Βουλή: Με 158 «ναι» πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση

«Όχι» ψήφισαν 142 βουλευτές ενώ κανένας από τους βουλευτές δεν ψήφισε «παρών»

Τη «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών εξασφάλισε το βράδυ του Σαββάτου, η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στην προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ονομαστική ψηφοφορία επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς αυτή, και επί 300 ψηφισάντων, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή ψήφισαν «ΝΑΙ», οι 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Αρνήθηκαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, δηλαδή ψήφισαν «ΟΧΙ», οι 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Προοδευτική Συμμαχία, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση-Κυριάκος Βελόπουλος, Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα "Νίκη", και, Πλεύση Ελευθερίας-Ζωή Κωνσταντοπούλου).

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έκλεισε η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στη Βουλή. Νωρίτερα, οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των κομμάτων ανέβηκαν και πάλι στο βήμα της Βουλής για τη δευτερολογία.

Φάμελλος: Δεν ήταν νικηφόρα για την κοινωνική πλειοψηφία η τετραετία της ΝΔ στην κυβέρνηση

Να αποδομήσει την πρωτολογία του πρωθυπουργού, κατά την συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης επιχείρησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη σημερινή δευτερολογία του στη Βουλή.

Ο κ. Φάμελλος ξεκίνησε λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για τις προγραμματικές δηλώσεις μάς είπε δύο πράγματα: «ότι τα έκανε όλα τέλεια την περίοδο 2019-2023 και ότι αντιμετώπισε πολλές εξωγενείς κρίσεις νικηφόρα και ότι τώρα ετοιμάζει το 4ο κύμα του εκσυγχρονισμού».

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι ενώ ήταν νικηφόρο το αποτέλεσμα των εκλογών «αυτό ουδόλως σημαίνει ότι ήταν νικηφόρα η τετραετία για την κοινωνική πλειοψηφία».

Ακολούθως αναφέρθηκε στην «αποτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ στην αντιμετώπιση της πανδημίας: Δεν μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας όταν είχαμε πάνω από 37.000 θύματα, στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, με την Πορτογαλία με τον ίδιο πληθυσμό στις 27.000! Σχεδόν 40% περισσότερες απώλειες! Αυτή είναι πράγματι αριστεία!».

Συνεχίζοντας για την υγεία είπε: «Δεν είναι νικηφόρο γιατί ενώ υπήρχαν δισεκατομμύρια πόρων να μην έχουμε προσωπικό στο ΕΚΑΒ και να έχουμε ανησυχητικά συχνά θανάτους ακόμα και σε καρότσες αγροτικών! Και μην χρησιμοποιείτε στρεβλώσεις του παρελθόντος ως δικαιολογία εφόσον για αυτές ευθύνονται προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ».

Ακολούθως ρώτησε: «Η ΝΔ δεν κυβερνούσε το 2012-2015 όταν ο κος Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας έλεγε ότι δεν θέλει η τρόικα να του πάρει τη δόξα για τις απολύσεις των γιατρών; Και σίγουρα δεν είναι νικηφόρο για την ενεργειακή κρίση ότι η Ελλάδα είχε την πιο ακριβή κιλοβατώρα στην Ευρώπη για το 2022 σύμφωνα με τη Eurostat όπως και ότι τον Μάιο του 2023, η Ελλάδα είχε ακόμη το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (10,8%) στην ΕΕ και το και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας των νέων (24%). Ενώ στην ομιλία σας δεν υπήρχε κάποια αναφορά στους νέους και σε κάποια στρατηγική για την καταπολέμηση του brain drain. Μόνο ένα ακόμα επίδομα, το youth pass».

