε ποτέ στον εισαγγελέα. Ξεχάστηκε στο συρτάρι του κ. Καραμανλή, προφανέστατα για να μην μπλέξουν τα «γαλάζια παιδιά» του ΟΣΕ και των άλλων οργανισμών, που ήδη ερευνά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Σας καλώ έστω και τώρα να υιοθετήσετε την πρότασή μας για τη σύγχρονη Ελλάδα της αξιοκρατίας και της διαφάνειας και να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι από εδώ και πέρα οι διοικήσεις νοσοκομείων και οργανισμών θα επιλέγονται με  ανοικτό διεθνή διαγωνισμό εντός δύο μηνών, ώστε οι πραγματικά άξιοι να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Η λαϊκή ετυμηγορία ανέδειξε όμως και την ενίσχυση της Ακροδεξιάς, των νεοναζιστικών μορφωμάτων υπό νέο περιτύλιγμα. Κολακεύονται να παρουσιάζονται ως αντισυστημικές δυνάμεις.
Ποιοι; Οι υμνητές του Χίτλερ, οι οπαδοί της χούντας, το μισαλλόδοξο περιθώριο.
Εμείς, επιλέξαμε να δώσουμε τη μάχη για να εμποδίσουμε τους δολοφόνους της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής να κατέβουν στις εκλογές. Δεν λιποτακτήσαμε, δεν κάναμε ότι «δεν τρέχει τίποτα», ούτε «κλείσαμε το μάτι» στους νεοναζί και βέβαια ούτε επιτρέψαμε κ. Μητσοτάκη στον καταδικασμένο εγκληματία Κασιδιάρη να κάνει τρία χρόνια προεκλογική εκστρατεία μέσα από τη φυλακή. 

Κύριες και κύριοι Βουλευτές,
Το ΠΑΣΟΚ στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής τοποθετείται πάντα με ιστορική και εθνική ευθύνη.Για εμάς τα εθνικά θέματα πρέπει να είναι πεδίο συναινέσεων.
Αυτό όμως προϋποθέτει σεβασμό στον θεσμικό ρόλο της Βουλής και συναντίληψη . 
Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ το απέδειξε με την ψήφο του στην πράξη.Στηρίξαμε όλες τις συμφωνίες για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. 
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για ένα μακροπρόθεσμο ράλι εξοπλισμών. Ούτε θα δεχθούμε υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο άνοιξε η συζήτηση για την επανέναρξη της θετικής ατζέντας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. 
Δεν θα δεχθούμε οικονομικά ή γεωπολιτικά παιχνίδια του ΝΑΤΟ ή ισχυρών κρατών της Ευρώπης στην πλάτη του ελληνικού λαού.
Η όποια συζήτηση θα εξαρτάται άμεσα από το πόσο έτοιμη είναι η Τουρκία να αφήσει στο παρελθόν τις αναθεωρητικές λογικές, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, τη Συνθήκη της Λωζάννης καθώς και τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη στην πράξη. Με υποχρεωτικούς κανόνες για τις εξαγωγές ευρωπαϊκών όπλων σε τρίτες χώρες. 

Δεν επιτρέπεται οι εταίροι και σύμμαχοί μας να εξοπλίζουν έναν διεθνή ταραξία, που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο. Ούτε και να κερδοσκοπούν ωθώντας σε έναν ανταγωνισμό εξοπλισμών. 
Ως προς το προσφυγικό – μεταναστευτικό, η αδυναμία της τελευταίας συνόδου να καταλήξει σε ένα κοινό κείμενο αναδεικνύει τη λανθασμένη επιλογή συμμάχων, που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση. 
Αυτοί που της χτυπούσαν την πλάτη, είναι αυτοί που σήμερα κλείνουν την πόρτα στην αλληλεγγύη.
Το επόμενο διάστημα είναι αρκετά κρίσιμο καθώς θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου για τη νομοθεσία, που θα αντικαταστήσει τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ.  
Η Κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθεί και μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας να πιέσει ώστε το Συμβούλιο να προσεγγίσει τη θέση του Κοινοβουλίου, η οποία είναι πολύ πιο κοντά στις ανάγκες της χώρας μας, καθώς προβλέπει έναν μόνιμο μηχανισμό αλληλεγγύης και μετεγκαταστάσεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 
Όπως δεσμεύτηκα προεκλογικά,  το ΠΑΣΟΚ θα είναι η στιβαρή, υπεύθυνη, αξιόπιστη αντιπολίτευση καθοδηγούμενη από αρχές και αξίες. Θα είναι ο γνήσιος αντίπαλος του ανορθολογισμού και της συντήρησης, η φωνή της λογικής και της προόδου.

Χωρίς διχασμό, χωρίς τοξικότητα, χωρίς εύκολες λύσεις, χωρίς την πολιτική της ατάκας και του ανέξοδου εντυπωσιασμού, που τον πλήρωσε όμως ακριβά ο ελληνικός λαός.
Πυξίδα των συναινέσεων και των αντιπαραθέσεων μας είναι το συμφέρον του λαού και της πατρίδας. Οι προτάσεις μας θα είναι δίκαιες κι εφαρμόσιμες για να υπερασπιστούμε την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη, τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον. 
Η Νέα Δημοκρατία όσo και αν αυτοπροβάλλεται ως φορέας εκσυγχρονισμού, είναι μια δύναμη βαθιά υπερσυγκεντρωτική και πελατειακή. 

Οι καθημερινές μας μάχες θα είναι το στέρεο έδαφος πάνω στο οποίο θα αναγεννηθεί και θα μεγαλώσει η δημοκρατική προοδευτική παράταξη.
Για να αποκτήσει ξανά η χώρα μία πραγματικά προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης. 

Και επειδή εδώ και ενάμιση χρόνο παραπονιέστε, που δεν συναντηθήκαμε, 
Ορίστε! 
Συναντηθήκαμε και θα τα λέμε τακτικά στη Βουλή των Ελλήνων. 
Να είστε βέβαιος για αυτό!

Σας ευχαριστώ. 

Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

Οι προγραμματικές δηλώσεις που ανέγνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνουν πως στη νέα κυβερνητική της θητεία, η ΝΔ, θα επιχειρήσει να «τρέξει» ακόμα πιο αποφασιστικά την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Έχει όλο το πακέτο: Και το αντιλαϊκό πρόγραμμα, αλλά και τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις, για να εκτελέσουν τις νέες ειδικές αποστολές σε βάρος του λαού.

Όλα αυτά για τα οποία προειδοποιούσε το ΚΚΕ σ' αυτή τη μακρά προεκλογική περίοδο είναι εδώ μπροστά μας. Είναι εδώ τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης και της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας. Είναι εδώ οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις - δηλαδή οι βαθιές, αναγκαίες αλλαγές - που απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι οι οποίες απλώνονται σε όλους τους κρίσιμους τομείς της ζωής του λαού. Είναι εδώ όλα αυτά, σε συνθήκες μάλιστα, που τα γνωστά από την περίοδο των μνημονίων «ματωμένα» πλεονάσματα επιστρέφουν, με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, ενώ, όπως όλα δείχνουν, μια νέα καπιταλιστική κρίση είναι προ των πυλών.

Είναι εδώ η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στο μακελειό στην Ουκρανία και τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Είναι εδώ οι διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που έχουν μπει για τα καλά στο τραπέζι.

Όλα αυτά περιέχονται στους μπλε φακέλους που λίγες μέρες πριν, παρέλαβαν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Καλαίσθητοι εξωτερικά, αλλά τρομακτικοί στο περιεχόμενο. Κι αυτό το περιεχόμενο δεν αλλάζει όσους τίτλους και αστερίσκους κι αν βάλλετε.

Τα όσα λέτε για δήθεν «καλύτερους μισθούς, καλύτερη υγεία, καλύτερη ζωή», μόνο ως έκθεση ιδεών ακούγονται, σε σοβαρά και υπεύθυνα αυτιά.

Βέβαια, τα ίδια περίπου λέγατε και πριν 4 χρόνια. Πριν μας πείτε για τις διάφορες αναποδιές που σας έτυχαν, θα σας πούμε εμείς ότι, σε κάθε περίπτωση, κρατήσατε σταθερό τον βασικό προσανατολισμό σας, να διαφυλαχτούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, κόντρα στα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, όσο κι αν αρκετοί ακόμα σας έδωσαν τράτο, δείχνοντάς σας ανοχή με την ψήφο τους μέχρι να δουν πού ακριβώς το πάτε.

Βέβαια, εσείς με αυτή την πυξίδα συνεχίζετε και με αυτό το κριτήριο θα αντιμετωπίσετε ό,τι προκύψει, προσπαθώντας πάντα να κουκουλώσετε τα μεγάλα αδιέξοδα του συστήματός σας, τα οποία, όσο περνάει ο καιρός, όλο και πιο δύσκολα είναι διαχειρίσιμα.

Εμείς δεν πρόκειται να κρατήσουμε καμιά στάση αναμονής απέναντί σας, ούτε φυσικά να σας δώσουμε κάποια «περίοδο χάριτος». Το αντίθετο. Οι 21 βουλευτές που εξέλεξε το ΚΚΕ - και θα ήταν περισσότεροι αν δεν υπήρχε ο καλπονοθευτικός νόμος σας - έχουν ήδη πάρει τη θέση τους εκεί που είχαν υποσχεθεί: Δίπλα στο λαό, στους αγώνες και τις διεκδικήσεις του.

Αυτή τη φωνή των αγώνων, των διεκδικήσεων θα μεταφέρουμε στη Βουλή με τις προτάσεις που θα καταθέσουμε, ενώ θα αποκαλύπτουμε τον πραγματικό χαρακτήρα των νομοθετημάτων σας. Το κυριότερο, θα επιμένουμε να προβάλλουμε πως υπάρχει εναλλακτική για το λαό κι αυτή φυσικά δε βρίσκεται στο δρόμο που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων, αλλά σε έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο για τη χώρα μας, το λαό μας που υπηρετεί τις δικές του ανάγκες.

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν: όποιος εξακολουθεί να μιλάει για μια δήθεν «παντοδυναμία» της νέας κυβέρνησης, και μάλιστα να την αβαντάρει αυτή την δήθεν παντοδυναμία, θα διαψευσθεί πανηγυρικά.

Το ίδιο και σεις στην κυβέρνηση, αν το πιστεύετε, που δεν το νομίζουμε, γιατί ξέρετε κι εσείς πολύ καλά, πως πολλοί απ' αυτούς που σας ψήφισαν, το έκαναν με βαριά καρδιά.

Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η παντοδυναμία ή όχι της κάθε κυβέρνησης, δεν κρίνεται - φυσικά - από την κοινοβουλευτική της δύναμη, ή από το ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ή από το αν έχει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να καταθέσει πρόταση μομφής. Κρίνεται από το αν υπάρχει δυνατό οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, αν υπάρχει δυνατό ΚΚΕ. Και στην χώρα μας υπάρχει εργατικό κίνημα, παρά τα περισσότερα βήματα αναμφίβολα που πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση αυτό το κίνημα να μαζικοποιείται και να αποκτά συντονισμένο πανελλαδικό χαρακτήρα με πιο ξεκάθαρο αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό.

