Για την ιδιότητα με την οποία παρέστη στην κηδεία «του αειμνήστου πλέον Κωνσταντίνου», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σε παρέμβασή του σήμερα στην Ολομέλεια. «Η κυβέρνηση εξεπροσωπήθη σε υψηλότατο επίπεδο, από τον αντιπρόεδρο της και την κυρία υπουργό Πολιτισμού, την κυρία Μενδώνη. Κατά τα λοιπά, αν με ρωτάτε γιατί ή πώς ήμουν εγώ εκεί, σας λέω ότι είχα πρόσκληση από την οικογένεια, με μέλη τής οποίας συνδέομαι κοινωνικώς. Ελπίζω να μου το επιτρέπετε», είπε ο κ.Βορίδης και προσέθεσε: «Δεν ξέρω γιατί το συζητάμε αυτό εδώ. Από εκεί και πέρα, μου λέτε αν παρέστην, ως υπουργός Εσωτερικών. Η αλήθεια είναι ότι δεν παραιτούμαι και επανατοποθετούμαι, κατά τη διάρκεια του βίου μου. Δηλαδή, να πω την αμαρτία μου, όταν πηγαίνω σε μια κοινωνική εκδήλωση, πηγαίνω ως Μάκης Βορίδης αλλά, αν με ρωτήσουν εάν έχω πολιτική ιδιότητα ή κυβερνητικό αξίωμα, η αλήθεια είναι ότι το έχω, εκείνη τη χρονική στιγμή».
Καθώς, από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης τέθηκε ζήτημα ψηφοθηρίας, ιδίως στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, ο υπουργός Εσωτερικών είπε, απευθυνόμενος στην Ελληνική Λύση: «Γιατί το θέτετε εσείς; Σας απασχολεί αυτό το θέμα; Ο βασιλεύς της Ισπανίας δεν ψηφίζει στην Ανατολική Αττική, εξ όσων γνωρίζω».
Ως προς την απόφαση της κυβέρνησης, για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο Μάκης Βορίδης είπε ότι «ελήφθη μια απόφαση από τον πρωθυπουργό, προφανώς μετά από σταθμίσεις μιας σειράς παραγόντων, νομικών και άλλων». Καθώς πολλές φορές τις τελευταίες ώρες διατυπώνονται σχόλια ότι η κηδεία του τέως βασιλιά δεν είχε την εικόνα μιας κηδείας ιδιώτη, ο υπουργός Εσωτερικών έσπευσε να σχολιάσει: «Ακούστε, αν -να χτυπήσω ξύλο- αποβιώσω αύριο, είναι βέβαιο ότι πάντως δέκα-δεκαπέντε αρχηγοί κρατών δεν θα έρθουν στη δική μου κηδεία. Δεν ξέρω για τη δική σας, για τη δική μου λέω. Άρα προφανώς ότι πρόκειται για την κηδεία ενός προσώπου το οποίο διετέλεσε βασιλεύς και συνδέεται οικογενειακά, με πολλούς βασιλικούς οίκους, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει. Τι να κάνουμε τώρα; Άρα δεν κατάλαβα, ως προς αυτό, το μέγεθος της συζητήσεως. Διότι αυτό ξεκινά από την Αριστερά που βγάζει ένα αντανακλαστικό για το πολίτευμα που καθόμαστε και συζητάμε. Δηλαδή άσχετα πράγματα. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με ένα συγκεκριμένο πράγμα. Απεβίωσε ο Κωσταντίνος. Με αυτό έχουμε να κάνουμε. Όλο το υπόλοιπο δεν καταλαβαίνω γιατί το αντιμετωπίζει κάποιος με φόβο».
«Εγώ θα δεχθώ ότι οι πολιτικές και ιστορικές αποτιμήσεις, όταν πεθαίνει ένα πρόσωπο, που έχει διαδραματίσει πολιτικό ρόλο, προφανώς θα γίνουν για όλους. Ανοίγει μια συζήτηση για την ιστορία. Αλλά να πει κάποιος ότι αυτό αποτελεί ενεργό πολιτικό ζήτημα, ε, δεν αποτελεί ενεργό πολιτικό ζήτημα. Είναι μια συζήτηση ιστορικής αποτιμήσεως», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και προσέθεσε ότι δεν είναι κανονικό να γίνεται μια συζήτηση σαν η τελετή να αφορά ως θέμα πολιτειακό.
