Στην Αγία Παρασκευή βρέθηκε σήμερα Σάββατο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, και είχε συζήτηση σε καφέ με πολίτες για τα προβλήματα της καθημερινότητας. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα εξής:
«Πρέπει να μετατρέψουμε σε πολιτικό μήνυμα αλλαγής την οργή και την αγανάκτηση, γιατί δεν μας αξίζει η Ελλάδα που ζούμε τέσσερα χρόνια τώρα» τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «η αλλαγή και η δικαιοσύνη δεν είναι ένα πολιτικό σύνθημα, είναι κοινωνική απαίτηση. Και η πολιτική αλλαγή δεν πρέπει να είναι απλά μία εναλλαγή στην εξουσία. Αλλά αλλαγή της ζωής μας, της καθημερινότητάς μας. Να ξαναέρθει ελπίδα στον τόπο, ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα».
Σχολιάζοντας την στάση του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών της κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του έχουν επιδοθεί σε ένα κρεσέντο τοξικότητας και διχασμού. Θέλουν να αποφύγουν τη συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Δεν θέλουν να μιλήσουμε για τις οικονομικές πολιτικές που μας οδήγησαν ως εδώ. Δεν θέλουν να μιλήσουμε για τις επιλογές τους στο κράτος και τη διοίκηση. Θέλουν να μιλάμε για ζητήματα που εφευρίσκουν πολλές φορές, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν στην ατζέντα. Τοξικότητα, διχασμός και ψεύτικα θέματα που εφευρίσκουν. Το τελευταίο που εφηύραν ήταν μία ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο, που αφορούσε στο ποιες πολιτικές θα ακολουθήσει η ΕΕ για το μεταναστευτικό».
Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για το θέμα που έχει ανακύψει με την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις πολιτικές της ΕΕ στο μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία όλων των ευρωπαϊκών ομάδων, ακόμα και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ψήφισε ότι οι πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσουμε είναι η χρηματοδότηση των μετεγκαταστάσεων και όχι αυτά που λέει ο κ. Όρμπαν και η κα Μελόνι, η ακροδεξιά. Δηλαδή να χρηματοδοτούνται πολιτικές για να υπάρχουν νόμιμοι δίοδοι, για να μην πηγαίνουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μονάχα στις χώρες πρώτης υποδοχής. Να πηγαίνουν και στη Γερμανία, και στη Γαλλία και στην Ουγγαρία».
«Ο κ. Μητσοτάκης δημιούργησε μία εικόνα τις προηγούμενες μέρες ότι αυτή η ψηφοφορία ήταν για το αν θέλουμε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι ή όχι. Υποκριτής.» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «δύο φορές υποκριτής, διότι σε αυτήν την ψηφοφορία οι δικοί του ευρωβουλευτές δεν ψήφισαν και απείχαν από τη διαδικασία. Αν ήταν τόσο κρίσιμη η διαδικασία γιατί απείχαν από την ψηφοφορία;».
«Να τον χρηματοδοτήσουμε τον φράχτη στον Έβρο όλοι μαζί. Αλλά ποιος θα χρηματοδοτήσει τους δανειολήπτες που έχουν πάρει κυμαινόμενο επιτόκιο από την τράπεζα και δεν μπορούν σήμερα να πληρώσουν; Ποιος θα χρηματοδοτήσει τους συνταξιούχους που δεν μπορούν να πάνε ούτε σούπερ μάρκετ για να ψωνίσουν; Ποιος θα χρηματοδοτήσει τα νοικοκυριά που χάνουν τα σπίτια τους από τα funds για μερικές χιλιάδες ευρώ; Ποιος θα χρηματοδοτήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από τις τράπεζες, διότι δεν μπορούν να δανειστούν;» αναρωτήθηκε, τονίζοντας ότι αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία.