Έχετε αντίπαλο, κύριοι της κυβέρνησης, και θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να σας βάλει εμπόδια, να δυσκολέψει το αντιλαϊκό έργο σας, για να έχει ο ελληνικός λαός κατακτήσεις. Αυτή είναι η δική μας δέσμευση, και προεκλογικά, το ξέρετε άλλωστε όλοι εδώ μέσα, και μετεκλογικά. Να ανταποκριθούμε σε αυτό για το οποίο μας στήριξαν οι εργαζόμενοι. Να είμαστε η λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση και μέσα εδώ, αλλά κυρίως έξω, μέσα στο λαό, μέσα στους αγώνες του.

Γιατί αντιπολίτευση από τη σκοπιά του λαού δεν μπορούν να κάνουν τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Όχι επειδή είναι σε εξέλιξη οι διεργασίες για την αναμόρφωση του χώρου που διεκδικούν, αλλά επειδή ουσιαστικά ταυτίζονται μαζί σας στα κύρια προγραμματικά ζητήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται με τόσο καλά λόγια για την νέα κυβέρνηση της ΝΔ.

Τι αντιπολίτευση να κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, όταν έχουν κάνει γαργάρα, το ότι πρόκειται για μια νέα επαίσχυντη δανειακή σύμβαση με ότι συνεπάγεται αυτό για το λαό;

Ζητάνε μάλιστα τη μονιμοποίησή του, βάζοντας μονάχα θέμα επαναδιαπραγμάτευσης κάποιων όρων του. Θυμίζω μόνο πως δεν πήγε και πολύ καλά αυτό, στο παρελθόν. Χθες είχαμε, μάλιστα, και την επέτειο του δημοψηφίσματος - απάτη που οδήγησε στο τρίτο βάρβαρο μνημόνιο.

Τώρα, όμως, δεν υπάρχει καιρός για νέες αυταπάτες. Αυτές έχουν τελειώσει, μαζί με τους εμπνευστές τους. Γι' αυτό, άλλωστε και αναζητούν νέα αφηγήματα, νέες εκδοχές, ίδιας βέβαια νοοτροπίας, αυταπατών, για να τις πλασάρουν πάλι στο λαό, στη νεολαία και το κίνημά τους!

Τι αντιπολίτευση να κάνει για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα της υγείας, όταν αποδέχεται την μεγάλη επιχειρηματική δράση στον κρίσιμο αυτό τομέα;

Προχτές ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε το μέτρο - «μπάλωμα» ουσιαστικά των τραγικών ελλείψεων στο ΕΚΑΒ. Σήμερα αναλαμβάνει ο στρατός και η πυροσβεστική, αύριο πιο ενεργά ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας. Θυμίζω το ίδιο πρότεινε ο κ. Τσίπρας προεκλογικά σε μια ομιλία του, κατά τραγική σύμπτωση μάλιστα στην Κω, εκεί που λίγες βδομάδες μετά, μια γυναίκα έχασε τη ζωή της, καθώς τη μετέφεραν σε καρότσα στο νοσοκομείο. Χώρια που παραδέχτηκε πως η δημοσιονομική ισορροπία δεν επιτρέπει τις αναγκαίες προσλήψεις στα νοσοκομεία.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες αποδεικνύοντας πως σ' αυτή τη βουλή θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό με την προηγούμενη, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να ψηφίζουν τους εμβληματικούς αντιλαϊκούς νόμους της ΝΔ, γιατί πολύ απλά συμφωνούν στα κρίσιμα στρατηγικά ζητήματα.

Ούτε μπορεί να περιμένει κανείς ότι θα ασκήσει αντιπολίτευση από τη σκοπιά του λαού το φασιστικό μόρφωμα ή άλλες αντιδραστικές δυνάμεις που βρίσκονται μέσα στη νέα βουλή. Όσο ορισμένοι θα συνεχίζουν το ξέπλυμα αυτών των δυνάμεων, όπως άλλοι έκαναν και προεκλογικά, όσο τα διάφορα επιτελεία του συστήματος θα παρουσιάζουν ως δήθεν αντισυστημικούς τα δικά τους τσιράκια, εμείς θα πρωτοστατούμε μέσα στο λαό, στις γειτονιές και στις πόλεις, στους χώρους δουλειάς και στις σχολές, για να απομονωθούν, να πάνε από κει που ήρθαν αυτές οι δυνάμεις του σκότους.

Και να επανέλθουμε τώρα σε σας, κύριοι της ΝΔ «Σαν να μην πέρασε μια μέρα....». Όπως και τον Ιούλη του '19, έτσι και σήμερα, υπόσχεστε ξανά οφέλη για όλους, «απ' την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ».

Παρουσιάζετε τον στόχο κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ως το σίγουρο δρόμο που θα οδηγήσει στη λαϊκή ευημερία. Όμως ήδη έχει αρχίσει να συσσωρεύεται πολύ μεγάλη πείρα ανάμεσα στους εργαζόμενους, για να πιστέψουν ξανά το γνωστό παραμύθι της «ανάπτυξης για όλους».

Έχουμε και λέμε: Ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021 ήταν 8,4% και 5,9% το 2022. Σημειώθηκε, όπως λέτε κι εσείς, ρεκόρ επενδύσεων και κερδών!

Ήρθε τάχα η ευημερία για τους εργαζόμενους; Γνώρισαν καλύτερες μέρες οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, στις Κατασκευές, στις Τηλεπικοινωνίες, στην Υγεία;

Όπως παντού, ένα πράγμα αποδεικνύεται: Προϋπόθεση για να αυξάνονται τα κέρδη είναι να αυξάνεται το ξεζούμισμα, ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Κι αυτό σημαίνει πως οι ανισότητες αυξάνονται και δεν μειώνονται, όπως υπόσχεται η κυβέρνηση σας. Τα ίδια βέβαια υποσχόταν και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ...

Τι διαφορετικό θα φέρει τάχα η νέα αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης που θα είναι στην καλύτερη περίπτωση κάτω απ' το μισό της περσινής;

Λέμε, στην καλύτερη περίπτωση, μόνο αν υπάρξει καλύτερη επίδοση απ' τις αρχικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ και τις δικές σας και ο ρυθμός φτάσει στα 2,5% για το 2023. Δηλαδή, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη σε πορεία επιβράδυνσης.

Και τι θα γίνει αν εκδηλωθεί τελικά νωρίτερα νέα κρίση στην Ευρωζώνη; Ποιος θα σηκώσει ξανά τα πρόσθετα βάρη;

Τα μαντάτα δεν είναι καλά! Η γερμανική οικονομία είναι ήδη σε ύφεση και η Ευρωζώνη σημειώνει επίσης συρρίκνωση για δυο συνεχόμενα τρίμηνα. Αποδεικνύεται ότι το σύστημα δε διαθέτει φάρμακο για τη μεγάλη ασθένειά του, τα πολλά, υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια που δεν μπορούν να διασφαλίσουν ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού δοκίμασε το φθηνό δανεισμό και τα μεγάλα κρατικά πακέτα για την τόνωση της ανάπτυξης, τώρα, προχωρά στην πιο γρήγορη και μεγάλη εκτίναξη των επιτοκίων, μεταπολεμικά, για ν' αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, που αυξήθηκε με την προηγούμενη πολιτική της. Ήδη η Λαγκάρντ, προεξόφλησε νέα αύξηση του επιτοκίου και ψηλά επιτόκια για τα επόμενα δύο χρόνια. Ταυτόχρονα, υποδεικνύει καθήλωση των πραγματικών μισθών και διατήρηση του ακριβού δανεισμού για τα λαϊκά νοικοκυριά, για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός. Παραδέχεται ότι πίσω απ' την άνοδο των τιμών κρύβεται κυρίως η αύξηση των καπιταλιστικών κερδών, όμως, όπως όλοι ξέρουμε και βλέπουμε, αυτά τα καπιταλιστικά κέρδη, για την ΕΚΤ, την Κομισιόν και τις κυβερνήσεις τους, είναι ιερά. Γι' αυτό κι έχουν αρχίσει τα ευχολόγια να δεχτούν οι όμιλοι εθελοντικά μια μείωση στα περιθώρια κέρδους τους.

Στην πράξη λοιπόν η κατάσταση θα επιδεινωθεί, τόσο για τα υπερχρεωμένα κράτη όσο και για τα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Την ίδια ώρα, το ελληνικό κρατικό χρέος έχει ήδη διογκωθεί κατά 50 δισ. από το 2015. Μπορεί σήμερα ακόμα να εξυπηρετείται, αλλά τα δεδομένα θα αλλάξουν, σε περίπτωση εκδήλωσης διεθνούς κρίσης.

Δε θα επιδράσουν, λοιπόν, αυτές οι εξελίξεις, αρνητικά το επόμενο διάστημα στον τουρισμό και τις εξαγωγές; Στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών;

Ήδη υπάρχουν αρνητικά σημάδια. Ποιος λοιπόν, θα φορτωθεί ακόμα μεγαλύτερα βάρη για να διασφαλιστούν τα ετήσια πλεονάσματα που απαιτεί η Κομισιόν και στα οποία έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ;

Δε θα πληρώσουν ασφαλώς οι μεγαλομέτοχοι των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ομίλων! Θα συνεχιστεί το καθεστώς του αναβαλλόμενου φόρου για τις Τράπεζες και των αφορολόγητων μερισμάτων των εφοπλιστών.

Τι θα γίνει ακριβώς;

Μα, φυσικά, θα κλιμακωθεί, σύμφωνα με την υπόδειξη της ΤτΕ, η επίθεση στους αυτοαπασχολούμενους, στους μικρούς επιχειρηματίες, μέσα απ' τους ψηφιακούς ελέγχους. Αυτούς τους αυτοαπασχολούμενους, τους οποίους εσείς και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, έχετε το θράσος, και σήμερα το κάνατε, να τους βαφτίζετε «φοροφυγάδες» ενώ θα συνεχιστεί το αίσχος των υψηλών άδικων έμμεσων φόρων που φορτώνουν ίσα βάρη σε άνισα εισοδήματα.

Μαζί με όλα αυτά θα υλοποιηθούν και οι απαιτήσεις της ΕΕ - τα διαβάσαμε στην Εαρινή Έκθεση της Κομισιόν - να κοπούν οι επιδοτήσεις και οι δαπάνες κοινωνικής πολιτικής και να περιοριστούν μόνο στην ακραία φτώχεια. Ήδη ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας, ζητά αυξήσεις στο κοινωνικό τιμολόγιο του ρεύματος, ενώ οι σχετικές επιδοτήσεις θα σταματήσουν τους επόμενους μήνες.

Ποια είναι η απάντησή σας σε όλα αυτά; Τα γνωστά που λέγατε και προεκλογικά: Ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας είναι διπλάσιος της Ευρωζώνης και ότι σύντομα θα αποκτήσετε την επενδυτική βαθμίδα!

Μα, αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά είχε η ελληνική οικονομία και την περίοδο πριν εκδηλωθεί η μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση το 2008-2009. Οι ευνοϊκοί όροι δανεισμού έτσι κι αλλιώς θα αφορούν τους μεγάλους επενδυτές. Δε θα σταματήσει το κούρεμα των λαϊκών καταθέσεων απ' τον πληθωρισμό, ούτε η δραματική επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών απ' τους τόκους των δανείων.

