Υπάρχει συμφωνία, πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και η ονομασία είναι erga omnes: σημειώνουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι ίδιες πηγές παρέπεμψαν για περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτά που θα ακολουθήσουν τα επόμενα λεπτά.
Την ύπαρξη συμφωνίας επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο έλληνας πρωθυπουργός από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου μετέβη για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Προκόπη Παυλόπουλο ότι «υπάρχει συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό η οποία τηρεί όλες τις προϋποθέσεις, δηλαδή Erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση».
Ως επικρατέστερη ονομασία φαίνεται να προκρίνεται η Βόρεια Μακεδονία, Severna Makedonija, Republic of Northern Macedonia.
Ο διάλογος μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Προκόπη Παυλόπουλου:
Αλέξης Τσίπρας: «Ήρθα λίγο ξαφνικά. Κατανοώ τις δυσκολίες με τα ΜΜΕ. Τα νέα είναι καλά. Καταλήξαμε σε συμφωνία για ένα θέμα που μας απασχολεί χρόνια για τη διαφορά με την ονομασία. Έχουμε συμφωνία, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική πλευρά στα πλαίσια της Εθνικής γραμμής που ακολουθήθηκε επί δύο δεκαετίες, πετυχαίνοντας το Erga omnes και την αλλαγή συντάγματος. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε συμφωνία που προβλέπει τις αλλαγές στο Σύνταγμα πέρα από την ονομασία και τις αλυτρωτικές αναφορές. Σημαντικότερο είναι ότι κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά και η παρακαταθήκη της αρχαίας Μακεδονίας που στο παρελθόν προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν. Η εξέλιξη είναι θετική καθώς η συμφωνία προβλέπει ότι θα τεθεί σε ισχύ αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει δύο προϋποθέσεις. Άρα θα πρέπει στο εξής αυτή η καλή συμφωνία που είναι θετική εξέλιξη και για την περιοχή, να υλοποιηθεί από τους γείτονες. Είστε ο πρώτος που ενημερώνω και ακολούθως θα ενημερώσω τους αρχηγούς και τον κ.Βούτση, ώστε μετά να διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση για την ενημέρωση της Βουλής. Χρέος μας είναι με νηφαλιότητα να φτάσουμε στην συμφωνία, που αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό βήμα».
Προκόπης Παυλόπουλος: «Ευχαριστώ για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης. Να τονίσω πως στο εξής είναι σαφές ότι η ευθύνη για το αν πραγματικά η γειτονική μας χώρα εννοεί την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει αυτονοήτως εναπόκειται σε εκείνη. Εναπόκειται στην ΠΓΔΜ να κάνει πράξη και σε συνταγματικό επίπεδο αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε. Η Ελλάδα μέσα από αυτή την προϋπόθεση δείχνει δημοκρατική ευαισθησία και για τα Σκόπια, που θα περάσει από τη Βουλή της. Αδιανόητο για εμάς τους Ευρωπαίους να αποδέχεται πράγματα αντίθετα στο Σύνταγμα, να κάνει πράξη δεσμεύσεις και θα κριθεί. Ο σεβασμός στην ιστορία είναι διαβατήριο της. Θέλουμε καλή γειτονία που ξεκινά από σεβασμό στην ιστορία και στο διεθνές δίκαιο».
O Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ενώ ακολούθως ο πρωθυπουργός θα κάνει διάγγελμα για τη συμφωνία που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές για την ονομασία των Σκοπίων, συμβολικά, στις Πρέσπες, το Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες. Το διάγγελμα έχει προγραμματιστεί για τις 19.30 ώρα Ελλάδος, ενώ την ίδια ώρα, διάγγελμα έχει προγραμματίσει και ο Ζόραν Ζάεφ.
Τα βήματα μετά τη συμφωνία:
-Κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας (η κυβέρνηση Ζάεφ έχει την αναγκαία πλειοψηφία).
-Η μη υπογραφή της από τον πρόεδρο Γκ. Ιβανώφ (ο οποιος διαφωνεί) και η αναπομπή της στη Βουλή.
-Επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ότι ενθαρρύνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της "Βόρειας Μακεδονίας" με την ΕΕ και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ υπό την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση.
-Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (25-26 Ιουνίου) και Σύνοδος Κορυφής (28-29) όπου αναμένεται να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στη "Βόρεια Μακεδονία" για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρά τις ενστάσεις Γαλλίας-Ολλανδίας και με τη στήριξη της Γερμανίας.
-Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (11 Ιουλίου) όπου θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στην Βόρεια Μακεδονία υπό την αίρεση της πραγματοποίησης συνταγματικής αναθεώρησης.
-Επιστολή της κυβέρνησης Ζάεφ στις 190+ χώρες που έχουν αναγνωρίσει "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ότι στο εξής ισχύει το όνομα Severna Makedonija στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora.
-Στο διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2018 η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Αν είναι αρνητικό υπάρχει ως plan b το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα για το σκοπιανό.
-Αφού έχει ριφθεί ο κύβος στη Βόρεια Μακεδονία θα έρθει η συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο για κύρωση και ταυτόχρονα θα κυρωθεί η ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.