Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ο κ. Τσακαλώτος τοποθέτησε στην μεσαία τάξη ένα κομμάτι των καταστηματαρχών, των μικροεπιχειρηματίων, των ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων, ενώ δεν συμπεριέλαβε τους αγρότες, καθώς το 85% εξ αυτών, δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος, καθώς, όπως σημείωσε, εισοδηματικά είναι κάτω του ορίου φορολόγησης.
Όπως είπε, κατανοεί ότι στεναχωρήθηκαν τα μεσαία στρώματα, γιατί, παρά το γεγονός ότι η οικονομία πάει καλύτερα, «δεν το έχουν δει στην τσέπη τους».
Πρόσθεσε επίσης, ότι η «ταξική μεροληψία» λέει ότι έπρεπε να μπορούν τα πράγματα σε μία σειρά και να βγεί η χώρα από τα μνημόνια, από τα οποία «δεν μας έβγαλαν οι προηγούμενοι», να σταθεροποιηθεί η οικονομία, να αποκτήσει η χώρα αξιοπιστία ώστε να μην μειωθούν οι συντάξεις και να δημιουργηθεί δημοσιονομικό χώρος για να υπάρξουν ελαφρύνσεις, να φτιαχτούν τα νοσοκομεία κλπ.
Τόνισε δε, ότι «αυτή η ταξική μεροληψία» διευρύνεται, ώστε να μπει μέρος των μεσαίων στρωμάτων τα οποία όντως «ζορίστηκαν».
Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι ο κόσμος πρέπει να σκεφτεί καλά αν προτιμά τον Ανδρέα Ξανθό ως υπουργό Υγείας ή τον Άδωνι Γεωργιάδη και ποιόν προτιμούν για υπουργό Εργασίας, αναφέροντας τις προσπάθειες της Έ. Αχτσιόγλου και της Θ. Φωτίου για να φέρουν κοινωνικό κράτος από τη μία πλευρά και τον κ. Βρούτση από την άλλη.
Αναφερόμενος στο παρελθόν και στους υπεύθυνους της χρεοκοπίας της χώρας, υπενθύμισε ότι η ΝΔ, το 2009 άφησε την κυβέρνηση Παπανδρέου με 12,5% έλλειμμα. «Πως θα διορθωνόταν αυτό;» είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν για 35 χρόνια, έχουν ευθύνες.
Ερωτηθείς ποιους εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ όταν αναφέρεται σε ελίτ, είπε ότι είναι ένα περιορισμένο ποσοστό ανθρώπων και η ΝΔ προωθεί πολιτικές που απευθύνονται σε αυτό το περιορισμένο ποσοστό του 5%.
Επίσης, χαρακτήρισε ανοησίες όσα είπε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η χώρα χρεώθηκε με 100 δισ. επί υπουργίας Γ. Βαρουφάκη, λέγοντας μάλιστα πως αν τον είχε φοιτητή, θα τον έκοβε και οι ισχυρισμοί του τον στεναχωρούν ως πανεπιστημιακό. Όπως είπε, το μόνο σίγουρο είναι ότι την περίοδο 2010-2015 χάσαμε 24% του ΑΕΠ. «Δύο κόμματα που κυβερνούσαν επί 35 χρόνια μας φέρανε στην χρεοκοπία» είπε.
Τόνισε επίσης, ότι ο κ. Ρέγκλινγκ είναι ένας άνθρωπος που χρησιμοποίησε μία μεθοδολογία για να βγάλει ένα αριθμό και να κτυπήσει την κυβέρνηση, «που δεν αξίζει ούτε να το συζητάμε». Στα περί ευθυνών του κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι «συλλογικά αποφασίζει μία κυβέρνηση».
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι βλέπει πραγματικό κίνδυνο «να πάμε πίσω στην υγεία, στην παιδεία, στις εργασιακές σχέσεις, στην αξιοπρέπεια της εργασίας (…) και ο κόσμος που δεν μας ψήφισε πρέπει να το ζυγίσει πάρα πολύ καλά αυτό».
Μιλώντας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εξέφρασε την απόλυτη βεβαιότητα ότι είναι εφικτή η ανατροπή του, καθώς «είναι άλλο το διακύβευμα στις εθνικές εκλογές, άλλο στις ευρωεκλογές».
