ΚΑΙΡΟΣ

Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά αν δεν υπάρξει, δημοψήφισμα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο λαό, όχι με εκλογές αλλά με δημοψήφισμα, αν δεν υπάρξει συμφωνία, άφησε στη συνέντευξή του στο Star ο πρωθυπουργός.

«Πήραμε εντολή λύσης εντός Ευρώπης χωρίς να ματώνει ο ελληνικός λαός. Ποιος ο λόγος να πάμε σε εκλογές;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. «Δεν είναι δημοσιονομικό, αλλά εθνικό θέμα, το εάν η κυβέρνηση θα δεχθεί κάποιους συγκεκριμένους όρους» υποστήριξε.

Εκτίμησε πάντως ότι «δεν θα χρειαστεί να πάμε σε δημοψήφισμα γιατί θα υπάρξει συμφωνία», διευκρινίζοντας όμως ότι «αν δεν επέλθει συμφωνία τη λύση θα τη δώσει ο ελληνικός λαός».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία στο Brussels Group τις επόμενες ημέρες, ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν κάποιος δεν θέλει να την δυναμιτίσει, όπως είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι ελπίζει πως θα επικρατήσει η λογική και θα πάμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό.

«Κανένας στην Ευρώπη δεν θα έχει όφελος από ενδεχόμενη ρήξη», σημείωσε.

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει πρόθεση για λύση, τονίζοντας ότι θα ήταν αποτυχία για την Ελλάδα, για τη Γερμανία και για την Ευρώπη μια εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας.

Χαρακτήρισε τη Γερμανίδα καγκελάριο «εγκλωβισμένη», καθώς «δεν είναι εύκολο να αποδεχθεί ότι το πρόγραμμα λιτότητας που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα είναι αποτυχημένο».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιβληθεί στα νησιά με μεγάλη ζήτηση όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος η χρήση πιστωτικής κάρτας για αγορές πάνων από 50 με 70 ευρώ.

Όσον αφορά την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την επαναφορά του αφορολογήτου το 2015 είπε ότι θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας και αν θα πιάσουμε τους στόχους που έχουν θέσει για πρωτογενές πλεόνασμα και ανάπτυξη.

Χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ καταλόγισε στους πολιτικούς του αντιπάλους και σε ισχυρά κέντρα της Ευρώπης ότι κατασκεύασαν «ναρκοθετημένο πεδίο», ευελπιστώντας ότι η κυβέρνηση θα αποτελέσει απλά μία παρένθεση.

Παραδέχτηκε πως ήταν λάθος που δεν πήραμε χρήματα με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου. Εξήγησε ότι αυτό οφείλεται σε «παραπλάνηση», καθώς η κυβέρνηση αρκέστηκε σε προφορικές διαβεβαιώσεις του κ. Ντέισελμπλουμ ότι θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες, τις οποίες προηγουμένως είχε περιορίσει η ΕΚΤ.

Το λάθος μας είναι ότι δεν πήραμε γραπτή δέσμευση, πήραμε προφορική τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς δεν γίνεται μια μεγάλη συμφωνία, αλλά υπάρχει διαπραγμάτευση για μία ενδιάμεση συμφωνία, τόνισε ότι η δεύτερη βολεύει τόσο τη χώρα, όσο και τους πιστωτές για να αποκατασταθεί ένα κλίμα συνεννόησης και εμπιστοσύνης. «Μετά θα μπορούμε να συζητήσουμε με μία άνεση», εξήγησε.

Αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών, τον χαρακτήρισε «κεφάλαιο» για την κυβέρνηση και τη χώρα, συμπληρώνοντας ότι έχει ενοχλήσει γιατί «μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα από ό,τι αυτοί», αλλά και ότι η συνεργασία του μαζί του είναι αγαστή.

Παράλληλα, δικαιολόγησε τον κ. Βαρουφάκη για την απουσία του από το δείπνο μετά το Eurogroup, αποδίδοντας την στο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ως μέρος του διαπραγματευτικού παιχνιδιού.

Όσον αφορά τον «ανασχηματισμό» της ομάδας διαπραγμάτευσης, σημείωσε ότι η ώρα είναι κρίσιμη και υπήρχε ανάγκη αναδιοργάνωσης. Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα «δεν είναι μία χώρα του πεταματού», ζητώντας τη συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων για την έξοδο από την κρίση.

Ερωτηθείς για το αν έγινε πρόταση στον Κώστα Καραμανλή, για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας ότι η μοναδική πρόταση που έκανε ήταν στον Προκόπη Παυλόπουλο. «Υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και όχι πολιτικό φλερτ με τον Κ. Καραμανλή», ξεκαθάρισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τέλος ότι οι φυλακές πρέπει να αλλάξουν με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν έχει χαλάσει τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ. «Ο νόμος για τα βραχιολάκια δεν έγινε για να εξυπηρετήσει κάποιους», επανέλαβε.
Πηγή: skai.gr