Κλείσιμο

Τουρκική προκλητικότητα: Οι επιλογές της ελληνικής διπλωματίας 

Τη «βεντάλια» των επιλογών της απέναντι σε έναν όλο και πιο «απρόβλεπτο γείτονα» ανοίγει ήδη η ελληνική διπλωματία. Η Ελλάδα αφενός «θωρακίζεται» έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, ενισχύοντας το ετοιμοπόλεμο των δυνάμεών της, αφετέρου προχωρά και σε κινήσεις στη «διπλωματική σκακιέρα». 

Αναλυτικά: 

-    Η Αθήνα επισπεύδει τις προσπάθειες για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία, Κύπρο, Αίγυπτο και Αλβανία. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθόσον η συμφωνία του 2009 με την Αλβανία ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της γείτονος, ενώ οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο ήταν «δύσκολες». 
-    Η κατάθεση συντεταγμένων στα Ηνωμένα Έθνη για τα όρια της υφαλοκρηπίδας, η οποία όμως έχει στοιχειά μονομέρειας, και γι’ αυτό εξετάζεται προσεκτικά.
-     Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση, έχει όμως τα θετικά της, όπως ειρηνικός τρόπος διευθέτησης διαφορών, και οι αποφάσεις είναι τελεσίδικες. Πάντως, η Χάγη δεν αναγνωρίζεται από την Άγκυρα ως δικαιοδοτικό όργανο, και πρέπει να συναφθεί συνυποσχετικό που είναι δύσκολη διαδικασία, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μην κερδίσουμε το 100% των διεκδικήσεων. 

Η κυβέρνηση παράλληλα είναι υποχρεωμένη να εξετάσει και τα χειρότερα ενδεχόμενα, όπως έκδοση αδειών από την Άγκυρα  για έρευνα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, σύναψη συμφωνιών με ερευνητικές εταιρείες και πιθανές απειλητικές κινήσεις Άγκυρας.

Ανύπαρκτη και επικίνδυνη για τη σταθερότητα στην περιοχή χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες κατά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη. 

«Το μήνυμα προς την Άγκυρα πρέπει να είναι σαφές: είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου με καλή πίστη για την οριστική επίλυση των διαφορών μας. Αλλά ξέρει καλά ότι ποτέ δεν θα διαπραγματευτούμε την εθνική μας κυριαρχία. Αυτήν θα την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο» τόνισε από πλευρά της σε ομιλία της η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. «Η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της στρατιωτικής θητείας. Το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει υποχρεωτική θητεία στα 18» επισήμανε δε η Ντόρα Μπακογιάννη. 

Πηγή: skai.gr