Όλα αυτά βέβαια είναι γνωστά γι' αυτό και ο κ. Στουρνάρας προσπαθούσε να σας μαζέψει, λέγοντας πως δεν υπάρχει επαρκής δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες σας. Κάτι ξέφυγε και του κ. Σκυλακάκη...

Εσείς όμως το χαβά σας. Προσπαθείτε να «κάνετε το άσπρο μαύρο» για να κρύψετε ποιος πραγματικά χάνει, και ποιος πραγματικά κερδίζει. Συνεχίζετε τη μεγάλη κλοπή του λαϊκού εισοδήματος και παρουσιάζετε την επιστροφή ελάχιστων απ' τα κλεμμένα, ως φιλολαϊκή πολιτική. Σα να λέμε: «Τα δικά μου, δικά μου και τα δικά σου, πάλι δικά μου»...

Βέβαια, θα καταργήσετε σταδιακά, ορισμένα απ' τα παλιά αντιλαϊκά μέτρα, όπως τα τεκμήρια διαβίωσης, αφού έχετε εξασφαλίσει ότι η φοροαφαίμαξη θα γίνει με σύγχρονους τρόπους. Το παράδειγμα της φορολογίας των αυτοαπασχολούμενων είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο. Υπόσχεστε σημαντική μείωση της φορολογίας για τους μικροεπαγγελματίες, τους φτωχούς αγρότες, κάποια απ' τα εργατικά λαϊκά στρώματα, χωρίς να τους λέτε την αλήθεια.

Γιατί δε λέτε στον ελληνικό λαό ότι αυτό που προτείνετε είναι μικρότερους συντελεστές αλλά περισσότερους φόρους;

Στη πραγματικότητα είναι εμφανές τι θέλετε να κάνετε. Θα αξιοποιήσετε την ψηφιακή τεχνολογία, την ηλεκτρονική διασύνδεση, το «πλαστικό χρήμα» και το περιβόητο myData, για να βάλετε μια πραγματική θηλιά σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και σε πολύ μικρές επιχειρήσεις που δήθεν «φοροδιαφεύγουν». Στόχος σας είναι να εντείνετε την επίθεση στους αυτοαπασχολούμενους και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, για να προωθήσετε και μάλιστα επιθετικά και τη συγκέντρωση της πίτας στους μεγάλους ομίλους.

Η πολιτική σας αποκαλύπτει, ποιο είναι το πραγματικό πολιτικό και ταξικό αποτύπωμα του περιβόητου «ψηφιακού κράτους», το οποίο, σας θυμίζω, έγινε στάχτη σε εκείνη την ανείπωτη τραγωδία που χάθηκαν αθώες ψυχές, στη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, για το οποίο οι γονείς και όλοι οι συγγενείς των παιδιών ζητούν να μην παραγραφούν τα εγκλήματα όλων των υπεύθυνων όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Ανοίγω μια μικρή παρένθεση: Αυτό το «ψηφιακό κράτος», θυμίζει λίγο ένα παλιό τηλεοπτικό σποτ. «Πάει με όλα...».

Προβάλλετε τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως δήθεν «διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων στις δημόσιες υποδομές», ως «κατοχύρωση της διαφάνειας της κρατικής λειτουργίας», μαζί με τα γνωστά, «περί κατάργησης των χρονοβόρων γραφειοκρατικών εμποδίων στην εξυπηρέτηση του πολίτη»!

Μπορεί να γλυτώσουμε από ορισμένες περιττές ουρές αναμονής στις κρατικές υπηρεσίες που προκαλούν εκνευρισμό, αγανάκτηση στον κόσμο και αργήσαμε πολύ να γίνει αυτό, όμως η ψηφιακή διακυβέρνηση υπηρετεί την αντιλαϊκή πολιτική σας, έχει ταξικό πρόσημο. Τα παραδείγματα πολλά: Η ψηφιακή άυλη συνταγογράφηση, έχει στόχο την πιο αποτελεσματική περικοπή αναγκαίων κρατικών δαπανών στην υγεία, τα ψηφιακά ραντεβού δεν καταργούν τους μήνες αναμονής για εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι ο εφιάλτης των λαϊκών νοικοκυριών με τα κόκκινα δάνεια. Σας το λέμε εμείς που κάθε μέρα μπαίνουμε μπροστά για να τους ακυρώσουμε και τα καταφέρνουμε.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, διάταξη του ν. Χατζηδάκη που ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, δε μείωσε την εκμετάλλευση, τις απλήρωτες υπερωρίες. Ο νέος υπουργός εργασίας εξήγγειλε κιόλας αλλαγές στην ψηφιακή κάρτα εργασίας... Εδώ θα 'μαστε να τα λέμε, κυρίως να καταγγέλλουμε την εργοδοτική τρομοκρατία, την οποία υφίστανται και θα υφίστανται οι εργαζόμενοι...

Η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου, το e-Κτηματολόγιο, η ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων και των αρχείων των πολεοδομιών, όλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν κάνουν φτηνότερη και πιο ασφαλή τη λαϊκή στέγη.

Κλείνω την παρένθεση.

Μη μας πείτε λοιπόν, πως με τις νέες τεχνολογίες θέλετε να διευκολύνετε τη ζωή των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Να τους κυνηγήσετε ανελέητα θέλετε! Οι φοροελαφρύνσεις που υπόσχεστε είναι λοιπόν ένα μεγάλο ψέμα. Το κάθε ευρώ από τα ψίχουλα φοροελάφρυνσης για τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, θα το πληρώσουν διπλά και τρίδιπλα οι ίδιοι.

Οι ίδιες οι «ελαφρύνσεις» για τους πολλούς είναι πραγματικά ψίχουλα. Υπόσχεστε μια μείωση 100 ευρώ φόρου για έναν μισθωτό και ενδεχομένως μια μεγαλύτερη μείωση για έναν αυτοαπασχολούμενο, που όμως θα κληθεί μέσα από ένα ασφυκτικό δίκτυ φοροαφαίμαξης να πληρώσει χιλιάδες ευρώ περισσότερα σε φόρους και πρόστιμα.

Θα μας απαντήσετε, ενδεχομένως, ότι απλά εφαρμόζετε τους νόμους με μεγάλη αυστηρότητα, ότι, για σας, αυτή είναι η δικαιοσύνη... Άλλωστε -λέτε- κάποιος πρέπει να πληρώσει!

Όχι, κύριοι της ΝΔ. Τους νόμους σας τους έχετε φτιάξει για να κερδίζουν οι «πάνω», οι μεγάλοι, οι διάφοροι όμιλοι. Όλοι αυτοί που νόμιμα, δεν καταβάλλουν φόρους για τα τρελά κέρδη τους, για τα δισεκατομμύρια που χουφτώνουν κάθε χρόνο. Μιλάμε για τους εφοπλιστές, με τις δεκάδες φοροαπαλλαγές, τους μεγαλοξενοδόχους, τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες, που όλοι τους δεν ξέρουν τι έχουν. Όλους αυτούς που δεν έχουν καμία ανάγκη να αποκρύψουν έσοδα, γιατί με ένα απίστευτα πολύπλοκο σύστημα που έχετε φτιάξει, φοροαπαλλαγών, αποσβέσεων και άλλων εργαλείων, απλά δεν πληρώνουν φόρους «νόμιμα»!

Και για όλα αυτά προεκλογικά δεν είπατε κουβέντα, παρότι συνεχώς σας προκαλούσαμε δημόσια! Όλοι σας κάνατε τον ψόφιο κοριό ή σφυρίζατε αδιάφορα...

Αντίστοιχα ψέματα λέτε για τους μισθούς. Οι υποσχέσεις σας για δήθεν καλύτερους μισθούς, έχουν πάντα ένα «εάν»... Εάν και εφόσον έρθει η καπιταλιστική ανάπτυξη!

Πώς ορίζονται, λοιπόν, οι καλύτεροι μισθοί, όταν έχουμε δραστική μείωση του ονομαστικού μέσου μισθού, πάνω από 25%, την τελευταία 15ετία; Όταν η εκτίναξη της φορολογίας, με τους άμεσους και κυρίως τους έμμεσους φόρους, και ο πληθωρισμός έχει τελικά αφανίσει σχεδόν το 30% του εργατικού λαϊκού εισοδήματος;

Και εσείς υπόσχεστε «αυξήσεις» χωρίς καν να λέτε πότε και πόσο. Ακούμε ξανά το γνωστό επιχείρημα: «Θα έρθει η ανάπτυξη και μετά θα έρθουν και οι αυξήσεις». Όμως η πραγματικότητα σας διαψεύδει κατηγορηματικά. Το παράδειγμα του τουρισμού, του αναπτυξιακού σας μοντέλου, του πρωταθλητή της ανάπτυξης των τελευταίων ετών, είναι χαρακτηριστικό.

Δεκάδες εκατομμύρια πρόσθετοι τουρίστες, δισεκατομμύρια ευρώ τζίρος, βουλιάζουν τα νησιά μας και μαζί βουλιάζουν στην κυριολεξία και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, όπως ο σερβιτόρος στη Ρόδο... Οι εικόνες ανατριχιαστικές... Να το χαίρεστε το τουριστικό σας θαύμα.

Εδώ και χρόνια λέμε το αυτονόητο, αυτό που όλοι πλέον, βλέπουν: Οι τεράστιοι ρυθμοί ανάπτυξης στον τουρισμό, όχι απλά δεν οδήγησαν σε αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας και σε μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες των εργαζόμενων, αλλά επιδείνωσαν τις συνθήκες γαλέρας.

Ακούσαμε επίσης τους υπουργούς σας, να λένε διάφορα «ωραία», όταν ανέλαβαν τα καθήκοντα στα υπουργεία τους, όπως ο νέος υπουργός Ναυτιλίας ο οποίος δήλωσε κατά την παραλαβή του Υπουργείου, ότι έχετε «στόχο και όραμα να διευκολύνετε όσο μπορείτε την ελληνική ναυτιλία...»!

Αλλά, αλήθεια, πόσο άλλη διευκόλυνση χρειάζεται το εφοπλιστικό κεφάλαιο; Όταν απολαμβάνει πάνω από 50 φοροαπαλλαγές συνταγματικά κατοχυρωμένες και φορολογείται ...εθελοντικά;

Την ίδια ώρα που η κυβέρνησή σας ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα προνόμια στους εφοπλιστές, όταν στην ακτοπλοΐα οι εφοπλιστές επιδοτούνται επιπλέον για τα καράβια - καρυδότσουφλα και κάτεργα για τους ναυτεργάτες; Όταν τα τελευταία χρόνια αυξάνονται συνεχώς οι επιδοτήσεις προς τους εφοπλιστές ακτοπλόους, όταν αναμένουν κέρδη - ρεκόρ από την τουριστική κίνηση, με νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, κάνοντάς τα απλησίαστα για την εργατική λαϊκή οικογένεια; Ενώ τα νησιά μας την ίδια ώρα, αποκόβονται από τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, ειδικά τις μη τουριστικές περιόδους, με διάφορες φθηνές δικαιολογίες εκ μέρους των εφοπλιστών.

Τα γνωρίζουν καλά αυτά, οι νησιώτες. Όπως και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά, πως όταν ο νέος υπουργός Εργασίας λέει «είμαστε εδώ για να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη», κλείνει το μάτι κυρίως στους μεγαλοεργοδότες...

