ΚΑΙΡΟΣ

Τσίπρας για ΠΓΔΜ: Έχουμε συμφωνία με erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της επίλυσης του ονόματος της ΠΓΔΜ μετά τη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, αργά το απόγευμα της Τρίτης.

Υπάρχει συμφωνία, πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και η ονομασία είναι erga omnes: σημειώνουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι ίδιες πηγές παρέπεμψαν για περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτά που θα ακολουθήσουν τα επόμενα λεπτά.

Την ύπαρξη συμφωνίας επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο έλληνας πρωθυπουργός από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου μετέβη για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Προκόπη Παυλόπουλο ότι «υπάρχει συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό η οποία τηρεί όλες τις προϋποθέσεις, δηλαδή Erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση».

Ως επικρατέστερη ονομασία φαίνεται να προκρίνεται η Βόρεια Μακεδονία, Severna Makedonija, Republic of Northern Macedonia.

Ο διάλογος μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Προκόπη Παυλόπουλου:

Αλέξης Τσίπρας:

Προκόπης Παυλόπουλος:

O Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ενώ ακολούθως ο πρωθυπουργός θα κάνει διάγγελμα για τη συμφωνία που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές για την ονομασία των Σκοπίων, συμβολικά, στις Πρέσπες, το Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες. Το διάγγελμα έχει προγραμματιστεί για τις 19.30 ώρα Ελλάδος, ενώ την ίδια ώρα, διάγγελμα έχει προγραμματίσει και ο Ζόραν Ζάεφ.

Τα βήματα μετά τη συμφωνία:


-Κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας (η κυβέρνηση Ζάεφ έχει την αναγκαία πλειοψηφία).

-Η μη υπογραφή της από τον πρόεδρο Γκ. Ιβανώφ (ο οποιος διαφωνεί) και η αναπομπή της στη Βουλή.

-Επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ότι ενθαρρύνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της "Βόρειας Μακεδονίας" με την ΕΕ και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ υπό την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση.

-Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (25-26 Ιουνίου) και Σύνοδος Κορυφής (28-29) όπου αναμένεται να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στη "Βόρεια Μακεδονία" για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρά τις ενστάσεις Γαλλίας-Ολλανδίας και με τη στήριξη της Γερμανίας.

-Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (11 Ιουλίου) όπου θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στην Βόρεια Μακεδονία υπό την αίρεση της πραγματοποίησης συνταγματικής αναθεώρησης.

-Επιστολή της κυβέρνησης Ζάεφ στις 190+ χώρες που έχουν αναγνωρίσει "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ότι στο εξής ισχύει το όνομα Severna Makedonija στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora.

-Στο διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2018 η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Αν είναι αρνητικό υπάρχει ως plan b το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα για το σκοπιανό.

-Αφού έχει ριφθεί ο κύβος στη Βόρεια Μακεδονία θα έρθει η συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο για κύρωση και ταυτόχρονα θα κυρωθεί η ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.




Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