Της Πηνελόπης Γκάλιου
Στην τακτική των fake news και της προπαγάνδας επιστρέφει η Τουρκία μετά τα απανωτά “χαστούκια” από τον ΟΗΕ και την Αίγυπτο για τη συμπεριφορά της στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, με αποκορύφωμα το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και τις επιδιώξεις της στους υδρογονάνθρακες της περιοχής αλλά και τις νέες πιέσεις που ασκούνται στις ΗΠΑ για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τους αμερικανικούς εξοπλισμούς.
Το νέο εμπόδιο στους αναθεωρητικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας μπήκε εκ νέου από Αμερικανούς βουλευτές που επιδιώκουν να ανακόψουν την τουρκική προκλητικότητα και επιμένουν να αντιδρούν στην πιθανή πώληση αναβαθμισμένων F16 στην Τουρκία.
Με επιστολή στις επιτροπές Αμυντικών Υποθέσεων Βουλής και Γερουσίας ο ομογενής Βουλευτής Κρις Παππάς ζητεί να διατηρηθεί η τροπολογία 1271 στο τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού.
“Οι προϋποθέσεις είναι λογικές και προς συμφέρον ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Ζητάμε να μην χρησιμοποιούνται αμερικανικά όπλα μεταξύ συμμάχων για εχθρικούς σκοπούς”, αναφέρει η σχετική επιστολή. Μάλιστα εκτός από τον Κρις Παππάς και άλλοι Αμερικανοί βουλευτές φέρονται να ζητούν επιτακτικά από την αμερικανική κυβέρνηση να πιέσει την Τουρκία και να την αναγκάσει να ρίξει τους τόνους στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα μέσο που χρησιμοποιούν, είναι να συμπεριληφθεί όρος σε μία πιθανή πώληση μαχητικών, να μην χρησιμοποιηθούν καθ' οιονδήποτε τρόπο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι σε οποιονδήποτε σύμμαχο στο ΝΑΤΟ.
Καλύτερη άμυνα η επίθεση για τον Ερντογάν
Σε αυτό το πιεστικό περιβάλλον για την Άγκυρα και επειδή ο Ταγίπ Ερντογάν επαλειμμένα έχει αποδείξει ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, όπως επίσης και κάθε φορά που στριμώχνεται, ανοίγει όσα περισσότερα μέτωπα μπορεί, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την προσφιλή συνταγή της επίθεσης όχι μόνο κατά της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, με ψεύδη και συκοφαντίες.
Υλοποιώντας τους προπαγανδιστικούς τακτικισμούς του Τούρκου προέδρου, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, εκτόξευσε νέες ανυπόστατες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας αλλά και της Frontex, κάνοντας λόγο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ισχυριζόμενος πως η ελληνική ακτοφυλακή και ο ευρωπαϊκός οργανισμός συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, ωθούν στον θάνατο δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στο Αιγαίο, ενώ παράλληλα παρομοίασε τη χώρα μας με το Ισλαμικό Κράτος.
“Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η Ελλάδα στο Αιγαίο είναι ατελείωτα” ισχυρίστηκε, κατηγορώντας την χώρα μας ότι ωθεί “ανθρώπους προς το θάνατο, τον τραυματισμό και την εξαφάνιση αυτών στα νερά της Μεσογείου”.
Παρουσίασε μάλιστα και υποτιθέμενα στοιχεία αναφέροντας ότι “οι Δυνάμεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής ώθησαν 46.000 μετανάστες σε 1671 περιπτώσεις επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο το 2020, το 2021 και το 2022. Έχει φανεί δηλαδή ότι έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή 46 χιλιάδες ανθρώπων εν γνώσει και πρόθυμα”. Από τα πυρά του εκπροσώπου του Ταγίπ Ερντογάν δεν γλίτωσε ούτε η ΕΕ, καθώς υποστήριξε ότι “όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια της Ευρώπης. Πραγματοποιούνται εν γνώση της (ΕΕ). Αυτό είναι πραγματικά ντροπιαστικό. Και επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Συνοριακή Ένωση, την οποία ονομάζουμε FRONTEX της Ευρώπης, συμμετέχει σε όλες αυτές τις ενέργειες. Και ταυτόχρονα, αγνοεί αυτές τις ενέργειες καθώς συμβαίνουν μπροστά στα μάτια τους” είπε και κατέληξε αντιστρέφοντας για μία ακόμη φορά την πραγματικότητα λέγοντας πως “τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από κοινού από τη FRONTEX και την Ελληνική Ακτοφυλακή εμπίπτουν στο πεδίο των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας”.