Πάμε λοιπόν, στο δια ταύτα: Πόσο θα αυξηθεί ο πραγματικός μισθός; Πότε; Πως θα διαμορφωθούν οι συνθήκες εργασίας; Πότε θα αναπληρωθούν οι απώλειες;

Δεν χρειάζεται να πάει κανείς πολύ μακριά. Αρκεί να δει τις συγκεκριμένες λεγόμενες «παροχές» για να καταλάβει. Στους δημόσιους υπάλληλους, οι οποίοι έχουν παγιωμένους μισθούς εδώ και χρόνια, σε μια περίοδο που ο συνδυασμός φόρων, ακρίβειας, και αύξησης του κόστους ζωής, τσακίζει, κι εσείς απλά υπόσχεστε μια ευθυγράμμιση με την αύξηση του κατώτερου μισθού!

Το μόνο που κάνετε είναι να εφαρμόσετε τη νομοθεσία των μνημονίων για τους μισθούς στο δημόσιο, αυτό δεν είναι; Όμως, ίσως, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι τα περιβόητα pass.

Έχετε το θράσος να λέτε ότι το market pass αντιμετωπίζει την ακρίβεια στο super market ή ότι το youth pass βοηθά τους νέους να πάνε διακοπές το καλοκαίρι. Μιλάμε για τα διάφορα pass τα οποία προέρχονται απ' τους φόρους που πληρώνει ο ίδιος ο λαός... Αν και αυτά, απ' ότι γράφεται, θα το δούμε, κι αυτά σταματούν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά πλέον σιδερένια εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων και διαμηνύει pass τέλος! Αυτό δεν μας το είπατε, το λέει όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ήδη τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν μειώσει την κατανάλωση σε τρόφιμα υψηλής διατροφικής ποιότητας και καταναλώνουν φθηνότερα αμφιβόλου ποιότητας. Εκεί φτάσαμε...

Ο πληθωρισμός έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών, τιμές που δεν πρόκειται να μειωθούν, ακόμα και αν ο πληθωρισμός πέσει. Το πολύ - πολύ να σταματήσουν οι τιμές να αυξάνονται. Παρόλα αυτά, εσείς ξεχειλίζετε από ψεύτικη αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας... Αισιόδοξοι όμως, μπορούν να είναι μόνον οι όμιλοι που προσδοκούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια, και όχι οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός, που πληρώνουν μόνιμα την λυπητερή...

Κυρίες και κύριοι,

Όταν μιλάμε βέβαια για τις προγραμματικές δηλώσεις μιλάμε και για τους σχεδιασμούς σας σ' αυτό που ονομάζουμε «εξωτερική πολιτική», που δεν είναι βέβαια μόνο εξωτερική.

Δύο λόγια μόνο... Έχετε ως κυβέρνηση, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων, έχετε σπρώξει τη χώρα μας σε βαθιά εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στις επιπτώσεις του στην Ουκρανία.

Μπορεί πλέον, ως θέμα να μη μονοπωλεί, όμως ο πόλεμος κλιμακώνεται επικίνδυνα και με τη δική σας συμβολή, γιατί στέλνετε πυρομαχικά και όπλα στη «φωτιά» του πολέμου αποψιλώνοντας την όποια άμυνα των ελληνικών νησιών, και επιπλέον μετατρέποντας τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανο-ΝΑΤΟϊκό πολεμικό προγεφύρωμα.

Δρόμο, που άνοιξε, βέβαια, δεν το ξεχνάμε ούτε αυτό, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την επέκταση των αμερικάνικων βάσεων και το άνοιγμα του δρόμου για την νέα επαίσχυντη συμφωνία. Η χρήση της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης, της Λάρισας και του Βόλου και άλλων υποδομών στην υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών, βάζουν τον λαό μας σε πολύ μεγάλες περιπέτειες. Περιπέτειες που θα μεγαλώσουν, μετά και τις αποφάσεις που θα πάρει το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Λιθουανίας, σε λίγες μέρες με τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού.

Συνεχίζετε όμως την κοροϊδία του ελληνικού λαού και των στρατευμένων παιδιών του, ότι δήθεν η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Ουκρανία, ή στην Αφρική στη ζώνη του Σαχέλ, ή αύριο στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, δήθεν, γίνεται για την «ασφάλεια» της χώρας, για τη διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιτότητας!

Σας διαψεύδει όμως οικτρά, η ίδια η ζωή και τα γεγονότα. Πάει πολύ όμως να μας λέτε ότι η εμπλοκή της Ελλάδας, δήθεν μας προφυλάσσει από την επιθετικότητα του τουρκικού κράτους που προωθεί τα σχέδια της άρχουσας τάξης του και όχι μόνο. Μόνο οι πολιτικά τυφλοί δεν μπορούν να δουν το ανατολίτικο «παζάρι» της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και με το ΝΑΤΟ και με άλλους προκειμένου να την κρατήσουν πάση θυσία στη «στρούγκα» τους μακριά από την αγκαλιά της Ρωσίας και την Κίνα.

Αλήθεια, με τι ανταλλάγματα θα γίνει κάτι τέτοιο; Όταν η τουρκική αστική τάξη «έχει απλώσει όλον τον τραχανά» των διεκδικήσεων της με την λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα», την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, ακόμη και της κυριαρχίας ελληνικών νησιών;

Αυτά παραμένουν, παρά την προσωρινή ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι «σύμμαχοί» σας, οι ΝΑΤΟϊκοί, στρώνουν το «κρεβάτι του Προκρούστη» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με τη λεγόμενη «συνδιαχείριση του Αιγαίου», για την οποία, βέβαια, αμείωτο είναι το ενδιαφέρον του μεγάλου κεφαλαίου, που θέλει να «πλιατσικολογήσει» τον ορυκτό και φυσικό πλούτο, σε βάρος των δύο λαών, αλλά και του περιβάλλοντος, της ειρήνης και της ασφάλειας της περιοχής.

Γιατί, ας μην διαφεύγει από τον καθένα και την καθεμιά, πως συμφωνίες χωρίς αρχές ή που βάζουν αστερίσκους στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, σαν αυτές που η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ υπέγραψε με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, μόνον την «όρεξη» άνοιξαν στην τουρκική επιθετικότητα και φτάσανε κάποιοι τώρα να μιλούν και για «Πρέσπες του Αιγαίου».

Δηλαδή, κατά αναλογία κι αυτή, με την απαράδεκτη συμφωνία, που «μαγείρεψε» ο ΣΥΡΙΖΑ για τα συμφέροντα των «διαβολικά καλών» ΗΠΑ, της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ώστε να αυξηθούν τα κέρδη των λίγων και να μεγαλώσει η εκμετάλλευση των πολλών, αφήνοντας και άθικτο το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού, που βλέπουμε ακόμα καλά να κρατεί.

Γιατί, βλέπουμε τι γίνεται τώρα στα Βαλκάνια, με την αύξηση της έντασης στο ΝΑΤΟϊκό προτεκτοράτο του Κοσσόβου και στο αντίστοιχο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Βλέπουμε πως αξιοποιούνται οι εθνικισμοί στα Βαλκάνια, για να συνεχίζεται το «διαίρει και βασίλευε», για να καλλιεργούνται οι αποπροσανατολιστικές και καταστροφικές «Μεγάλες Ιδέες», όπως της «Μεγάλης Αλβανίας», που «κυοφορείται» αυτήν την περίοδο.

Κι από αυτό το βήμα θέλουμε να καταδικάσουμε τη συνεχιζόμενη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας, Φ. Μπελέρη, που αποτελεί προσπάθεια παρεμπόδισης της πολιτικής δραστηριότητας της ελληνικής μειονότητας.

Όλοι σας σιγοντάρατε τα τελευταία χρόνια τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που έχουν κάνει βήματα προς την κατεύθυνση αναγνώρισης του προτεκτοράτου του Κοσσόβου, π.χ. με το Γραφείο του ΥΠΕΞ στην Πρίστινα.

Κι αυτό, τη στιγμή που η Τουρκία επιδιώκει να επιβάλει την αναγνώριση του ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου και μαζί με τους «συμμάχους» σας διαχρονικά προωθεί την αναγνώριση των αποτελεσμάτων της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου.

Όμως, δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ενιαία, ανεξάρτητη Κύπρο, ένα και όχι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με τον κυπριακό λαό πραγματικά κυρίαρχο στον τόπο του, την πατρίδα του.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει και μέσα και έξω από τη βουλή να αντιπαλεύει την πολιτική που θέτει τη χώρα και το λαό μας στις «μυλόπετρες» των πολέμων και επεμβάσεων. Για να επιστρέψουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται σε διάφορες αποστολές εκτός συνόρων, όπου δεν έχουν καμιά δουλειά για την υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και της πατρίδας. Για να κλείσουν οι ξενόφερτες βάσεις και να αποδεσμευτεί η χώρα από τους σχεδιασμούς και τους οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Για να επικρατήσει τελικά και οριστικά η ειρήνη, η φιλία, η συνεργασία ανάμεσα στους λαούς, κόντρα στα συμφέροντα εκείνων που κερδίζουν από τους πολέμους και την δήθεν «ειρήνη» με το «πιστόλι στον κρόταφο» των λαών.

Εμείς, κύριοι της ΝΔ, δεν σας κατηγορούμε ότι δεν έχετε πρόγραμμα, όπως κάνουν άλλα κόμματα. Έχετε και παραέχετε και πρόγραμμα και συγκεκριμένες στοχεύσεις. Μόνο που αυτό, είναι κομμένο και ραμμένο, κοστολογημένο, για να μιλήσω στη γλώσσα σας, στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου, στο οποίο φυσικά δεν χωράνε οι ανάγκες των εργαζομένων, του λαού, γιατί αποτελούν «κόστος». Επιβαρύνουν, όπως λέτε, την οικονομία σας που υπηρετεί τους λίγους, τους επιχειρηματικούς ομίλους...

Η δική μας πρόταση είναι στην αντίπερα όχθη, εκεί που οι ανάγκες του λαού και της νεολαίας θα είναι πραγματικά στο επίκεντρο... Κατά συνέπεια, μάλλον είναι περιττό να πω το αυτονόητο:

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση. Καταψηφίζουμε μια ακόμα αντιλαϊκή κυβέρνηση. Μια ακόμα, από αυτές που έχει γνωρίσει ο τόπος μας όλα αυτά τα χρόνια.

Η ομιλία του Βασίλη Στίγκα

"Eμείς οι Σπαρτιάτες καταφέραμε τελικά να μπούμε στη Βουλή παρά την σύντομη προεκλογική περίοδο και παρά τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και αναληθών πληροφοριών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ό,τι δήθεν είμαστε συνεχιστές ενός άλλου κόμματος. Εικασία, τόσο αβάσιμη όσο και παρελκυστική. Κάποιοι έσπευσαν να μας αποδώσουν χαρακτηρισμούς συκοφαντικούς και υβριστικούς. Βιάστηκαν, γιατί έτσι τους βόλευε. Ο πανδαμάτωρ χρόνος θα αποδείξει του λόγου το αληθές. Είμαστε κάθετα απέναντι από τον ναζισμό και τον φασισμό και σε ο,τιδήποτε εκπορεύεται από αυτές τις ξένες προς εμάς ιδεολογίες", τόνισε ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του στη Βουλή.