Ανδρουλάκης: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης – Διαφωνούμε ευθέως με το επιτελικό κράτος

«Διαφωνούμε ευθέως με το επιτελικό κράτος γιατί είναι βαθιά παλαιοκομματικό. Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα είμαστε η αξιόπιστη αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός », τόνισε στη δευτερολογία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Για κακοποίηση λέξεων όσον αφορά τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό στον οποίο αναφέρθηκε ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αυτοπροβάλλεται ως φορέας εκσυγχρονισμού, όταν η χώρα έχει την 4η υψηλότερη φορολογία ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ στην ΕΕ και η αγοραστική δύναμη είναι η τρίτη χαμηλότερη».
«Κύριε Μητσοτάκη μείνατε σιωπηλοί και επικαλεστήκατε καταχρηστικά το απόρρητο για να συγκαλύψετε το σκάνδαλο αλλά κάνατε προεκλογική εκστρατεία με τα δελτία της ΕΥΠ» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους τονίζοντας ότι για το ΠΑΣΟΚ συνδέεται με ισχυρή ανάπτυξη και μείωση των ανισότήτων. «Ένα κοινωνικό κράτος που δεν αφήνει μετέωρη τη μεσαία τάξη, ένα ψηφιακό κράτος που χειραφετεί τον πολίτη και πολιτικές που δεν εγκαταλείπουν τη νέα γενιά, με υποχρέωση την πράσινη μετάβαση και όχι ένα κερδοσκοπικό παιγχνίδι για λίγους» , είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Η κυβέρνηση υπόσχεται ανάπτυξη, μισθούς και ευημερία, το ερώτημα είναι σε ποιος απευθύνεται όταν επικαλείται μείωση της ανεργίας με ευκαιριακές και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, πρόσθεσε.

Δεν θα δεχτούμε ως κανονικότητα οι νέοι μας να εχουν λιγοστές ευκαιρίες και χαμηλούς μισθούς. Είναιι ώρα για ελεύθερεςς συλλογικές διαπραγματεύεις και ισχυρές κλαδικές συμβάσεις, ενώ σύντομα θα κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ πρόταση για αναβάθμιση του ΣΕΠΕ.

Κουτσούμπας: Θα μας βρείτε απέναντι στο αντιλαϊκό πρόγραμμά σας

Βολές στο «αντιλαϊκό» κυβερνητικό πρόγραμμα εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή, στην τελευταία συνεδρίαση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για έπαρση. «΄Ήδη από την πρώτη μέρα συζητήσεων καταργήσατε τις διαχωριστικές γραμμές μέσα στην κοινωνία και παρουσιαστήκατε ως νέος εθνάρχης. Ειπατε ότι ο λαός θα δείξει συναίνεση στις μεταρρυθμίσεις, ακόμη και ότι τις επιζητά. Σε λίγο θα μας πείτε ότι οι άνθρωποι του μόχθου απολαμβάνουν την ακρίβεια, την εργασιακή ζούγκλα, την έλλειψη ασθενοφόρων».

Ο Κ. Κουτσούμπας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα βρει απέναντί της την νεολαία και τους εργαζομένους ακόμη πιο μαζικά και μαχητικά, και το ΚΚΕ ακόμη πιο δυνατό να μπαίνει μπροστά. «Παρά τον αρνητικό πολιτικό συσχετισμό που ποτέ δεν αρνηθήκαμε, δυναμώνει ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής και του ταξικού χαρακτήρα της. Δυναμώνει η αναζήτηση λύσης μέσα από το συλλογικό, οργανωμένο αγώνα».

Στη συνέχεια υπενθύμισε τις κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, στο νόμο για της διαδηλώσεις, στο νόμο Χατζηδάκη.

Εξαπέλυσε βολές στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο με πλαφόν 5% και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Το ΚΚΕ διεκδικεί αυξήσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση των άδικων φόρων και των πλειστηριασμών και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας, όπως τόνισε.

Ξεκαθάρισε ότι, σε αντίθεση με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία, αλλά αντίθετα ότι βιάζεται για να εφαρμόσει νόμους κατά των συμφερόντων του λαού.

Έκανε αναφορά στις περικοπές-μαμούθ των κρατικών δαπανών στη Γερμανία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε παρόμοιο πρόγραμμα.