Όπως είπε, «τώρα παίζεται τι κυβέρνηση θα έχουμε, τι κοινωνικές αναφορές θα έχει, τι προτεραιότητες θα έχει, τι θα κάνει στην Ευρώπη, τι θα κάνει στην Ελλάδα. Είναι ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι. Το ένα μπορεί να ήταν κύπελλο, το άλλο μπορεί να είναι πρωτάθλημα».
Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι στις επικείμενες εκλογές «παίζεται» ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, ποιος έχει αξιοπιστία και ποιος έλυσε το θέμα του χρέους «για να μπορούμε να κάνουμε τη συζήτηση για τα μεσαία στρώματα».
Σε ότ, τι αφορά άλλα αίτια της ήττας στις ευρωεκλογές, εκτός της φορολόγησης της μεσαίας τάξης, είπε ότι ήταν λάθος που δεν δόθηκε η σημασία που έπρεπε στη δημόσια διοίκηση ώστε να μεταμορφωθεί και να βελτιωθεί περαιτέρω η καθημερινότητα των πολιτών.
Για τις συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών, είπε ότι υπουργοί εξοργίζονται από αυτά που ακούν από μέρος των ΜΜΕ ή και από τις πραγματικές δυσκολίες. Όπως είπε, έχουν ειπωθεί πολλά ψέματα, με αποτέλεσμα να αλλάζει η ατζέντα και να μην συζητείται το κυβερνητικό έργο. «Μέρος της αποτυχίας μας είναι ότι ο κόσμος δεν ξέρει τι έχουμε κάνει» είπε ο υπουργός.
Όσον αφορά τον κ. Πολάκη σχετικά με τον κ. Κυμπουρόπουλο, είπε ότι επί της ουσίας είχε δίκιο, ενώ, αντίθετα, δεν ήταν σωστό αυτό που είπε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ για τα επιδόματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα οποία είναι απαραίτητα.
Επίσης, αναπτύσσοντας τη θέση του για τα σκάνδαλα, σημείωσε ότι στην «ισορροπία να αναδεικνύεις σκάνδαλα και να θωρακίζεις τον δημόσιο τομέα να μην γίνουν σκάνδαλα στο μέλλον, η έμφαση πρέπει να είναι στο δεύτερο, στη θωράκιση του κράτους» και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει πάρα πολλά για τη θωράκιση του κράτους, που δεν τα ξέρει ο κόσμος.
Μιλώντας για την σχέση του με τον πρωθυπουργό, την χαρακτήρισε ως εξαιρετική και πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας του έχει αλλάξει πολλές φορές τη γνώμη σε διάφορα θέματα, «γιατί έχει ένα πολιτικό κριτήριο, που δεν έχω εγώ» όπως είπε, αλλά παράλληλα είπε, ότι έχει αλλάξει και αυτός τη γνώμη στον πρωθυπουργό σε μερικά ζητήματα.
Μιλώντας για την προοδευτική συμμαχία, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι τον εκφράζει πολύ, διότι η αντιμετώπιση της κεντροδεξιάς και κυρίως της ακροδεξιάς, απαιτεί τη συνεργασία των αριστερών, οικολόγων και προοδευτικών πολιτών. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια, ο καθένας να έχει το μαγαζάκι του» σημείωσε. Εξέφρασε δε το «μεγάλο του παράπονο» για το ΚΙΝΑΛ, γιατί «δεν κατάλαβε έγκαιρα ότι πρέπει να συζητήσει σοβαρά με άλλα κόμματα της Αριστεράς».
Τέλος, αναφερόμενος στο σχόλιο του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είπε ότι με θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον Ευκ.Τσακαλώτο, αλλά όχι με τον Αλ. Τσίπρα, απέδωσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολιτική σκοπιμότητα και σημείωσε ότι στα «παιχνίδια» αυτά «δεν τσιμπάμε».
Πρόσθεσε δε, ότι «ο Αλέξης θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα» ενώ τόνισε την διαφορά ύφους με τον Κ. Μητσοτάκη, καθώς ο πρωθυπουργός είναι «πολύ πιο ήπιος».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.