Κλείσιμο

«Βαρόμετρο» ο Σεπτέμβριος για την πορεία των κομμάτων

Οι στρατηγικές των δυο «μεγάλων» θα αναπροσαρμοστούν με βάση τις μετρήσεις και τα ποιοτικά στοιχεία που θα έχουν στα χέρια τους στα τέλη του μήνα.  

Του Αντώνη Αντζολέτου

Ο Σεπτέμβριος είναι ο καθοριστικός μήνας για τα κόμματα προκειμένου να μπουν με το δεξί στη νέα πολιτική χρονιά. Που έχουν στραμμένο το βλέμμα τους; Στις πρώτες δημοσκοπήσεις. Οι μετρήσεις που έχουν δει έως τώρα το φως της δημοσιότητας δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να ανησυχεί, καθώς δεν διαφαίνεται κάποια δραματική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

Η γαλάζια παράταξη με μια ελάχιστη φθορά προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ από 6 έως 8 μονάδες. Στην αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν αναδιατάξεις μετά την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο ο φετινός Σεπτέμβριος είναι πολύ διαφορετικός από τους προηγούμενους και η ΔΕΘ δεν θα είναι ο μόνος παράγοντας που θα διαμορφώσει τον συσχετισμό των δυνάμεων.  

Σε μια προεκλογική χρονιά και περίπου 8 μήνες πριν στηθούν οι κάλπες τα μεγάλα λάθη δεν συγχωρούνται. Τόσο για την κυβέρνηση που έχει υποστεί κάποιες «γρατσουνιές» μετά από τρία χρόνια στην εξουσία όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ που ψάχνει τον τρόπο να ανακάμψει στον κρίσιμο δείκτη της «παράστασης νίκης» που υστερεί σημαντικά.

Αυτός είναι ο λόγος που στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να εκμεταλλευτούν με κάθε τρόπο την υπόθεση των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ. Εκτιμούν πως είναι το «στραβοπάτημα» του Κυριάκου Μητσοτάκη που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Ειδικά αν υπάρξουν αποκαλύψεις κατά τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για νέες νόμιμες επισυνδέσεις.

Στο Μαξίμου δεν δείχνουν να ανησυχούν και ευελπιστούν πως τις υπόλοιπες 30 ημέρες στην Εξεταστική θα βρεθεί το πλαίσιο και τα απαραίτητα φίλτρα που πρέπει να υπάρχουν ως προς τη λειτουργία της ΕΥΠ. Άλλωστε όσοι είχαν άμεση εμπλοκή με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν βρίσκονται πλέον στη θέση τους.

Οι μετρήσεις, πάντως δείχνουν για άλλη μια φορά πως το παιχνίδι παίζεται γύρω από την οικονομία. Εκεί θα εστιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ με το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα εξαγγείλει το Σάββατο βράδυ από το Βελλίδειο ίδρυμα. Στόχος να απευθυνθεί σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας. Στους νέους λύνοντας το θέμα της στέγασης, στους συνταξιούχους με τις αυξήσεις που αναμένονται από τις αρχές του χρόνου και οπωσδήποτε στο θέμα της ενέργειας.

Έχει αποφασιστεί η συνέχιση της απορρόφησης έως και του 90% της ρήτρας αναπροσαρμογής από τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Στο Μαξίμου, άλλωστε αναμένουν να λάβουν «χείρα βοηθείας» και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης και στη ΔΕΘ το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει τόσο να τα αποδομήσει όσο και να παρουσιάσει το δικό του ρεαλιστικό και ρηξικέλευθο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Εξελίξεις τον φετινό Σεπτέμβρη αναμένουμε και σχετικά με το θέμα της πιθανής αλλαγής του εκλογικού νόμου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου την Κυριακή στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του. Τα στελέχη της πλειοψηφίας με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους δείχνουν να επιθυμούν ένα σύστημα που θα ρίχνει τον πήχη της αυτοδυναμίας, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.

Η απόφαση του θα κρίνει πολλά. Αν προχωρήσει σε μια παρέμβαση που θα του δώσει καλές πιθανότητες στις δεύτερες κάλπες να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή το σύνολο της αντιπολίτευσης θα τον κατηγορήσει για αποδοχή ήττας και απαξία από μέρους του προς τους θεσμούς.

Αν διατηρήσει το θεσμικό του προφίλ το ρήγμα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, που δεν του επιτρέπει να ελπίζει σε κάποια συνεργασία, ενδεχομένως να είναι καθοριστικό. Σε κάθε περίπτωση οι στρατηγικές των δυο «μεγάλων» θα αναπροσαρμοστούν με βάση τις μετρήσεις και τα ποιοτικά στοιχεία που θα έχουν στα χέρια τους στα τέλη του μήνα.  

Πηγή: skai.gr