Προειδοποίησε ότι στόχος του κόμματός του είναι να δυσκολέψει το αντιλαϊκό κυβερνητικό πρόγραμμα και τους στόχους του κεφαλαίου, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι μεταθέτει την ευθύνη στον ελληνικό λαό και ότι η ομιλία του θύμιζε Κέννεντι και Μπάιντεν.

Έκανε αναφορά στο θέμα με το σερβιτόρο της Ρόδου καθώς και στους πλειστηριασμούς σπιτιού συνταξιούχου στη Χαλκιδική.

Ανρωτήθηκε πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να ανακουφίσει την εργαζόμενη γυναίκα και το νέο ζευγάρι και πώς θα προστετεύσει τη μητρότητα. Όσον αφορά την προσχολική αγωγή και φροντίδα, υπενθύμισε ότι σε 100 δήμους δεν υπάρχουν καν βρεφικά τμήματα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει καμία μέριμνα για ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους, παιδιά και άλλες ευάλωτες ομάδες και ότι αμφισβητεί το δικαίωμα των γυναικών στη δωρεάν ασφαλή άμβλωση.

Αναφέρθηκε ακόμη σε εκπαιδευτικούς που ζουν σε σκηνές στις παραλίες νησιών, σε καθηγητές που διδάσκουν άσχετα γνωστικά αντικείμενα και σε οικογένειες που δυσκολεύονται να πληρώσουν τη στέγαση των φοιτητών, διερωτώμενος αν όλα αυτά τα ζητήματα θα τα λύσει η ψηφιοποίηση της παιδείας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αξιοποιεί το άρθρο 28 που δίνει τη δυνατότητα για διακρατικές συνεργασίες για να ξεπεράσει τα εμποδια του άρθρου 16. «Η πολιτική σας έχει ταξικό πρόσημο και συνέπειες και γι αυτο προκαλεί κι έντονη πολιτική αντιπαράθεση στο χώρο της παιδείας».

Για την πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία υποστήριξε ότι συμπυκνώνεται στη φράση «λίγα για τους πολλούς και πολλά για τους λίγους». Όσον αφορά το ταμείο ανάκαμψης, υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι τα κοστολογημένα προγράμματα για την υγεία δεν φτάνουν «ούτε για σοβάτισμα»

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε αμερικανο-νατοϊκό ορμητήριο πολέμου και ότι είναι υπεύθυνη για τις προσφυγικές ροές.

Τέλος με αναφορές στο Κεφάλαιο του Μαρξ και του Έγκελς επισήμανε ότι στον καπιταλισμό η κοινωνική πρόοδος θυσιάζεται σε βάρος του ατομικού κέρδους. Ωστόσο, το σύστημα όπου η ατομική πρόοδος καθενός και καθεμίας είναι προϋπόθεση για την κοινωνική πρόοδο θα το κάνουν πράξη οι επόμενες γενιές. «Οι καλύτερες μέρες είναι όντως μπροστά μας», κατέληξε.

Βελόπουλος: Κανείς δεν υπογράφει την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη

«Πέρασαν δύο 24ωρα που προσπαθήσαμε να πείσουμε ορισμένους να συνεναίσουν τουλάχιστον για τα Τέμπη σε επίπεδο ανθρωπιάς υποστήριξε ο Κυριάκος Βελόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε επίσης τη συμφωνία των Πρεσπών, την εξωτερική πολιτική, την «παράνομη είσοδο λαθρομεταναστών» στη χώρα

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, την τραγωδία στα Τέμπη, την εξωτερική πολιτική, την «παράνομη είσοδο λαθρομεταναστών» στη χώρα αλλά και την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατά την τελευταία ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

«Πέρασαν δύο 24ωρα που προσπαθήσαμε να πείσουμε ορισμένους να συνεναίσουν τουλάχιστον για τα Τέμπη σε επίπεδο ανθρωπιάς. Πολλοί δάκρυσαν, πολλοί πόνεσαν, αγωνιούν, αλλά ουδείς είχε την ανθρωπιά να υπογράψει την εξεταστική» δήλωσε στην αρχή της δευτερολογίας του.


