Της Ναντίν Χαρδαλιά
Πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Υπουργό Εργασίας και την αξιωματική αντιπολίτευση αποτέλεσε το νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης, η επεξεργασία του οποίου ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Την αξιοποίηση του εν λόγω επιδόματος ως προκάλυμμα για την κατάργηση άλλων κρίσιμων επιδομάτων κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι στηρίζει τη ρύθμιση, ενώ ο Υπουργός Εργασίας αντεπιτέθηκε με πυρά περί ιδεοληψίας και εμμονών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στηλιτεύοντας τη λογική της οριζόντιας καταβολής άνευ κριτηρίων και τονίζοντας ότι για την κυβέρνηση η αντιμετώπιση του δημογραφικού συνιστά εθνική προτεραιότητα.
Φωτίου (ΣΥΡΙΖΑ): Προκάλυμμα για περικοπή τριών άλλων επιδομάτων
Τη χορήγηση του συνόλου του επιδόματος εφάπαξ έναντι των 2 δόσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο και σε όλα τα παιδιά χωρίς την προϋπόθεση της - «ντροπιαστικής» και «ακροδεξιάς» κοπής όπως τη χαρακτήρισε - 12ετούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής των γονιών τους στην Ελλάδα την οποία χαρακτήρισε «ντροπιαστική», ζήτησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το θετικό μέτρο του επιδόματος γέννησης ως Δούρειο Ίππο για την κατάργηση άλλων κρίσιμων επιδομάτων.
«Στηρίζουμε το επίδομα γιατί είναι σημαντικά τα 2.000 ευρώ σαν ένα μικρό βοήθημα, αλλά χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα για να χάσουν χιλιάδες δικαιούχοι 3 βασικά επιδόματα για το παιδί που καταπολεμούν και την υπογεννητικότητα. Το επίδομα παιδιού, στέγασης και το ΚΕΑ. Είναι οι περικοπές που κρύβονται στις λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου. Προσπαθείτε να εξοικονομήσετε 200 εκατομμύρια ευρώ από αυτά, για να καλύψουν τις τρύπες του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας, που θα δημιουργηθούν από το ασφαλιστικό», σημείωσε η κ. Φωτίου.
Βρούτσης: Ιδεοληψίες & εμμονές του ΣΥΡΙΖΑ - Για μας εθνική προτεραιότητα το δημογραφικό
Στην αντεπίθεση με πυρά περί ιδεοληψιών και εμμονών του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατηγορώντας την εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επιχείρηση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.
Ο ίδιος δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος με τη λογική της οριζόντιας άνευ κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος, ενώ αποκρούοντας τις αιτιάσεις περί κρυφής περικοπής μέσω του όρου μη επανάληψης της τάξης από ένα παιδί της οικογένειας, τόνισε ότι στόχος του μέτρου είναι η παρακολούθηση της βασικής εκπαίδευσης από όλα τα παιδιά, ώστε να αποφευχθεί η κοινωνική απομόνωση. Διευκρίνισε, δε, ότι το επίδομα δεν κόβεται στην περίπτωση που ένα παιδί χάσει την τάξη για λόγους υγείας, αλλά όταν συνειδητά οι γονείς του στερούν την εκπαίδευση.
«Δεν είναι πυροτέχνημα το επίδομα γέννησης. Ούτε κάτι που εντάσσουμε στην κοινωνική πολιτική. Είναι προτεραιότητα εθνική να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό. Υλοποιούμε όσα είπαμε προεκλογικά», υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.
Πρόταση ΚΙΝΑΛ: Γ.Γ. Δημογραφικής Πολιτικής & επίδομα για τα 3 πρώτα έτη ανατροφής
Την ανάγκη θεσμοθέτησης επιπλέον μέτρων για τη διαμόρφωση μίας εθνικής πολιτικής που θα αντιμετωπίζει ολιστικά το δημογραφικό, αξιοποιώντας ως βάση εκείνα που είχε προτείνει η διακομματική Επιτροπή της Βουλής, τόνισαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνοντας τις εκρηκτικές διαστάσεις που εκτιμάται από μελέτες ότι θα λάβει το πρόβλημα τα επόμενα έτη.
