Επίσης, για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχει διαφωνία τη στάση των χωρών όπως η Αυστρία και οι χώρες του Βίζεγκραντ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να σηκώνει μόνη της δυσανάλογο βάρος στο προσφυγικό.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σχεδόν σε όλους τους συνομιλητές μου έθεσε την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στο ελληνικό πρόγραμμα απ’ όλες τις πλευρές. «Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της και επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά πολλά χρόνια... Η Ελλάδα έχει ανάγκη για ισχυρό σήμα στην επενδυτική κοινότητα, δεν μπορεί να δοθεί ισχυρό σήμα με διαρκείς αναβολές και καθυστερήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως, τόνισε, στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί το συντομότερο δυνατόν στο QE. «Πιστεύω ότι όλοι οι συνομιλητές μου κατανόησαν αυτή την ανάγκη, πιστεύω ότι κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη, και με τον ειδικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στο προσφυγικό, και με δεδομένο ότι το 2017 είναι μια κρίσιμη εκλογική χρονιά για ορισμένες χώρες» δήλωσε δε.
«Είναι εφικτό να έχουμε θετικές εξελίξεις και αποφάσεις ως το Εurogroup του Δεκέμβρη» τόνισε. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έτσι η Ελλάδα θα αφήσει πίσω της την επενδυτική αβεβαιότητα και οι επενδυτές θα πειστούν ότι η Ελλάδα προχωρά με σταθερά βήματα στην ανάκαμψη της οικονομίας. «Θα δούμε το Δεκέμβρη τα θέματα για το χρέος» σχολίασε ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας τις θετικές αποφάσεις για το θέμα που ελήφθησαν στο Eurogroup του Μαΐου στο οποίο αποφασίστηκε και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η αντιπαράθεση ΔΝΤ – Ευρωπαίων στέλνει «το λάθος μήνυμα». Ενώ διευκρίνισε ότι δεν έθεσε θέμα Σόιμπλε στην Άνγκελα Μέρκελ λέγοντας πως «δεν είναι ευγενικό να θέτεις θέματα που αφορούν αλλά στελέχη της κυβέρνηση όταν μιλά ένας πρωθυπουργός με έναν καγκελάριο».
Για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι σαφής η κυρίαρχη αντίθεση εντός της ΕΕ, και εξαπέλυσε επίθεση στις χώρες που δεν δίνουν χείρα βοηθείας στη χώρα μας. «Από τη μια υπάρχουν οι χώρες εκείνες οι οποίες είναι προσηλωμένες στις κοινές μας αρχές, όπως την αρχή της αλληλεγγύης, από την άλλη οι χώρες που επιδιώκουν τον αποκλεισμό, την ανέγερση τειχών την άποψη ότι δεν τους απασχολεί ό,τι δεν είναι στη δική τους αυλή.
«Η χώρα μας σηκώνει δυσανάλογο βάρος δεν μπορεί να είναι α λα καρτ η αλληλεγγύη» υπογράμμισε, αναφέροντας ότι πρέπει να τηρούνται απ’ όλους οι συμφωνίες. «Επισημάναμε ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν 32 παρατηρητές της ΕΕ, και όχι εκατοντάδες όπως μας είχαν υποσχεθεί. Από τους 66.000 μετανάστες για relocation από την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές χώρες έχει γίνει relocation μόνο σε 5.200» επισήμανε.
«Οι θέσεις μας πιστεύω ότι αντανακλώνται στα σημερινά συμπεράσματα, αλλά κάποιοι επιμένουν να λειτουργούν όχι μόνο με φράκτες αλλά και με αστερίσκους...» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα, πρόσθεσε, προτάσσει συνεργασία όχι περιχαράκωση, και πολιτική αντικατάστασης των παράνομων ροών από νόμιμες διαδικασίες και ροές. «Δεν μπορεί να υπάρξει η προσχηματική ‘‘ευέλικτη αλληλεγγύη’’. Η αλληλεγγύη πρέπει να είναι αποτελεσματική όχι ευέλικτη» ξεκαθάρισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η Ελλάδα συμφωνεί για φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων των Τούρκων πολιτών, αλλά με την τήρηση από την Τουρκία των συμφωνηθέντων και σε σχέση με την Κύπρο. Τάχθηκε επίσης κατά της Ευρώπης «στρατικοποιήσεων, των κυρώσεων και της ψυχροπολεμικής λογικής».
Σε ό,τι αφορά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις οποίες ο τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται να αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης υπογράμμισε πως με τις δηλώσεις αυτές «δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς και αισιόδοξοι για θετικό κλίμα στην επίλυση Κυπριακού».
Αναφορικά με το σκληρό ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατά της Ελλάδας στο προσφυγικό (αναφέρεται ότι η Ελλάδα είναι ανίκανη να επεξεργαστεί γρήγορα τις αιτήσεις ασύλου), ο κ. Τσίπρας επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ, μέλος του ΕΛΚ, για το ανακοινωθέν αυτό.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.