ΚΑΙΡΟΣ

Βορίδης: Οι διατάξεις της τροπολογίας για το κόμμα Κασιδιάρη δεν είναι φωτογραφικές - «Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το ματάκι στην αντισυστηματική ψήφο»

«Έχουμε καθαρή θέση, ότι οι άνθρωποι αυτοί που έχουν κάνει τέτοιου είδους εγκλήματα, δεν πρέπει να έχουν θέση στο πολιτικός σύστημα. Δεν θέλουμε, ούτε από αυτούς να πάρουμε ψήφους, ούτε να έχουμε μαζί τους διάλογο», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών

«Έχουμε καθαρή θέση. Οι άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για τέτοιου είδους εγκλήματα, δεν πρέπει να έχουν θέση στο πολιτικός σύστημα» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σχετικά με την τροπολογία που συμπληρώνει την διάταξη για την μη συμμετοχή στις εκλογές, κομμάτων καταδικασμένων για εγκληματικές οργανώσεις κατά την ολοκλήρωση της β΄ ανάγνωσης του σχεδίου νόμου για τους ΟΤΑ στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Εσωτερικών καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κλείνει το ματάκι στην αντισυστημική ψήφο» με την στάση του να μην ψηφίζει καμία από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που αποσκοπούν στη μη συμμετοχή κομμάτων με αυτά τα χαρακτηριστικά στις εκλογές. Απέδωσε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι με την στάση του δείχνει «να κλείνει το ματάκι του (...) στο μη πακτωμένο ιδεολογικά ακροατήριο» και ανήκει σε εκείνο που είναι «απλά τυφλά οργισμένο με το σύστημα και θέλει να διαμαρτυρηθεί και να το τιμωρήσει με τον πιο σκληρό τρόπο».

Ο υπουργός τόνισε πως «οι διατάξεις αυτές, ούτε φωτογραφικές είναι, ούτε περιγράφουν κάτι συγκεκριμένο, ούτε προκαταλαμβάνουν ή θέλουν να ηγεμονεύσουν την κρίση του δικαστηρίου, ούτε θέλουν να πουν κάτι για το πώς θα αποφασίσει το δικαστήριο. Τίποτα από αυτά». Εμείς είπε «έχουμε καθαρή θέση, ότι οι άνθρωποι αυτοί που έχουν κάνει τέτοιου είδους εγκλήματα, δεν πρέπει να έχουν θέση στο πολιτικός σύστημα. Δεν θέλουμε, ούτε από αυτούς να πάρουμε ψήφους, ούτε να έχουμε μαζί τους διάλογο, ούτε να έχουμε χαδάκια, ούτε να αφήσουμε περιθώρια, ούτε να έχουμε αμφίσημες πολιτικές συμπεριφορές. 'Αλλοι είναι που κρατάνε μια επαμφοτερίζουσα στάση, κρυπτόμενοι από το ότι 'δήθεν δεν έκανες δεκτή την μια ή την άλλη πρόταση'».

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται να αντιμετωπίσει την περίπτωση που «έχεις κόμματα ανθρώπων καταδικασμένων σε πρώτο βαθμό για βαρύτατα αδικήματα που εκτίουν ποινές καθείρξεως και υποδύονται ότι είναι πολιτικοί αρχηγοί, είναι υποψήφιοι με κεντρικό και σημαντικό ρόλο στα κόμματά τους» ή «όταν είναι ή υποδύονται τους ιδρυτές κομμάτων, ή όταν, θέλοντας να αποφύγουν δεσμεύσεις και περιορισμούς που πηγάζουν από το νομικό μας πλαίσιο, έχουν αχυρανθρώπους στην θέση των πολιτικών ηγεσιών τους».

