ΚΑΙΡΟΣ

Βενιζέλος: Μέσω της προεδρίας θα δείξουμε ότι είμαστε «κανονική» χώρα

Ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει ότι μια χώρα υπό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι «κανονική» χώρα, χαρακτηρίζει την ανάληψη της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian. «Είναι επίσης μια ευκαιρία για την Ελλάδα να αποδείξει ότι είναι μία κανονική χώρα», προσθέτει.

Η μοναδική στον κόσμο δημοσιονομική προσαρμογή που συντελέστηκε στην Ελλάδα κόστισε πολύ, αναφέρει ο κ. Βενιζέλος. «Σε τριάμισι χρόνια λάβαμε μέτρα ύψους 70 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό αντιστοιχεί στο 35% του ΑΕΠ», τονίζει.

Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει ότι κατ’ ιδίαν αξιωματούχοι ελπίζουν η προεδρία να δώσει μία περίοδο χάριτος στην ελληνική κυβέρνηση, χωρίς πιέσεις για την εφαρμογή αντιδημοφιλών μεταρρυθμίσεων. Αντίθετα ελπίζεται ότι η έμφαση θα δοθεί σε ευρωπαϊκές υποθέσεις και στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας: την οικονομική ανάπτυξη, τη μεταναστευτική πολιτική και την ανεργία των νέων.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρει επίσης ότι είναι καλό που η Ελλάδα, η οποία έχει βιώσει την εμπειρία της κρίσης, και αναλαμβάνει την προεδρία της Ένωσης «τώρα που θα διεξαχθεί η μεγάλη συζήτηση για την Ευρώπη και τη νέα αφηγηματική της». Όπως σχολιάζει, η Ελλάδα «είναι το εργαστήριο της κρίσης».

Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας χαρακτηρίζει την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα ως σημαντικό ορόσημο για ένα κράτος του οποίου η συνέχιση της συμμετοχής στην ΕΕ δε φαινόταν εξασφαλισμένη πριν από ένα χρόνο. Όπως σχολιάζει, ακόμα και τώρα υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο η Αθήνα θα ολοκληρώσει την πορεία της.

Επισημαίνει δε φόβους ότι αντί να ενώσει την Ευρώπη, η ελληνική προεδρία θα επισκιαστεί από τις συχνά δύσκολες σχέσεις της χώρας με τους πιστωτές της, με ενδεχόμενο την ενίσχυση της διαίρεσης μεταξύ βορρά και νότου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος λέει ότι οι σχέσεις με την τρόικα ήταν πάντα δύσκολες. «Η τρόικα δεν συμπεριφέρεται καλά υπό το δεδομένο της τεράστιας [οικονομικής] μας επιτυχίας», σημειώνει, επιμένοντας ότι οι συμφωνίες διάσωσης της Ελλάδας θα μπορούσαν να είχαν «μία πιο ευέλικτη και πιο έξυπνη προσέγγιση».

Η Βρετανίδα δημοσιογράφος κάνει επίσης αναφορά στην επίθεση κατά της οικίας του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, με το σχόλιο ότι οι κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο «ενσαρκώνουν τα αισθήματα ενός έθνους που κατηγορεί το Βερολίνο για τα χρόνια της αυστηρής λιτότητας».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών σχολιάζει ότι η ειρωνεία της ελληνικής ηγεσίας επί της ΕΕ και επομένως της Γερμανίας έγκειται στο γεγονός ότι η αρχή της θεσμικής ισότητας στην ΕΕ καταρρέει. «Κάποιες χώρες αποφασίζουν και κάποιες χώρες εκτελούν», λέει χαρακτηριστικά.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο