Απαντώντας σε ερώτηση του σταθμού μας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «είναι αλήθεια ότι ζήτησα από το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να μη σπαταλά το χρόνο, να κρατήσει σταθερή θέση, και να δεσμευτεί ότι με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του χρέους».
Σε αυτή τη βάση, πρόσθεσε, ζήτησα από το Ταμείο να δεσμευτεί ότι δεν θα τηρεί στάση α λα καρτ μονό με τα μέτρα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, και στο χρέος θα ακολουθούμε τη γνωστή ευρωπαϊκή τακτική του να "πετάμε την μπάλα μπροστά", αλλά ότι θα φτάσουμε σε συνολική λύση στο ελληνικό πρόβλημα.
Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε δε ότι η Άνγκελα Μέρκελ ήταν «εξαιρετικά, ανησυχητικά ίσως, αισιόδοξη», προσθέτοντας όμως ότι «εγώ κρατώ μια πισινή, γιατί έχουμε εμπειρία».
"Συνολική λύση τον Απρίλη"
Eξέφρασε εκ νέου την αισιοδοξία του για συμφωνία με τους δανειστές η οποία όμως θα είναι κοινωνικά βιώσιμη όπως πρόσθεσε, ενώ για τις θέσεις του Ταμείου στα εργασιακά ανέφερε ότι είναι γνωστές. Τόνισε, δε, πως οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημερών και ότι οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι τον Απρίλη θα πάμε σε μία συνολική λύση για το ελληνικό πρόγραμμα.
Χαρακτήρισε δε ως «επικοινωνιακές στρακαστρούκες της αντιπολίτευσης» τη φημολογούμενη διάσταση απόψεων με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο όσον αφορά τη διαπραγμάτευση.
«Τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο εφαρμογής του προγράμματος, δεν έχει ανάγκη από συνέχιση της λιτότητας, αλλά από ενίσχυση των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων» πρόσθεσε.
Διευκρίνισε ότι αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
«Η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και του χρέους, αλλά και για την οριστική έξοδο από την κρίση», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στο σχέδιο συμπερασμάτων της ΕΕ, πετύχαμε να υπάρχει ειδική αναφορά για τις πρόσθετες δράσεις καταπολέμησης της υψηλής ανεργίας.
Προσφυγικό - Άγκυρα
Επισήμανε ακόμη ότι κατά τη Σύνοδο έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό, σημειώνοντας ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κεντρική Μεσόγειο και τόνισε ότι θα πρέπει να καταφέρουμε πλήγμα στον κορμό του κυκλώματος των διακινητών μεταναστών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει δίκαιη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου ώστε τα βάρη να μην επωμίζονται μονό οι χώρες πρώτης υποδοχής και ζήτησε στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης πως ενημέρωσε τους εταίρους την ΕΕ για την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής και της στρατιωτικής δραστηριότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο. «Η Ελλάδα παραμένει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου. Ζητάμε σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σχέσεων καλής γειτονίας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αιχμές για Βίζεγκραντ
Ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές και για τη συμπεριφορά των χωρών του Βίζεγκραντ, δηλώνοντας ότι «κάποιοι επιλέγουν α λα καρτ Ευρώπη, συμμετοχή στα καλά, αλλά εκεί που πρέπει να δώσεις να μη θέλεις να δώσεις, όπως στο προσφυγικό».
Μίλησε για Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής και σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχουν συνεργασίες χωρίς αποκλεισμούς για όσες χώρες ανησυχούν ότι θα βρεθούν σε μια δεύτερη η τρίτη ταχύτητα. «Να μη μιλάμε για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων αλλά των πολλών επίλογων» είπε. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Ελλάδα επιδιώκει να είναι στη χώρες πρώτης ταχύτητας που επιθυμούν πολιτική και κοινωνική εμβάθυνση.
Πυρά στον Αλέξη Τσίπρα ότι «κατά την προσφιλή τακτική του, στο εσωτερικό της χώρας δαιμονοποιεί και επιτίθεται στο ΔΝΤ την ίδια στιγμή που στο εξωτερικό παρακαλεί για την παραμονή του στο μνημονιακό πρόγραμμα» εξαπέλυσε η ΝΔ.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.