«Η περιβόητη μεσαία τάξη έχει καταντήσει να ζει με κουπόνια» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Αυτοί που έλεγαν ότι θα έρθουν για να σώσουν τη μεσαία τάξη και πλέον χρειάζεται κουπόνια για το σούπερ μάρκετ, κουπόνια για τους λογαριασμούς του ρεύματος, κουπόνια για τη βενζίνη» είπε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «εμείς δεσμευόμαστε ότι θα υψώσουμε πολλούς φράχτες. Θα υψώσουμε φράχτη στην αισχροκέρδεια, στην τραπεζική αυθαιρεσία, στα funds που παίρνουν τα σπίτια των ανθρώπων και την πρώτη κατοικία, στα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας, θα υψώσουμε φράχτη στην αδικία. Αυτή είναι η δική μας δέσμευση» τόνισε ο κ. Τσίπρας καθώς, όπως είπε, αυτό το οποίο έχει συμβεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια με την ενεργειακή κρίση, είναι μία τεράστια αναδιανομή πλούτου.
Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια παρέθεσε επίσημα της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία στη χώρα μας τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, όσοι έχουν εισόδημα ως 750 ευρώ έχουν χάσει ως και το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. «Αυτό σημαίνει ότι όσοι έπαιρναν 750 ευρώ πριν ενάμισι χρόνο σήμερα με αυτά τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν 40% λιγότερα από ό,τι πριν» παρατήρησε και πρόσθεσε:
«Την ίδια στιγμή που έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη 40%, 15 μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ κερδοφορίας των τελευταίων 20 ετών. Κατά μέσο όρο ένα δις η κάθε μία, μόνο τον τελευταίο χρόνο. Τη στιγμή λοιπόν που το μέσο νοικοκυριό δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος, να πάει στο σούπερ μάρκετ, βλέπει μείωση αγοραστικής δύναμης 40%, 15 μόνο επιχειρήσεις έχουν κερδοφορία 15 δις αθροιστικά. Αυτό είναι το ισοζύγιο. Κάποιοι κερδίζουν αυτά που χάνουν οι πολλοί».
«Η μεγάλη αυτή αναδιανομή γίνεται μέσα από τη διατήρηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ σταθερά υψηλά μέσα σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού. Σε μία σειρά από χώρες μειώθηκε ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά και ο ΕΦΚ στα καύσιμα. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη με 10% πληθωρισμό διατηρώντας υψηλό τον ΦΠΑ, κατάφερε να έχει πάνω από 4 δις. ετησίως παραπάνω έσοδα στα δημόσια ταμεία. Και τι κάνει αυτά τα χρήματα που ανήκουν στη μεσαία τάξη, στους αδύναμους; Τα δίνει στοχευμένα σε επιδοτήσεις για να διατηρούν υψηλά τις τιμές του ρεύματος, της βενζίνης, των σούπερ μάρκετ. Παίρνουν δηλαδή αυτά τα 4 δις από τους πολίτες για να τα δίνουν στοχευμένα στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό είναι το σχέδιο Μητσοτάκη. Όπως επίσης και το σχέδιο μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Ενώ ερχόταν η ενεργειακή κρίση ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ για να τη βάλει πρωταγωνίστρια στην κούρσα της αισχροκέρδειας, αντί να νοιάζεται για το κοινό καλό» πρόσθεσε.
«Το ίδιο συμβαίνει και με την Υγεία» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στη ανάγκη ενός ισχυρού Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Ο κ. Μητσοτάκης προχωράει σε ιδιωτικοποίηση της Υγείας σε μια περίοδο που η πανδημία μας θύμισε την ανάγκη για ένα ισχυρό ΕΣΥ, όπου μπορεί να προστρέξει ο καθένας ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας» είπε χαρακτηριστικά.
Στην συνέχεια, έθεσε το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, λέγοντας ότι αποτελεί τον «δεύτερο πυλώνα της αναδιανομής». «Ο νέος πτωχευτικός νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη θέσπισε την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας» είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων στα funds και τις εισπρακτικές εταιρείες, λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να μην ήξερε την έκανε, αφού είχε τον κ. Πάτση στην κοινοβουλευτική του ομάδα που έκανε αυτή τη δουλειά».