Ο υπουργός, τόνισε ότι «ως προς της ουσία της ρύθμισης, η κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω» από τον αρχικό της στόχο, και η συμπληρωματική αυτή διάταξη που προστίθεται, έρχεται για να ρυθμίσει ένα «οργανωτικό ζήτημα» - γιατί «αυτή η διάταξη έχει ένα αυξημένο βάρος και σημασία» καθώς το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου καλείται να προβεί σε ένα περιορισμένο ουσιαστικό έλεγχο νομιμότητας ενός κόμματος και συνεπώς «θέλουμε αυτή η κρίση να είναι ενισχυμένη, και να μην μπορεί κάποιος να πει ότι είναι διαβλητή, ή ότι επιλέχθηκε η σύνθεση της επιτροπής του Α' Τμήματος». 
Επισήμανε μάλιστα, πως «η όποια απόφαση τεσσάρων ανωτάτων δικαστών, θα ήταν εκτεθειμένη σε μια δημόσια κριτική ότι κάποιος διάλεξε αυτούς του δικαστές», εξηγώντας ότι «τέτοιου είδους οι αποφάσεις, όσο τεχνικές και εάν είναι, έχουν πολιτικό φορτίο ασχέτως της κρίσεως» και δεν θα πρέπει να υπάρχει «η οποιαδήποτε υποψία» ακόμα και τον καχύποπτο. 

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε, ότι την σύνθεση όλου του Α' Τμήματος του Αρείου Πάγου, δεν την έχει επιλέξει τώρα η Κυβέρνηση ή ο 'Αρειος Πάγος. Ο υπουργός ανέφερε ότι «είμαι μάλλον αρνητικός στην πρόταση να επιληφθεί του ελέγχου η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου» καθώς όπως είπε «έτσι είναι σαν να φτιάχνουμε μια ειδική αρμοδιότητα και η δική μας θέληση είναι να μην ξεφύγουμε από τα όρια του Α' Τμήματος και να μην ανοίξουμε ευρύτερα την αρμοδιότητα αυτή».

Ο υπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, «πέρα από επιμέρους διαφωνίες με την διάταξη, να δουν το μείζον και το στρατηγικό ζήτημα και να μην κρύβονται πίσω από λεπτομέρειες».  
 
Σχετικά με τις υπόλοιπες διατάξεις και τις τροπολογίες του νομοσχεδίου, ανέφερε ότι για τα άρθρα που αφορούν τις ανεξάρτητες αρχές, θα έρθει αύριο στην ολομέλεια και θα τις υποστηρίξει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, που είναι αρμοδιότητάς του.

Στο αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης για την παράταση συμβάσεων εργαζομένων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, ο κ. Βορίδης αντέτεινε ότι «κάτι τέτοιο θα διέλυε το ΑΣΕΠ, τον προγραμματισμό προσλήψεων και την ακεραιότητα που πρέπει να υπάρχει. Αυτή η πρακτική των παρατάσεων και των μονιμοποιήσεων από το παράθυρο, είναι η λογική των ρουσφετολογικών προσλήψεων και αυτή η κυβέρνηση, αυτό δεν το κάνει».

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο θα κατατεθεί μια τροπολογία όπου θα περιέχει ρυθμίσεις για τον χώρο υποδοχής των ΑμεΑ ψηφοφόρων κατά τις εθνικές εκλογές. Για το σύστημα εκλογής των προέδρων κοινοτήτων, είπε πως σε κοινότητες κάτω των 200 κατοίκων η εκλογή θα γίνεται με ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Στις κοινότητες από 200 έως 2.000 κατοίκους, ο πρόεδρος θα εκλέγεται από τον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό, ενώ στις κοινότητες από 2.000 κατοίκους και άνω, θα εκλέγεται ο πρώτος του νικήσαντος συνδυασμού του δήμου. Με άλλη διάταξη θα εναρμονιστούν οι γονικές άδειες σε εργαζόμενους σε δήμους. Θα υπάρξει μια ειδική διάταξη για την παραμονή στην υπηρεσία και την συνυπηρέτηση. Θα παρέχεται μια ευελιξία στο ζήτημα του καθορισμού των εξαιρέσιμων ημερών στους εργαζόμενους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ώστε η απόφαση αυτή να λαμβάνεται από τον γενικό γραμματέα. Θα εμπεριέχει μια ειδική διάταξη που αφορά τα έργα αναβάθμισης της συνοριακής διάβασης των Πρεσπών. Τέλος, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι επεξεργάζεται και μια διάταξη προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν ανακύψει ήδη στην διακυβερνησιμότητα των δήμων από το σύστημα της απλής αναλογικής, και δεν μπορούν να κλείσουν τα οικονομικά τους στοιχεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