"Ταυτόχρονα, όμως", προσέθεσε, "εκφράζουμε δίχως δισταγμό και με υπερηφάνεια ό,τι πορευόμαστε στην πολιτική ακολουθώντας τις διδαχές των Ελλήνων προφητών και μαχητών του ευγενούς πνεύματος του ελληνικού εθνικισμού, όπως είναι ο Παύλος Μελάς, ο Ιων Δραγούμης, ο Περικλής Γιαννόπουλος, και πολλοί άλλοι άνθρωποι του πνεύματος".

Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών κάνοντας μια παρένθεση, ανέφερε: "Οι προλαλήσαντες αντί να μας κάνουν ως είθισται ένα καλωσόρισμα, μας είπαν φασίστες, ναζιστές και τα λοιπά. Εγώ επειδή και η κοινοβουλευτική μου ομάδα κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα έχουμε ακούσει πάρα πολλά πράγματα, έχουμε μπερδευτεί λιγάκι. Δεν ξέρουμε τι είναι φασισμός και τι είναι δημοκρατία".

Αμέσως μετά αναρωτήθηκε ο κ.Στίγκας:"Δηλαδή, δημοκρατία τι είναι; Να λες ότι θα σκίσεις τα μνημόνια με ένα νόμο, ένα άρθρο και να κάνεις ακριβώς το αντίθετο; Δημοκρατία τι είναι; Να έχεις έναν πρωθυπουργό να δουλεύει δεκαέξι ώρες και στο τέλος με το πιστόλι στον κρόταφο να υπογράφεις ένα τρίτο μνημόνιο και να χρεώνεις την χώρα με 100 δισ.; Δημοκρατία τι είναι; Να παίρνεις ένα δημοψήφισμα του ελληνικού λαού και να το γυρίζεις ανάποδα; Και τέλος, να υπογράφεις το ξεπούλημα της χώρας σου; Το ξεπούλημα της Μακεδονίας; Αυτό είναι δημοκρατία; Ή μήπως δημοκρατία είναι να είσαι αρχηγός ενός κόμματος το οποίο χρωστάει 300 εκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό και στο τέλος να αλλάζει ΑΦΜ και όνομα για να γλιτώσει τις συνέπειες; Πολλούς ενδεχομένως ενοχλεί που αγαπάμε την πατρίδα μας, που σηκώνουμε ψηλά τις σημαίες μας, που δακρύζουμε στην ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου, που είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε με κάθε τίμημα τα διαχρονικά ιδεώδη μας".

Όσον αφορά τον πρωταρχικό στόχο του κόμματος, επισήμανε:

"Είναι να μεταφέρουμε εντός της αίθουσας της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων τα αληθινά και μείζονα προβλήματα που ταλανίζουν τον μέσο Έλληνα και την μέση Ελληνίδα στην Ελλάδα του 2023. Στεκόμαστε εδώ μπροστά στο βήμα της Δημοκρατίας και είμαστε έτοιμοι να εκθέσουμε τα πιστεύω μας, προκειμένου να μας γνωρίσετε. Να μας ακούσετε και να καταστείτε κοινωνοί των βασικών μας πολιτικών και οικονομικών θέσεων, τις οποίες ευελπιστούμε στο άμεσο μέλλον να εφαρμόσουμε ως υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος. Αξιολογώντας πρώτα εμείς τον εαυτό μας ξέρουμε ότι είμαστε βαθιά δημοκράτες, πραγματικοί Έλληνες, με εθνική και θρησκευτική συνείδηση. Στοιχεία και δομικά χαρακτηριστικά της πολιτικής μας ταυτότητας και της εν γένει πολιτικής μας αποστολής. Οι Σπαρτιάτες είναι ο πολιτικός φορέας της αναγεννημένης εθνικής πατριωτικής δεξιάς που μέσα από το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας αγωνίζεται για την ισονομία και την ισοτιμία όλων των Ελλήνων πολιτών όπως τούτο επιτάσσει ο συνταγματικός πατριωτισμός. Η ιδέα του υγιούς πατριωτισμού, η κοινωνική δικαιοσύνη, ο πλήρης σεβασμός στα ατομικά δικαιώματα μέσα στα πλαίσια της αυστηρής τήρησης του Συντάγματος και της διαφύλαξης της εθνικής μας ταυτότητας και εθνικής ιδεολογίας είναι τα ορμητήρια της πολιτικής μας δράσης".

Όσον αφορά την θέση των Σπαρτιατών για την Ευρώπη υπογράμμισε ο Β.Στίγκας:"Προσβλέπουμε σε μια ενωμένη Ευρώπη, όπου κυριαρχούν οι αξίες της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού. Και όπου τα κράτη - μέλη της θα είναι απολύτως ισότιμα με την διατήρηση των πολιτικών και πολιτισμικών τους χαρακτηριστικών. Ευαγγελιζόμαστε την παλινόρθωση της Ευρώπης των εθνών και των λαών και όχι την Ευρώπη της θεσμικής ελίτ των ολιγαρχών.

Η Ελλάδα ως θεμελιωτής του πολιτεύματος της δημοκρατίας οφείλει να πορεύεται να συμπορεύεται ως εγγυητής της διασφάλισης των δημοκρατικών θεσμών και αξιών στον ευρωπαϊκό χώρο".

Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών αναφερόμενος στις δεσμεύσεις και επιδιώξεις τους, σημείωσε:

"Δεσμευόμαστε να επιδιώξουμε την επίλυση των εθνικών μας θεμάτων με γνώμονα την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων στα πλαίσια της διεθνούς έννομης τάξης. Σκοπός μας είναι να συμμετέχουν οι νέοι μας στις πολιτικές εξελίξεις και όχι ως παρατηρητές, αλλά ως συνδιαμορφωτές.΄

Επιθυμούμε να εκφράσουμε μία νέα εθνική πατριωτική παράταξη προσαρμοσμένη στις ανάγκες και στις επιταγές της σύγχρονης εποχής με γνώση και σεβασμό στο παρελθόν μας και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον όπου ανήκει στα παιδιά μας και στις επόμενες γενεές των Ελλήνων. Στεκόμαστε απέναντι στην κοσμοπολίτικη διεθνιστική αριστερά και δεν συμφωνούμε με την σημερινή παγκοσμιοποιημένη κεντροδεξιά που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως τον αγγελιοφόρο της νέα ς τάξης πραγμάτων που κατά την γνώμη μας συνιστά έναν θεσμικό ολετήρα και αποδομητή των ευρωπαϊκών κρατών.

Επιδιώκουμε να εκπροσωπήσουμε στην κοινωνία και εντός αυτής της ιστορικής αίθουσας της Βουλής τον αγνό πατριωτικό χώρο ο οποίος έχει ως πρωταρχικό στόχο την κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία που επιτυγχάνονται μόνο με σκληρή εργασία, προώθηση θεσμικών εργαλείων για την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας και της οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης και ολόκληρου του κράτους, με αφετηρία την εξυπηρέτηση των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι κατά την τελευταία δεκαετία μπήκαν στο στόχαστρο των ξένων οικονομικών και εθνομηδενιστικών μηχανισμών όπου πολλοί εξ αυτών ουσιαστικά καταστράφηκαν τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά.

Και είμαστε έτοιμοι να εκθέσουμε τα πιστεύω μας προκειμένου να μας γνωρίσετε, να μας ακούσετε και να καταστείτε κοινωνοί των βασικών μας πολιτικών και οικονομικών θέσεων τις οποίες ευελπιστούμε στο άμεσο μέλλον να εφαρμόσουμε ως υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος.

Ξέρουμε ότι είμαστε βαθιά δημοκράτες, πραγματικοί Έλληνες, με εθνική και θρησκευτική συνείδηση. Στοιχεία και δομικά χαρακτηριστικά της πολιτικής μας ταυτότητας, και της εν γένει πολιτικής μας αποστολής. Οι Σπαρτιάτες είναι ο αναγεννημένος φορέας της εθνικής πατριωτικής δεξιάς, που μέσα από το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας αγωνίζεται για την ισονομία και την ισοτιμία όλων των Ελλήνων.

Δεσμευόμαστε να επιδιώξουμε την επίλυση των εθνικών μας θεμάτων με γνώμονα την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων.

Θέλουμε και πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία, ώστε οι επερχόμενες γενεές των Ελλήνων να είναι συνειδητοποιημένοι πολίτες, οι οποίοι θα κρατήσουν με σεβασμό την θρησκεία και την ιδέα της πατρίδας. Στοχεύουμε σε μια νέα σύγχρονη ισχυρή Ελλάδα χρησιμοποιώντας το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό μας, το οποίο με πρωτόγνωρους ρυθμούς εγκαταλείπει την πατρίδα προς ανεύρεση εργασίας στο εξωτερικό.

Όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, όπως το Σύνταγμα ορίζει".

Στη συνέχεια ο Β.Στίγκας τόνισε ότι "οι Σπαρτιάτες στέκονται απέναντι σε κάθε προσπάθεια αλλοίωσης και της πολιτιστικής μας ταυτότητας και της επιχειρούμενης από το καθεστωτικό πολιτικό σύστημα ισλαμοποίησης της Ελλάδας", ενώ επισήμανε: "Επιδιώκουμε να αναδεικνύονται οι άριστοι στους χώρους επιστήμης, της εργασίας, του πολιτισμού και της επιχειρηματικότητας.

Να αποφύγουμε άλλη μεταναστευτική αιμορραγία νέων επιστημόνων, αλλά και εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό.

Σαλπίζουμε και προσκαλούμε σε συμπαράταξη μαζί με όλους του Ελληνόψυχους που έχουν εθνική συνείδηση και καρδιά, τον νέο άνθρωπο, τον νοικοκύρη, τον αγρότη, τον δημόσιο υπάλληλο, τον ελεύθερο επαγγελματία, τον πολύτεκνο, τον άνεργο, τον φοιτητή που θέλει να σπουδάσει σε ένα καθαρό Πανεπιστήμιο, χωρίς καταλήψεις και απουσίες μαθημάτων.

Όλους αυτούς που οραματίζονται την Ελλάδα που μας αξίζει".

Η ομιλία του Κυριάκου Βελόπουλου

Κατ’ αρχην θα ήθελα να ευχαριστήσουμε τον ελληνικό λαό για την εμπιστοσύνη του. Δεσμευόμαστε ενώπιον Θεού και ανθρώπων: θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δίκαια του ελληνικού λαού, με πρόγραμμα και προτάσεις. Δεν θα σας προδώσουμε ποτέ! Θα συνεχίσουμε.

Σήμερα ο πρωθυπουργός επιδοκίμασε τον Ουίνστον Τσώρτσιλ ο οποίος είχε πει: Πολιτική ικανότητα είναι να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο, και αύριο να εξηγείς γιατί δεν έγινε.

Έχω εδώ τις προγραμματικές δηλώσεις του κου Μητσοτάκη του 2019. Είχε μιλήσει τότε για 20 δις στον πρωτογενή τομέα, για σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και του ΦΠΑ. Νομίζει ότι απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν θυμούνται, επειδή έχει ο ίδιος κοντή μνήμη. Είχε μιλήσει για ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού. Για να μην σας κουράζω ό,τι είπε σήμερα είναι copy paste του 2019.

