Του Αντώνη Αντζολέτου
Εξαπολύοντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη έκανε σαφές πως η μάχη με το Μαξίμου στην πορεία προς τις κάλπες θα επικεντρωθεί στο ζήτημα της ακρίβειας. Μίλησε για τις αρνητικές πρωτιές που έχει η χώρα στους πληθωριστικούς δείκτες, στους χαμηλούς μισθούς και κατηγόρησε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση για τα υπερκέρδη από την ενέργεια. «Από τη φορολόγηση του 90% των υπερκερδών θα έπρεπε να έχουν εισπραχθεί είτε με τα δεδομένα της ΡΑΕ για έξι μήνες 800 εκατομμύρια ευρώ είτε με τους υπολογισμούς τους δικούς μας 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε το οικονομικό επιτελείο πως δεν διενεργεί ελέγχους στην αγορά, καθώς οι ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ σε μια σειρά από προϊόντα είναι καθημερινό φαινόμενο. Εκτίμησε πως όλα αυτά είναι μια πολιτική επιλογή που έχει κάνει το Μαξίμου προκειμένου να αφήσει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια και να μην χτυπήσει τα συμφέροντα.
Η υπόθεση Πάτση
Ειδική αναφορά έκανε στην υπόθεση της διαγραφής του βουλευτή τη Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Πάτση, καθώς συνδέεται με το θέμα των κόκκινων δανείων που δεν ρυθμίζονται και τους πλειστηριασμούς ακινήτων: «Ποια είναι η μεγαλύτερη εξαπάτηση από αυτή; Είναι δυνατόν να μιλάμε για στήριξη της μεσαίας τάξης και να βγαίνει η περιούσια των ανθρώπων στο σφυρί; Είναι δυνατόν όταν εμείς ήμασταν κυβέρνηση και είχαμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας να είχαμε πτωχευτικό νόμο που προστάτευε την πρώτη κατοικία και σήμερα να έχουμε έναν πτωχευτικό νόμο που βγάζει στο σφυρί την πρώτη κατοικία; Είναι δυνατόν να μην έχουμε καμία ρύθμιση και να μοιράζουμε τα κόκκινα δάνεια, τα σπίτια των ανθρώπων, στους Πάτσηδες;».
Κάνοντας σαφές πως στο θέμα του πρώην βουλευτή Γρεβενών θα επιμείνει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Ο κ.Πάτσης συμβολίζει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες που έχουν πέσει σαν τρωκτικά». Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια «διαδικασία μεγάλης αναδιανομής του πλούτου της χώρας από τη μεσαία τάξη η οποία επιβαρύνεται, από τους αδύναμους προς κάποιους ισχυρούς». Αυτή η διαδικασία, πρόσθεσε γίνεται «μέσα από τη διατήρηση υψηλού ΦΠΑ και ΕΦΚ όταν ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 12%, όταν οι τιμές σκαρφαλώνουν και την ίδια στιγμή έχουμε τη διατήρηση της αισχροκέρδειας στην ενέργεια».
Η εκτίμηση για τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη
O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτήθηκε και για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης με δεδομένη την απόσταση που εξακολουθεί να κρατά το ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτίμησε πως όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί με «την καυτή πατάτα στα χέρια του» θα αναλογιστεί τις ευθύνες που του αναλογούν. «Υπό το βάρος της λαϊκής ετυμηγορίας», ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως μπορούν να διαμορφωθούν συνθήκες για την «προοδευτική διακυβέρνηση», αναφέροντας πως «δεν θα κουβεντιάσουμε τώρα προεκλογικά το πρόγραμμα διακυβέρνησης του τόπου, καθώς όλα τα κόμματα θα αγωνιστούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, στην κάλπη της απλής αναλογικής».
Σε σχέση με τις εκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε πως διεκδικεί να βγει νικητής στις εκλογές. Για την περίπτωση που είναι δεύτερος με μικρή διαφορά απάντησε: «Ακόμα και αν βγαίνουν τα κουκιά υπάρχει ένα ζήτημα ηθικής νομιμοποίησης». Η κάλπη της απλής αναλογικής κατά τον κ.Τσίπρα είναι διαφορετική από τις άλλες. Γιατί σε αυτήν, όπως ανέφερε «ο πολίτης θα γνωρίζει εκ των προτέρων ποιος έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνησης με συνεργασίες και ποιος δεν έχει» δείχνοντας προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και στο ρήγμα στις σχέσεις της με το ΠΑΣΟΚ μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Για τα ελληνοτουρκικά
Για τα ελληνοτουρκικά και την κλιμάκωση της ρητορικής της Άγκυρας ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν αξιοποίησε το πλεονέκτημα που είχε με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ. «Η Τουρκία βλέπει το τελευταίο διάστημα να αφήνεται έδαφος για διεκδικήσεις. Θέλει τη δημιουργία τετελεσμένων. Από την πλευρά της χώρας δεν αξιοποιήθηκαν σημαντικές ευκαιρίες. Το 2021 μετά την εκλογή Μπάιντεν η Τουρκία ήταν αποδυναμωμένη διπλωματικά. Είχα ζητήσει από την κυβέρνηση να αναλάβει μία πρωτοβουλία ενεργητικής διπλωματίας και να συνδέσει τα ελληνοτουρκικά με μία θετική ατζέντα στα ευρωτουρκικά. Και να συνδέσει την προοπτικής της τελεωνειακής αναθεώρησης Ε.Ε. - Τουρκίας με τη Χάγη. Υποστήριξε πως κακώς εκείνη την περίοδο ο Μητσοτάκης εστίασε στην ενίσχυση των εξοπλισμών.
Όσον αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο ο τέως πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε σε αυτή την κίνηση όταν ήταν κυβέρνηση, καθώς εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Έκανε λόγο για ένα αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα και υπενθύμισε πως όταν το είχε εξαγγείλει, τον Φεβρουάριο του 2019, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας όπως οι κ.κ Κουμουτσάκος και Κικίλιας είχαν αντιδράσει πολύ έντονα.
- Πολιτική θύελλα μετά τις καταγγελίες και την αποπομπή Πάτση από τη ΝΔ
- Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής: Καμία χώρα δεν πρέπει να ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο αυθαίρετα και όπως υπαγορεύουν τα συμφέροντά της
- Οικονόμου για συνέντευξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ: Προσπαθεί απεγνωσμένα να καλύψει την πολιτική του ένδεια
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.