Τα «πυρά» του έστρεψε στον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Όταν έχεις έναν πρωθυπουργό που αντί να τηρήσει αυτό που υποσχέθηκε ο ίδιος: “23 Φεβρουαρίου 2016 δεσμεύομαι για εξεταστική επιτροπή για την περίοδο Βαρουφάκη”, που μας οδήγησε σε κλείσιμο τραπεζών και capital controls. Πόση αναξιοπιστία μπορεί να έχει ένας άνθρωπος;».

Κατήγγειλε επιπλέον ωμή παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών και είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Υπογράψτε εξεταστική επιτροπή».

«Δε ντρέπεται η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα; Πολλοί απορούν. Θα σας αποδείξω γιατί σήμερα το πρωί ο υπουργός εξωτερικών ο κύριος Γερπαπετρίτης έκανε δήλωση για ωμή παραβίαση διεθνούς δικαίου», συμπλήρωσε ο κ. Βελόπουλος και προχώρησε σε ανάγνωση της ανάρτησης του κ. Γεραπετρίτη.

Και συνέχισε: «Θα μας πει ο Μητσοτάκης γιατί του τηλεφώνησε ΥΠΕΞ των ΗΠΑς Γιατί έφυγε; Ήξερε τί θα ακούσει και όποτε είναι να κούσει κάτι που θα τον ενοχλήσει φεύγει».

Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική, ο κ. Βελόπουλος δήλωσε: «Τους παρατάει η Σαυδική Αραβία και δεν έχουν το θάρρος να πάρουν τα Patriot πίσω. Αυτά που τους έδωσε δωρεάν η Ελλάδα. έφυγαν (τα Patriot) και πήγαν στην Σαουδική Αραβία για να προστατέψουμε τους Σαουδάραβες και τώρα δεν το ζητάνε πίσω. Φέρτε πίσω τα Patriot».

Μεταξύ άλλων ο κ. Βελόπουλος ανέφερε ότι «καταχωρήθηκε ο όρος τουρκικό Αιγαίο, άλλη μια επιτυχία της κυβέρνησης».

Δεν είστε ανθρωπιστής κύριe πρωθυπουργέ, όταν αφήνετε ελeεύθερους να έρχονται στη χώρα «λαθρομετανάστες». Θεωρούμε ότι οι τόσοι (μετανάστες) δεν μπορούν να αφομοιωθούν, κάνετε το ένα λάθος μετά το άλλο, υπογράμμισε.

«Κατά την άποψή μας δεν αξίζει να έχει τέτοια αντιμετώπιση από όλους μας στον ελληνικό λαό. Καταθέσαμε εξεταστικές επιτροπές. Αν η κ. Κωνσταντοπούλου καταθέσει θα την υπογράψουμε εμείς, δεν θα αφήσουμε να πάθει κακό ο ελληνικός λαός. Η Ελλάδα ανήκει τους Έλληνες».

Έκλεισε την ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης τονίζοντας: «Μην υπογράψετε τίποτα. Παράκληση και έκκληση από τα βάθη της ψυχής μου» είπε απευθυνόμενος στη Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο στο Βίλνιους.

Φακέλωμα οι ηλεκτρονικές ταυτότητες, λέει η ΝΙΚΗ

Η ΝΙΚΗ τάσσεται κατά της έκδοσης των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων τις οποίες θεωρεί «φακέλωμα», ανέφερε κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Νατσιός, και τόνισε πως για το κόμμα του η ψήφος έχει και πνευματική διάσταση.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Νατσιός αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας λέγοντας ότι δεν άκουσε «κάποιο σπουδαίο μέτρο για την καταπολέμησή» της ενώ χαρακτήρισε τα "pass", «σοβιετικού τύπου κουπόνια, για επαίτες και όχι πολίτες».

