ΚΑΙΡΟΣ

Τσίπρας: Το 2014 έτος εκλογών που θα φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία

Την πεποίθησή του ότι το 2014 θα είναι έτος εκλογών που θα φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία εξέφρασε το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του ενώπιον του 4ου Συνεδρίου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη Μαδρίτη.

Τόνισε πως η εκλογή ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει την εφαρμογή ενός βιώσιμου σχεδίου για την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εμπνεύσει την αλλαγή στην Ευρώπη. Στηριζόμαστε στην καθεμιά και τον καθένα από εσάς. Στηριζόμαστε στην αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης στα πρώτα δύσκολα βήματα της κυβέρνησής μας. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε να δυναμώσει η Αριστερά και να γίνει αποφασιστική δύναμη για το μέλλον της Ευρώπης. Γιατί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη λιτότητα και θα βάλει στο τραπέζι ένα βιώσιμο σχέδιο για την ελληνική οικονομία, αλλά πάνω απ’ όλα, ένα βιώσιμο σχέδιο για την Ευρώπη στο σύνολό της», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη για ένα Ευρωπαϊκό New Deal, κατά το πρότυπο των Ηνωμένων Πολιτειών του μεσοπολέμου, για την αντιμετώπιση της κρίσης και την καταπολέμηση της ανεργίας, την ψήφιση νομικού πλαισίου που θα διαχωρίζει τις τραπεζικές από τις επενδυτικές δραστηριότητες των τραπεζών, και τέλος τη σημασία του να γίνει η ΕΚΤ «δανειστής ύστατης καταφυγής, όχι μόνο για τις τράπεζες της, αλλά και για τα κράτη».

Παράλληλα
, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθέτησε την κρίση στην Ελλάδα σε ένα πανευρωπαϊκό φόντο, τονίζοντας πως οι λαοί της Ευρώπης κινδυνεύουν λόγω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθούνται εν μέσω κρίσης, ενώ ταυτόχρονοα η δημοκρατία απειλείται λόγω της ακροδεξιάς.

Αναφερόμενος εκτενώς στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι αδυνατούν να καλύψουν βασικές του ανάγκες, ενώ παράλληλα ανέφερε την περίπτωση του 13χρονου κοριτσιού που έχασε τη ζωή του από αναθυμιάσεις λόγω του μαγκαλιού που έκαιγε για να ζεσταθεί.

Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Πιέρ Λοράν, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η επιλογή αυτή «συνιστά απάντηση στο δημοσιονομικό αυταρχισμό, τη συρρίκνωση της Δημοκρατίας και την καταστροφική πολιτική της λιτότητας».

Η υποψηφιότητά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά από το σώμα του συνεδρίου την Κυριακή.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