«Η ΝΔ έχει μετατραπεί σε κόμμα Α.Ε. Χρωστάει 400 εκ. ευρώ δανεικά κι αγύριστα» ανέφερε.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αυτή η αδικία δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν μπορεί άλλο να προχωρήσει η κοινωνία έτσι», «δεν γίνεται να συνεχίζεται η πολιτική των απευθείας αναθέσεων και των κλειστών διαγωνισμών, η πολιτική της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους». «Δεν γίνεται η χώρα να συνεχίσει να κατρακυλά σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι έχει να κάνει με τους δείκτες για το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα, να είμαστε 108οι στη σειρά στον κόσμο στην ενημέρωση και μια χώρα που δεν σέβεται κανένα απόρρητο των επικοινωνιών, που το ίδιο το Μ. Μαξίμου, ο ανιψιός του πρωθυπουργού μαζί με τον πρωθυπουργό παρακολουθούν το μισό υπουργικό συμβούλιο, αρχηγούς κομμάτων, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες».
Σχολίασε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι στις 21 Μαΐου «θέλουμε να ξαναγίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, δεν τρολάρουμε, λέμε την αλήθεια, αυτοί μας έλεγαν ‘μένουμε Ευρώπη' και πήγαμε τη χώρα μίλια μακριά από τα ευρωπαϊκά δεδομένα».
Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «θα είναι μια κρίσιμη μάχη της 21ης Μαΐου διότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο, είμαστε όμως πολύ αισιόδοξοι γιατί βλέπουμε ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν και να συγκρίνουν και στη σύγκριση αυτή γνωρίζουν ότι ακόμα και αν κάναμε λάθη, έχουμε κάτι αδιαμφισβήτητο, την εντιμότητα και την εμπειρία». Συνοψίζοντας σε μια φράση αυτό που θα συμβεί, όπως, είπε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου, τόνισε: «πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21η Μαΐου σημαίνει ότι θα έχουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας την επομένη κιόλας μέρα των εκλογών». Αφού πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας και της μεγάλης αλαζονείας ήταν αυτές που μας έριξαν στη χρεοκοπία, σημείωσε ότι «μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει στην κοινωνία δικαιοσύνη», υπογραμμίζοντας ότι αυτό σημαίνει τέσσερα πράγματα: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών και ισχυρό, δίκαιο, αποτελεσματικό κράτος».
Σχολιάζοντας τη θέση «κάποιων» ότι «θα μπούμε σε περιπέτειες αν έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας», ο κ. Τσίπρας είπε πως «η απάντηση είναι ότι όσο περνούν οι μέρες και συνεδιητοποιεί ο κ. Μητσοτάκης πως ό,τι και να γίνει την επομένη της 21ης Μαΐου δεν θα είναι ένοικος του Μ. Μαξίμου, τόσο μετατρέπεται ο ίδιος σε παράγοντα αποσταθεροποίησης, γιατί προσκαλεί σε διπλές, τριπλές, τετραπλές, εκλογές μέχρι να βγει πρώτος». Τόνισε ότι λαός έχει την εμπειρία να δει το μέλλον του και απευθυνόμενους σε όλους τους πολίτες, είπε πως «είτε αριστερός, είτε δεξιός, είτε κεντρώος την αδικία κανείς δεν μπορεί να την αντέξει».
Νωρίτερα, από μίνι περιοδεία του στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε την ευκαιρία να μιλήσει και να βγάλει φωτογραφίες με πολίτες, ενώ μετά το πέρας της ομιλίας του συνομίλησε με νεολαίους και άλλους παριστάμενους στο καφέ. Σε ανάρτηση του στο Twitter μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας του στην Αγία Παρασκευή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολίασε ότι «η επίσκεψη σε καφέ στην Αγία Παρασκευή μετατράπηκε σε ξέσπασμα Δημοκρατίας», παραθέτοντας το σχετικό βίντεο από την επίσκεψη.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.