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν δεσμεύτηκε για την πάταξη του λαθρεμπορίου, έκανε λόγο για «υπερφορολόγηση» και πρότεινε την πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων για την εφάπαξ εξόφληση της κύριας οφειλής, για χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς το Δημόσιο.

Ο κ. Νατσιός τάχθηκε επίσης κατά της έκδοσης των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και υποστήριξε πως «πρόκειται για μία ταυτότητα με δυνατότητα γεωεντοπισμού και συλλογής πληροφοριών και φακελώματος του πολίτη» ενώ διερωτήθηκε εάν «θα υπάρχει δυνατότητα προαιρετικότητας ή θα κινδυνεύει ο πολίτης που δεν θέλει να την πάρει, να τεθεί εκτός κοινωνίας και δικαιωμάτων, ως πολίτης δεύτερης κατηγορίας».

Μιλώντας για τη Δημόσια Υγεία έκανε λόγο για «καταστροφή» και «πολυετές έγκλημα», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως κατά την διάρκεια της πανδημίας, «εκμεταλλεύτηκε την τρομακτική πίεση που υπέστη το δημόσιο σύστημα υγείας, ως ευκαιρία για να το αποτελειώσει».

«Ολοένα και πιο συχνά βλέπουμε περιπτώσεις ανθρώπων να πεθαίνουν αβοήθητοι, διότι δεν βρίσκουν ένα ασθενοφόρο να τους παράσχει τις πρώτες βοήθειες και να τους μεταφέρει στο νοσοκομείο. Αντικρίζουμε ακόμα και τριτοκοσμικές εικόνες που μας προκαλούν θλίψη και ντροπή, με ασθενείς να μεταφέρονται σε καρότσες αγροτικών για να σωθεί η ζωή τους, ελλείψει ασθενοφόρων».

Στο θέμα της ενδεχόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος επανέλαβε τα ερωτήματα που είχε θέσει και κατά την πρωτολογία του για το εάν η κυβέρνηση σκοπεύει «να διαγράψει το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος από την προμετωπίδα του Συντάγματος» και εάν θα προχωρήσει στην αναθέωρηση των άρθρων για τις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους και την αποστολή της Εκπαίδευσης.

Αναφερόμενος σε προηγούμενη τοποθέτηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη για ενδεχόμενη υποδοχή μεταναστών ως εποχικών εργατών είπε: «Σεβόμαστε κάθε χώρα αλλά θέλουμε και οι αλλοδαποί να σέβονται την έννομη τάξη μας. Όποιοι την παραβιάζουν, όπως στη Ρόδο, να δικάζονται και να εκτίουν την ποινή τους στη χώρα τους όπου θα τους επιστρέφουμε με απέλαση. Καμία ανοχή στην ανομία».

Συνεχίζοντας είπε πως «για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός δεν έκανε την παραμικρή νύξη για την Κύπρο μας» και προσέθεσε πως «η Κύπρος μας είναι παράδειγμα προς μίμηση για το ελληνικό κράτος».

Υποστήριξε πως τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών παραμένουν αδικαίωτα. «Είδαμε το επίσημο κράτος να συνεχίζει απτόητο με την ίδια αμέλεια και ανεπάρκεια να προσφέρει τις υπηρεσίες του, και όλους τους θεσμικά ιθύνοντες να συνεχίζουν την πολιτική σταδιοδρομία τους, σαν να μην συνέβη τίποτε. Σαν να μην έγινε κάτω από την εποπτεία του κράτους και των αρμοδίων υπευθύνων το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της ελληνικής ιστορίας. Νομίζουμε πως θα ζούμε αιώνια και πως δεν θα δώσουμε λόγο στον Θεό; Αν δεν μας ενδιαφέρει η ποινική διάσταση του θέματος, τουλάχιστον έχουμε αναλογιστεί την ηθική και πνευματική διάστασή του;» ανέφερε και κατέληξε:

«Για τη ΝΙΚΗ η ψήφος έχει και πνευματική διάσταση, αντιστέκεται σθεναρώς, με πίστη και άδολη φιλοπατρία, στα κάθε λογής τέρατα που ροκανίζουν τα θεμέλια του έθνους μας. Καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης».

