Σήμερα ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής η συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ.
Κατά τη συνεδρίαση θα τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί.
Ανεβαίνοντας στο βήμα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας αφού περιέγραψε τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα, αναφέρθηκε στην στάση της Ελλάδας απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία λέγοντας:
«Η Ελλάδα έχει μεγάλο σεβασμό για την τεράστια ρωσική πολιτιστική παράδοση. Τον σέβεται απεριόριστα. Παρ' όλα αυτά, αυτά δεν έχουν καμία σχέση, ή μάλλον έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με την εισβολή σε ένα ανεξάρτητο κράτος. Και η Ελλάδα δεν είχε και δεν έχει τη δυνατότητα διαφορετικής πορείας, γιατί υπερασπίζοντας τα σύνορα όλων των κρατών, υπερασπίζεται τα δικά της σύνορα, τη δική της ύπαρξη.
Η υπάρξή μας δεν διασφαλίζεται μόνο με επικλήσεις περί του δικαίου» είπε.
Αναφορικά με την πενταετή διάρκεια της συμφωνίας ο υπουργός Εξωτερικών τονισε: «Η κυβέρνηση θέλει την αμερικανική παρουσία, δεν την απεύχεται, η πενταετία είναι θετικό στοιχείο της συμφωνίας. Η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι η απομάκρυνση των ΗΠΑ από την χώρα είναι προς όφελος της χώρας. Δεν έχουμε να απολογηθούμε για την πενταετία. Το θεωρούμε στα υπέρ της συμφωνίας».
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε απρόσεκτοι. Μακάρι να ήμασταν Λουξεμβούργο, αλλά δεν είμαστε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας και συνέχισε:
«Είναι απαράδεκτες οι τουρκικές υπερπτήσεις. Και οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου είναι απαράδεκτες, αλλά οι υπερπτήσεις είναι προσπάθεια επιβολής. Και το τουρκικό επιχείρημα για τις υπερπτήσεις το ξέρετε. Είναι συνέχεια του επιχειρήματος περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Εκδηλώθηκε το πλήρες έκτρωμα του τουρκικού συλλογισμού, ότι η ελληνική κυριαρχία στα νησιά δεν ισχύει αν δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα».
«Σε αυτό το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ταχθεί απερόφραστα υπέρ της Ελλάδας» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με το θέμα της αναβάθμισης των τουρκικών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η πληροφόρηση που υπάρχει από την Ουάσινγκτον είναι ότι δεν πρόκειται για νέα αεροσκάφη, αλλά για αναβάθμιση των ραντάρ και των πυραύλων των υπαρχόντων αεροσκαφών.
Πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αναθάθμιση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.
Ο κ. Δένδιας είπε ακόμη ότι «η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα, γιατί η Τουρκία έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας και όπως το state department έχει επανειλημμένως τονίσει, απειλεί την κυριαρχία και τα δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Δείτε live τη συνεδρίαση:
Κουμουτσάκος: Επιλέξαμε να είμαστε στη σωστή πλευρά-Η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη
Η ουσία της σημερινής συζήτησης είναι η απάντηση στο ερώτημα εάν με τη συμφωνία αναβαθμισμένης αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μειώνεται ή αυξάνεται η γεωστρατηγική αξία της χώρας, μειώνεται ή ενισχύεται ο ρόλος και το ειδικό βάρος της Ελλάδας στην περιοχή, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, θωρακίζεται περισσότερο απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό; Ναι ή όχι; αναρωτήθηκε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Γ. Κουμουτσάκος, τοποθετούμενος στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας: "Εμείς επιλέξαμε να είμαστε στη σωστή πλευρά. Απαντάμε ναι. Η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη" είπε ο κ. Κουμουτσάκος.
Σύμφωνα μάλιστα με τον βουλευτή της ΝΔ, τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μια μεγάλη θετική αλλαγή στην πολιτική ζωή της χώρας: Η συνεργασία με τις ΗΠΑ έχει πάψει να είναι πεδίο σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης όπως συνέβαινε επί δεκαετίες μετά την μεταπολίτευση. "Η αναγκαιότητα της συνεργασίας έχει τη συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του συνόλου πολιτικού φάσματος", είπε ο κ. Κουμουτσάκος.
Κατρούγκαλος: Απόδειξη της μείζονος στροφής στην εξωτερική πολιτική
Η συμφωνία είναι απόδειξη της μείζονος στροφής στην εξωτερική πολιτική, την οποία επιβάλει ο πρωθυπουργός, όχι ενισχύοντας αλλά αποδυναμώνοντας τη χώρα, τόνισε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Κατρούγκαλος. Σημείωσε μάλιστα ότι η κορυφή του παγόβουνου στη συμφωνία αυτή είναι ότι, ο κ. Μητσοτάκης, έδωσε αυτό που ουδείς πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση είχε συμφωνήσει στις διαρκείς απαιτήσεις της Ουάσιγκτον, η συμφωνία για τις βάσεις να έχει αόριστο χαρακτήρα, να παραμένουν δηλαδή εδώ οι βάσεις, χωρίς το διαπραγματευτικό όπλο που προέβλεπε η συμφωνία του 1990, (που ήταν) να υπόκεινται σε ετήσια ανανέωση. Για το λόγο αυτό ακόμα και το ΠΑΣΟΚ που υπερψηφίζει τη συμφωνία, τη χαρακτήρισε ετεροβαρή, ενώ η εφημερίδα της παράταξης σας, η Εστία, τη χαρακτήρισε λεόντεια, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.