Επικαλέστηκε τον ιδρυτή της ΝΔ τον Κων/νο Καραμανλή, αλλά καμμία σχέση δεν έχει η σημερινή ΝΔ με εκείνη του ιδρυτή της. Γιατί ο Κων/νος Καραμανλής δεν ακολουθούσε την πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που ακολουθεί αυτός.

Το 2019 μιλούσατε για επενδυτική βαθμίδα και τώρα μας λέτε τα ίδια. Πάλι το ίδιο παραμύθι και ιδιες υποσχεσεις

Περηφανεύτηκε για την αποπληρωμή μέρους του δανείου των 5 δισ ευρώ. Μα τα δανεικά είναι στα 50 δισ ευρώ!!

Μιλήσατε για αυξήσεις τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Πόσο θα είναι αυτές οι αυξήσεις; Θα είναι στο 15%; Όσο δηλαδή είναι και ο πληθωρισμός. Πρέπει να είναι ίδιου ύψους.

Ακούσαμε για μείωση του φόρου 1.000 ευρώ για όσους έχουν 3 παιδιά. Καταπληκτικό, να δίνεις επίδομα. Έτσι νομίζετε ότι λύνετε το δημογραφικό; Με τη μείωση του φόρου;

Μας είπατε για ασφάλιση των κατοικιών. Είναι πράγματι καλή δουλειά για κάποιους. Εντελώς συμπτωματικά η εθνική ασφαλιστική πήγε στην CVC.

Είπε ότι στην 4ετία ο κατώτατος μισθός θα φθάσει στα 900 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα. Μα τι νομίζετε, ότι ζούμε στη Σοβιετία; Θα επιβάλετε εσείς στον ιδιώτη επιχειρηματία τι μισθό θα δώσει;

Δώστε τα χρήματα που σπαταλώνται για τους υπέρογκους μισθούς των στελεχών των ανεξάρτητων αρχών, και τα χρήματα από την πάταξη του λαθρεμπορίου πετρελαίου.

Μιλάτε για μείωση των τεκμηρίων κατά 30%. Είμαστε οι μοναδική χώρα που έχουμε τεκμήρια, ακόμη και για τα παιδιά. Πρέπει να καταργηθούν!

Δείξτε μου μια χώρα που έχει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Μόνο εμείς!

Μιλάτε για πάταξη της φοροδιαφυγής και βάζετε τους εφοριακούς να γίνουν κυνηγοί κεφαλών. Να κυνηγούν τους Έλληνες. Γιατί; Τώρα θέσπιση οριζόντιου φόρου 15% σε έσοδα και έξοδα και ιχνηλάτηση του λαθρεμπορίου πετρελαίου. Πήγε να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά έκανε πίσω. Εμείς θα την κάνουμε την ιχνηλάτηση και θα μαζέψουμε όσα κλέβουν οι λαθρέμποροι καυσίμων.

Για το μετρό της Θεσ/νίκης λέγατε ότι θα είναι έτοιμο το 2021, μετά μας είπατε το 2022. Τώρα μας λέτε θα είναι έτοιμο το 2024. Δεν αξίζει να κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό.

Ο κος πρωθυπουργός ξαφνικά αγάπησε τη Μακεδονία και πήγε και μίλησε κάτω από το άγαλμα του Αλεξάνδρου. Αλλά σήμερα δεν έχει ούτε έναν Μακεδόνα υπουργό στην κυβέρνηση.

Και ως κρητικός πήγε για 5η φορά και εγκαινίασε τον ΒΟΑΚ στην Κρήτη. Αλλά δεν έχει πει ότι η διαδρομή Χανιά – Ηράκλειο στοιχίζει μόνο για τα διόδια 50 ευρώ! Τέρμα τα διόδια. Ή θα πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας ή διόδια.

Ήρθε εδώ και μας είπε ότι πήρε λεφτά από το ταμείο ανάκαμψης. Δεν λέει ότι είναι δανεικά και πρέπει να επιστραφούν. Ούτε λέει ότι έχουν εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Και έτσι διογκώνεται το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος. Καταντήσατε τη χώρα επαίτη. Μόλις ακούτε για δανεικά τρέχετε να πάρετε. Αν θέλετε δανεικά να τα πάρετε ως ΝΔ, όχι να χρεώνετε τους πολίτες.

Μας μίλησε για μεταρρύθμιση στην παιδεία με ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τα ίδια έλεγε και για την πανεπιστημιακή αστυνομία; Αλήθεια πού είναι αυτή η αστυνομία; Λογικά δίπλα σε κάποιο βουλευτή, σε κάποιο υπουργό. Απλά προσλάβατε κόσμο.

Μιλήσατε για πρόγραμμα για 15.000 κατοικίες, την ώρα που οι Έλληνες στενάζουν με τα κόκκινα δάνεια και χάνουν τα σπίτια τους με τους πλειστηριασμούς. Και τα σπίτια που κινδυνεύουν να πλειστηριαστούν είναι 700.000. Σώστε τα σπίτια των Ελλήνων. Διαγραφή τώρα, κούρεμα όλων των δανείων. Θέλετε ονόματα; ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Να πω κι άλλα;

Μας είπατε για επιτάχυνση της λήψης αποφάσεων στην δικαιοσύνη. Μα αυτό το έχετε ήδη κάνει! Η δικαιοσύνη απονέμεται πάρα πολύ γρήγορα. Σε διάστημα μόλις 8 ημερών ο Άρειος Πάγος αποφάσισε υπέρ των Funds. Πόσο γρήγορα πια; Πόσο πιο γρήγορα;

Μιλήσατε για πράσινη ανάπτυξη για την προστασία του περιβάλλοντος. Έχει ιδιαίτερη ευαισθησία με το περιβάλλον και τις ανεμογεννήτριες. Αλλά δεν μπορείς να βάζεις ανεμογεννήτριες όπου να ‘ναι και να έρχεται η κομισιόν και να σου βάζει πρόστιμο γιατί πρόκειται για περιοχές natura.

Επίσης, πώς υπόσχεστε ότι σε 6 χρόνια θα έχουμε το 80% της παραγωγής ενέργειας; Μα θα πρέπει να κουβαλάμε από μια ανεμογεννήτρια ο καθένας μαζί μας!

Τέτοια ψέμματα λέει ο πρωθυπουργός. Πώς άλλωστε τις κέρδισε τις εκλογές; Με την βοήθεια, του Σταν Γκρίνμπεργκ. Θα τα πούμε αργότερα αυτά.

Σε ό,τι αφορά την αναφορά στο εθνικό σχέδιο προσεισμικών ελέγχων το καταθέσαμε πέρσι στα πρακτικά της βουλής. Πάρτε το από εκεί δωρεάν!!

Μιλήσατε για την πολιτική προστασία. Πολύ ωραία. Πυροσβεστικά αεροσκάφη αγοράσατε; Πυροσβέστες έχετε; Σας προειδοποιώ, μην θρηνήσουμε πάλι θύματα και καμμένες περιουσίες. Μην μας πει πάλι δεν ήξερε.

Είπατε ότι θα προσφύγουμε στη Χάγη για την ΑΟΖ. Μα αρμόδιο δικαστήριο γι’ αυτό είναι του Αμβούργου. Στη Χάγη πας για άλλους λόγους. Ποιες είναι οι θέσεις της κυβέρνησης; Τι προαπαιτούμενα έθεσε η Τουρκία; Γιατί δεν μας τα λέτε αυτά; Τι σχέση έχει ένα αστικό με ένα ποινικό δικαστήριο; Και γιατί να πάμε στη Χάγη, όταν εσείς στο ΟΡΕΝ είπατε ότι ως νομικός γνωρίζετε ότι θα χάσουμε. Για ποιο λόγο να πάμε;

Το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας εδρεύει στο Αμβούργο της Γερμανίας. Μπορεί όμως να συνεδριάσει και να ασκήσει τα καθήκοντά του οπουδήποτε, εκτός έδρας, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Συγκροτείται από 21 δικαστές διαφορετικών εθνικοτήτων με θητεία διάρκειας 9 ετών, με δυνατότητα επανεκλογής. Τα κράτη μέλη που έχουν υπογράψει, επικυρώσει ή προσχωρήσει στην παραπάνω Σύμβαση έχουν την ελευθερία επιλογής ενός ή περισσοτέρων δικαστηρίων για την επίλυση αναφυομένων διαφορών σχετικά με την ερμηνεία ή την εφαρμογή της Σύμβασης. Έτσι, μπορούν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ή σε διαιτητικά δικαστήρια που προβλέπει η Σύμβαση.

Μιλήσατε για πατριωτισμό ευθύνης. Μα αν πάτε στη Χάγη, τότε μιλάμε για πατριωτισμό ανευθυνότητας. Πρώτα θα οριστεί αιγιαλίτιδα ζώνη παντού και μετά πηγαίνετε όπου θέλετε!

Μία παρατήρηση: δεν είπατε ούτε λέξη για τα Τέμπη, τα Σκόπια, την Κύπρο, τις ξαφνικίτιδες, και βέβαια τα push back. Όλοι μιλήσατε για ακριβό ρεύμα, για κόκκινα δάνεια, για το ποιος μετοχοποίησε τη ΔΕΗ, ποιος έκανε μικρή τη ΔΕΗ, για το ποιος έκανε το χρηματιστήριο ενέργειας, ποιος έκανε τα funds, ποιος του πλειστηριασμούς. Εσεις τα φτιάξατε. Προς τι λοιπόν τα δάκρυα;

Θα σας διαβάσω μια είδηση: Στην Αμαλιάδα μία 52χρονη γυναίκα επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή της. Της έκοψαν το ρεύμα λόγω οφειλών και στην απελπισία και τη στενοχώρια της προσπάθησε να αυτοκτονήσει με χάπια.

Είναι 700 χιλιαδες Έλληνες σε αυτή τη θέση και πολλές χιλιάδες που έχουν πρόβλημα με το ακριβό ρεύμα. Αυτούς πρεπει να φροντίσετε και όχι τα δικά σας παιδιά.

Μιας και μιλήσατε επίσης για Ρωσία και ρούβλια, γιατί δεν έχετε απαντήσει στις βαρύτατες κατηγορίες του ROBIN BROOKS του IIF;

Το κορυφαίο οικονομικό ινστιτούτο Κατηγορεί την κυβέρνηση σας ότι χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν!

Αποκαλύπτει ότι δεχθήκατε τις κυρώσεις που κατέστρεψαν την ελληνική οικονομία, αλλά θέσατε βέτο στις κυρώσεις που θα έπλητταν τους εφοπλιστές!

Καταστρέψατε τους έλληνες, για να εξυπηρετήσετε τους εφοπλιστές

Είστε οι κύριοι χρηματοδότες του Πούτιν, αλλά κατηγορείτε εμάς για ρώσοφίλους!

Θα σας διαβάσω την επιστολή που μου έστειλε αγρότης: «στην Μπανανια για να φτιάξεις στο στάβλο ένα υπόστεγο 100 τετραγωνικών για να βρίσκουν σκιά τα γελάδια σου χρειάζεται άδεια από την πολεοδομία...