Κωνσταντοπούλου: Δέκα λόγοι για να μην δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση


Έντονη κριτική στους βουλευτές της πλειοψηφίας αλλά και της αντιπολίτευσης που απουσίαζαν από την «κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία» για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση άσκησε η επικεφαλής Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη δευτερολογία της σήμερα στην Βουλή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η διαδικασία έγινε «με τρόπο υποβαθμισμένο και αναντίστοιχο με τη σοβαρότητά» της, ενώ χαρακτήρισε «δείγμα αλαζονείας» και «παλαιοκομματισμού» την «απροκάλυπτη απουσία τη ΚΟ της ΝΔ».

«Ακόμα και κορυφαίοι υπουργοί μίλησαν με σχεδόν άδεια αίθουσα της Ολομέλειας από κυβέρνηση και από το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης. Αυτό δεν συνάδει με τον όρκο που δώσαμε να υπηρετούμε το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία και τον ελληνικό λαό. Δεν υπηρετούμε τη Δημοκρατία όταν η Βουλή αντί για κοιτίδα της δημοκρατικής λειτουργίας, μετατρέπεται σε άδειο θέατρο όπου εκφωνούνται παράλληλοι μονόλογοι χωρίς κανείς να ακούει κανέναν και κανείς να απαντάει σε κανέναν», υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας, η κυρία Κωνσταντοπούλου προχώρησε στην «κωδικοποίηση» των λόγων για τους οποίους η Πλεύση Ελευθερίας δεν προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ανέφερε δέκα λόγους, οι οποίοι περιλαμβάνουν: την «παρουσία-απουσία» των βουλευτών τής πλειοψηφίας στη διαδικασία, τη χάραξη πολιτικής χωρίς να βρίσκεται στο επίκεντρο ο άνθρωπος και η ανθρώπινη ευημερία, την μη αναφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας και των υπερχρεωμένων πολιτών, την μη εξαγγελία πολιτικής για την ασφάλεια των μεταφορών και των σιδηροδρόμων, ειδικά μετά την τραγωδία των Τεμπών, την μη τοποθέτηση της κυβέρνησης έναντι την πρότασης της Πλεύσης Ελευθερίας για την αναθεώρηση τριών άρθρων του Συντάγματος που έχουν να κάνουν με την κατάργηση της βουλευτικής και της υπουργικής ασυλίας και του διορισμού της ηγεσίας τής Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, την επιμονή της κυβέρνησης για την κατάργηση του άρθρου 16, την ΠΝΠ της κυβέρνησης για την απασχόληση των πυροσβεστών προκειμένου να καλύψει τα κενά στη δημόσια υγεία, την μη αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, την «αδιαφανή και άδηλη εξωτερική πολιτική» και τέλος την μη εξαγγελία πειστικής πολιτικής για την εξάλειψη όλων των διακρίσεων.

Κλείνοντας, η κυρία Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως ακούστηκαν και «θετικές τοποθετήσεις» όπως η ανάκτηση δημοσίου ελέγχου της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και η πολιτική για την ανάκτηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας πως δεν είναι «αυτοσκοπός» της Πλεύσης Ελευθερίας να αντιτίθεται σε όλα, ζητώντας ωστόσο παράλληλα από την κυβέρνηση να ακούει την «κριτική και τις επισημάνεις» της αντιπολίτευσης.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο να απαγορευτούν στη Βουλή οι «ρατσιστικές, σεξιστικές και μισαλλόδοξες εκφράσεις» καθώς δεν αποτελεί «ζήτημα ελευθερίας του λόγου» αλλά «βασική αρχή της δημοκρατίας και της δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου».

Πηγή: skai.gr
TAGS: Βουλή