Την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για ίδρυση Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής και σχετικής διυπουργικής Εθνικής Επιτροπής, επανέφερε ο Γραμματέας του κόμματος, Βασίλης Κεγκέρογλου, προαναγγέλλοντας παράλληλα κατάθεση τροπολογίας για τη θέσπιση επιδόματος στήριξης για τα 3 πρώτα έτη ανατροφής του παιδιού ύψους 200 ευρώ.
Λανθασμένη χαρακτήρισε την παράμετρο της 12ετούς νόμιμης και μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, ο εισηγητής του κόμματος Γιώργος Μουλκιώτης, επικαλούμενος την περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούμπο και των αδερφών του, που όπως σχολίασε αν γεννιόντουσαν σήμερα η μητέρα τους δεν θα έπαιρνε πιθανόν το επίδομα.
ΚΚΕ: Σημαντικό βοήθημα αλλά ανεπαρκές για την αντιμετώπιση της φοροληστείας
Σημαντικό βοήθημα για τα νέα ζευγάρια, χαρακτήρισε το επίδομα γέννησης, ο Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ, κρίνοντας, ωστόσο, ότι είναι ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του πλαισίου που έχουν διαμορφωθεί από τους αντεργατικούς νόμους, τη «φοροληστεία και τα χαράτσια».
Επιφύλαξη επί της αρχής του νομοσχεδίου διατύπωσε η Ελληνική Λύση, ενώ κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε το ΜέΡΑ25 που θεωρεί ότι έχει ως πυρήνα τη βιοπολιτική προσέγγιση.
Δόμνα Μιχαηλίδου: Σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού
Στην παραδοχή ότι το επίδομα γέννησης δεν συνιστά ολιστική αντιμετώπιση του δημογραφικού, προχώρησε η Υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, τονίζοντας όμως ότι αποτελεί ένα «πάρα πολύ σημαντικό βήμα», που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα τα οποία έχει νομοθετήσει και υλοποιήσει η κυβέρνηση - όπως τα 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί και τη μείωση ΦΠΑ σε βρεφικά είδη και σχολικά καθίσματα συν την ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών - διαμορφώνουν μια συγκροτημένη πολιτική για το δημογραφικό.
Η ίδια απέκρουσε και τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη διασύνδεση του επιδόματος γέννας με την επαρκή φοίτηση στο σχολείο, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ουσιαστικό μέτρο κατά των κοινωνικών αποκλεισμών και μηχανισμός κοινωνικής κινητικότητας, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά τα περί κρυφών περικοπών.
Διαψεύδει κατηγορηματικά κρυφές περικοπές επιδομάτων
«Διαψεύδω αυτά που λέτε πώς κρύβονται περικοπές στο β' μέρος του σχεδίου νόμου ή τάχατες εξοικονόμηση που κάνει το κράτος με τη διασύνδεση με το σχολείο. Δεν ισχύει. Το κράτος δεν προσπαθεί δημοσιονομική εξοικονόμηση. Θέλουμε να στέλνουν όλες οι οικογένειες τα παιδιά τους στο σχολείο. Πρέπει να πολεμήσουμε τη σχολική διαρροή. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε γι' αυτό σε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Αν ένα παιδί έχει μαθησιακές δυσκολίες ή αν είναι άρρωστο δεν μπλοκάρεται από τη διάταξη. Επαναλαμβάνει την τάξη και οι γονείς συνεχίζουν να παίρνουν το επίδομα. Όμως πρέπει να κινητοποιήσουμε τους γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά σχολείο», επισήμανε η Υφυπουργός Εργασίας.
Πώς θα χορηγούνται οι 2 δόσεις του επιδόματος
Τέλος, αναφορικά με τις δύο δόσεις χορήγησης του επιδόματος των 2.000 ευρώ, η κ. Μιχαηλίδου διευκρίνισε ότι η πρώτη θα καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη του μήνα αμέσως μετά την έγκριση του επιδόματος και η δεύτερη 6 μήνες μετά τη γέννα. Διαμήνυσε, δε, ότι εφεξής όλα τα επιδόματα θα καταβάλλονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, προς διευκόλυνση του οικογενειακού προγραμματισμού.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.