Η εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μαρία Σπυράκη δήλωσε ότι «δύο από τα τρία μέλη» του Δικαστικού Συμβουλίου των φυλακών υπάγονται στον υπουργό της Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, και κάλεσε τον υπουργό αλλά τον ίδιο τον πρωθυπουργό να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για την «απαράδεκτη αυτή απόφαση».
Η κ. Σπυράκη επισήμανε ότι ο Κουφοντίνας έλαβε 48ωρη άδεια μολονότι «δεν έχει ψελλίσει έστω μια συγνώμη στις οικογένειες των 11 πολιτών που σκότωσε», τονίζοντας ότι αντί για μεταμέλεια ο καταδικασθείς τρομοκράτης έχει προσβάλει τη δημοκρατία με προειδοποιήσεις ότι αν του δοθεί η ευκαιρία «θα ξανασηκώσει όπλο».
«Δεν πρόκειται να υπερασπιστώ ούτε τις πρακτικές, ούτε τις πράξεις, ούτε την ιδεολογία του κ. Κουφοντίνα», δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, διευκρινίζοντας όμως ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση τηρήθηκε κατά γράμμα ο νόμος.
«Αυτό δεν μπορεί να διερμηνευτεί ως υποστήριξη, ή ως δικαιολογία ή ως νομιμοποίηση εγκληματικών ενεργειών ή πράξεων» προσέθεσε ο κ. Τζανακόπουλος, κι έκανε λόγο για «επιχείρηση κατατρομοκράτησης από τη ΝΔ που δημιουργεί κλίμα το οποίο πολιτικά νομιμοποιεί καταστάσεις αυτοδικίας που δεν τιμούν τη δημοκρατία και τη χώρα μας».
«Είναι ύβρις αυτό που είδα πριν από λίγο» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας στην συνήγορο του Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, που υποστήριξε ότι ασχημονούν και παρεμβαίνουν στη δικαιοσύνη όσοι διαμαρτύρονται.
Τόνισε ότι ήταν η ίδια σύνθεση του συμβουλίου των φυλακών που είχε απορρίψει τις μέχρι τώρα αιτήσεις του Κουφοντίνα, αλλά τελευταία άλλαξε ο αρμόδιος εισαγγελέας.
«Η 48ωρη άδεια Κουφοντίνα είναι μια πράξη συμβολική γιατί η κυβέρνηση ήθελε ένα άλλοθι αριστεροσύνης» υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.
Ο συμβολισμός της εξόδου Κουφοντίνα από την φυλακή είναι βαρύς, είπε στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, βουλευτής ΝΔ και υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να δει το σκεπτικό της απόφασης, στο οποίο μετέχει και εισαγγελέας.
«Η έξοδος με διήμερη άδεια του ηγετικού στελέχους της ‘17 Νοέμβρη’ είναι προσβολή κατά της δημοκρατίας, της δημοκρατίας που ο ίδιος προσπάθησε να καταλύσει με αίμα», είπε.
Η σημερινή ημέρα είναι η χειρότερη για τη δημοκρατία μετά την πτώση της χούντας, δήλωσε ο Μακάριος Λαζαρίδης, Σύμβουλος Επικοινωνίας του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.
Χαρακτήρισε «αδιανόητη» την χορήγηση οποιασδήποτε άδειας στον Κουφοντίνα, όχι μόνο λόγω των αντιδημοκρατικών εγκλημάτων που έχει διαπράξει αλλά και με δεδομένο ότι ουδέποτε εξέφρασε μεταμέλεια.
Για σοβαρά ερωτήματα που εγείρονται από την απόφαση να δοθεί άδεια στον Κουφοντίνα μετά από τόσες απορρίψεις κάνει λόγο ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
«Τι άλλαξε σε σχέση με το παρελθόν; Πάντως, όχι η επικινδυνότητα, η προσωπικότητα και η έλλειψη μεταμέλειας του Κουφοντίνα. Άρα, πως άλλαξε η γνώμη του Συμβουλίου;» διερωτάται ο κ. Παπαθεοδώρου, τονίζοντας ότι η απόφαση να δοθεί άδεια δεν είναι απλά άστοχη αλλά και λανθασμένη.
Το θέμα Κουφοντίνα έχει προκαλέσει μία αντιπαράθεση που τροφοδοτείται από κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για να εξυπηρετηθούν «άλλου είδους πολιτικές σκοπιμότητες», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Σημειώνει πως το δικαίωμα στις άδειες είναι νομικά κατοχυρωμένο και πρέπει να γίνεται σεβαστό χωρίς διακρίσεις.
«Ένας δολοφόνος 11 ανθρώπων που δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια δεν μπορεί να βγαίνει από την φυλακή» είπε νωρίτερα ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Πρόκληση η επιείκεια σε αμετανόητους εγκληματίες που έχουν αφαιρέσει 11 ανθρώπινες ζωές, αναφέρει η Ένωση Κεντρώων.
«Θα είμαστε σύμφωνοι να τυγχάνουν όλων των προνομίων που δίνει ο νόμος στους εγκλείστους, υπό την προϋπόθεση να έκανε δήλωση μετανοίας για τα εγκλήματα που διέπραξε», προσέθεσε.Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.