...αλλά μπορείς να λειτουργείς παραθαλάσσιο μπητς μπαρ με 1.000 τετραγωνικά σκεπαστρο χωρίς καμία άδεια..».

Αυτό είναι το κράτος που φτιάξατε.

Ως Ελληνική Λύση ξεκινήσαμε το 2016. Επί 4 χρόνια ήμασταν ανύπαρκτοι στα κανάλια. Το ΕΣΡ μας έχει επιβάλει πρόστιμα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Στις δημοσκοπήσεις δεχόμαστε ανηλεή πόλεμο. Κάθε φορά πριν από τις εκλογές δεχόμαστε πόλεμο. Στις τελευταίες εκλογές, με την αποστασία πρώην βουλευτών μας, επί 12 μέρες δεν μας καλούσαν σε κανένα κανάλι. Πριν τον Μάϊο ήρθαν και οι δημοσκοπήσεις, που έδειχναν πτώση του ποσοστού μας και ότι δεν θα μπαίναμε στην βουλή.

Και κάπως έτσι κερδίζετε τις εκλογές. Κονταίνοντας τους αντιπάλους σας. Προχωράτε σε μια δολοφονία των χαρακτήρων των αντιπάλων της. Πώς το έκανε αυτό; Με την βοήθεια, του Σταν Γκρίνμπεργκ. Είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος επικοινωνιολόγος του πλανήτη. Το ερώτημα είναι ποιος τον πληρώνει. Αν το πληρώνει η ΝΔ, να δώσει τώρα στη δημοσιότητα τα παραστατικά και να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν ένα χρεωκοπημένο κόμμα να ξοδεύει τόσα χρήματα. Αν δεν τον πληρώνει η ΝΔ, τότε έχουμε εμπλοκή ξένης χώρας στις ελληνικές εκλογές.

Προεκλογικά δεσμευτήκαμε πως το πρώτο πράγμα που θα κάναμε στη νέα βουλή, θα ήταν η επανακατάθεση αιτήματος για τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών. Πρόκειται για επανακατάθεση (γιατί ο κος Τασούλας, πριν από 3 χρόνια, ήθελε την συγκατάθεση περισσότερων βουλευτών, προκειμένου να γίνει σύσταση επιτροπής):

-1) για το έγκλημα στο Μάτι με τους 104 νεκρούς. Το Νομικό Συμβούλιο του κράτους κάνει εφέσεις σε αποφάσεις που προβλέπουν αποζημιώσεις θυμάτων και συγγενών θυμάτων.

-2) για τα εγκλήματα που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία στα Τέμπη. Η ιατροδικαστική μελέτη επιβεβαιώνει ότι απανθρακώθηκαν παιδιά στο δεύτερο βαγόνι.

-3) για το πρώτο 6μηνο του 2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Για τη διακρίβωση της ζημιάς που προκάλεσε στους Έλληνες και την οικονομία.

-4) για το θέμα των εμβολίων. Για τις επιπλοκές, τις ασθένειες και τους θανάτους που προκάλεσαν τα mRNA εμβόλια και την υποχρεωτικότητα που επέβαλε η ΝΔ.

-5) για την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών.

Την Δευτέρα έγινε η ορκωμοσία της νέας Βουλής, την Τρίτη υλοποιήσαμε την δέσμευσή μας. Περιμένουμε τώρα, από όλους τους Έλληνες βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και των άλλων κομμάτων, να στηρίξουν την πρόταση. Δεν παίζουμε με τα εθνικά θέματα, δεν παίζουμε με την Ελλάδα, δεν κοροϊδεύουμε κανέναν. Ήρθε η ώρα, οι πατριώτες βουλευτές, ενωμένοι να αποδείξουν ότι θέλουν το καλό της Ελλάδας. Ελάτε και στηρίξτε! Είναι τραγικό να μην μπορούμε να μαζέψουμε 120 υπογραφές για την τραγωδία στα Τέμπη. Η μάνα του δεν πήρε τίποτα. Το φέρετρο ήταν κενό! Δύο μέτρα άνθρωπος δεν βρέθηκε τίποτα! Πρέπει αυτό το κοινοβούλιο να κάνει τη διαφορά, ανεξαρτήτου ιδεολογίας. Πρέπει να αισθανθεί ο Έλληνας ότι μπορεί να ακουμπήσει πάνω μας.

Ουδέποτε ημουν στη ΝΔ όταν υπεγράφη η Συμφωνία των Πρεσπών. Στο θέμα των εμβολιασμών εμείς ψηφίσαμε ΟΧΙ. Εχω εδώ δημοσιεύματα που αναφέρουν: ο Βελόπουλος είπε ΟΧΙ στον Σαμαρά για το ευρωψηφοδέλτιο. Κατηγορήστε μας λοιπόν για όσα κάνουμε και όχι για όσα δεν κάνουμε. Δεν φοβηθήκαμε, δεν λιγοψυχήσαμε. Είμαστε εδώ. Παρόντες.

Το πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο μετά τις εκλογές προοιωνίζει κακό μέλλον. Βλέπουμε όλοι το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης της ΝΔ, με την απόλυτη κυριαρχία στην πολιτική.

Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ όμως είναι μια νέα κυβέρνηση Σημίτη. Και θα σας το αποδείξω αμέσως:

-1) Το σύνθημα του κου Σημίτη στις εκλογές ήταν: ΣΙΓΟΥΡΙΑ, ΝΙΚΗ, ΕΛΠΙΔΑ. Το σύνθημα του κου Μητσοτάκη ήταν: ΣΤΑΘΕΡΑ, ΤΟΛΜΗΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

-2) Κοινό θέμα και των δύο ήταν ο εκσυγχρονισμός. Ο κος Σημίτης μιλούσε για εκσυγχρονισμό, μεταρρυθμίσεις & Ευρώπη, έθετε ως προτεραιότητες το ευρώ, τα μεγάλα έργα ΕΣΠΑ, είχε φιλελεύθερη κατεύθυνση και έλεγε «όχι» στο λαϊκό ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο κος Μητσοτάκης μιλά για εκσυγχρονισμό, μεταρρυθμίσεις και Ευρώπη, προτεραιότητες είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και η επενδυτική βαθμίδα, δείχνει εύνοια στις μεγάλες επιχειρήσεις και υποβαθμίζει την λαϊκή δεξιά.

-3) Στυλ διακυβέρνησης. Ο κος Σημίτης είχε υπουργικό συμβούλιο 80 μελών, μοίραζε τετράδια με δράσεις ανά υπουργείο. Ο κος Μητσοτάκης έχει υπουργικό συμβούλιο 63 μελών και μοιράζει μπλε φακέλους με δράσεις ανά υπουργείο.

-4) Κοινά πρόσωπα. Στην κυβέρνηση του κου Σημίτη ήταν Χρυσοχοΐδης, Φλωρίδης, Μενδώνη, Γεραπετρίτης, Λιβάνιος. Στην κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη μετέχουν τα ίδια άτομα.

-5) Έμφαση στην οικονομία. Στην κυβέρνηση Σημίτη είχαμε τα κατασκευαστικά με τα πακέτα Ντελόρ – ΕΣΠΑ, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων. Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουμε προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, πωλήσεις ιδιωτικής περιουσίας, μεγάλα έργα με το Ταμείο Ανάκαμψης.

63 υπουργοί! Πόσοι γραμματείς… πόσοι διευθυντές… πόσοι μετακλητοί…. Πόσα αυτοκίνητα.. πόσοι οδηγοί… πόσοι υπάλληλοι. Εκατομμύρια ευρώ πεταμένα… και ούτε ένας υπουργός Μακεδόνας!!

Κυριοι της ΝΔ, έχετε το χάρισμα να μετονομάζετε τα υπουργεία. Η μετονομασία του υπ.παιδείας κόστισε στο δημόσιο 800.000 ευρώ. Τα τελευταία 13 χρόνια έχει αλλάξει 5 φορές όνομα! Καταργείτε τη Γενική Γραμματεία Ισότητας 2 φύλων. Ο φορέας αυτός υπήρχε από το 1981! Αλλά βέβαια, όπως είπε ο πρωθυπουργός υπάρχουν κι άλλα φύλα….

Θέλετε την αλήθεια; Πάμε και στην οικονομία. Μια χώρα που δεν παράγει, με σκληρό νόμισμα πεθαίνει. Πρόκειται για βασικό μάθημα οικονομικών, που διδάσκεται σε πρωτοετείς φοιτητές!

Τι είπε όμως, πριν χρόνια, ο Σόρος: «Η Ελλάδα ποτέ ξανά δεν θα ορθοποδήσει οικονομικά, όσο είναι μέλος της Ευρωζώνης. Το ευρώ ήταν ο τάφος της. Η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, να επιστρέψει στη δραχμή και να την υποτιμήσει δραματικά. Έτσι θα μειώνονταν οι αμοιβές των εργαζομένων, γιατί θα μειωνόταν η αγοραστική δύναμή τους για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά είναι η μόνη λύση». Έχουμε σκληρό νόμισμα και δεν παράγουμε τίποτα. Η συνταγή της καταστροφής.

Κάνετε εγκλήματα. Μισείτε την αλήθεια. Το Νομικό Συμβούλιο του κράτους, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, στις8 Ιουνίου, και με υπηρεσιακή κυβέρνηση, προχώρησε σε αίτηση επανεξέτασης της υπόθεσης Γεωργίου. Η κυβέρνηση προχώρησε σε άμεση παρέμβαση, καταθέτοντας αίτημα ανάκληση της προσφυγής. Τόσο το Νομικό Συμβούλιο του κράτους όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση ενήργησαν έντιμα, προς όφελος των Ελλήνων, αφού η ενδεχόμενη παραποίηση των στοιχείων εκ μέρους του κου Γεωργίου μας κόστισε 3 μνημόνια, δηλ. περί το 1 τρισ ευρώ. Πρέπει και δικαιούμαστε να μάθουμε την αλήθεια. Δεν θα μάθουμε ποτέ ποιος πλαστογράφησε και ποιος μας έσυρε στα μνημόνια. Είναι ντροπή να κοροΪδεύετε τον ελληνικό λαό και να λέτε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια. Δεν βγήκαμε από τα μνημόνια. Για 115 χρόνια θα είμαστε στα μνημόνια!

Επί τρία χρόνια καταγγέλλαμε ως Ελληνική Λύση την κερδοσκοπία των καρτέλ σε βάρος των Ελλήνων και η ΝΔ ισχυριζόταν ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Όμως το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής μας δικαίωσε πλήρως, κάνοντας λόγο για «πληθωρισμό απληστίας»! Η ακρίβεια ρημάζει τους Έλληνες για να πλουτίζουν τα καρτέλ. Και φτάσαμε να πληρώνουμε 3 ευρώ το κιλό τις τομάτες και 7 ευρώ τα κεράσια! Και μας λέτε ότι έρχεται η ανάπτυξη. Με τι έρχεται; Με το σαλιγκάρι;

Ξεπουλήσατε κάθε δημόσιο πλούτο! Και σας ρωτώ: αν μείνουμε στην απλή διαχείριση των εισπράξεων φόρων, πότε θα αποπληρώσουμε το δημόσιο χρέος; Η απάντηση είναι: ποτέ!