Με αφορμή μάλιστα εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή και καταρρέει, ο Μάκης Βορίδης είπε ότι δεν επιβεβαιώνεται σε κανένα δημοσκοπικό εύρημα, και σήμερα δημοσιεύεται «η χιλιοστή δημοσκόπηση που δείχνει ότι πάλι διευρύνεται η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, πάλι το ΜέΡΑ25 καρκινοβατεί και δεν φαίνεται να μπαίνει στη Βουλή ενώ η Ελληνική Λύση εξακολουθεί σε βρίσκεται σε πολύ μικρό ποσοστό».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος είχε αναφερθεί στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και την παρουσία μελών της κυβέρνησης και βουλευτών. «Το μοναδικό κόμμα που τήρησε θεσμική στάση και θέση ήταν η Ελληνική Λύση. Βγάλαμε ανακοίνωση. Είπαμε ότι πρέπει να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους, γιατί ήταν αρχηγός του κράτους, αλλά ο πρόεδρός της δεν θα πάει στην εκδήλωση, στην ταφή. Τι πιο σοβαρό για έναν πρόεδρο κόμματος να στηρίξει και τον θεσμό και το ανθρώπινο, αλλά και να μην συμπαρασυρθεί από ψηφοθηρικές τάσεις όπως του Βορίδη, των βασιλοφρόνων της Ανατολικής Αττικής και να πάει ως ιδιώτης ο υπουργός εκεί;», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος και προσέθεσε: «Από εδώ και πέρα, να ξέρετε: Όποιος θέλει θα πηγαίνει ως ιδιώτης όπου θέλει. Θα απεκδυθεί του ρόλου του βουλευτού, θα πηγαίνει στην εκδήλωση και θα βγαίνει ως βουλευτής από εκεί μέσα. Αυτά είναι γραφικότητες. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Αλλά τώρα να σας πω κάτι; Από τον κ. Βορίδη όλα τα περιμένω. Τι έλεγε, τι έκανε, τι κάνει. Όλα τα περιμένω από τον υπουργό, γιατί η Κομανέτσι ωχριά μπροστά του, μια και μιλάμε για τον στίβο, κυρία Σακοράφα, ωχριά στην κωλοτούμπα». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αξιοποίησε μάλιστα και ένα λογοπαίγνιο για την παρουσία των βουλευτών της ΝΔ, χθες, στη Μητρόπολη Αθηνών. «Μαζί με τους βασιλικούς, ποτίστηκαν και οι γλάστρες της Νέας Δημοκρατίας! Το πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία είναι ότι δεν έχει πολιτικό λίπασμα και μαραίνεται και είναι σε αποδρομή. Κι όσο και να ποτίσει τους βασιλικούς, η γλάστρα έχει τελειώσει», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Στο ίδιο κλίμα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, μίλησε για προσπάθεια της ΝΔ να προσελκύσει «τα ψηφαλάκια των βασιλοφρόνων της Ανατολικής Αττικής» και κάλεσε τον παριστάμενο υπουργό να διευκρινίσει, «αν πήγε χθες στη Μητρόπολη βγάζοντας το σακάκι του υπουργού και βάζοντας το μπουφάν του ιδιώτη».
Σε όσα πρέπει να μείνουν στη μνήμη και όχι να χαθούν στη λήθη, αναφέρθηκε, σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης. «Ο τέως βασιλιάς, τα τρία χρόνια και τους έντεκα μήνες που ήταν ο ανώτατος άρχων της χώρας, πρόλαβε: Πρώτον, να αναγκάσει τον Καραμανλή σε αυτοεξορία με την κραυγή "Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα;". Δεύτερον, να παροτρύνει την κίνηση του ΙΔΕΑ στον Στρατό, για να κατηγορήσει τον Ανδρέα Παπανδρέου για τον ΑΣΠΙΔΑ τότε, γεγονός που το χρησιμοποίησε ως βασική συλλογιστική για να διώξει τον πρωθυπουργό του 53% και να φέρει την αποστασία στην Ελλάδα που οδήγησε στα Ιουλιανά και στη χούντα. Τρίτον, ουσιαστικά όρκισε -ως μη όφειλε ως προστάτης του πολιτεύματος και ανώτατος άρχοντας- τη χούντα. Και τέταρτον, δεν αποδέχτηκε ποτέ όχι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά υπήρξε και μια ολόκληρη διαδικασία και καταγγελία, που δεν διαψεύστηκε ποτέ, για το ότι γίνονταν κινήσεις των αξιωματικών, για να ρίξουν τον Καραμανλή μετά το 1974», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης.
«Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά στη μιντιακή παλινόρθωση του έκπτωτου και μάλιστα ήδη νεκρού βασιλιά», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης και προσέθεσε ότι «τρεις στους δέκα Έλληνες ήθελαν βασιλιά το 1974. Ευτυχώς επτά στους δέκα του είπαν να πάει από εκεί που ήρθε». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 σχολίασε και την παρουσία πολιτικών και επιχειρηματιών στη νεκρώσιμη ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών. «Τι άλλο άραγε από αυλικοί, γαλαζοαίματοι ήταν οι εφοπλιστές, οι Έλληνες γνωστοί εφοπλιστές όπως ο κ. και η κυρία Βαρδινογιάννη ή ο κ. Προκοπίου αλλά και αρκετοί άλλοι από τους υπόλοιπους παρασιτικούς Έλληνες δήθεν επιχειρηματίες, οι οποίοι έδωσαν το "παρών" με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην κηδεία του τέως; Αν δεν κάνω λάθος, σας πήρε και εσάς κύριε υπουργέ, που εκπροσωπείτε την κυβέρνηση, το μάτι μου να υποβάλλετε εκεί κάποια στιγμή τα σέβη σας», είπε ο κ. Γρηγοριάδης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.