Της Πηνελόπης Γκάλιου
Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν πελαγοδρομεί στους αδιέξοδους δρόμους της αυταρχικής πολιτικής του και εξάγει τον εκνευρισμό που του προκαλεί η εσωτερική του πολιτική κατάρρευση, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να βαδίζει στο δρόμο της διεθνούς νομιμότητας και του Διεθνούς δικαίου εκμεταλλευόμενη κάθε βήμα που της δίνεται για την κοινοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας.
Όσο πλησιάζουν άλλωστε η τακτική Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 24-25 Ιουνίου αλλά και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου, η Αθήνα ενισχύει συνεχώς το διπλωματικό της "οπλοστάσιο" το οποίο θα εκθέσει και θα γνωστοποιήσει με ντοκουμέντα και γεγονότα στους εταίρους και συμμάχους μας, σχετικά την ακατάσχετη προκλητικότητα της Άγκυρας.
Η Ελλάδα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ
Το στίγμα της ελληνική πολιτικής έναντι των συμμάχων και εταίρων μας σε σχέση με το ελληνοτουρκικό ζήτημα και τον τουρκικό παροξυσμό, έδωσε με απόλυτη σαφήνεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση δηλώνοντας πως με αυτοπεποίθηση θα εξακολουθήσει να υπεραμύνεται των ελληνικών θέσεων, φωτογραφίζοντας και το τι θα επακολουθήσει στις δύο κρίσιμες συνόδους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, "Θα εξακολουθώ με ήρεμη αυτοπεποίθηση να υπεραμύνομαι των ελληνικών θέσεων. Θα το κάνω σε κάθε διεθνές forum στο οποίο βρίσκομαι, είτε αυτό είναι Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε αυτό είναι το ΝΑΤΟ, είτε αυτό είναι οι διμερείς μου επαφές. Όχι με διάθεση να στοχοποιήσω την Τουρκία και να κουνήσω το δάχτυλό μου σε οποιονδήποτε, αλλά να εξηγήσω γιατί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, για το ΝΑΤΟ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει ακόμα μια εστία αβεβαιότητας και αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ' ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.
Στο δρόμο προς τη Σύνοδο Κορυφής των 27 Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και προς τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, πέραν του δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώνουν εξακολουθητικά για την παραβατικότητα της γείτονος, στόχος της Αθήνας είναι τα ήδη διατυπωμένα ηχηρά μηνύματα αποτροπής της τουρκικής παραβατικότητας και προκλητικότητας έναντι της χώρας μας να επαναδιατυπωθούν πλέον ξεκάθαρα, καταδικάζοντας την τουρκική συμπεριφορά. Στην περίπτωση της Συνόδου του ΝΑΤΟ δε, μεγιστοποιείται η αξία του όποιου μηνύματος κατά του αναθεωρητισμού εκπέμψουν οι σύμμαχοι, δεδομένου ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα είναι παρών για να το "λάβει".
Η διεθνής καταδίκη της Τουρκίας
Ήδη η Κομισιόν, με δήλωση του εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα και ζήτησε από την Άγκυρα να σέβεται την ακεραιότητα επί του εδάφους, των θαλασσών και του εναέριου χώρου κάθε άλλης χώρας. "Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι κάθε ανοιχτό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Ε.Ε. υπήρξε και είναι ξεκάθαρη στο ότι αναμένουμε από την Τουρκία να συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, από ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, όχι το αντίθετο", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αντίστοιχο και το μήνυμα που εξέπεμψαν και οι ΗΠΑ στην τουρκική ηγεσία καλώντας τη σε αποκλιμάκωση της έντασης. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι "η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία. Προτρέπουμε τους Συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση" είπε φωτογραφίζοντας την Τουρκία.
Όπως, μάλιστα, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, είναι ξεκάθαρο ότι η εποχή του κατά βούληση αναθεωρητισμού και της ευφάνταστης ερμηνείας της Ιστορίας ανήκει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν. "Η αντίδραση του Δυτικού κόσμου στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά έμπρακτη απόδειξη αυτής της εξέλιξης. Χώρες που νομίζουν ότι μπορούν να πορευτούν κάνοντας επίδειξη δύναμης ή επιχειρώντας να εκφοβίσουν δεν πρέπει να βρουν χώρο να δράσουν. Θεμέλιος λίθος της μεταπολεμικής ειρήνης ήταν το απαραβίαστο των συνόρων, αυτό δεν αλλάζει, η Ιστορία δεν ξαναγράφεται", είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.
Κόκκινο πανί για τους συμμάχους όμως δεν είναι η τουρκική προκλητικότητα μόνο έναντι της Ελλάδας, αλλά και το ανατολίτικο παζάρι του Ταγίπ Ερντογαν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φιλανδίας και της Σουηδίας, καθώς οι Σύμμαχοι θεωρούν πως από τη Μαδρίτη θα πρέπει να σταλούν ηχηρά σήματα ενότητας και αποφασιστικότητας απέναντι στη Ρωσία και όχι να εξελιχθούν οι κρίσιμες εργασίες σε ένα "πάρε δώσε" το οποίο θα προκαλέσει ρωγμές στη συμμαχία.
Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία φαίνεται να δοκιμάζει τις αντοχές της δύσης, η οποία πρέπει να προβληματιστεί διπλά , υπό την κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, αν η χώρα του Ταγίπ Ερντογάν μπορεί τελικά να "φορέσει" το κοστούμι της Δύσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.