ΚΑΙΡΟΣ

Τριπλό ράπισμα σε Άγκυρα: Μετά το Συμβούλιο της Ευρώπης, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Βουλή Αντιπροσώπων!

Τριπλό ράπισμα δέχθηκε την Πέμπτη η Τουρκία για τις προκλητικές της ενέργειες από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Βουλή των Αντιπροσώπων, εντείνοντας ακόμα περισσότερο τη διπλωματική πίεση στη γείτονα. 

Συμβούλιο της Ευρώπης

Την αρχή έκανε το Συμβούλιο της Ευρώπης... Mε μια πολύ σαφή της δήλωση, η ΓΓ. του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρία Πετσίνοβιτς Μπούριτς, σημείωσε για τα Βαρώσια ότι «τέτοια μονομερής δράση είναι λυπηρή καθώς έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τα οποία αναγνωρίζονται πλήρως από το Συμβούλιο της Ευρώπης». 

«Ζητούμε την αντιστροφή αυτής της απόφασης. Ο διάλογος μεταξύ των δύο κοινοτήτων πρέπει να συνεχιστεί» πρόσθεσε η  ΓΓ. του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Εξάλλου, με αφορμή τα 50 χρόνια από το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία «να σεβαστεί όλες τις θρησκευτικές απόψεις να κάνει ό,τι χρειάζεται για να ξανανοίξει η Σχολή ώστε να εκπαιδεύονται οι Ορθόδοξοι κληρικοί». Όπως σημείωσε o εκπρόσωπός του, «η Θεολογική Σχολή της Χάλκης λειτούργησε για 127 χρόνια και το κλείσιμό της στερεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μία σχολή κατάρτισης για τους ορθόδοξους κληρικούς στην Τουρκία, το σπίτι της για 1.690 χρόνια. Από το κλείσιμο της Χάλκης και μετά, όσοι επιθυμούν να γίνουν Ορθόδοξοι κληρικοί αναγκάστηκαν να πάνε στο εξωτερικό για την εκπαίδευσή τους».

«Το μόνο που χρειάζεται είναι ο πατριάρχης να σεβαστεί τους νόμους του τουρκικού κράτους» ήταν η προκλητική απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Βουλή των Αντιπροσώπων

Παράλληλα, η επιτροπή διεθνών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ προωθεί ψήφισμα με το οποίο ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να καταδικαστεί η παράνομη τουρκική κατοχή της Βόρειας Κύπρου και ενθαρρύνεται ο πρόεδρος Μπάιντεν να αναδείξει την επίλυση του Κυπριακού σε βασικό θέμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, αυξάνοντας την πίεση προς την Άγκυρα.  
 

Πηγή: skai.gr