Όπως επισημαίνει μάλιστα, η εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στις διαπραγματεύσεις διευρύνει τις συμμαχίες που έχει ήδη διαμορφώσει η κυβέρνηση.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι σε θέση πλέον να βάζει «κόκκινες γραμμές» και να τις υπερασπίζεται, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές για τις κυβερνήσεις των τελευταίων πέντε ετών.
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ικανοποιημένος από τη συμφωνία για το χρέος, υποστηρίζοντας πως ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να επιτύχει η κυβέρνηση δεδομένων των συσχετισμών και θεωρεί ως σημαντικότερο σημείο της συμφωνίας τον «κόφτη χρέους» που όπως υποστηρίζει θα διασφαλίζει ότι η χώρα δεν θα καταβάλλει για αποπληρωμή του χρέους περισσότερο από το 15% του ετήσιου ΑΕΠ της.
Ο πρωθυπουργός τονίζει μεταξύ άλλων ότι «η σελίδα έχει αλλάξει και η νέα περίοδος προς την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας, έχει αρχίσει», υπογραμμίζοντας ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η δίκαιη ανάπτυξη, με έμφαση στη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αναλογική κατανομή του οφέλους.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις επιδόσεις των κυβερνητικών στελεχών στα υπουργεία τους, αναγνώρισε ότι η κυβερνητική λειτουργία ήταν δέσμια της διαπραγμάτευσης, ενώ προανήγγειλε ότι θα υπάρξει αξιολόγηση.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο κ. Τσίπρας επιτίθεται στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογιζοντάς του ότι ακολουθεί μέχρι τώρα έναν άκρως διχαστικό λόγο, ενώ τον κατηγορεί ότι βασίζει την επιχειρηματολογία του σε πρωτοσέλιδα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.
Επιπλέον, επιρρίπτει στον κ. Μητσοτάκη έλλειψη μεταρρυθμιστικού σχεδίου, παρά το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζει, θέλει να αυτοπαρουσιάζεται ως μεταρρυθμιστής.
«Αυτοπαρουσιάζεται ως μεταρρυθμιστής, αλλά πέραν των απολύσεων και της κατάργησης της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων, που ήταν δικές τους μεταρρυθμίσεις ως υπουργού, δεν έχει να διατυπώσει ούτε μισή προγραμματική θέση που να τον δεσμεύει σε κάτι- μόνη φορά που προσπάθησε να μιλήσει επί της ουσίας ήταν εκεί που έπρεπε, στην Washington Post. Και υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του ΔΝΤ».
Αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η οποιαδήποτε απόφαση γύρω από το θέμα πρέπει να προέλθει από έναν ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, ο οποίος θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το φθινόπωρο του 2019, οπότε και θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.
Σχολιάζοντας μάλιστα καυστικά, ανέφερε: «Σκοπεύουμε να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση άμεσα. Ελπίζω να μην την κοπανήσει και πάλι η αντιπολίτευση, όπως στη συζήτηση για τις εταιρείες του εξωτερικού».
Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι : «θέλουμε οι τάσεις να υπάρχουν και να λειτουργούν ως παράγοντας διαλόγου και εμπλουτισμού της θεωρητικής συζήτησης μέσα στο κόμμα. Δεν θέλουμε να λειτουργούν σαν οχήματα για την υλοποίηση προσωπικών επιδιώξεων και σαν πρόσχημα για τη νομιμοποίηση, αποχαλίνωση και εξάπλωση κάθε είδους παραγοντισμού».
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.