Εμείς λοιπόν για αρχή απαιτούμε εδώ και τώρα:

-πάταξη του λαθρεμπορίου πετρελαίου

-κλείσιμο των ανεξάρτητων αρχών που τα στελέχη τους παίρνουν υπέρογκους μισθούς

-επιβολή οριζόντιου φόρου 15%

-επιστροφή του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία.

Όλα αυτά θα μπορούν να αποφέρουν κέρδος δεκάδες δισ, που θα δοθούν στους Έλληνες.

Φτιάξατε ένα κράτος κολλητών και Golden Boys. Όμως το ΣτΕ κατεδαφίζει το νόμο Χατζηδάκη και την είσοδο ακριβοπληρωμένων Golden Boys στον e-ΕΦΚΑ, λέγοντας ότι δεν αιτιολογήθηκε και δεν τεκμηριώθηκε, για ποιο λόγο στις γενικές διευθύνσεις έπρεπε να μπουν ιδιώτες.

Και εδώ θέλω να σας ρωτήσω: Ξέρετε πόσο κάνει να εγκριθούν τα αρχιτεκτονικά σχέδια ενός νέου κτηρίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να βγει η άδεια δόμησης ηλεκτρονικά; Μόνο για το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικών κάνει από 5 μήνες έως 12 μήνες στην καλύτερη περίπτωση. Αν απαιτείται και αρχαιολογική υπηρεσία, τότε ο χρόνος είναι άγνωστος. Μετά μην αναρωτιέστε γιατί βασιλεύει η διαφθορά μεταξύ ιδιώτη και δημοσίου. Μην αναρωτιέστε γιατί η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη, από πλευράς χρόνων αδειοδοτήσεων. Μας περνάει ακόμα και η Αλβανία! Πού είναι η ηλεκτρονική αδειοδότηση και η ψηφιακή διασύνδεση όλων των υπηρεσιών; Πού είναι η πλατφόρμα χωρικών δεδομένων και όρων δόμησης, σε ψηφιακό χάρτη, για όλη τη χώρα;

Δεν έχετε ιδέα τι σημαίνει τουρισμός. Επιτέλους αντιγράψτε πετυχημένα μοντέλα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Σας το προτείνουμε από το 2019. Κάντε αναπαλαίωση των κάστρων. Τόσα κάστρα έχουμε σε όλη τη χώρα. Η Αλβανία το έκανε! Στο Ελβασάν αναπαλαίωσαν το παλιό κάστρο και το συντηρούν. Ιδιώτης το έκανε. Και εσείς αφήνετε τα κάστρα μας να καταρρέουν. Αυτό σημαίνει κέρδος σε χρήμα. Επιπλέον η αναπαλαίωση των κάστρων μας είναι μια κληρονομιά που θα μείνει στις επόμενες γενιές.

Στον τουρισμό εφαρμόζετε λάθος μοντέλο. Είναι απαραίτητη η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό. Και αναφέρομαι στα ξενοδοχεία. Τα ξενοδοχεία μας να προμηθεύονται προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς. Εσείς αντίθετα κοιτάτε μόνο τους αριθμούς των εργαζομένων. Όχι τον τζίρο, που είναι ο μικρότερος κατά κεφαλήν στην Ευρώπη. Δεν κοιτάτε τι μένει στη χώρα. Γι’ αυτό λέμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πάει μπροστά.

Εμείς για να επιβιώσει ο ελληνικός λαός ζητάμε από κάθε έναν και από τις παραγωγικές τάξεις ενιαία συμπαράταξη παραγωγικών, καταναλωτικών, πολιτισμικών, κοινωνικών δυνάμεων, για να πάει μπροστά η Ελλάδα. Είσαστε το πρόβλημα. Είμαστε η Λύση.

Η ομιλία του Δημήτρη Νατσιού

Το δημογραφικό ανέδειξε ως το σημαντικότερο πρόβλημα κατά την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, και χαρακτήρισε την ενίσχυση της ελληνικής οικογένειας άμεση προτεραιότητα του κόμματός του.

«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια χώρα γερόντων. Ένα ολόκληρο έθνος οδεύει προς τη σύνταξη, γιατί παύει να εκτιμά το θεόσδοτο δώρο της ζωής, έτσι όπως του αξίζει. Ο ατομικισμός που προωθεί η κουλτούρα των ημερών μας, βάζει φρένο στον κύκλο της ζωής και την απαραίτητη ανανέωση του πληθυσμού μας».

Αναφερόμενος στο νεοσύστατο υπουργείο οικογένειας, διερωτήθηκε ποιο θα είναι το αντικείμενο αυτού του ειδικού υπουργείου.

«Τι είναι αυτό που δεν κάλυπταν ως σήμερα τα άλλα πολλά συναρμόδια υπουργεία; Αυτό το υπουργείο θα αναλάβει να λύσει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, προστατεύοντας και ενισχύοντας την πυρηνική οικογένεια ; Θα προστατέψει, σύμφωνα με την παράδοση και τις επιταγές της εκκλησίας μας, το απολύτως σεβαστό δικαίωμα στη ζωή που έχει, εξ άκρας συλλήψεως, το αγέννητο παιδί;».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι πρέπει να υποστηριχθεί η παιδεία λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν να μπαίνει το μέλλον της Ελλάδας στη ζυγαριά του δημοσιονομικού κόστους.

«Σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας υπάρχουν έστω και τρία παιδιά, λόγοι εθνικοί και δημογραφικοί επιβάλλουν άνοιγμα σχολείου για να τα στεγάσει. Θέση μας και πρότασή μας είναι επίσης η άμεση μονιμοποίηση των χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών».

Ο κ. Νατσιός, τάχθηκε εναντίον των γάμων ομοφυλόφιλων και τόνισε ότι «θα καταψηφίσουμε οποιαδήποτε τέτοια πρόταση νόμου».

Τί τον θέλετε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όταν όλα τους τα αστικά δικαιώματα είναι εξασφαλισμένα από το σύμφωνο συμβίωσης το οποίο ήδη είχατε υπερψηφίσει;», είπε.

Αναφερόμενος στα περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές ανηλίκους, υποστήριξε πως «η νεανική εγκληματικότητα καλπάζει, διότι πολλά παιδιά μεγαλώνουν με την υλιστική πεποίθηση πως πρέπει να πατήσουν επί πτωμάτων για να διεκδικήσουν ό,τι προλαβαίνουν σε τούτη τη ζωή. Και για αυτή τη στρεβλή πεποίθηση, ευθύνεται το οικογενειακό περιβάλλον και φυσικά «η άρρωστη Παιδεία και το ανεξέλεγκτο διαδίκτυο. Χρειάζεται άμεση αλλαγή βιβλίων γλώσσας τα οποία πρέπει να αποκτήσουν ταυτότητα. Αν δεν υπάρξει επανασύνδεση του μαθητή με την ζωντανή υπόσταση της γλώσσας του και της ελληνορθόδοξης ταυτότητάς του».

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος είπε ότι η Νίκη θα περιμένει το σύνολο των κυβερνητικών προτάσεων και ζήτησε από την κυβέρνηση να διευκρινίσει αν θα καταργήσει το άρθρο 59 για τον θρησκευτικό όρκο των Βουλευτών, το άρθρο 16 ώστε να πάψει να αποτελεί αποστολή της Παιδείας η καλλιέργεια εθνικής θρησκευτικής συνείδησης και αν θα αναθεωρήσει το άρθρο 3 «για να γίνει το κράτος ουδετερόθρησκο όπως στην Γαλλία όπου ελλείψει Χριστιανισμού κυριαρχεί το ριζοσπαστικό ακραίο Ισλάμ ;»

Αναφερόμενος στην ενδεχόμενη ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ είπε ότι δεν είναι αρνητικός «υπό την προϋπόθεση ότι θα προάγουν τα ελληνικά γράμματα, την ελληνική έρευνα και τον ελληνικό πολιτισμό στον νέο άχρωμο παγκοσμιοποιημένο κόσμο που ζούμε».

Για τα θέματα της οικονομίας υποστήριξε ότι το σοβαρότερο θέμα είναι επίμονη η ακρίβεια κυρίως στα τρόφιμα αλλά και η ενέργεια, καθώς όπως είπε «η χώρα μας συνεχίζει να είναι παραδομένη στο έλεος της ακρίβειας». Για το θέμα των κόκκινων δανείων, ζήτησε επίσης να υπάρχει ενδιάμεση διαδικασία κατά την διαπραγμάτευση μεταξύ funds και τραπεζών κατά την εξαγορά του δανείου ώστε να μπορεί ο δανειολήπτης να μπορεί να το αγοράσει στην τιμή που το παίρνει το funds.

Για την διαχείριση του μεταναστευτικού ανέφερε πως «ως χριστιανοί, ως επιστήμονες, ως άνθρωποι σεβόμαστε τον πόνο των ανθρώπων, όσων από πόλεμο, από κατατρεγμό, από πικρό καημό άφησαν βωμούς κι εστίες στην πατρίδα τους και αναζητούν ζωή και πατρίδα, αλλά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατραπεί η χώρα μας σε χώρο ασταμάτητης αποθήκευσης ψυχών».

Καταλήγοντας ο κ. Νατσιός αναφέρθηκε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ζητώντας την κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής στην Θράκη, ζήτησε την απέλαση του Τούρκου προξένου και τάχθηκε κατά της παραπομπής των ελληνοτουρκικών διαφορών στη Χάγη.

H ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, έκανε δηλώσεις στη συνεδρίαση της Βουλής για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Βρίσκομαι εδώ για να είμαι η φωνή των πολιτών, ο λόγος τους, η παρέμβασή τους (…) Βρίσκομαι εδώ για να τους φέρω στο προσκήνιο, με τις αγωνίες, τα προβλήματά τους, για να αντιπαλέψω κάθε απόφαση που τους αδικεί» ανέφερε ανάμεσα σε άλλα η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ενώ πρόσθεσε, μεταξύ άλλων:

«Η Πλεύση Ελευθερίας κατάφερε να μπει στη Βουλή χωρίς να ακολουθήσει καμία πεπατημένη, χωρίς στελέχη του κομματικού σωλήνα, χωρίς ίντριγκες (…) Οι οκτώ βουλευτές θα αποτελέσουν μια κοινοβουλευτική ομάδα πρότυπο, αποτελούν την ελπίδα και το φως στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αποτελείται από ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών. Τρεις άνθρωποι του πολιτισμού είναι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.

(…) Η κοινοβουλευτική μας ομάδα είναι πολυσχιδής και πολυτάλαντη. Θα ενισχυθεί και θα συμπληρωθεί και με την ένατη έδρα που μας αφαιρέθηκε άδικα

(…) Η Πλεύση Ελευθερίας θέλει να υπογραμμίσει ότι σε μια Δημοκρατία του 2023 το κοινοβούλιο πρέπει να είναι αναβαθμισμένο και ανεξάρτητο. Υποψιάζομαι ότι αρκετοί θα αρέσκονταν σε ένα κοινοβούλιο παραγκωνισμένο και χωρίς κύρος (…) Η Βουλή είναι η μόνη που μπορεί να νομοθετεί έγκυρα με βάση το Σύνταγμα. Δεν είμαστε αυτά που λέμε, αλλά αυτά που κάνουμε. Εμείς θα πράξουμε μέσα στη Βουλή με βάση της Αρχές, τις ιδέες και τις αξίες μας».

Πηγή: skai.gr