Τα αναχώματα από ΟΗΕ και Αίγυπτο
Πριν το νέο τουρκικό παραλήρημα είχε προηγηθεί το νέο χαστούκι από τον ΟΗΕ που βάζει φρένο στον μεγαλοϊδεατισμό της Άγκυρας και στις αναθεωρητικές βλέψεις της στη Μεσόγειο όπου επεχείρησε να υλοποιήσει με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και την επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή. Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ξεκαθαρίζει ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες, γεγονός που – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές- τινάζει στον αέρα την συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης. “Γίνεται, για πρώτη φορά, ρητή αναφορά στο άρθρο 6 της Συμφωνίας του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης, η οποία προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εξωτερική πολιτική της χώρας. Η υπογραφή μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας του "memorandum" για τους υδρογονάνθρακες εμπίπτει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία” αναφέρεται με σαφήνεια.
Εξέλιξη που ικανοποίηση την ελληνική πλευρά που τονίζει ότι ουσιαστικά πρόκειται για ακύρωση της παράνομης τουρκολυβικής συμφωνίας. “Για την ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως σαφές ότι είναι μείζον θέμα η ουσιαστική ακύρωση της παράνομης τουρκολυβικής συμφωνίας, έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν εδράζεται σε κανένα διεθνές δίκαιο η συμφωνία αυτή. Είναι de facto άκυρη και από κει και πέρα η ελληνική κυβέρνηση αξιοποιώντας το Διεθνές Δίκαιο κάνει ότι πρέπει σε όλα τα επίπεδα για την περιφρούρηση και διαφύλαξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η τουρκική προκλητικότητα ψηλά στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού
Την ίδια ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός διατηρεί ψηλά στην ατζέντα των διεθνών επαφών του τον τουρκικό αναθεωρητισμό και την εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας σε μία κρίσιμη γεωπολιτικά περίοδο για την ευρύτερη περιοχή. Προκλήσεις που έθεσε εμφατικά από το Βίλνιους της Λιθουανίας και κατά τις επαφές του τόσο με τον πρόεδρο της χώρας όσο και με την ομόλογό του και άσκησε σκληρή κριτική στην Τουρκία σε δύο άξονες: στηλίτευσε τη στάση της Άγκυρας στον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνοντας πως είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει σταθεί απέναντι στη ρωσική βιαιότητα και ταυτόχρονα ενημέρωσε για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Ελλάδα κρατάει πάντα ανοιχτό το παράθυρο στον διάλογο, αλλά κρατάμε ερμητικά κλειστή την πόρτα στις προκλήσεις και τις απειλές, ειδικά όταν αφορούν στην εδαφική μας κυριαρχία. Δυστυχώς, όσον αφορά τον ρωσικό πόλεμο επιθετικότητας ενάντια στην Ουκρανία, η Τουρκία πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να διαλέξει στρατόπεδο, σαν να μην υπάρχει σωστό ή λάθος σε αυτή την περίπτωση. Φαίνεται σαν να είναι εντάξει για την Τουρκία να παρέχει όπλα στην Ουκρανία και ταυτόχρονα να εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσίας και να αγνοεί τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Κατά τις συνομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη αντηλλάγησαν απόψεις και με βάση τις εμπειρίες των δύο χωρών στη διαχείριση του μεταναστευτικού και αναδείχθηκε η ανάγκη συντονισμένης αντιμετώπισης των προκλήσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.