ΚΑΙΡΟΣ

Βεσυρόπουλος: Στόχος του φορολογικού η ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Με ανταλλαγή πυρών έριξε αυλαία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο παίρνει πλέον το δρόμο για την Ολομέλεια με στόχο να ψηφιστεί την προσεχή Παρασκευή.

Βεσυρόπουλος: Φορολογικό για ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους

«Μείωση φόρων, διαμόρφωση προϋποθέσεων για ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους,  ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας, επανάκαμψη των κλάδων της οικονομίας που υπέστησαν τις μεγαλύτερες βλάβες στην κρίση και από την υπερφορολόγηση, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής», επισήμανε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, παραθέτοντας τους πολλαπλούς στόχους του νομοσχεδίου και δηλώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης για περαιτέρω φοροελαφρύνσεις στο μέλλον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολογούσε χωρίς τέλος και λογική

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση επιθυμούσε να κάνει περισσότερα στο πεδίο μείωσης των φόρων. Τόνισε, ωστόσο, πως έκανε ότι καλύτερο στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών, ενώ άσκησε οξύτατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για ασκούμενη οικονομική πολιτική που υιοθετούσε ως μονόδρομο την «υπερφορολόγηση των πάντων χωρίς τέλος και λογική», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει ένα νέο δρόμο ανάπτυξης.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση εκπροσωπεί την ελίτ

Για νομοσχέδιο που παρά τις φοροελαφρύνσεις, ευνοεί κυρίως τα υψηλά εισοδήματα, ενισχύοντας τις υπάρχουσες ανισότητες για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, επενδύοντας εκ νέου στη ρητορική περί εκπροσώπησης των ελίτ από την κυβέρνηση.

Ο ίδιος μάλιστα παρέθεσε ως παράδειγμα τη μείωση φόρου ελεύθερου επαγγελματία με 800.000 ευρώ εισόδημα έναντι συνταξιούχου με 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και μισθωτού με ένα παιδί με 24.000 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι ο πρώτος θα έχει μείωση φόρου 9.100 ευρώ έναντι 177 και μηδέν ευρώ των άλλων δύο αντίστοιχα.

Βεσυρόπουλος: Η μείωση φόρων αφορά τους πολλούς - λαϊκισμός από τον ΣΥΡΙΖΑ

Λαϊκισμό καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ο Υφυπουργός Οικονομικών, σηκώνοντας το γάντι και διαβεβαιώνοντας ότι η προωθούμενη μείωση φόρων αφορά τους πολλούς.  

Ο κ. Βεσυρόπουλος παρέθεσε ως παράδειγμα έναν ελεύθερο επαγγελματία, αντιπαραβάλλοντας το φόρο που πλήρωνε έως τώρα ανάλογα με το εισόδημά του και εκείνον που θα πληρώνει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τον ίδιο:

Ελεύθεροι επαγγελματίες

-με ετήσιο εισόδημα  10.000 ευρώ

πλήρωνε φόρο 2.200 ευρώ. Πλέον θα πληρώνει  900 ευρώ. Μείωση φόρου 1.300 ευρώ  

-με εισόδημα 15.000 ευρώ

πλήρωνε 3.300 ευρώ. Πλέον θα πληρώνει 2.000 ευρώ. Μείωση φόρου 1.300 ευρώ

-με εισόδημα 24.000 ευρώ

πλήρωνε 5.896 ευρώ. Πλέον θα πληρώνει 4.596 ευρώ. Μείωση φόρου 1.300 ευρώ.

«Άρα καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί αντιπολίτευσης που συνιστούν λαϊκισμό. Τα παραδείγματα που ανέφερα αφορούν τους πολλούς κι όχι τους πολύ λίγους», υπογράμμισε ο κ. Βεσυρόπουλος, κατηγορώντας τον κ. Αλεξιάδη ότι το παράδειγμα που παρέθεσε για εισόδημα 800.000 ευρώ αφορά μόλις 447 άτομα σε 9 εκατομμύρια φορολογουμένων, οι οποίοι πλήρωναν φόρο 428.000 ευρώ.  

Δριμεία κριτική από σύσσωμη την αντιπολίτευση

Πυρά περί ελλιπούς μέριμνας για τη μεσαία τάξη που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης, εξαπέλυσαν και οι βουλευτές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Άλλωστε ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής στην Επιτροπή, ενώ επιφύλαξη για την Ολομέλεια διατήρησε η Ελληνική Λύση.

Μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις σε σχέση με τις μικρομεσαίες και τα νοικοκυριά, ανέγνωσε στις υπό ψήφιση ρυθμίσεις ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης, ενώ μέμφθηκε τον Υπουργό Οικονομικών για τον ορισμό της μεσαίας τάξης, σημειώνοντας ότι τα 6.300 ευρώ ετησίως αντιστοιχούν σε 450 ευρώ μηνιαίως.

«Περνάτε λάθος μήνυμα γιατί από εκεί που μιλάγαμε για την κατάντια της γενιάς των 700 ευρώ τώρα μιλάμε για την κατάντια της γενιάς των 450 ευρώ μηνιαίως. Ποιος θα έλεγε ότι εσείς η φιλελεύθερη παράταξη θα θεωρείτε ότι με 700 ευρώ κάποιος είναι υπερτυχερός αν όχι πλούσιος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το νομοσχέδιο καθιστά το φορολογικό σύστημα ακόμα πιο άδικο», υποστήριξε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ανεπαίσθητες για τη μεσαία τάξη χαρακτήρισε τις μειώσεις φόρων ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, κατηγορώντας την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο για επικοινωνιακό τρικ.

Περί σημειακών βελτιώσεων, που επιβεβαιώνουν, ωστόσο, τη μονιμότητα των δήθεν έκτακτων μνημονιακών μέτρων,  έχει μιλήσει ο Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ25.

Αμυράς: Ισόρροπο, σοβαρό και αισιόδοξο το φορολογικό νομοσχέδιο

Στον αντίποδα ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Αμυράς, υπεραμυνόμενος των προωθούμενων ρυθμίσεων, έκανε λόγο νωρίτερα για ένα φορολογικό «ισόρροπο, σοβαρό και αισιόδοξο», το οποίο όπως υπογράμμισε «δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσει η χώρα για να βγει από το τέλμα της στασιμότητας», μέσω της αναθέρμανσης της οικονομίας και της προσέλκυσης επενδύσεων.

Ο ίδιος κατηγόρησε την απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι φορολογούσε αδυσώπητα οτιδήποτε δραστηριοποιούνταν οικονομικά και υποστήριξε ότι η μείωση της φορολογίας που προωθεί το νέο φορολογικό θα οδηγήσει εντέλει σε αυξήσεις μισθωτών και συνταξιούχων.