της Πηνελόπης Γκάλιου
Τις τελευταίες «πινελιές» στην ατζέντα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ βάζει το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, ενόψει της κομβικής συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 16 Μαΐου, αλλά και της σημαντικής ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο μία μέρα μετά.
Άλλωστε το γεγονός ότι είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της αμερικανικής Γερουσίας, αντικατοπτρίζει τον αναβαθμισμένο ρόλο που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη χώρα μας, ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η τουρκική προκλητικότητα
Έχοντες στις «αποσκευές» του την ψηφισμένη πλέον αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, η οποία στο προοίμιό της αναφέρει ρητά την «αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης» ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, η οποία θα αποτυπωθεί με συγκεκριμένα στοιχεία και γεγονότα καθώς αναμένεται να παρουσιαστούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αριθμοί και συγκεκριμένα στοιχεία για τις παράνομες υπερπτήσεις που πραγματοποιούν τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από ελληνικό έδαφος και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Τα F16 στο Κογκρέσο
Όπως διατυπώθηκε και κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ειδική αναφορά θα γίνει και στο δημοσίευμα της Wall Street Journal για το αίτημα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προς το Κογκρέσο για την αναβάθμιση τουρκικών F16 και πιθανή πώληση αεροσκαφών στην Άγκυρα.
Ένα ζήτημα που η ελληνική πλευρά υποβαθμίζει μεν, καθώς δεν εκτιμάται ότι επηρεάζει τις σχέσεις και τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην Αθήνα, ωστόσο επειδή δεν βλέπουν με θετικό μάτι την κίνηση αυτή, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, το έχει περιλάβει στην ατζέντα του.
Κυβερνητικές πηγές άλλωστε αντιλαμβάνονται, ότι ειδικά στις δύσκολες συγκυρίες που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον επ' ουδενί δεν θέλει να απομακρύνει την Τουρκία από την δυτική συμμαχία, όμως όπως σημείωναν κάτι τέτοιο δεν θα επιτραπεί να γίνει σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Εξάλλου και η πάγια θέση της Αθήνας είναι ότι ο διάλογος και οι σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία είναι πάντα ζητούμενο, υπό την αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεησ όμως του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός και στην ομιλία του στη Βουλή για τον θέμα των τουρκικών F16 το λόγο έχει το Κογκρέσο, σημειώνοντας πως «το Κογκρέσο μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να συζητήσει καθ' οποιονδήποτε τρόπο πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, ακριβώς γιατί δεν θεωρούν την Τουρκία αξιόπιστο εταίρο».
Η ομιλία λοιπόν του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, θα αποτελέσει τη σπάνια ευκαιρία για έναν Έλληνα πρωθυπουργό να διατυπώσει ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις και να ξεδιπλώσει όλο το φάσμα των ελληνοτυρκικών σχέσεων με τους κινδύνους που εγκυμονεί η τουρκική παραβατικότητα.
Ζητήματα που θα τεθούν και κατά τις επαφές που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης και με μέλη του Κογκρέσου, τα οποία διαχρονικά στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας και τη στηρίζουν, όπως ο γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Μπομπ Μενέντεζ.
Και η οικονομία στην ατζέντα
Πέρα από τα γεωπολιτικά όμως το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον θα έχει και μία οικονομική διάσταση, στην οποία επίσης δίνεται βαρύνουσα σημασία. Εξάλλου, γίνεται λίγες εβδομάδες μετά την οικονομική αναβάθμιση της χώρας μας και του αξιόχρεου και όπως αποκάλυπταν κυβερνητικές πηγές, αμερικανικά κεφάλαια περιμένουν να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασία, ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες και την ελληνική οικονομία. Ήδη άλλωστε τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις από μεγάλες αμερικανικές εταιρείες όπως η Pfizer και η Microsoft στη Θεσσαλονίκη, η Amazon Web Services κ.ά.
Δίνοντας ώθηση να ακολουθήσουν και άλλες.
Η βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε πρόσφατη συνέντευξή της είχε δηλώσει ότι υπάρχουν ευκαιρίες όχι μόνο για αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα, αλλά και για ελληνικές εταιρείες στις ΗΠΑ, ξεχωρίζοντας τους τομείς της τεχνολογίας και της κανοτομίας.
«Η καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τις κοινές μας εμπειρίες οι οποίες θα μας οδηγήσουν στο επόμενο βήμα, το οποίο είναι να αναζητήσουμε την ενέργεια του μέλλοντος» είχε πει, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν και ορισμένες πολύ σημαντικές συμφωνίες τελευταία μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών εταιρειών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα δούμε και άλλες στο μέλλον».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.